Ljubljana, 25. 9. 2017

5. oktober 2017 - razširjena seja GO SVIZ

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev organizira

RAZŠIRJENO SEJO GLAVNEGA ODBORA SVIZ

Seja bo potekala v četrtek, 5. oktobra 2017, z začetkom ob 14.00 uri, na Gospodarskem razstavišču (Marmorna dvorana), Dunajska cesta 18, Ljubljana.


Razširjena seja Glavnega odbora SVIZ – najvišjega organa sindikata med kongresoma – bo izpeljana ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, v geslu katerega je med drugim ponovno poudarjeno, kako pomembni so zaposleni v vrtcih in šolah pri ustvarjanju boljše prihodnosti in zagotavljanju trajnostnega razvoja celotne družbe. S sejo, na kateri pričakujemo več kot tisoč izobraževalk in izobraževalcev z vseh ravni vzgoje in izobraževanja – od predšolske vzgoje do univerz –, bomo v SVIZ hkrati začeli naš boj za izboljšanje plač učiteljic in učiteljev ter drugih strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki so dokazano plačani slabše kot zaposleni z isto stopnjo izobrazbe v drugih primerljivih poklicih.

V SVIZ smo prepričani, da predstavlja kakovostno javno izobraževanje ter posledično bolje izobraženo in usposobljeno prebivalstvo eno redkih – če že ne edino – primerjalno prednost Slovenije pred drugimi državami, a se naša oblast tega dejstva, če sodimo po njenem ravnanju v zadnjih letih, ne zaveda. Družbeni pomen in ugled izobraževanja se, žal, zmanjšujeta – stroka je marginalizirana, vzgojitelji, učitelji in šolstvo kot celota so vse prepogosto obravnavani zgolj kot strošek. Ob tem pa nikakor ni mogoče spregledati, da se slovenski izobraževalni sistem prav po zaslugi učiteljstva uvršča med najboljše v svetovnem merilu, kar naši otroci in mladostniki potrjujejo tudi z odličnimi dosežki v mednarodnih raziskavah znanja, kot sta TIMSS in PISA. V SVIZ se bomo upoštevaje navedeno še naprej odločno zavzemali za ohranitev kakovosti slovenskega javnega izobraževanja, hkrati pa bomo uporabili tudi vsa legalna in legitimna sredstva, ki so sindikatu na voljo, da se še pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami ustrezno popravijo plače strokovnemu delu članstva z visokošolsko izobrazbo, magisteriji in doktorati.

Da so te zahteve in pričakovanja več kot utemeljeni, pričajo aktualni podatki iz mednarodnega zbornika kazalnikov v izobraževanju Pogled na izobraževanje 2017, ki ga je 12. septembra 2017 objavila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). V najvplivnejši zbirki podatkov o stanju in učinkih izobraževanja v 35 državah članicah OECD in partnerskih državah organizacije je namreč poudarjeno, da postaja pedagoški poklic zaradi nekonkurenčnih plač neprivlačna izbira za mlade, ob tem pa OECD opozarja na posledično težavo staranja učiteljske populacije. Zgovorni so tudi podatki, da v Sloveniji ostajajo plače učiteljic in učiteljev na vseh ravneh izobraževanja slabše, kot je povprečje OECD in EU22, in da so hkrati nižje kot plače primerljivo izobraženih zaposlenih v drugih poklicih. Poleg tega je naša država izpostavljena med peščico tistih, v katerih se je delež javnih sredstev za izobraževanje v času krize zmanjševal, hkrati pa Slovenija s 4,6 odstotka namenja za izobraževalne institucije manj, kot je povprečje drugih držav, upoštevanih v zbiru podatkov v omenjeni publikaciji OECD.

Ob obeležitvi svetovnega dneva učiteljev z razširjeno sejo Glavnega odbora SVIZ bomo javnosti in odločevalcem – na dogodek smo iz SVIZ povabili tudi predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja in ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič – odločno sporočili svoje zahteve po izboljšanju plač strokovnemu delu članstva z visokošolsko izobrazbo, magisteriji in doktorati ter jim postavili vprašanje, ki bo tudi rdeča nit naših sindikalnih aktivnosti v prihajajočih tednih in mesecih: Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?
 Vljudno povabljeni, da se nam v četrtek, 5. oktobra 2017, ob 14.00 uri pridružite na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Z lepimi pozdravi in se vidimo 5. oktobra v Ljubljani!

Jelka Velički Branimir Štrukelj
predsednica GO SVIZ glavni tajnik SVIZ

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar