Pridružite se nam
38.000 članov zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.
Svizove novice!
Spodaj vpišite e-naslov:
Ljubljana, 08.06.2017

Napake v pravilniku o učbeniških skladih

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič 8. junija 2017 naslovili dopis, v katerem smo jo opozorili na napake, ki smo jih zasledili v pred nekaj dnevi (2. 6. 2017) objavljenem Pravilniku o upravljanju učbeniških skladov, ter ob tem izrazili tudi zahtevo po izboljšanju vrednotenja dela upravljavcev sklada.

Za SVIZ je najbolj pereča in problematična napaka v 6. členu, ki hkrati predstavlja tudi kršitev medsebojnih dogovorov z resornim ministrstvom, katerih namen je bil celostno urediti položaj upravljavca sklada in plačilo njegovega dela, in sicer tako v osnovnih kot tudi v srednjih šolah. Ministrico dr. Majo Makovec Brenčič smo opozorili, da v omenjenem členu lahko preberemo, da bo ministrstvo proračunska sredstva za plačilo upravljavca sklada zagotavljalo le osnovnim šolam, ne pa tudi srednjim, ter izrazili pričakovanje, da se bodo na MIZŠ držali dogovorjenega ter nemudoma ustrezno popravili ali spremenili zdaj objavljeno in veljavno določbo prvega odstavka 6. člena pravilnika. Ministrico smo spomnili tudi, da predlog pravilnika MIZŠ iz letošnjega maja v 6. členu ni razlikoval med osnovnimi in srednjimi šolami. Določba v omenjeni verziji je urejala zagotavljanje sredstev za plačilo upravljavca sklada »šolam«. Sindikat je pristal na ureditev dodatnega plačila za delo z upravljanjem učbeniškega sklada, ki predstavlja povečan obseg dela v posameznih obdobjih med šolskim letom in kjer ne gre za dela, ki sodijo v redno letno delovno obveznost knjižničarjev v osnovnih in srednjih šolah. Ob tem smo jasno izrazili zahtevo, da pristajamo na ureditev dodatnega plačila le ob pogoju, da se za plačilo upravljavcev sklada zagotovijo ločena proračunska sredstva; ločena od sredstev, iz katerih se zagotavlja nakup učbenikov za potrebe učbeniških skladov. To pomeni ločeno od proračunskih sredstev, ki jih zagotavlja ministrstvo osnovnim šolam za nakup učbenikov in učnih gradiv za 1. razred, ter ločeno od sredstev izposojevalnin v srednjih šolah. Zdaj objavljeno določbo 6. člena pravilnika v SVIZ beremo in razumemo kot kršitev medsebojnih dogovarjanj in usklajevanj glede nove ureditve plačila upravljavcev skladov v osnovnih in srednjih šolah, do katerega so ti upravičeni za svoje delo z upravljanjem učbeniških skladov.

V dopisu
smo ministrico opomnili še, da smo se v omenjenih medsebojnih usklajevanjih dogovorili zgolj o obliki vrednotenja dela upravljavcev skladov, medtem ko ni nikoli prišlo do usklajevanja o ustrezni višini plačila tega dela. V povezavi s tem smo jo seznanili z ogorčenostjo naših članic in članov iz vrst upravljavcev skladov, ki se nanaša na neustrezno višino plačila za delo z upravljanjem skladov. Preračuni kažejo, da je objavljena formula nedomišljena in neustrezno vrednoti opravljeno delo upravljavca sklada. Vrednost povprečne ure dela namreč znaša približno 2,65 evra bruto, kar je skrajno poniževalno vrednotenje odgovornega dela.

Dopis, ki smo ga poslali ministrici dr. Maji Makovec Brenčič in v njem izrazili pričakovanje, da bo v zvezi s predstavljeno problematiko učbeniških skladov takoj ukrepala, si lahko v celoti preberete s klikom na to povezavo.

Vaš komentar:

Z vpisom zahtevanih podatkov lahko h gornji objavi prispevate svoj komentar. Vnos vašega e-naslova, ki ob komentarju ne bo objavljen, je obvezen, saj boste nanj prejeli potrditveno obvestilo. V tem obvestilu boste našli povezavo, na katero morate klikniti, da bo vaš komentar na strani postal viden.

Za morebitna dodatna pojasnila nam lahko pišete na e-naslov: info@sviz.si
Ime:
E-naslov:
Komentar:   
biba (14.06.2017 12:54:41)
Dajte, nehajmo se že napravljat. Upravljalec šolskega sklada je knjižničar. Zagotovo ima dovolj časa, da lahko pripravi te učbenike med rednim delovnim časom. Saj morajo tudi čistilke vsaj enkrat na leto oz. kadar pride do vzdrževalnih del opraviti večja čiščenja, pa za to ne dobijo nič zraven. Prav tako je pri administrativno računovodskem kadru. Ko so bilance, je delo zelo povečano, pa še revizorji pridejo istočasno. Pa se nihče (niti sindikalni zaupniki) ne spomni, da bi morda lahko dobili povečan obseg ali nadure. Še ur ne moremo pokoristiti.
urška (15.06.2017 10:21:09)
In vi, gospa biba, katero delovno mesto zasedate? Predvidevam, da niste knjižničar. Me pa vseeno zanima, kaj ste oz. kje ste se tako natančno informirali o načinu in obsegu dela knjižničarja, da tako vehementno trdite, da bi pa mi to že lahko opravili. opravili. Pa mi tudi ni treba odgovarjati. Pojma nimate, sanja se vam ne, ne poznate našega dela. Ste ena izmed tistih, ki misli, da knjižničar samo izposoja med odmorom, potem pa nima nobenega dela. Glavni povod vašega komentarja pa je, vsaj tako menim, "slovenska foušljivost".

Člani smo:

ETUCE
KSJS
Education International
FIM

Ostanite na tekočem:

RSS novice:

Povej naprej:


 
GO SVIZ Slovenije: Oražnova 3, p.p. 196, 1102 Ljubljana, telefon: +386 1 24 40 900, faks: +386 1 24 40 920, e-pošta: info@sviz.si in tajnistvo@sviz.si;
pravna služba - 01/24 40 910, 01/24 40 912, 01/24 40 914 in 01/24 40 922, e-pošta: pravna.pisarna@sviz.si;
finance in organizacija - 01/24 40 906; mednarodna dejavnost in stiki z javnostmi - 01/24 40 908