Ljubljana, 3. 7. 2018

12 ur na dan, 60 na teden ...

Na ulicah avstrijskega glavnega mesta so se v organizaciji sindikalne konfederacije OeGB 30. 6. 2018 zbrali protestnice in protestnike – po podatkih policije in sindikatov naj bi jih prišlo od 80.000 do 100.000 –, ki so se odzvali na namero avstrijske vlade, da bo podaljšala najdaljši dovoljeni delovni čas na 12 ur dnevno oziroma 60 ur tedensko. 

Vlada se je za ukrep podaljšanja delovnega časa odločila z utemeljitvijo, da morajo biti podjetja bolj prožna in konkurenčna. Trenutno delovne obveznosti v Avstriji znašajo osem ur dnevno in 40 ur tedensko, pri čemer pa obstaja določba, ki podjetjem omogoča, da lahko njihovi zaposleni delajo še dodatni dve uri več na dan in dodatnih 10 ur na tedenski ravni.

Wolfgang Katzian, predsednik konfederacije avstrijskih sindikatov ÖGB, je na shodu na Dunaju poudaril, da se bodo sindikati proti predvideni reformi uprli z vsemi ukrepi, ki so jim na voljo, in avstrijsko vlado pozval, naj o 12-urnem delovniku volivci odločajo na referendumu.  

Zaradi odpora je sicer avstrijska vlada že spremenila prvotni osnutek zakona in zdaj zagotavlja, da bodo lahko zaposleni zavrnili opravljanje nadur, ne da bi jim bilo treba za to navesti razlog, torej da se bodo lahko prostovoljno odločali za 12-urni delovnik oziroma ali bodo oddelali 60 ur tedensko. Kot še navajajo na https://www.dw.com/en/austria-thousands-protest-against-plans-for-12-hour-workday/a-44475182 je pričakovati, da bo avstrijski parlament osnutek zakona sprejel še ta teden.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar