Pridružite se nam
38.000 članov zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.
Svizove novice!
Spodaj vpišite e-naslov:
Ljubljana, 17.05.2017

Mednarodni muzejski dan


Muzeji po vsem svetu 18. maja obeležujejo mednarodni muzejski dan, ki bo tokrat potekal na temo Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih.

Muzeji imajo pomembno vlogo pri ustvarjanju in predstavljanju kulturne dediščine ter razumevanju spregledane zgodovine. Letošnja tema se tako osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa. Odkrivanje spornih, nerazumljenih, bolečih zgodovin in povedati neizrekljivo je danost, ki jo muzeji imajo in istočasno dolžnost, ki jo kot aktivni soustvarjalci družbe morajo izpolniti. Spodbujajo lahko k mirnemu reševanju travmatične zgodovine, s posredovanjem znanja pa ponujajo razumevanje preteklega z več zornih kotov, so ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu zapisali pri slovenskem odboru Mednarodnega muzejskega sveta (Icom).

Dvanajst slovenskih nacionalnih muzejev pod okriljem Icoma Slovenije bo mednarodni muzejski dan obeležilo s skupno panojsko razstavo na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja, ki jo bodo odprli 18. maja 2017.









Dvanajst slovenskih nacionalnih muzejev pod okriljem Icoma Slovenije bo mednarodni muzejski dan obeležilo s skupno panojsko razstavo na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja, ki jo bodo odprli 18. maja 2017. Narodna galerija, denimo, bo predstavila nedavno odkriti sliki Ptičar in Prestar baročnega slikarja Fortunata Berganta, ki sta od konca druge svetovne vojne veljali za pogrešani. Muzej novejše zgodovine Slovenije pa bo predstavil stol. Ta sam po sebi deluje kot običajen del notranje opreme, a obenem pripoveduje zgodbo o tem, da je bil nekdo na njem ustreljen. Temi Muzeji in spregledana preteklost bo posvečena tudi mednarodna konferenca, ki bo septembra letos potekala v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Mednarodni muzejski dan sicer vsako leto združi približno 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Slovenski muzeji in galerije na ta dan brezplačno odprejo vrata obiskovalcem ter pripravijo številne delavnice, javna vodstva in druge prireditve.

Vaš komentar:

Z vpisom zahtevanih podatkov lahko h gornji objavi prispevate svoj komentar. Vnos vašega e-naslova, ki ob komentarju ne bo objavljen, je obvezen, saj boste nanj prejeli potrditveno obvestilo. V tem obvestilu boste našli povezavo, na katero morate klikniti, da bo vaš komentar na strani postal viden.

Za morebitna dodatna pojasnila nam lahko pišete na e-naslov: info@sviz.si
Ime:
E-naslov:
Komentar:   

Trenutno ni komentarjev

Člani smo:

ETUCE
KSJS
Education International
FIM

Ostanite na tekočem:

RSS novice:

Povej naprej:


 
GO SVIZ Slovenije: Oražnova 3, p.p. 196, 1102 Ljubljana, telefon: +386 1 24 40 900, faks: +386 1 24 40 920, e-pošta: info@sviz.si in tajnistvo@sviz.si;
pravna služba - 01/24 40 910, 01/24 40 912, 01/24 40 914 in 01/24 40 922, e-pošta: pravna.pisarna@sviz.si;
finance in organizacija - 01/24 40 906; mednarodna dejavnost in stiki z javnostmi - 01/24 40 908