Pridružite se nam
40.000 članov zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.
Svizove novice!
Spodaj vpište e-naslov:

Prijava | Nov uporabnik | Pozabljeno geslo | Seznam tem
AvtorSporočilo
Anonimni
18.05.2013 23:22:36
RE: OCENJEVANJE

Tako je. Učenci nas žalijo vse povprek, enako svoje starše, Mi pa moramo biti tiho in vse ponižno prenašati. Nekoč se bo to nekomu vrnilo. Pravijo, da ima šiba dva konca!!

Anonimni
18.05.2013 21:07:51

To, da je bilo včasih bolje, nima nobene veze z jugonostalgijo. Zaradi tega se ne nič sekirati, če kdo tako reče. Res je bilo bolje, manj stresno. Učitelj je bil avtoriteta. Celo več. Bil je veliko bolj strokovno avtonomen, saj je sam določal tudi kaj in kako bo ocenjeval.

Največja žalost pa je ta, da se odrasli vsevprek ocenjujemo - tudi naši odnosi s sodelavci so na ocenjevalnem listu - a učenčevega vedenja pa ne smemo ocenjevati. 

Narobe hiša.
Anonimni
16.05.2013 21:16:00

In če pravimo, da je bilo včasih bolje, se takoj najde kdo, ki ti zabrusi, da si (jugo)nostalgik ... Ampak dejstvo je, da je bilo v šolstvu marsikaj bolje, ni bilo sicer pametnih tabel pa računalnikov pa e-asistentov pa NPZ-jev pa ... znanja, spoštovanja, razumevanja  in sodelovanja je bilo veliko več. Cenili smo človeka.
Anonimni
16.05.2013 17:47:38

V celoti se strinjam z napisanim. V šolah se danes samo gleda, da ne bi kdo delal česa kar bi bilo več, po drugi strani pa  da bi dobil vedno več plače. Nekoč smo delali vsi vse, ravnatelj je določil kaj mora biti opravljeno, Stopili smo skupaj mladi in stari, bili zadovoljni in uspešni. Tudi učenci in starši so nas spoštovali, predvsem pa so imeli otroci veliko več znanja kot ga imajo danes. Srečujemo se z otroci v 2. triadi, ki še na uro ne poznajo, ker jim ni potrebno, če jih starši pripeljejo v učilnico in v učilnico pridejo po njih, Obenem pa še svojo nejevoljo  stresejo na učitelja. Kam smo prišli?
Anonimni
15.05.2013 23:53:47

Nekoč učitelji in ravnatelji nismo bili ocenjevani.  V kolektivih je večinoma prevladovala dobra volja in delovna vnema. Znali smo si pomagati, se družiti, se nasmejati in se poslušati.  Spoštovali smo drug drugega - učenec učitelja, učitelj učenca, ravnatelj učitelja, učitelj ravnatelja, starš učitelja.... 
Vse to je bilo, ko še ni bilo demokracije in neoliberalnega kapitalizma.
Anonimni
12.05.2013 09:07:41

Ma, jaz bi javno objavila primere mobinga ravnateljev, ker se zdaj ničesar in nikogar ne bojijo, povezani so pa itak z vsemi ...
Anonimni
07.05.2013 22:41:01

Ja, mobing s strani ravnatelja doživlja marsikdo. Pa očitno ne moremo nič.
Anonimni
27.03.2013 22:57:48

Ocenjevanje, kot ga imamo zadnja leta v javnih zavodih, ne bo nikoli objektivno, vedno bo prostor za mobing, šikaniranje in po drugi strani za prilizovanje. Zakonodajalec ne ve, kakšna je realnost, mislim, da le redki direktorji nimajo nobenega masla na glavi, in le taki lahko objektivno in vzpodbudno ocenijo sodelavce; ne vem, koliko ljudi se sploh upa pritožiti, saj je ves postopek sam boj, kdo je močnejši. Kolektiv je seveda potihem na strani kolega, javno pa so večinoma "riti", saj vsak pomisli, kaj če bom jaz naslednji ... Neobveščenost, neosveščenost, strah za službo, sebičnost, pokvarjena slovenska družba, diktatorstvo direktorjev, hlapčevski sveti zavodov ... o taki realnosti se bo treba začeti javno pogovarjati in jo reševati. Ker v nasprotnem bodo še mnogi izgubljali leta živcev in življenja.
Čestitke za pritožbo!
Anonimni
27.03.2013 08:08:43

Ja, kriteriji morajo biti, ampak do sedaj sem bil ocenjen 5 let odlično v vseh alinejah. Lani so me hoteli odpustiti, pa sem tožil, ker ni bilo pravne podlage, so vzeli tožbo na zaj. Zgubil sem 5 let življenja in živcev. Sedaj so vsi sodelavci ocenjeni z odlično, jaz pa z dobro. HMMM, objektiven strokovnjak me je ocenil? Neee, znebit se me hoče in to je najlažja pot. Mislite da bo kdo prišal pričat zame od kolektiva? Če se bojijo za stolčke. Dajte no, TO JE MOBING s strani ravnateljev! Ne more en človek imeti moči nad tem ali greš ali ne, ne v javnih zavodih, to mora biti svet! Tak da dokler niste bili v taki situaciji, da se vam to dogaja, pa da vidite kako nemočni ste, bodite tiho pa ne komentirajte!!!!
Anonimni
27.03.2013 08:07:18

Ja, kriteriji morajo biti, ampak do sedaj sem bil ocenjen 5 let odlično v vseh alinejah. Lani so me hoteli odpustiti, pa sem tožil, ker ni bilo pravne podlage, so vzeli tožbo na zaj. Zgubil sem 5 let življenja in živcev. Sedaj so vsi sodelavci ocenjeni z odlično, jaz pa z dobro. HMMM, objektiven strokovnjak me je ocenil? Neee, znebit se me hoče in to je najlažja pot. Mislite da bo kdo prišal pričat zame od kolektiva? Če se bojijo za stolčke. Dajte no, TO JE MOBING s strani ravnateljev! Ne more en človek imeti moči nad tem ali greš ali ne, ne v javnih zavodih, to mora biti svet! Tak da dokler niste bili v taki situaciji, da se vam to dogaja, pa da vidite kako nemočni ste, bodite tiho pa ne komentirajte!!!!
Anonimni
11.05.2010 00:29:21

To pa pomeni, da si moramo vse naše delo dobro zapisati, pa kljub temu, da je birokracije že tako več kot dovolj! Včasih imam občutek, da ob obilici dela sploh nimamo časa za bolj poglobljeno razmišljanje, ko pa te doleti ocenjevanje , se ti pa odvije film, za katerega nimaš tehtnih dokazov, veš pa , da si ocenjen "po obrazih". In to naj bo motivacija za delo z ljudmi ?? Ni vse plača, pa čeprav je vse bolj potrebna in vse manjša, vsaj kupna moč tako kaže! Krizo bodo rešili človeški viri, mar ne?? Res je, nismo vsi enaki, občutek pa imam, da se nam vse bolj nalaga delo za katero sploh ni plačila, pri ocenjevanju pa še to ne pomaga. Zato le pišimo in si beležimo. Ker to že nekaj časa vestno počnem, glede  na to, da imamo 8 urno delavno obveznost, sem prav ogorčena, saj delam veliko več, pa skušam beležiti objektivno, saj sebi lagati nima smisla. Vsaj vem pri čem sem!!  

Anonimni
08.05.2010 18:32:05

Vi se v pritožbi lahko sklicujete zgolj samo na pisno utemeljitev vaše ocene delovne uspešnosti. Za vsako zapisano dejstvo v utemeljitvi, ki ga spodbijate, pa morate imeti argumente in dokaze, da ste pri svojem delu dosegli po posameznih kriterijih ocenjevanja delovne uspešnosti rezultate, ki so visoko nad pričakovanji, torej odlični 5 (priložena pisna dokazila).

Bom napisala primer za 1. kriterij po elementu rezultati dela. Glede strokovnosti npr. navedite, da ste strokovno izvajali naloge visoko nad pričakovanji z veljavnimi standardi oz. pravili stroke, ker ste se dodatno izobraževali in to pri svojem delu upoštevali (npr. diferenciacija, personalizacija, novi didaktični pristopi ...). Dokazilo so vaša potrdila izobraževanj in vaše dnevne priprave na pouk, lahko tudi letne, uspehi, dosežki in napredovanja (lahko tudi šibkih) učencev in še ... Glede obsega dela npr. navedite vsa nepredvidena dodatna dela, ki ste jih opravili in niso bila planirana po LDN šole. (npr. izredno uspešno reševanje vzgojne problematike posameznikov, ki so na šoli povzročali konfliktne situacije ali druga nepredvidena dodatna dela, ki ste jih izvajali). Dokazila so zapisniki sestankov pogovora z vzgojno-problematičnim učencem, s šolsko svetovalno službo, s starši ... zapisniki pedagoških konferenc, aktivov, študijskih skupin, ko ste bili npr. imenovani za vodjo ali člana skupine za izpeljavo dodatnih nalog in dejavnosti na šoli ali izven nje in ste jih izpeljali visoko nad pričakovanji. Glede pravočasnosti izvajanja nalog se npr. lahko sklicujete na predvidene datume, ker ste npr. vse naloge izvedli visoko nad pričakovanji, to se pravi pred predvidenimi roki in veljavnimi standardi s pravili stroke. Dokazila so vaša izdelana pisna dokumentirana gradiva (npr. analize, poročila, mesečne, polletne ali letne evalvacije) in priprave za izvajanje določenih nalog.

Tako nadaljujete za vsak kriterij, če seveda menite in lahko dokažete, da ste bili pri ocenjevanju oškodovani, in da si zaslužite oceno odlično 5. 

Torej, kako so bili ocenjeni vaši sodelavci, za vas sploh ni pomembno. Za vašo pritožbo je pomembna samo pisna utemeljitev ocene vaše delovne uspešnosti, ki je tudi predmet pritožbe. In to je to.

Anonimni
08.05.2010 17:11:12

Ja pa kaj boste napisali komisiji? Jaz bi tudi petko, če jo ima Francka iz sosednje klopi?

Take pritožbe so po definicij brezpredmetne. Če mislite, da je ravnatelj korumpiran, je Kos pravi naslov. (Težava je le v tem, da vas bo brez dokazov ravnatelj tožil.)

Če pa tako ne mislite, lahko zgolj pljuvate po anonimnih forumih.

Če so ocene ravnateljev "šlamastika", so subjektivni občutki "posameznih krivic" še večja (seveda neposredno rezultirajoča iz prve).

Anonimni
08.05.2010 15:51:07

Kako: ne primerjati? Če je kolektiv ocenjen ravno na podlagi primerjav med enimi in drugimi, med dosežki enih in drugih ... zakaj se potem ne moreš v morebitni pritožbi sklicevati na to? Seveda si lahko mislimo, da je to to slovenska folklora, fovšija, ljubosumje, polena pod noge ... ampak človek je napisal, da ravno tega noče sprožiti, ker ve, da je to ocenjevanje v neki meri gotovo subjektivno. Nekdo iz SVIZ-a je rekel, da je 70 % vseh ocen v šolstvu odličnih, ne vem, zakaj bi bil človek potem tako zelo zadovoljen s štirico?

Anonimni
07.05.2010 16:38:13

Tako je, kot vam odgovarja predhodnik. Tudi mene je zmotilo dejstvo, da se primerjate s kolegico. To pa res ne zdrži nobenega argumenta.

Prej bi sklepala, da ste izgubili zaupanje vase, kot pa v postopke, če jih dobro poznate. Vi morate utemeljiti konkretno in argumentirano, da je ocena za vašo delovno uspešnost, ki ste jo dobili, neustrezna oz. prenizka. Če pa nimate pravih argumentov in dokazov, potem verjetno ne boste zahtevali preizkus ocene.  

Anonimni
07.05.2010 14:48:07

Vidite, primerjati vam pa res ni treba. Tipično slovenska argumentacija, ali pa folklora, ki ne more biti predmet pritožbe.

Saj vendar dajete pritožbo na svojo oceno, ne na sodelovkino.

Anonimni
07.05.2010 12:42:49

Poznam te pravne postopke, ampak nekako sem izgubil zaupanje v njih, zato sem morda bolj črnogled. Problem je tudi v tem, da bi moral primerjati svoje delo (in oceno) z delom kolegice, ki je bila ocenjena z boljšo oceno kot jaz za manj dela, a sama ni nič "kriva" - tako se je pač ocenjevalec odločil.

Anonimni
03.05.2010 14:49:04

Sestava komisije, takšna ali drugačna, pa res ne sme biti argument, da zato ne bi zahtevali preizkus ocene, če ste pa upravičeno oškodovani, prizadeti in nezadovoljni, zaradi prenizke ocene delovne uspešnosti.

V primeru, da bi zahtevali preizkus ocene, in da se z novo oceno komisije ne strinjate, imate v nadaljevanju še vedno možnost uveljavljanja sodnega varstva v skladu z zakoni, ki urejajo delovna razmerja.

Jaz pri obeh postopkih ne vidim prav nobene ovire, še manj pa je ovira dejstvo, da je (komisija v omenjeni sestavi) brez veze, kot ste omenili spodaj. Pomembna je vsebina utemeljitve in vaši dokazi s katerimi utemeljitve ravnatelja in sklep komisije spodbijate.

Anonimni
02.05.2010 20:45:19

Pri nas so za interdisciplinarnost dobili točko le tisti, ki poučujejo dva ali več predmetov, kar se mi zdi prav, a vendarle preozko.

Anonimni
02.05.2010 20:44:13

Vem, da ima vsak pravico, da se pritoži. Ampak pred komisijo, kakršna je npr. naša, jaz že ne bi šel: ravnateljica neke druge šole, socialna delavka in pomočnica. Naša ravn.je pa v komisiji šole te druge ravn. Brez veze! Omejitev je edino to, da morajo imeti najmanj tako izobrazbo, kot jo ima pritožnik.

Kako so komisije sestavljene drugje?

1 2 3 4

Naslov sporočila:

Sporočilo:

Člani smo:

ETUCE
KSJS
Education International

Ostanite na tekočem:

RSS novice:

Povej naprej:

GO SVIZ Slovenije: Oražnova 3, p.p. 196, 1102 Ljubljana, telefon: +386 1 24 40 900, faks: +386 1 24 40 920, e-pošta: info@sviz.si in tajnistvo@sviz.si;
pravna služba - 01/24 40 910, 01/24 40 912, 01/24 40 914 in 01/24 40 922, e-pošta: pravna.pisarna@sviz.si;
finance in organizacija - 01/24 40 906; mednarodna dejavnost in stiki z javnostmi - 01/24 40 908