Ljubljana, 23. 1. 2024

24. januar je mednarodni dan izobraževanja

Sorodne objave

Mednarodni dan izobraževanja obeležujemo 24. januarja vsako leto. Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2018 razglasila 24. januar za Mednarodni dan izobraževanja, s ciljem izpostavljanja pomena izobraževanja kot temeljne človekove pravice ter osrednjega dejavnika za doseganje trajnostnega razvoja.

Izobraževanje ima ključno vlogo pri spodbujanju enakosti, odpravljanju revščine, spodbujanju zdravja in blaginje, spodbujanju gospodarske rasti ter prispeva k ustvarjanju stabilnih in vključujočih skupnosti. Mednarodni dan izobraževanja je priložnost za ozaveščanje javnosti o teh pomembnih vprašanjih in spodbujanje naporov za izboljšanje dostopa do kakovostnega izobraževanja po vsem svetu.

Brez vključujočega in pravičnega kakovostnega izobraževanja ter vseživljenjskih priložnosti za vse države ne bodo uspele doseči enakosti spolov in prekiniti kroga revščine, zaradi katere je na milijone otrok, mladih in odraslih v deprivilegiranem položaju. Danes še vedno 250 milijonov otrok in mladih ne hodi v šolo, 763 milijonov odraslih pa je nepismenih. Njihova pravica do izobraževanja je kršena in to je nesprejemljivo. Čas je, da spremenimo izobraževanje.

UNESCO letošnji mednarodni dan izobraževanja posveča ključni vlogi izobraževanja in učiteljev v boju proti sovražnemu govoru, pojavu, ki se je v zadnjih letih z uporabo družbenih medijev razmahnil in močno negativno vpliva na celotno strukturu naših družb.

Letošnji mednarodni dan izobraževanja bomo obeležili že šesto leto zapored. Tokrat bo to potekalo pod geslom »Učenje za trajni mir«. V svetu se namreč povečuje število nasilnih konfliktov, hkrati pa se zaskrbljujoče povečujejo tudi diskriminacija, rasizem, ksenofobija in sovražni govor. Posledice tega nasilja presegajo vse meje, ki temeljijo na geografiji, spolu, rasi, religiji, politiki, dogaja se tako na spletu kot v resničnem življenju. Zato je dejavno zavzemanje za mir danes nujnejše kot kdaj koli prej: kot je poudarjeno v Unescovem priporočilu o izobraževanju za mir, človekove pravice in trajnostni razvoj, je izobraževanje osrednjega pomena za ta prizadevanja. Učenje za mir mora biti transformativno in mora pomagati opolnomočiti učence s potrebnim znanjem, vrednotami, stališči in spretnostmi ter vedenjem, da lahko postanejo nosilci miru v svojih skupnostih.

Posebno objavo pred letošnjim mednarodnim dnevom izobraževanja s številnimi zanimivimi statističnimi podatki so pripravili tudi na Statističnem uradu Slovenije. Dostopna je na tej povezavi.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar