Ljubljana, 30. 4. 2020

1. maj, praznik dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli pred 128 leti, leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že 130 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik.

Drage članice, spoštovani člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, cenjeni kolegice in kolegi, ob letošnjem obeleževanju mednarodnega praznika dela vam čestitamo in želimo, da bi preživeli prijetne dni in mirne trenutke ter si napolnili baterije za prihodnje tedne, nedvomno polne številnih izzivov.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar