Ljubljana, 24. 1. 2023

24. januar, mednarodni dan izobraževanja

Generalna skupščina Združenih narodov je 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja, s katerim želi poudariti vlogo izobraževanja za mir in razvoj. Izobraževanje je človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost.

Današnji peti mednarodni dan izobraževanja poteka pod geslom Vlagati v ljudi, dati prednost izobraževanju. Gradi na globalnem zagonu, ki ga je ustvaril septembrski vrh o preobrazbi izobraževanja, in poziva k ohranitvi močne politične volje na področju izobraževanja ter k iskanju načina, kako prenesti globalne zaveze v ukrepanje.

Čeprav je pravica do izobraževanja ena temeljnih človekovih pravic, še vedno 244 milijonov otrok in mladostnikov po svetu ne obiskuje šole, 771 milijonov odraslih ne zna brati in računati, manj kot 40 odstotkov deklet v podsaharski Afriki konča nižjo srednjo šolo.

V Unescu poudarjajo, da mora dostop do izobraževanja, ki je vključujoče in kakovostno, postati merilo za vse izobraževalne sisteme po svetu. Brez vključujočega in pravičnega kakovostnega izobraževanja ter vseživljenjskih priložnosti za vse državam ne bo uspelo doseči enakosti spolov in prekiniti krog revščine, zaradi česar na milijone otrok, mladostnikov in odraslih nima enakih možnosti.

Letošnji mednarodni dan izobraževanja je posvečen dekletom in ženskam v Afganistanu, ki jim je bila odvzeta pravica do izobraževanja. Organizacije pozivajo k takojšnji odpravi prepovedi, ki jim omejuje dostop do izobraževanja.

Leto 2023 nas opozarja, da je pol obdobja izvajanja Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 že za nami. Zato bo Organizcija Združenih narodov v septembru države članice povabila na politični forum na visoki ravni o trajnostnem razvoju v New Yorku. Vrh SDG Summit 2023 bo izvedel celovit pregled stanja ciljev trajnostnega razvoja, pozornost bodo posvetili predvsem vlaganju v ljudi.

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar