Ljubljana, 5. 2. 2019

5. februar – dan varne uporabe interneta

5. februar je dan, ko obeležujemo dan varne rabe interneta. V več kot 140 državah po vsem svetu vsako leto drugi torek v februarju obeležujemo dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši  internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si

Dan varne rabe interneta je sicer leta 2004 prvič obeležila evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe, odtlej pa je krepko prerasel evropske meje. Z letošnjim sloganom želijo odločevalce in druge deležnike pozvati, naj združijo moči pri ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za otroke in mlade. Že trinajst let v mreži sodeluje tudi Safe.si.

Letošnje obeleževanje torej poteka pod geslom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji. Pri Centru za varnejši internet Safe.si o vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, redno obveščajo zainteresirane na njihovi spletni strani ter na njihovihi FacebookTwitter in Instagram profilih.

Spletna oddaja za starše v živo: Vzgoja za internet

Osrednji dogodek ob današnjem dnevu varne uporabe interneta bo potekal danes ob 18. uri, ko za starše, med katerimi po besedah Safe.si številni ne vedo, kako otroke naučiti varne rabe interneta, pripravljajo spletno oddajo in pogovor s psihologom in sociologom Albertom Mrgoletom ter izvajalcem delavnic Safe.si Benjaminom Lesjakom. Oddaja bo trajala 50 minut. Ogledali si jo boste lahko v živo preko spleta, kasneje pa bo dostopen tudi posnetek.

Dr. Albert Mrgole bo osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Dr. Benjamin Lesjak bo problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa bo delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter Safe.si predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Vprašanja varovanje zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzročajo skrbi.

Med oddajo bodo na Safe.si preko Twitterja in Facebooka sprejemali tudi vprašanja gledalcev in na izbrana vprašanja pred koncem oddaje tudi odgovorili. Sicer na Safe.si šole in druge izobraževalne organizacije vabijo, da v februarju, mesecu varne rabe interneta, pripravijo dogodke na temo varne in odgovorne rabe interneta. Več informacij o tem lahko zainteresirani najdete tukaj – KLIK!