Ljubljana, 29. 4. 2018

Ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela

Sorodne objave

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli pred 128 leti, leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA.
 

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že več kot 120 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile številna prvomajska srečanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, Pergam in KSJS).
Prireditev na Rožniku se bo pričela v ponedeljek, 30. aprila, ob 20. uri, ob 21.30 uri bodo udeležence praznovanja nagovorili predstavniki konfederacij sindikatov, ki bodo nato ob 22. uri na Rožniku skupaj prižgali tradicionalni prvomajski kres. Na praznik dela, 1. maja ob 10.30 uri, pa bo na Rožniku obiskovalce nagovoril še ljubljanski župan.
 

Na Slovenskem je bil 1. maj kot državni praznik uzakonjen leta 1948, neuradno pa smo ga praznovali že prej.
 

Spoštovani članice in člani, obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani, želimo vam prijeten prvomajski oddih!


V nadaljevanju objavljamo natančnejši program prireditve na Rožniku v Ljubljani z nekaj poudarki, ki so bili predstavljeni javnosti pred letošnjim obeleževanjem.

Praznik dela, 1. maj, je že po zgodovinski tradiciji naš največji delavski praznik. Ljubljančanke in Ljubljančani ga praznujejo na Rožniku, že 128. leto zapored.

Enako kot lani bo tudi letos organiziran skupni pohod na Rožnik. Zbor udeležencev pohoda bo v ponedeljek, 30. 4. 2018, med 18.30 in 18.45 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli (od Moderne galerije proti Tivolskemu gradu). Z zbirnega mesta bodo udeleženci krenili proti vrhu Rožnika. Prireditev na Rožniku se bo pričela ob 20. uri.

Za dobro razpoloženje bo poskrbela glasbena skupina Rock Partyzani. Predstavniki vseh treh sindikalnih central bodo imeli ob 21.30 uri kratke pozdravne nagovore, ob 22.00 pa bodo vsi trije skupaj prižgali kres.

Na praznik 1. maja bo tradicionalna proslava s pričetkom ob 10.30 uri. Povezovala jo bo Lara Jankovič. Skladno s tradicijo bo slavnostni govornik župan mesta Ljubljane.

Vabimo vas, da se skupnega pohoda in prireditve na Rožniku udeležite v čim večjem številu!


Praznovanju 1. maja, praznika dela, na ljubljanskem Rožniku se že tretje leto zapored pridružuje tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

V naši konfederaciji sodimo, da je prav, da se vsaj enkrat na leto spomnimo, da je delo vrednota, čast in predvsem odgovornost – do samega sebe in do družbe, v kateri živimo.

Prvomajska prireditev na Rožniku, ki se je vsako leto udeleži veliko število ljudi, je za sindikate priložnost, da opozorimo na pomen dela in na nekdanje ter sedanje stiske delavcev, ki so pripeljale do mednarodnega praznika dela in ga tudi ohranjajo.

Kljub temu, da se je v zadnjih letih delež brezposelnih znižal, se v Sloveniji soočamo z naraščanjem prekarnih oblik dela, s težavami mladih iskalcev prve zaposlitve ter naraščanjem deleža dolgotrajno brezposelnih delavcev po 50. letu starosti. Poleg tega je problematično tudi kršenje temeljnih delavskih pravic, neplačevanje prispevkov, zavlačevanje z izplačili plač, regresa in nadur ter naraščanje mobinga na delovnem mestu, kar predstavlja veliko težavo tudi v javnem sektorju.

Zato je tudi 128 let po začetku praznovanja praznika dela je še vedno aktualen njegov osnovni pomen - boj za delavske pravice.