30. 5. 2024

Izobraževanje in učiteljski poklic naj bosta v ospredju volitev

V Svizu smo pripravili poziv kandidatkam in kandidatom za poslance v novem sklicu EU parlamenta. NOVO: Objavljeni že tudi odgovori!

31. 5. 2024

e-Svizove novice

Ob vstopu v zadnji mesec pouka v letošnjem šolskem letu smo pripravili novo številko naše mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

30. 5. 2024

Ali (bo)ste morali doplačati dohodnino?

Junija poteka pri Modri zavarovalnici posebna akcija - pri plačilu prve individualne premije preko trajnega naloga javni uslužbenci ne plačate vstopnih stroškov.

24. 5. 2024

Tretji posvet o pogajanjih

Sindikalne zaupnice in zaupnike na srečanjih seznanjamo z novostmi v pogajanjih o novem plačnem sistemu in odpravi plačnih nesorazmerij ter predvidenimi odzivi sindikata, če bi bila pogajanja neuspešna. Tokrat z zaupniki iz OŠ, GŠ in zavodov za izobraževanje odraslih.

14. 5. 2024

Vabljeni na kolesarjenje!

Območni odbor SVIZ Ptuj bo tudi letos poskrbel za skupinsko prijavo članic in članov Sviza na 22. Poli maraton. Se vidimo 1. junija na Ptuju.

11. 5. 2024

250 let obveznega šolstva na Slovenskem

Leto 2024 je za vzgojo in izobraževanje jubilejno leto, saj obeležujemo 250 let od izida Splošnega šolskega reda Marije Terezije, ki je pomenil začetek državnega šolstva.

Brezplačna pravna pomoč

Svojim članicam in članom SVIZ zagotavlja brezplačno pravno pomoč in zastopanje pri uveljavljanju pravic iz dela in delovnega razmerja.

Vse informacije najdete tukaj.

10. 5. 2024

SVIZ sprašuje predsednika Vlade RS

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je na predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba te dni naslovil pismo v zvezi z ...

9. 5. 2024

Šteje vsak glas!

Evropski parlament poziva k udeležbi na evropskih volitvah in poudarja pomen demokracije kot dragocene zapuščine. Volitve ključne tudi za izobraževanje.

Le še nekaj dni do športnih iger Sviza

7. 5. 2024

To soboto, 11. maja, bodo v organizaciji območnega odbora Obala potekale že 14. športne igre Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

e-Svizove novice

30. 4. 2024

V novi številki mesečne publikacije smo povzeli dogodke, ki so aprila ob intenzivnih pogajanjih z vlado še zaznamovali dejavnost sindikata.

Brez sindikalnih akcij ne bo večje blaginje

30. 4. 2024

Slovenska tiskovna agencija je pred letošnjim praznikom dela objavila intervju z glavnim tajnikom Sviza.

Pridružite se nam!

Včlanite se v Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Pristopna izjava Več informacij

1. maj, mednarodni praznik dela

26. 4. 2024

Mednarodni praznik dela praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev.

Delo z osebami z avtizmom

24. 4. 2024

Priročnik je koristen pripomoček za vse, ki so povezani z osebami z avtizmom – od staršev in vzgojiteljev do strokovnih delavcev v izobraževanju in zaposlovanju.

Svetovni dan Zemlje s pozivi k življenju brez plastike

22. 4. 2024

Letos je v ospredju zahteva po 60-odstotnem zmanjšanju proizvodnje plastike do leta 2040 s končnim ciljem zagotoviti prihodnost brez plastike za prihodnje generacije.

Na študijskem obisku v madžarskih šolah

22. 4. 2024

V Budimpešti smo dobili grob uvid v madžarski vzgojno-izobraževalni sistem, ki je močno centraliziran, šolam pa je bilo v zadnjih letih odvzete precej institucionalne avtonomije.

Sestanek šolskih svetovalnih delavk

15. 4. 2024

Sekcija svetovalnih delavk in delavcev Sviz bo vztrajala pri izboljševanju delovnih pogojev in plač ter si prizadevala, da bo zaposlenim v šolski svetovalni službi sistemsko zagotovljena supervizija.

Zvočno okolje v vrtcih in šolah

11. 4. 2024

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje strokovni delavci in delavke v vrtcih izpostavljajo hrup kot drugi najpomembnejši vir stresa na delovnem mestu.

Pred evropskimi volitvami

5. 4. 2024

Socialna partnerja v izobraževanju pozivata, naj Evropski parlament v prihodnjem sklicu vsakokrat odločno podpre pobude za povečanje privlačnosti učiteljskega poklica in okrepitev družbene vloge pedagoških delavcev.

e-Svizove novice

29. 3. 2024

Ob izteku prvega letošnjega pomladnega meseca smo pripravili novo številko Svizove mesečne publikacije, v kateri objavljamo dogodke, ki so marca ob intenzivnih pogajanjih z vlado še zaznamovali dejavnost sindikata.

Kako se uspešno soočati z anksioznimi motnjami

29. 3. 2024

Le če se znajo strokovni delavci v šolah in vrtcih sami soočiti s stresnimi situacijami, lahko naučijo tudi otroke, kako naj se spoprimejo s stiskami.

Svetovni dan gledališča

26. 3. 2024

Gledališčniki 27. marca od leta 1962 naprej praznujejo svoj dan. Pri nas se bo drevi v Kranju začel Teden slovenske drame.

Priporočila o učiteljskem poklicu

21. 3. 2024

V dokumentu Organizacije združenih narodov sta podčrtana ustrezno vrednotenje in spoštovanje učiteljskega poklica, kar zahteva dostojne delovne pogoje, konkurenčne plače, sodelovanje zaposlenih pri odločanju.

Odprto pismo sindikalnih central predsedniku vlade

20. 3. 2024

Sindikalne konfederacije so na premiera naslovile dopis glede obnovitve socialnega dialoga v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.

Zdaj sem učiteljica

18. 3. 2024

»Ko pogledam svoje mlade sodelavke v zbornici, so utrujene, zdi se mi, da hitijo, žalostne, ker imajo nizke plače, in tako kot jaz razočarane, da smo plačane slabše, kot če bi delale v trgovini.«

Neenakost v socialnem dialogu

13. 3. 2024

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central na novinarski konferenci opozorili, da Vlada pri pripravah sprememb Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti favorizira delodajalce.

Skrb za duševno zdravje

7. 3. 2024

Predstavnici Sviza sta sodelovali na konferenci Skrb za duševno zdravje otrok in mladostnikov v šolah na Kosovem, ki ga je v Prištini konec februarja pripravil tamkajšnji sindikat SBASHK.

O aktualnem še zaupniki iz šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami

6. 3. 2024

Uspešno smo izpeljali še zadnjega v nizu seminarjev za vseh šest sindikalnih konferenc.

8. marec, mednarodni dan žensk

5. 3. 2024

Prvo žensko politično organizirano društvo je bilo Društvo slovenskih učiteljic, ki se je borilo za izenačitev položaja učiteljev in učiteljic ter za volilno pravico žensk.

e-Svizove novice

1. 3. 2024

Z iztekom najkrajšega meseca v letu smo v Svizu pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo informacije in dogodke, ki so v minulem obdobju usmerjali dejavnost sindikata.

O predlagani združitvi ljubljanskih vrtcev le tudi minister

29. 2. 2024

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje: Predlagana združitev vrtcev v Ljubljani nima pravne podlage.

Še predzadnjič z zaupnicami in zaupniki

28. 2. 2024

Tokrat so se na izobraževalnem srečanju sešli predstavnice in predstavniki Sviza v visokem šolstvu in znanosti.

Predstavljen nov predlog odprave plačnih nesorazmerij

27. 2. 2024

Vladna stran je sindikalni predstavila nov predlog, o katerem bodo pogajalco podrobneje razpravljali že jutri na stebrnih pogajanjih.

Modra zavarovalnica sporoča: Preverite stanje na vašem varčevalnem računu

20. 2. 2024

Vse varčevalce v skladu dodatnega PZ že čaka potrdilo o pravicah iz dodatnega pokojninskega zavarovanja za leto 2023.

Proti združevanju 70 odstotkov zaposlenih

19. 2. 2024

Peticijo za ohranitev kakovostnih samostojnih javnih vrtcev v Ljubljani je podpisalo 1.851 od 2.600 zaposlenih v ljubljanskih vrtcih, kar kaže, da se zaposleni z ravnanjem občine ne strinjajo.

Izpeljan seminar za zaupnike v kulturi

16. 2. 2024

Z izobraževalnim seminarjem za sindikalne zaupnice in zaupnike Sviza v kulturnih organizacijah se je 15. februarja nadaljevala izvedba štiriurnih srečanj vodstva sindikata in strokovne službe s sindikalnimi zaupniki.

Za nadaljevanje pogajanj, določitev zneska regresa

16. 2. 2024

KSJS je na Vlado RS naslovila pričakovanje, da bo na takojšnjih pogajanjih predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij in višino regresa za letni dopust za leto 2024.

Novo izobraževalno srečanje zaupnic in zaupnikov

13. 2. 2024

Tokrat so se v Ljubljani sešli predstavniki Sviza v osnovnih in glasbenih šolah ter zavodih za izobraževanje odraslih.

KSJS s podporo kakovostnim samostojnim javnim vrtcem v MOL

7. 2. 2024

Kakovostne in dostopne javne storitve so temelj za čim višjo kakovost življenja ljudi ...

Poseganje v temeljne pravice

7. 2. 2024

Zaposleni v vrtcih MOL se že soočajo s pritiski in poskusi omejevanja uresničevanja svojih pravic, ki jih zagotavlja tudi Ustava RS!

Ob slovenskem kulturnem prazniku

6. 2. 2024

Prešernov dan je praznik slovenske kulture od leta 1945, leto pozneje je postal državni praznik, leta 1991 pa tudi dela prost dan.

Uspešno pod streho tudi 9. tekmovanje v veleslalomu

6. 2. 2024

Zahvala gre zlasti vsem tekmovalcem in navijačem, ki so znova polepšali smučarski dan na Golteh.

Za ohranitev kakovostnih samostojnih vrtcev v Ljubljani!

5. 2. 2024

Sviz je med zaposlenimi v ljubljanskih javnih vrtcih začel z zbiranjem podpisov pod peticijo.

Izpeljan drugi v nizu štiriurnih izobraževalnih seminarjev

2. 2. 2024

Tokrat so se z aktualnimi informacijami in dogajanjem seznanili zaupniki Sviza v vrtcih.

Proti združevanju v megavrtec

31. 1. 2024

Sviz je že izrazil nasprotovanje združevanju samostojnih vrtcev v MOL v en skupni vrtec. Tudi Pedagoški inštitut izraža številne pomisleke.

Izobraževalna srečanja

31. 1. 2024

Z dogodkom za predstavnike Sviza v srednjih in višjih šolah ter dijaških domovih smo začeli niz izobraževanj za naše sindikalne zaupnice in zaupnike, ki jih bomo do marca pripravili za vse sindikalne konference.

Peticija »Dost je!«

26. 1. 2024

Skladno s sklepom glavnega odbora Sviza objavljamo poziv za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo. Pobuda se obenem zavzema za zagotovitev spoštovanja in uresničevanja mednarodnega prava ter človekovih pravic.

Vlada in sindikati nadaljevali pogajanja o prenovi sistema plač

25. 1. 2024

Predstavniki vlade in sindikatov JS so 24. januarja, nadaljevali pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

24. januar je mednarodni dan izobraževanja

23. 1. 2024

Generalna skupščina ZN je 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja. S tem želi poudariti vlogo izobraževanja za mir in razvoj. Izobraževanje je človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost.

Obvestila GO SVIZ (januar 2024)

19. 1. 2024

Dogovor o vrednosti plačnih razredov in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, spremembe Stavkovnega sporazuma, Aneks h KP VIZ, napoved srečanj z zaupniki ...

Glavni odbor Sviza soglašal z izpogajanim

18. 1. 2024

Članice in člani glavnega odbora so potrdili pristop sindikata k podpisu sprememb stavkovnega sporazuma in tudi dogovora o uskladitvi vrednosti plačnih razredov.

Evidentiranje delovnega časa

11. 1. 2024

Članice in člani Sviza se z vprašanji o delovnem času obračajo na sindikat zelo pogosto, v zadnjem obdobju tudi v luči aktualnih sprememb Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Pregled izobraževanja in usposabljanja

5. 1. 2024

Poročilo za leto 2023 se prvič posebej osredotoča na učiteljski poklic, pomanjkanje učiteljic in učiteljev v državah članicah ter različna prizadevanja za povečanje privlačnosti pedagoškega poklica.

Uskladitev premij KDPZ za javne uslužbence

3. 1. 2024

V UL je bil 27. 12. 2023 objavljen sklep o uskladitvi minimalne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence, ki za zaposlene v javnem sektorju pomeni povišanje mesečne premije.

Želimo Vam prijetne božično-novoletne praznike!

22. 12. 2023

Cenjeni članice in člani, spoštovani kolegi! V tem prazničnem času naj nas druži praznovanje solidarnosti, ki nas je povezovala v izte...

e-Svizove novice

22. 12. 2023

Po tokratnih decembrskih e-Svizovih novicah bomo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture vstopili že v 14. leto, odkar vsak mesec med šolskim letom redno pripravljamo to našo publikacijo.

Parafiran dogovor o uskladitvi plač v javnem sektorju z inflacijo

21. 12. 2023

Vlada in sindikati javnega sektorja so 21. 12. 2023 parafirali dogovor, ki določa uskladitev plač in izplačilo regresa za letni dopust.

Povabljeni na veleslalom na Golte!

20. 12. 2023

Prvo februarsko soboto, 3. 2. 2024, Območni odbor Sviza Velenje na smučišču Golte nad Mozirjem pripravlja že 9. prvenstvo članic in članov sindikata v veleslalomu.

Evropski sektorski socialni dialog v izobraževanju

18. 12. 2023

Konec koledarskega leta je že tradicionalno namenjen srečanju predstavnikov v ESSDE.

Si želite znižati dohodnino?

15. 12. 2023

Objavljamo informacijo Modre zavarovalnice o njihovi akciji brez vstopnih stroškov za individualno vplačilo DPZ, s čimer si lahko znižate dohodnino in hkrati poskrbite za višjo pokojnino.

Skupaj proti vnovičnemu varčevanju!

13. 12. 2023

Evropska konfederacija sindikatov je v kampanji Pravičen dogovor za vse delavce pripravila vseevropski shod proti načrtom Evropske komisije za nove varčevalne ukrepe.

Obvestila GO SVIZ (december 2023)

12. 12. 2023

Vlada uskladitev plač v javnem sektorju z inflacijo v letu 2024 pogojuje s spremembami stavkovnih sporazumov, EDČ, pomagali poplavljenim, donacija dohodnine ter lepe želje ob bližajočih se praznikih.

-24, -7, -26 ...

6. 12. 2023

Mednarodna raziskava znanja Pisa 2022 je pokazala, da so se dosežki slovenskih šolarjev in šolark v matematični, naravoslovni in bralni pismenosti v zadnjih štirih letih pomembno poslabšali.

Pomanjkanje zaposlenih v vrtcih in šolah

5. 12. 2023

Skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 je na posvetu prisluhnila stališčem strokovne in širše javnosti o kariernem razvoju in pomanjkanju strokovnih delavcev.

Se moramo v Sloveniji navaditi na padce učnih dosežkov?

2. 12. 2023

Ne, ne bi se smeli! A kaj smo kot družba pripravljeni za to narediti?

Šole kot učeče se skupnosti

2. 12. 2023

Kako spodbujati inovacije in kakovost v izobraževalnem sistemu.

Pričakovanja KSJS pred nadaljevanjem pogajanj

1. 12. 2023

V ponedeljek, 4. 12. 2023, se - po skoraj dvomesečni prekinitvi - nadaljujejo pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in o odpravi plačnih nesorazmerij.

e-Svizove novice

30. 11. 2023

Ob vstopu v zadnji mesec tega koledarskega leta z vami delimo novo številko publikacije, ki kratko povzema nekaj novembrskega utripa dejavnosti našega sindikata.

Za stabilno in ustrezno financiranje javne RTV

30. 11. 2023

Za SVIZ je povsem nesprejemljivo, da bi posledice večletne neustrezne politike vodenja zavoda prenesli na zaposlene.

Raziskava državljanske vzgoje in izobraževanja

29. 11. 2023

O tem, kakšne so vednosti in stališča mladih na področju državljanstva ter kako se mladi v različnih državah in njihovih izobraževalnih sistemih pripravljajo na aktivno državljanstvo.

Sestanek upokojenih članic in članov

24. 11. 2023

Na sedežu Sviza v Ljubljani so se srečali predstavnice in predstavniki nekdaj zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, ki so dejavni v Sekciji upokojenih članic in članov.

O pomenu izobraževanja za družbo

22. 11. 2023

Glavni tajnik Sviza in predstavnica Evropske komisije sta si izmenjala informacije in stališča o trenutnem stanju reform in ključnih izzivih na področju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji.

Spodbujanje okoljske trajnosti v izobraževanju

22. 11. 2023

Krepitev ozaveščenosti učencev in izobraževalcev o okoljskih vprašanjih predstavlja ključno izhodišče za spodbujanje okoljsko vzdržnejšega vedenja v Evropi in širše.

Razdelili sredstva iz solidarnostne akcije

21. 11. 2023

Izvršilni odbor je v skladu s poprejšnjim predlogom komisije o dodelitvi izrednih solidarnostnih pomoči le-to namenil 194 članicam in članom Sviza, ki so avgusta letos utrpeli hujšo škodo v poplavah.

Plačna neenakost po spolu

20. 11. 2023

Raziskava v projektu S transparentnostjo do enakosti plač po spolu kaže, da so razlike v plačah moških in žensk posledica nepreglednosti plačnih sistemov in praks, ovir za napredovanje žensk, tajnosti podatkov o plačilu …

Nesprejemljiv proračunski rez

15. 11. 2023

V skupnem pozivu z Visokošolskim sindikatom Slovenije smo opozorili, da so podobni rezi proračuna za znanost in zlasti projektnih razpisov pred desetletjem že naredili nepopravljivo škodo razvoju znanosti v Sloveniji.

Sestanek z ministrico za kulturo

14. 11. 2023

O oblikovanju novega plačnega sistema in plačnih nesorazmerjih, predstavniki ministrstva in sindikata pa so namenili pozornost še napovedanim spremembam nekaterih zakonov in pravilnikov za področje kulture.

Za ohranitev prijavnega roka

14. 11. 2023

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije in Sviza smo Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost RS pozvali, naj ne premika roka za prijave na projektni razpis.

Vlada razvrednotila pogajanja

10. 11. 2023

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je Vlado RS na novinarski konferenci ponovno pozvala, naj iz predloga zakona o izvrševanju proračunov umakne prepoved usklajevanja plač za leto 2024 in skliče pogajanja.

Svetovni dan znanosti

9. 11. 2023

Na predlog Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 10. november vsako leto posvečen znanosti, da bi poudarili njeno vlogo pri zagotavljanju in vzdrževanju miru in razvoja.

Dostojno delo za zaposlene v predšolski vzgoji

7. 11. 2023

Izobraževalna internacionala 30. novembra pripravlja spletni seminar z naslovom "Dostojno delo za zaposlene v predšolski vzgoji: kje smo deset let po sprejetju smernic Mednarodne organizacije dela?".

e-Svizove novice

2. 11. 2023

V naši mesečni publikaciji o protestnem shodu za ohranitev strokovnosti in kakovosti šolstva in kulture, sestanku s šolskim ministrom, solidarnostni akciji za poplavljene, svetovnem dnevu učiteljev …

Duševno zdravje zaposlenih v digitalni dobi

30. 10. 2023

Katera so najpomembnejša psihosocialna tveganja, ki jih prinaša digitalizacija? Kaj je pravica do odklopa in napotki, kako lahko sami učinkovito preprečimo negativne učinke digitalnega stresa.

Sestanek na ministrstvu za izobraževanje

26. 10. 2023

Dan po uspešno izpeljanem protestnem shodu so se predstavnice in predstavniki Sviza 26. 10. 2023 sešli z vodstvom ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Razvrednotenje svetovalnega dela v vzgoji in izobraževanju

26. 10. 2023

Položaj svetovalnega delavca je z novo plačno lestvico degradiran.

Izrazi solidarnosti in podpore

25. 10. 2023

Ob protestnem shodu smo v Svizu prejeli izraze in pisma podpore tudi iz drugih sindikatov in zvez.

Strokovnosti in kakovosti ne damo!

25. 10. 2023

Na protestnem shodu so sindikalni zaupniki ter drugi člani Sviza izrazili nasprotovanje vladnemu predlogu odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico.

Stopnjevanje opozorila vladi

23. 10. 2023

Predsednica glavnega odbora Marjana Kolar in glavni tajnik Sviza sta na novinarski konferenci predstavila ozadje odločitve za protestni shod 25. oktobra 2023 in podrobnosti izvedbe le-tega.

Ob zaključku solidarnostne akcije za pomoč prizadetim v poplavah

18. 10. 2023

V Svizu smo za pomoč članicam in članom zbrali 678.090 evrov.

Zakaj smo se odločili za protestni shod

13. 10. 2023

V sredo, 25. oktobra 2023, ob 14. uri pred sedežem Vlade RS.

Krepitev vloge in privlačnosti učiteljskega poklica

13. 10. 2023

Izobraževalni sindikati iz številnih držav srednje in vzhodne Evrope so na srečanju v Pragi izpostavili skupne izzive šolskega prostora in razpravljali, kako se nanje učinkovito odzvati.

Plače učiteljev in ravnateljev v Evropi

9. 10. 2023

Evropsko informacijsko omrežje za izmenjavo podatkov o izobraževanju je objavilo letno posodobitev podatkov o plačah in dodatkih učiteljev in ravnateljev v šolah v Evropi.

Posebna ponudba Rimskih term ob svetovnem dnevu učiteljev

4. 10. 2023

Ugodnosti veljajo naslednja dva konca tedna, in sicer 7. in 8. oktobra ter 14. in 15. oktobra.

SVIZ 25. oktobra na protestni shod

4. 10. 2023

Borili se bomo za ohranitev strokovnosti v javnem izobraževanju in kulturi ter za odličnost slovenske znanosti.

Brez učiteljic in učiteljev ni izobraževanja!

3. 10. 2023

Ob svetovnem dnevu učiteljev smo na novinarski konferenci opozorili na resno krizo v slovenskem vzgojno-izobraževalnem prostoru, ki terja takojšen ustrezen odziv vladajočih.

e-Svizove novice

2. 10. 2023

O pogajanjih z Vlado RS in napovedi protestnega shoda, izvajanju solidarnostne pomoči za prizadete v poplavah, aktualnem v visokošolskem prostoru, svetovnem dnevu učiteljev ...

O pogajanjih o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij

28. 9. 2023

Glavni odbor je na izredni seji potrdil tudi izvedbo protestnega shoda 25. oktobra 2023.

V boju za kakovostno izobraževanje

26. 9. 2023

Srbski sindikati v izobraževanju na protestnem shodu z opozorili, da so razmere v njihovem šolstvu slabe, in pozivom vladi, naj takoj ustrezno ovrednoti zahtevno pedagoško delo.

SVIZ podpira Shod za znanost

20. 9. 2023

Čeprav je v naši državi zapostavljeno celotno področje znanosti in raziskovalnega dela, je delo strokovnih delavcev spregledano še pogosteje.

Solidarni z oškodovanimi v poplavah

15. 9. 2023

Sredstva bodo razdeljena skladno s posebnim pravilnikom za dodelitev izredne solidarnostne pomoči za hujšo škodo, nastalo zaradi naravne nesreče – poplav v avgustu 2023.

Zakaj bi s pogajanji morali nadaljevati

15. 9. 2023

Sindikati bi morali zavrniti perverzno igro, kjer država uporablja karto družbene solidarnosti kot sredstvo za to, da bi delavci popustili v boju za svoje pravice.

Glavni odbor o pomoči prizadetim v poplavah in glede pogajanj

13. 9. 2023

Na tokratni seji je najvišji organ sindikata med dvema kongresoma sprejel nekaj pomembnih odločitev.

Pogled na izobraževanje 2023

13. 9. 2023

Aktualna publikacija OECD prinaša pomemben vpogled v vzgojno-izobraževalni sistem, oblikovalcem šolske politike pa ponudi smernice za zagotavljanje večje učinkovitosti in enakosti v izobraževanju.

Medvrstniško nasilje v vzgojno-izobraževalnih zavodih

4. 9. 2023

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je izdalo plakata s ključnimi informacijami, kako ravnati ob zaznavi medvrstniškega nasilja.

Domače naloge

31. 8. 2023

Jih je preveč, premalo ali so celo odveč? Kaj je res, kaj pa zgolj mit?

Obvestila GO SVIZ (avgust 2023)

30. 8. 2023

Tokrat: Solidarni s kolegicami in kolegi, Vlada prekinila pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in oblikovanju novega plačnega sistema v javnem sektorju, Razpisane štipendije in subvencije, Objavljen nov pravilnik o napredovanju zaposlenih v VIZ v nazive.

Končujejo se poletne šolske počitnice …

29. 8. 2023

… in začenja novo šolsko leto.

Staršem prvošolcev tudi letos dodaten plačan dan dopusta

28. 8. 2023

Izredni dopust je treba izrabiti ob nastanku okoliščine, torej le na prvi šolski dan - torej ne prej in ne pozneje.

Članice in člani OO SVIZ Obala solidarni s prizadetimi v poplavah

25. 8. 2023

Izkušnja, ki nas je vse obogatila!

Zbiralna akcija v teku

18. 8. 2023

V prihajajočem tednu bosta izvršilni ter glavni odbor sindikata odločala o sprejemu posebnega pravilnika in dodatnih sredstvih za pomoč poplavljenim.

Sindikalne centrale proti zviševanju dobičkov na račun poplav

16. 8. 2023

Ob zahvalah tudi opozorilo, da je zdaj čas za solidarnost!

Solidarni s kolegicami in kolegi

8. 8. 2023

Ko je pomoč potrebna, se SVIZ zmeraj odzove. Tudi zdaj. Začenjamo zbiralno akcijo za pomoč prizadetim v poplavah!

Posebna Obvestila - Naravne nesreče, pravice in obveznosti zaposlenih

7. 8. 2023

SVIZ bo pričel tudi z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim v vodni ujmi.

Digitalna tehnologija v izobraževanju

27. 7. 2023

V aktualnem poročilu Unesco svari pred nepremišljeno digitalizacijo šolstva in poziva k omejitvi rabe pametnih telefonov v učilnicah, saj pretirana uporaba zmanjšuje uspešnost pri izobraževanju ter negativno vpliva na čustveno stabilnost otrok.

Večji obseg pouka, boljši dosežki?

21. 7. 2023

Večji obseg pouka samodejno ne doprinese k višjim povprečnim učnim dosežkom, kot pomembnejši sta v ospredju vsebina in kakovost.

Štipendije in subvencije SVIZ

14. 7. 2023

Glavni odbor SVIZ je v finančnem načrtu za leto 2023 zagotovil sredstva za razpis šestnajstih štipendij – osem za srednješolsko, osem za visokošolsko izobraževanje - ter za subvencioniranje izobraževanja v zvezi z delom.

Ko je vroče ...

13. 7. 2023

Na Inšpektoratu RS za delo so pripravili napotila o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu v poletnem času, ko so temperature visoke.

Spremembe in dopolnitve pravilnikov o normativih in standardih

13. 7. 2023

V Uradnem listu RS, št. 74 so bile objavljene spremembe in dopolnitve ali besedila novih pravilnikov o standardih in normativih za področje vzgoje in izobraževanja.

Predstavnica Sviza podpredsednica upravnega odbora ARIS

10. 7. 2023

Dr. Marta Klanjšek Gunde je naša sindikalna zaupnica na Kemijskem inštitutu in članica predsedstva SK visokega šolstva in znanosti.

Šolski koledar 2023/24

7. 7. 2023

Za lažje načrtovanje dela in aktivnosti smo v SVIZ tudi letos pripravili koledar za novo šolsko leto 2023/24.

Zakaj svetovalni delavci niso vredni manj?

4. 7. 2023

Objavljamo dopis Vladi RS in pristojnim ministrstvom glede predloga o izhodiščnem plačnem razredu svetovalnih delavcev v novih plačnih stebrih.

Obvestila GO SVIZ (julij 2023)

3. 7. 2023

Aktualno na pogajanjih o plačnem stebru, razpisane štipendije in subvencije, dodatek za delo v rizičnih razmerah, spremembe pravilnika o napredovanju.

Novela ZOFVI stopila v veljavo

3. 7. 2023

1. julija je začela veljati zakonska novela, ki poenostavlja postopke zaposlovanja v vzgoji in izobraževanju

Nov krog pogajanj o prenovi plačnega sistema

30. 6. 2023

Pogajalci so se včeraj dogovorili o pripravi nekaj različnih modelov prevedbe sedanjih delovnih mest na novo plačno lestvico.

Svizove novice (junij 2023)

30. 6. 2023

O izredni seji glavnega odbora, nesprejemljivem predlogu razvrednotenja svetovalnega dela, štipendijah in subvencijah, letnem srečanju upokojenih članic in članov v Mariboru …

Podatki o zaposlenih v formalnem izobraževanju

28. 6. 2023

SURS je pripravil pregled števila zaposlenih po vseh ravneh izobraževanja v pravkar končanem šolskem letu.

Proti razvrednotenju svetovalnega dela

21. 6. 2023

Predlog Vlade RS o novem plačnem vrednotenju svetovalnih delavcev v vzgoji in izobraževanju je nesprejemljiv.

Odprto pismo Vladi RS

20. 6. 2023

"Sprva sva razmišljali, da gre verjetno za pomoto, ko sva primerjali izhodišča in umestitev svetovalnih delavcev v plačne razrede v primerjavi z vzgojitelji in učitelji."

Na pogajanjih tudi o usklajevanju plač z inflacijo

20. 6. 2023

Nadaljevanje pogovorov o reformi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Obravnana tudi vladni predlog glede letnega dopusta in formula usklajevanja vrednosti plačnih razredov.

Rešitev v noveli ZOFVI naj bo le začasna

15. 6. 2023

Podaljšanje časa za pridobitev pedagoško-andragoške izobrazbe ne more bistveno prispevati k zmanjšanju pomanjkanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, hkrati pa relativizira pomen pedagoške stroke.

Skupaj o pogodbi za samozaposlene

15. 6. 2023

Usklajevanje o vsebini normativnega dela določb kolektivne pogodbe, ki bi urejale status t. i. samostojnih delavcev v kulturi, naj bi se na ravni za to imenovane delovne skupine lahko vzporedno začelo že to poletje.

Pogajanja v javnem sektorju

13. 6. 2023

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so včeraj nadaljevali pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Plačilo nadomeščanj odsotnih strokovnih delavcev

9. 6. 2023

Aktualna pojasnila Sviza k okrožnici Ministrstva za vzgojo in izobraževanje (MVI) o plačilu nadomeščanj odsotnih strokovnih delavcev.

Članice in člani Sviza smo kolesarili na Poli maratonu

8. 6. 2023

Ob tem pa osvojili tudi pokal za najštevilčnejšo ekipo!

Ogorčeni ob vladni nepripravljenosti izplačati višji regres

8. 6. 2023

Z arogantno zavrnitvijo pogajanj o izplačilu višjega regresa vlada zaposlene z nizkimi plačami dobesedno poziva, naj si poiščejo perspektivnejšo zaposlitev zunaj javnega sektorja.

Upokojeni članice in člani v Mariboru

7. 6. 2023

Rožnik - mesec, v katerem Sekcija upokojenih članic in članov SVIZ izpelje letno srečanje za nekdaj zaposlene v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.

Po koncu usklajevanja o spremembah standardov in normativov v VIZ

7. 6. 2023

O podrobnostih glede vsebine in uveljavitve dogovorjenega.

e-Svizove novice

31. 5. 2023

Ob vstopu v zadnji mesec pouka v letošnjem šolskem letu smo pripravili novo številko naše mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

Profesionalizacija svetovalnega dela v vzgoji in izobraževanju

30. 5. 2023

Na posvetu Društva šolskih svetovalnih delavcev o smernicah dela, delovnih pogojih, pričakovanjih okolice, ustreznosti normativov in sistemizaciji.

Kritično do partikularnega poseganja v šolstvo

25. 5. 2023

Polovica članov delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 z opozorili o procesih, ki vplivajo na pripravo tega strateškega dokumenta.

Zaboli šele, ko je že prepozno

23. 5. 2023

Vzgoji in izobraževanju se sistematično znižuje sredstva, zato smo opozorili na razočaranje in nezadovoljstvo, da bodo za zdaj uveljavljene le tiste dogovorjene izboljšave v standardih in normativih, ki nimajo finančnih posledic.

Obvestila GO SVIZ (maj 2023)

22. 5. 2023

Nesprejemljivost rešitev novega plačnega zakona, predlog višine regresa, uveljavitev naziva višji svetnik, spreminjanje standardov in normativov, novela ZOŠ.

Mednarodni muzejski dan

18. 5. 2023

Praznik muzejev, ki ga je leta 1977 razglasil Mednarodni muzejski svet, da bi ti postali v družbi bolj prepoznavni, letos poteka na temo trajnostnega razvoja in dobrega počutja.

Fides podcenjujoče o delu visokošolskih učiteljic in učiteljev

18. 5. 2023

V Svizu se sprašujemo, zakaj mora biti Fides v svojem prizadevanju za boljši položaj zdravnikov in zobozdravnikov vsakokrat znova žaljiv do drugih poklicnih skupin.

Vabljeni na kolesarjenje!

16. 5. 2023

V soboto, 3. junija, bo na Ptuju že 21. Poli kolesarski maraton, ki se ga bomo znova skupinsko udeležili tudi članice in člani SVIZ!

Z zaupnicami in zaupniki v visokem šolstvu in znanosti

16. 5. 2023

S srečanjem Sindikalne konference visokega šolstva in znanosti smo sklenili spomladanski niz dvodnevnih izobraževalnih seminarjev za naše sindikalne zaupnice in zaupnike.

Svetovni dan podpornega osebja

12. 5. 2023

Na pobudo Izobraževalne internacionale 16. maja obeležujemo svetovni dan zaposlenih v podpornih službah v vrtcih in šolah, ki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega izobraževanja.

Podnebni zlom

8. 5. 2023

Mladi za podnebno pravičnost so ministrstvu za okolje, podnebje in energijo predali javno pismo Načrt za podnebni zlom. V pismu, ki ga je podpisalo 48 organizacij - med njimi tudi SVIZ -, opozarjajo, da predstavljeni osnutek nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) vodi v podnebni zlom.

e-Svizove novice

3. 5. 2023

Pripravili smo novo številko mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata. Lepo povabljeni k branju.

1. maj, mednarodni praznik dela

26. 4. 2023

Drage članice, spoštovani člani SVIZ, cenjeni kolegice in kolegi, ob letošnjem obeleževanju mednarodnega praznika dela vam čestitamo in želimo, da bi preživeli prijetne dneve in trenutke.

Mednarodni vrh o učiteljskem poklicu 2023

21. 4. 2023

Slovenija bo tudi tokrat sodelovala na srečanju pedagoško najuspešnejših držav, ki bo tokrat od 25. do 27. aprila potekalo v Washingtonu.

Sekcija upokojenih članic in članov

20. 4. 2023

Na srečanju so članice in člani predsedstva sekcije opredelili tudi podrobnejši načrt dela za mandatno obdobje do leta 2026.

Pod streho še en seminar

19. 4. 2023

Predzadnji v nizu letošnjih spomladanskih izobraževalnih seminarjev za sindikalne zaupnice in zaupnike je bil namenjen predstavnikom našega sindikata v osnovnih šolah in zavodih za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

Spremembe so nujne!

17. 4. 2023

Konfederacija sindikatov javnega sektorja podpira takojšnjo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in se zavzema za pravo javno zdravstvo.

Medijska kultura in digitalni vsakdan mladih

14. 4. 2023

Prva tovrstna raziskava v Sloveniji prinaša ugotovitve o dostopu in rabi tehnologije, prevladujočih medijskih praksah, pravilih uporabe tehnologije doma in v šoli ter digitalni pismenosti.

Za razširitev kolektivne pogodbe

7. 4. 2023

Sindikati Sviz, Glosa in Zasuk ministrstvu predstavili zahtevo, da se za zunanje izvajalce v kulturno-ustvarjalnem sektorju celostno uredi delovne razmere.

Proti razreševanju vodstev mimo sveta zavoda

6. 4. 2023

SVIZ bo razpravljal o možnosti, da začne zbirati podpise za referendum, če bi bila novela Zakona o zavodih v državnem zboru morda sprejeta.

Prvikrat uradno z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije

4. 4. 2023

Z ministrom dr. Igorjem Papičem največ o aktualni plačni reformi, stebrih in vrednotenju dela.

Izobraževalni seminar v kulturi

4. 4. 2023

S seminarjem za sindikalne zaupnice in zaupnike v kulturnih organizacij smo prešli v drugo polovico dvodnevnih izobraževanj, ki jih v Svizu za naše predstavnice in predstavnike v zavodih pripravljamo to pomlad.

Poziv k umiku novele zakona o zavodih

31. 3. 2023

Sindikalne centrale opozarjajo, da želi vlada s sprejetjem novele obiti in oslabiti svete zavodov in zmanjšati njihov vpliv pri razreševanju direktorjev zavodov.

e-Svizove novice

30. 3. 2023

Ob izteku prvega letošnjega pomladnega meseca smo pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje dogodke, ki so marca usmerjali dejavnost sindikata.

Redna spomladanska seja GO SVIZ

29. 3. 2023

Članice in člani najvišjega organa sindikata med kongresoma so se seznanili z aktualnim dogajanjem ter začrtali prihodnje usmeritve in prioritete.

Izobraževanje v kriznih razmerah

24. 3. 2023

Evropska unija in Unicef pozivata k večjim zavezam za naložbe v varno in kakovostno izobraževanje otrok v kriznih razmerah.

Evropski sektorski socialni dialog

24. 3. 2023

SVIZ je aktiven v sektorskem socialnem dialogu v izobraževanju, sicer pa je na ravni Evropske unije vzpostavljenih skupno 43 odborov za sektorski socialni dialog.

Posledice stresa na delovnem mestu

20. 3. 2023

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu v študiji povzema znanstvene raziskave o tem, kako z delom povezani stres povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Na veleslalomu na Golteh

15. 3. 2023

Območni odbor SVIZ Velenje je že osmič izpeljal veleslalom za članice in člane sindikata. Na smučišču se jih je družilo več kot 300 z 18 območnih odborov.

O aktualnem z zaupnicami in zaupniki

14. 3. 2023

Na dvodnevnem izobraževalnem seminarju so se sešli predstavnice in predstavniki Sviza v srednjih in višjih šolah ter dijaških domovih.

Dosežen dogovor o vsebini stavkovnega sporazuma

13. 3. 2023

S stavkovnim sporazumom je bil storjen pomemben korak k ustreznejšemu vrednotenju dela v vzgoji in izobraževanju, vendar še nismo na cilju!

Soglasje k stavkovnemu sporazumu

9. 3. 2023

Članice in člani glavnega stavkovnega odbora so potrdili pristop k podpisu stavkovnega sporazuma in začasno zamrznitev splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

SVIZ z Vlado parafiral stavkovni sporazum

8. 3. 2023

O sprejemljivosti izpogajaneg morata odločati še Vlada RS ter Glavni stavkovni odbor sindikata.

Mednarodni dan žensk

8. 3. 2023

Kljub napredku na področju enakosti spolov ženske tudi v naprednih družbah še vedno zaslužijo manj kot moški. Analiza v 15 državah je pokazala, da so razlogi za to strukturni in povezani z osebnimi odločitvami pri izbiri dela.

Več pozornosti vzgoji in izobraževanju!

6. 3. 2023

Na sestanku z ministrom dr. Darjem Feldo je glavni tajnik Sviza podčrtal, da mora oblast vzgoji in izobraževanju priznati strateški pomen za našo državo in prihodnost.

Sestanek z novim ministrom za vzgojo in izobraževanje

3. 3. 2023

Prvo uradno spoznavno-vsebinsko srečanje vodstev sindikata in ministrstva po preoblikovanju resorjev v ponedeljek, 6. marca 2023.

e-Svizove novice

2. 3. 2023

O drugem stavkovnem dnevu, pozivu vladi in ministrstvu k takojšnjemu reševanju pomanjkanja kadra v vrtcih in šolah, opozorilih zaposlenih v kulturi, izobraževanju zaupnic in zaupnikov ...

Izobraževalni seminar za zaupnike v osnovnih in glasbenih šolah

28. 2. 2023

Te dni, 27. in 28. februarja, se je nadaljeval spomladanski niz SVIZ-ovih seminarjev.

Javni poziv Vladi RS in šolski oblasti

28. 2. 2023

Sindikalni zaupnice in zaupniki SVIZ pozivajo k takojšnjemu reševanju pomanjkanja osebja v vrtcih in šolah.

Podpora podnebnemu protestu

24. 2. 2023

Mladi za podnebno pravičnost 3. marca 2023 v Ljubljani in Mariboru organizirajo protest, ki ga podpiramo tudi v SVIZ-u.

Kolektivno za kolektivno!

24. 2. 2023

V Svizu smo skupaj s sindikalno konfederacijo Glosa – Zasuk pristopili k uvodu v pogajanja za kolektivno pogodbo za zunanje izvajalce v kulturno-ustvarjalnem sektorju.

Obvestilo o prestavitvi 8. prvenstva SVIZ v veleslalomu

21. 2. 2023

Zaradi slabe vremenske napovedi bo tekmovanje namesto to soboto organizirano 11. marca

GSO SVIZ opredelil nadaljevanje stavke v vzgoji in izobraževanju

21. 2. 2023

Drugi stavkovni dan bo izveden 13. aprila, če do 8. marca z Vlado RS ne bo podpisan stavkovni sporazum.

Neupoštevanje delavskih standardov

20. 2. 2023

V Svizu smo prepričani, da bomo zaposlene v javnih kulturnih zavodih lahko pred morebitnimi posegi vsakokratne oblasti dejansko zavarovali le z ustrezno spremembo zakonskih določb.

Po petkovih pogajanjih SVIZ v pričakovanju vladnega predloga

20. 2. 2023

Na jutrišnji seji bo Glavni stavkovni odbor opredelil prihodnje ravnanje sindikata, kar zadeva stavko in stavkovni sporazum.

Upravljanje varnosti in zdravja pri delu v izobraževalnem sektorju

20. 2. 2023

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu 26. aprila pripravlja spletni seminar. Vabljeni k prijavi!

Slovenija je v krizi izobraževanja

16. 2. 2023

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci izpostavil, da je odnos oblasti do vzgoje in izobraževanja že leta neustrezen in da se to se kaže tudi v poteku pogajanj in ravnanju aktualne vlade.

Zahteva za preložitev seje in podaljšanje roka za podajo mnenja

15. 2. 2023

SVIZ je vodstvo Muzeja novejše in sodobne zgodovine opozoril na kršitve predpisov.

Zdravo delovno okolje: Proč z bolečinami v hrbtu

14. 2. 2023

V priročniku za delodajalce in zaposlene ter njihve predstavnike so dostopna koristna priporočila za hitro odkrivanje in zdravljenje najpogostejših kostno-mišičnih obolenj.

Zaposleni računajo na dialog in večji posluh ministrice

6. 2. 2023

V pričakovanju letošnjega kulturnega praznika sta sindikata Sviz in Glosa 6. februarja pripravila skupno novinarsko konferenco.

Nasloviti konkretne težave mladih raziskovalcev in asistentov

1. 2. 2023

Aktiv mladih raziskovalcev in asistentov SVIZ zagovarja celostno izboljšanje položajev mladih raziskovalcev in asistentov.

e-Svizove novice

31. 1. 2023

Z začetkom letošnjega koledarskega leta smo v Svizu vstopili v trinajsto leto, odkar mesečno pripravljamo naše e-novice.

Obvestila GO SVIZ - januar 2023

27. 1. 2023

Pogajanja o sklenitvi stavkovnega sporazuma, podpis Aneksov, podpora plačnih zahtev ravnateljev in o ključnih izzivih sistema plač.

Pravilnik o normativih za financiranje višjih strokovnih šol

27. 1. 2023

Iz SVIZ smo na resorno ministrstvo posredovali predloge sprememb, ki zadevajo administrativno in računovodsko-tehnične delavce.

Preložitev prostestnega shoda

24. 1. 2023

Včeraj zvečer je Vlada RS pogajalski skupini SVIZ predstavila predlog glede plač zaposlenih v VIZ, ki ga naša pogajalska skupina sicer ni sprejela, a je ocenila, da predstavlja sprejemljivo osnovo za nadaljevanje pogajanj.

24. januar, mednarodni dan izobraževanja

24. 1. 2023

Vlagati v ljudi, dati prednost izobraževanju.

Izobraževanje v predšolski vzgoji

17. 1. 2023

Začeli smo z izvedbo izobraževalnih seminarjev za sindikalne zaupnice in zaupnike. Kot prvo v predvidenem nizu je bilo 16. in 17. januarja izpeljano srečanje predstavnic in predstavnikov SVIZ v vrtcih.

Brez nadlegovanja in trpinčenja

13. 1. 2023

V Zvezi svobodnih sindikatov so pripravili e-priročnik o preprečevanju spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu.

8. prvenstvo članov SVIZ v veleslalomu

13. 1. 2023

Golte, sobota, 25. februar 2023.

Posebna Obvestila GO SVIZ

13. 1. 2023

ZAHTEVAMO ODPRAVO ZAOSTANKOV PRI VREDNOTENJU DELA VSEH ZAPOSLENIH VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU!

SVIZ in GLOSA za ustreznejše vrednotenje dela

13. 1. 2023

Sindikata opozarjata na zaostajanje plač zaposlenih v kulturnem sektorju ter posledično vse večje pomanjkanje kadra v javnih kulturnih zavodih.

Shod pomočnic vzgojiteljic preklican, a ...

12. 1. 2023

... 25. januarja 2023 predviden skupni protestni shod zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred poslopjem Vlade RS.

Aktiv mladih raziskovalcev in asistentov

12. 1. 2023

Pod okriljem SVIZ se aktiv zavzema kakovosten in dostopen doktorski študij, začetek raziskovalne kariere ter za zaščito mladih raziskovalcev in asistentov, ki v raziskovalni dejavnosti in visokem šolstvu ranljiva skupina zaposlenih.

Vprašanja SVIZ ministrskemu kandidatu

11. 1. 2023

Pred jutrišnjo sejo Odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bosta potekala predstavitev in ...

Izvoljena predsednica glavnega odbora

10. 1. 2023

Najvišji organ SVIZ med kongresoma bo v mandatnem obdobju 2022–2026 vodila Marjana Kolar.

Peticija za dvig plač!

6. 1. 2023

V Inštitutu 8. marec so pripravili peticijo v podporo prizadevanjem za dvig plač zaposlenih na delovnem mestu vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. Nihče ne sme imeti plače, nižje od minimalne!

Potreben je dvig plač mladim raziskovalcem in asistentom

6. 1. 2023

Aktiv mladih raziskovalcev in asistentov SVIZ zagovarja nujnost dviga plač zaposlenim na omenjenih delovnih mestih.

Moja odgovornost ni minimalna!

4. 1. 2023

Vzgojiteljice predšolskih otrok – pomočnice vzgojiteljic so na novinarski konferenci opozorile na neustrezno vrednotenje odgovornega in zahtevnega dela, ki ga opravljajo.

Uskladitev premij KDPZ za javne uslužbence

29. 12. 2022

V UL je bil 27. 12. 2022 objavljen sklep o uskladitvi minimalne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence, ki za zaposlene v javnem sektorju pomeni povišanje mesečne premije.

Članske ugodnosti v Termah Snovik

29. 12. 2022

SVIZ je s Termami Snovik – Kamnik d. o. o. dogovoril oziroma obnovil sodelovanje, ki bo zaenkrat veljalo med 1. januarjem in 31. decembrom 2023.

e-Svizove novice

28. 12. 2022

Po tokratnih e-Svizovih novicah bomo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture vstopili že v 13. leto, odkar vsak mesec med šolskim letom redno pripravljamo to našo publikacijo.

Želimo Vam prijetno praznovanje božično-novoletnih praznikov!

23. 12. 2022

Lepo med prazniki in srečno v 2023!

Poziv ministrici za kulturo k dialogu

21. 12. 2022

SVIZ na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovil kritičen dopis zavoljo zapostavljanja socialnega dialoga kljub drugačnim zagotovilom in dogovorom na našem prvem – in doslej edinem – srečanju z novim vodstvom MK sredi letošnjega septembra.

Obvestila GO SVIZ (december II)

20. 12. 2022

O konstitutivni seji GO, napoved srečanj z vodstvom sindikata po OO, izobraževalni seminarji za zaupnike, o uveljavljanju 4. strokovnega naziva v VIZ, podeljene štipendije in subvencije, praznično voščilo.

Manj dohodnine, več pokojnine. Kako?

16. 12. 2022

Objavljamo informacijo Modre zavarovalnice o njihovi akciji "Brez vstopnih stroškov", ki velja do konca decembra pri vplačilu v sklad dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Manj prireditev na odrih

16. 12. 2022

Na odrih kulturnih domov, gledališč, oper in glasbenih ustanov v Sloveniji je bilo leta 2021 izvedenih 15.885 kulturnih prireditev, ogledalo si jih je približno 2 milijona obiskovalcev. Odrska produkcija se je skrčila na približno 64 % tiste v letu 2019.

Konstitutivna seja glavnega odbora

14. 12. 2022

Članice in člani najvišjega organa sindikata med kongresoma so potrdili izvedbo protestnega shoda vzgojiteljic in vzgojiteljev predšolskih otrok, zaposlenih na delovnem mestu pomočnik vzgojitelja.

Obvestila GO SVIZ (december 2022)

12. 12. 2022

O pogajanjih o SVIZ-ovih stavkovnih zahtevah, po 11. kongresu sindikata ter pred konstitutivno sejo Glavnega odbora.

Ohranite pravice in ugodnosti iz članstva tudi po upokojitvi!

5. 12. 2022

Sekcija upokojenih članic in članov SVIZ je bila ustanovljena, da bi lahko nekdanji naši članice in člani ostali tudi po upokojitvi aktivni v različnih oblikah delovanja sindikata.

Ta veseli dan kulture

1. 12. 2022

Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800, na ta dan široko odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

Za dostojanstvo poklica

30. 11. 2022

V Beogradu in ostalih večjih srbskih mestih se odvijajo protesti proti nasilju nad pedagoškimi delavci.

Podeljena posebna priznanja

25. 11. 2022

Na kongresu smo se zahvalili spoštovanim kolegicam in kolegom, ki so s svojim delom, energijo in predanostjo pomembno soustvarjali uspešno pot našega sindikata.

Uspešno zaključen 11. kongres SVIZ

22. 11. 2022

Delegatke in delegati na kongresu izvolili vodstvo sindikata, sprejeli usmeritve dela za mandat 2022–2026 ter poziv Vladi RS glede vrednotenja dela.

11. kongres SVIZ

21. 11. 2022

V Portorožu se 21. in 22. novembra srečujejo predstavnice in predstavniki najvišjega organa sindikata.

Slovenske knjižnice praznujejo

13. 11. 2022

Med 14. in 18. novembrom 2022 poteka teden slovenskih splošnih knjižnic.

Izobraževanje za družbene spremembe

7. 11. 2022

Pred dnevi se je odvila zaključna konferenca projekta ETUCE o vlogi učiteljskih sindikatov pri naslavljanju vprašanj trajnostnega okoljskega razvoja.

e-Svizove novice

28. 10. 2022

V naši mesečni publikaciji o jesenski seji glavnega odbora, podpisu dogovora z vlado, volitvah v sekcijah, prvih sejah sindikalnih konferenc, športnih igrah …

Obvestila GO SVIZ

27. 10. 2022

O jesenski seji Glavnega odbora SVIZ, globah ob nepredložitvi obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2021, sklepnih opravilih pred 11. kongresom sindikata, nadaljevanju trenda vstopanja novih članic in članov.

Jesenska seja glavnega odbora

26. 10. 2022

O pogajanjih o indeksaciji plačnih razredov, poračunu regresa za letni dopust za leto 2022 in zvišanju nadomestila za prehrano med delom, pripravah na pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma v vzgoji in izobraževanju ter kongresu SVIZ.

V nov mandat tudi upokojeni članice in člani

24. 10. 2022

Sekcijo upokojenih članic in članov SVIZ bo v mandatnem obdobju 2022–2026 vodila Jelka Velički ob pomoči sedemčlanskega predsedstva oziroma predstavnikov na območnih odborih.

Z novim vodstvom še sekcija ARTD

21. 10. 2022

Na srečanju koordinacijskega odbora sekcije administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev so zbrani izvolili predsednico in predsedstvo za mandat 2022–2026.

Volilni zbor svetovalnih delavk in delavcev

18. 10. 2022

Po vseh volilnih opravilih, ki so bila v luči bližajočega se novembrskega 11. kongresa SVIZ izpeljana v minulih mesecih, oktobra potekajo še srečanja sekcij, ki so aktivne v našem sindikatu.

Sekcija šolskih knjižničarjev z novim vodstvom

14. 10. 2022

Na sedežu sindikata je bil 13. oktobra v luči bližajočega se kongresa izveden volilni zbor Sekcije šolskih knjižničarjev.

Podpisan dogovor o plačah v javnem sektorju

14. 10. 2022

Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor, ki zaposlenim prinaša dvig plač, višje nadomestilo za malico, za tiste do vključno 50. plačnega razreda pa še poračun regresa za letni dopust.

Uskladitev premij KDPZ za javne uslužbence

13. 10. 2022

Objavljamo informacijo o uskladitvi premij minimalne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence in povabilo k registraciji v spletno storitev e.Modra.

Obvestila GO SVIZ (oktober 2022)

11. 10. 2022

GO SVIZ izglasoval podpis dogovora, vlado pa pozval k urejanju vrednotenja delovnih mest v spodnjem delu plačne lestvice, o pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma, novi člani, športne igre in zadenje priprave na kongres SVIZ.

Športne igre SVIZ v mestu vrtnic

10. 10. 2022

V Novi Gorici se je zbralo več kot sedemsto naših članic in članov z območnih odborov, ki jih ima sindikat po vsej Sloveniji, čez dan pa so se pomerili v dvanajstih športnih panogah in zaključni igri organizatorja.

Pogled na izobraževanje in zaposlene

6. 10. 2022

Letna poročila OECD in Eurydice prinašajo pomembne podatke o različnih vidikih vzgojno-izobraževalnih sistemov, ki predstavljajo tudi dobrodošle smernice oblikovalcem šolske politike.

Kriza izobraževanja

3. 10. 2022

Predsednica GO SVIZ in glavni tajnik sta na novinarski konferenci pred svetovnim dnevom učiteljev opozorila na pomankanje pedagoškega kadra, preslabo vrednotenje dela, nespoštovanje poklica (in izpostavila odgovornost politike).

e-Svizove novice

30. 9. 2022

Ob pogajanjih še o pozivu oblasti pred svetovnim dnevom učiteljev in volilnih zborih v sindikalnih konferencah, ki smo jih izpeljali v luči bližajočega se novembrskega kongresa našega sindikata.

Svetovni dan učiteljev 2022

30. 9. 2022

Preobrazba izobraževanja: samo z učiteljicami in učitelji!

Parafiran plačni dogovor, začetek pogajanj o delu stavkovnih zahtev

30. 9. 2022

Objavljamo informacije o vsebini parafiranega dogovora in pogajanjih z MIZŠ o naših stavkovnih zahtevah.

Popusti v Optiki Teržan

28. 9. 2022

SVIZ je z Optiko Teržan iz Celja sklenil dogovor o sodelovanju in popustih za članice in člane.

Začetek pogajanj o delu stavkovnih zahtev SVIZ

26. 9. 2022

Sindikat ob tem opozarja, da je stavka še vedno aktivna.

Šola med pandemijo covida-19

22. 9. 2022

Poročilo evropskega izobraževalnega omrežja Eurydice prinaša vpogled v to, kako je covid-19 vplival na organizacijo šolskega izobraževanja, in pregled ključnih odzivov evropskih izobraževalnih sistemov.

Še šesti volilni zbor

20. 9. 2022

Vodstvo za naslednje štiriletno mandatno obdobje 2022–2026 je dobila tudi Sindikalna konferenca osnovnih in glasbenih šol ter zavodov za izobraževanje odraslih.

S spremembo konec brezplačne uporabe avtorskih del pri pouku?

19. 9. 2022

SVIZ skupaj s številnimi drugimi zainteresiranimi organizacijami nasprotuje predlagani noveli ZASP.

Razkrajanje informacijskega sistema na ARRS

15. 9. 2022

SVIZ in VSS vztrajata pri zahtevi, da mora biti raziskovalcem omogočen neoviran, neprekinjen in trajen dostop do arhiva tudi v bodoče, direktorja ARRS pa pozivata k odstopu.

Tudi predzadnji zbor uspešno izpeljan

15. 9. 2022

Novo vodstvo za mandat 2022–2026 dobila še SK visokega šolstva in znanosti.

Spoznavno-vsebinski sestanek SVIZ-a z ministrico za kulturo

13. 9. 2022

V sredo prvo srečanje predstavnikov sindikata z vodstvom MK.

Novo vodstvo dobila SK srednjih, višjih šol in dijaških domov

13. 9. 2022

Uspešno je bil izpeljan še četrti od šestih volilnih zborov sindikalnih konferenc.

Na polovici volilnih zborov

6. 9. 2022

Izpeljan tretji od šestih volilnih zborov. Tokrat so svoje vodstvo za mandat 2022–2026 izvolili zaupnice in zaupniki v predšolski vzgoji.

"Pod streho" še en volilni zbor

5. 9. 2022

Tokrat so novo vodstvo svoje sindikalne konference izvolili sindikalne zaupnice in zaupniki iz kulturnih organizacij.

Alarmi bi morali zvoniti že včeraj

31. 8. 2022

Pred začetkom novega šolskega leta SVIZ opozoril na položaj vzgoje in izobraževanja pri nas ter izpostavil pričakovanja in zahteve sindikata.

Obvestila GO SVIZ (avgust 2022)

30. 8. 2022

V pričakovanju pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma in o pogajanjih sindikatov JS z Vlado, spremembe pravilnika o napredovanju v nazive in o financiranju šole v naravi, volilni zbori, razpisa štipendij in subvencij ...

Začetek volilnih zborov sindikalnih konferenc

29. 8. 2022

Sindikalna konferenca SK osnovnih šol in zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami kot prva dobila novo vodstvo za mandat 2022–2026

ARRS želi ukiniti dostop do arhiva raziskovalne dejavnosti v Sloveniji

26. 8. 2022

SVIZ ter VSS sta na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) naslovila protest ob ukinjanju dostopa do arhiva raziskovalne dejavnosti v Sloveniji.

1. september - za starše prvošolčkov dodaten plačan dan dopusta

22. 8. 2022

Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta spominjamo na novost izpred dveh let, ki vsem zaposlenim staršem zagotavlja to pravico.

SVIZ na ministrstvo poslal pripombe k predlogu pravilnika o napredovanju

12. 8. 2022

Sindikat nasprotuje nekaterim predlaganim spremembam in poziva k odložitvi njihove uveljavitve.

V pričakovanju volilnih zborov sindikalnih konferenc

11. 8. 2022

Konec avgusta se začenja izvedba volilnih zborov sindikalnih konferenc. Do 20. septembra jih bo izpeljanih vseh šest.

Spreminjanje pravilnika o napredovanju v nazive

5. 8. 2022

MIZŠ je objavilo predlog sprememb in dopolnitev Pravilnika o napredovanju zaposlenih v VIZ v nazive. V javni razpravi je do 16. avgusta!

Splošni akt o postopkih (so)financiranja in ocenjevanja ter spremljanja ZRD

5. 8. 2022

SVIZ in VSS sta posredovala mnenje ter pripombe na predlagani dokument ARRS o znanstvenoraziskovalni dejavnosti.

Obvestila GO SVIZ

25. 7. 2022

Javnim uslužbencem, ki so 9. marca letos sodelovali v splošni stavki v vzgoji in izobraževanju, za ta dan pripada nadomestilo plače. Dodajamo še informacijo o pogajanjih reprezentativnih sindikatov javnega sektorja z Vlado RS.

Štipendije in subvencije SVIZ

15. 7. 2022

Do 30. septembra 2022 odprt razpis za štipendije, do 17. oktobra 2022 razpis subvencij za pridobitev ustrezne izobrazbe.

Šolski koledar 2022/23

13. 7. 2022

Za lažje načrtovanje dela in aktivnosti smo v SVIZ tudi letos pripravili koledar za novo šolsko leto 2022/23.

Za prejšnjo sestavo svetov

12. 7. 2022

SVIZ ob obravnavi predloga zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti, ki ga je v parlamentarni postopek vložil Inštitut 8. marec, ponavlja odločno podporo povrnitvi ureditve na področju sestave svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Združeni za kakovostno javno izobraževanje

8. 7. 2022

Belgijski Liege je gostil posebno konferenco ETUCE o prioritetah evropskih izobraževalcev.

SVIZ se pridružuje kritiki ravnanja ARRS

8. 7. 2022

Ravnanje Javne agencije za raziskovalno dejavnost - tokrat ob prestavitvi datuma prejema recenzijskih ocen - žal ni usmerjeno v podporo naši znanosti.

Zaposleni v izobraževanju

5. 7. 2022

V vrtcih je bilo v šolskem letu 2021/22 12.486 vzgojiteljic in vzgojiteljev, v osnovnih šolah 22.795 učiteljic in učiteljev, v srednjih šolah 7.470 profesoric in profesorjev ter v višješolskih in visokošolskih ustanovah 5.540 strokovnih delavk in delavcev.

Ne usklajevanju plačnih razredov

5. 7. 2022

Vlada je na pogajanjih odstopila od sklenjenega dogovora o takojšnjem pristopu k iskanju rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov.

Matematika in naravoslovje v šoli

1. 7. 2022

Kako različni izobraževalni sistemi prispevajo k izboljševanju znanja učencev pri matematiki in naravoslovju. Poročilo Eurydice ugotavlja tudi, da se šole soočajo s pomanjkanjem učiteljev za omenjena področja.

e-Svizove novice

30. 6. 2022

O izredni seji glavnega odbora, ponovno vzpostavljenem socialnem dialogu, štipendijah in subvencijah, izobraževanju prvikrat izvoljenih sindikalnih zaupnic in zaupnikov, letnem srečanju upokojenih članic in članov v Velenju …

Obvestila GO SVIZ (junij 2022)

24. 6. 2022

Sindikati javnega sektorja vladi izpostavili prioritete, sestanek z ministrom za izobraževanje, o problematiki pedagogov v CUDV, pravnilnik o standardih in normativih, predkongresna opravila, razpis štipendij in subvencij, sklenjena dobrodelna akcija za Ukrajino ...

Iskanje rešitev za položaj pedagogov v CUDV-jih

21. 6. 2022

SVIZ in predstavnikov centrov za usposabljanje, delo in varstvo z novim državnim sekretarjem o problematiki zaposlenih.

Trajnost ni nekaj, česar se naučiš - je nekaj, kar živiš.

20. 6. 2022

Izobraževanje za družbene spremembe: vloga izobraževalnih sindikatov pri obravnavanju trajnostnega okoljskega razvoja.

KSJS podpira nadaljevanje stavke na RTV Slovenija

16. 6. 2022

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) izraža solidarnost in polno podporo zaposlenim na RTV Slovenija, ki so se odločili, da bodo v ponedeljek, 20. junija 2022, nadaljevali stavko.

Poziv k obuditvi socialnega dialoga

15. 6. 2022

Reprezentativne sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so pozvale Vlado RS k čimprejšnji obuditvi delovanja ESS.

Glavni odbor na izredni seji

15. 6. 2022

Članice in člani potrdili izhodišča za pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma za končanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, čas pa so namenili tudi pripravam na 11. kongres sindikata.

Poletna muzejska noč

14. 6. 2022

To soboto, 18. junija, se bo odvila skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov.

Še drugič z zaupniki in zaupnicami

13. 6. 2022

V SVIZ smo ponovili izvedbo spoznavno-informativnega srečanja za drugo skupino sindikalnih zaupnic in zaupnikov, ki bodo v mandatnem obdobju 2022–2026 to funkcijo opravljali prvikrat.

Upokojeni članice in člani v Velenju

13. 6. 2022

Junij je mesec, v katerem Sekcija upokojenih članic in članov SVIZ izpelje letno srečanje za nekdaj zaposlene v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.

Z novoizvoljenimi zaupnicami in zaupniki

7. 6. 2022

V SVIZ smo pripravili izobraževalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike, ki bodo v mandatnem obdobju 2022–2026 to funkcijo opravljali prvikrat.

SVIZ čestital novima ministroma in predlagal srečanji

6. 6. 2022

Ministru za izobraževanje, znanost in šport ter ministrici za kulturo je sindikat že predlagal tudi teme pogovorov.

Slovenski kulturno-kreativni delavec v času covida-19

3. 6. 2022

Četrti del raziskave je najbolj poglobljen doslej in presega zgolj merjenje vpliva covida-19 na delavce v kulturno-kreativnem sektorju.

e-Svizove novice

31. 5. 2022

Ob vstopu v zadnji mesec pouka v letošnjem šolskem letu smo pripravili novo številko naše mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

V pričakovanju tvornega socialnega dialoga

30. 5. 2022

Konfederacija sindikatov javnega sektorja s pozitivno oceno koalicijskemu sporazumu. V njem so kot prioriteta izpostavljeni ukrepi, ki jih v svojih programskih dokumentih izpostavlja tudi KSJS.

Obvestila GO SVIZ (maj 2022)

25. 5. 2022

Koalicijski sporazum in program dela, kršitve pravic zaposlenih (šola v naravi), poziv direktorju ARRS, priprave na 11. kongres SVIZ, dobrodelna akcija za Ukrajino.

KSJS s predlogom o višini regresa

24. 5. 2022

KSJS je na vladno pogajalsko skupino naslovila predlog za določitev višine regresa za letni dopust za letos.

SVIZ in ŠOS o prihodnjem medsebojnem sodelovanju

24. 5. 2022

Organizaciji se nameravata izzivov v visokem šolstvu lotevati usklajeno in skupaj.

SVIZ solidaren s stavkajočimi na RTV Slovenija

23. 5. 2022

Sindikat podpira zahteve stavkovnega odbora in njegove pozive k spoštovanju socialnih partnerjev in socialnega dialoga.

KSJS s polno podporo napovedani stavki na RTV Slovenija

20. 5. 2022

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije izražamo solidarnost in polno podporo zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija, ki so tarče p...

Evropska komisija priporoča, naj bo COVID-19 poklicna bolezen

20. 5. 2022

Medtem se v Sloveniji še vedno obravnava kot poškodba pri delu.

Mednarodni muzejski dan – 18. maj

17. 5. 2022

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

SVIZ direktorja ARRS pozval, naj ne podpiše pogodbe z zavodom Rudolfovo

17. 5. 2022

Razlog so številne nejasnosti in dvomi v zakonitost.

Podporno osebje – ključno za kakovost

16. 5. 2022

Ob mednarodnem dnevu podpornega osebja v izobraževanju Izobraževalna internacionala opozarja na nujnost dostojne zaposlitve in urejenih delovnih pogojev za to skupino zaposlenih.

Gostimo švedske kolege

13. 5. 2022

V Sloveniji so na obisku udeleženci sindikalnega izobraževanja.

SVIZ pristojne opozoril na kršitve pravic delavcev iz delovnega časa, ki opravljajo delo v šoli v naravi

13. 5. 2022

V SVIZ-u že od leta 2020 zaznavamo kršitve pravic delavcev v povezavi z razporejanjem delovnega časa v dnevih in tednih dela na terenu (to je p...

Pravičnost in inkluzija v visokošolskem izobraževanju

9. 5. 2022

Evropsko informacijsko omrežje za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice je nedavno objavilo poročilo K pravičnosti in inkluziji v vis...

Trajnostni okoljski razvoj in vloga učiteljskih sindikatov

4. 5. 2022

Italija je kot prva država na svetu uvedla v šole obvezni predmet o trajnostnem okoljskem razvoju.

e-Svizove novice

30. 4. 2022

Povabljeni, da polistate po sveži številki mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

Ob mednarodnem prazniku dela

25. 4. 2022

1. maj pomeni simbol solidarnosti vseh delavk in delavcev v boju za dostojno in ustrezno plačano delo. Letos v soorganizaciji sindikatov spet tradicionalno praznovanje na Rožniku – lepo povabljeni!

Območni odbor SVIZ Celje v lastnih prostorih!

25. 4. 2022

Pomembna pridobitev pomeni tudi zavezo za vse sindikalne zaupnice in zaupnike ter članstvo v zavodih, v katerih je organiziran SVIZ, da še bolj aktivno pripomorejo k odličnemu delovanju območja.

Skrb za strokovnost in neodvisnost od aktualne oblasti

22. 4. 2022

SVIZ ogorčen ob vnovičnem vladnem posegu v sestavo Upravnega odbora ARRS

Stranke o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti

20. 4. 2022

Sodelujočim na tokratnih volitvah smo zastavili pet vprašanj s področja visokega šolstva in raziskovanja.

Kaj lahko pričakuje kultura

15. 4. 2022

Kako se do položaja in problematike v kulturi ter zaposlenih v tej dejavnosti opredeljujejo stranke in liste pred skorajšnjimi državnozborskimi volitvami.

SVIZ pričakuje opravičilo župana Radencev

13. 4. 2022

Radenski župan Roman Leljak naj se opraviči za žalitve zaposlenih v OŠ Kajetana Koviča in OŠ Kapela

Ministrstvo se je maščevalo preko ravnateljev

13. 4. 2022

SVIZ pridobil podatke, koliko vodstev je zaposlenim, ki so 9. 3. 2022 stavkali, izplačalo nadomestilo plače za čas stavke, koliko pa jih je to izplačilo zadržalo.

Pred volitvami o vzgoji in izobraževanju

13. 4. 2022

Kako se do stavkovnih zahtev SVIZ opredeljujejo stranke in liste, ki bodo sodelovale na tokratnih volitvah v državni zbor.

O visokem šolstvu in raziskovanju

11. 4. 2022

Stranke in liste, sodelujoče na tokratnih parlamentarnih volitvah, sprašujemo tudi o njihovih stališčih glede visokošolske in znanstveno-raziskovalne problematike.

Ob razveljavitvi določbe o dvigu plačnega stropa

11. 4. 2022

Ustavno sodišče je razveljavilo 48. člen PKP10, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač javnega sektorja. KSJS nad odločitvijo ni presenečena.

Izpeljan programsko-volilni kongres KSJS

7. 4. 2022

Zaupanje delegatk in delegatov za vodenje konfederacije v mandatnem obdobju 2022–2026 je prejel že njen dozdajšnji predsednik Branimir Štrukelj.

Vprašanja iz kulture

7. 4. 2022

SVIZ pričakuje, da se bodo politične stranke in liste, ki so vključene v aktualne volitve v državni zbor, jasno opredelile do trenutnega položaja kulturne dejavnosti v naši državi.

Vštevanje dodatkov v davčno osnovo

6. 4. 2022

Zakonodajalec je privilegij, da se dodatki za delo v rizičnih razmerah, za nevarnost in posebne obremenitve ne vštevajo v davčno osnovo za odmero dohodnine za leti 2020 in 2021, podelil zgolj nekaterim skupinam zaposlenih v javnem sektorju.

Delodajalci ne morejo sprejeti te odločitve

5. 4. 2022

SVIZ pričakuje, da bo MIZŠ vodstva vzgojno-izobraževalnih zavodov obvestilo, naj v plače stavkajočih ne posegajo, dokler ne bo znana odločitev arbitražnega sveta.

Poti izobraževanja v slovanskem svetu

4. 4. 2022

Slovenski šolski muzej z razstavo o izobraževanju v Ukrajini izraža simbolično podporo pedagoškemu muzeju v Kijevu in vsej Ukrajini.

Shod za znanost

4. 4. 2022

Ob rokohitrskem ustanavljanju novih javnih raziskovalnih zavodov koalicija Za znanost in razvoj 6. aprila 2022 pripravlja shod proti degradaciji znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

Posledice pandemije na izobraževanje, znanje in duševno zdravje otrok

31. 3. 2022

Zaradi pandemije se bodo številni otroci nehali izobraževati, pri številnih pa se kažejo zaskrbljujoče negativne posledice.

Svizove novice - marec 2022

31. 3. 2022

Ob izteku prvega letošnjega pomladnega meseca smo v SVIZ pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje dogodke, ki so marca usmerjali dejavnost sindikata.

Za zakon proti škodljivim ukrepom oblasti – prispevajte svoj podpis!

30. 3. 2022

Danes, 30. marca, se začenja zbiranje podpisov za odpravo škodljivih ukrepov oblasti (tudi novele ZOFVI) iz zadnjih dveh let.

Hvala lepa!

25. 3. 2022

Na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju je bil objavljen prispevek 'Hvala lepa za take učitelje'. Iz SVIZ smo na odgovorna urednika medijev naslovili poziv k objavi odgovora na članek.

Obvestila GO SVIZ (marec 2022)

25. 3. 2022

GsO SVIZ o nadaljevanju stavke, poziv političnim strankam, pozivu k podpori sprejemu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti, Partnerstvo za kakovosten in pravičen VIZ sistem, volitve sindikalnih zaupnikov ...

Za javni RTV in avtonomno novinarstvo!

24. 3. 2022

Vabljeni k podpisu peticije, saj boste tako zaposlenim na RTV Slovenija izrazili podporo ter izkazali solidarnost z njihovimi prizadevanji.

Planet pred profit!

23. 3. 2022

SVIZ podpira Mlade za podnebno pravičnost v opozorilih in zahtevah glede uničujoče podnebne krize. Vabljeni, da se podnebnemu štrajku 25. marca 2022 pridružite tudi zaposleni v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi!

Spomladanska seja glavnega odbora sindikata

23. 3. 2022

V SVIZ smo 21. in 22. marca izvedli redno spomladansko sejo svojega najvišjega organa med kongresoma.

Vlada zavestno marginalizira vzgojo in izobraževanje

23. 3. 2022

Glavni stavkovni odbor bo vse politične stranke, ki bodo sodelovale na državnozborskih volitvah, pozval, naj se jasno opredelijo do stavkovnih zahtev SVIZ.

Pobuda za izboljšanje plačnih pogojev

18. 3. 2022

Mladi raziskovalke in raziskovalci pozivajo MIZŠ in MJU k ureditvi problematike nizkih in nekonkurenčnih plač. Pobudo pristojnim podpira tudi SVIZ.

SVIZ in VSS s pozivom h korektni izvedbi sestankov

15. 3. 2022

Če ministrica za izobraževanje do 12.00 ne bo odpovedala neposrednega prenosa sestanka, se ga sindikata ne bosta udeležila. POMEMBNO: MIZŠ vztraja pri prenosu, srečanja ne bo!

Česa (vse) ministrica ne razume?!

15. 3. 2022

SVIZ je svojo udeležbo na sestanku z ministrico za izobraževanje preklical, saj je ministrstvo vztrajalo pri neposrednem prenosu srečanja socialnih partnerjev na Facebooku. Okoliščine je glavni tajnik SVIZ predstavil v izjavi za medije.

Za višje zneske za prehrano in prevoz na delo

15. 3. 2022

Sindikalne centrale na vlado in ministrstvo za delo naslovile pobudo za uskladitev zneskov prehrane med delom in povračila stroškov prevoza na delo.

O pričakovanjih pred sestankom z ministrico in z oceno stavke

14. 3. 2022

Glavni stavkovni odbor SVIZ: Stavka je močno in jasno sporočilo tako aktualni kot prihodnji oblasti!

Ali učitelji res delamo do 12.00?

13. 3. 2022

Pismo stavkajočih z osnovne šole Preska: Zakaj se oglašamo zdaj in se nismo takrat, ko je bilo treba protestirati proti vladnim ukrepom?

Pismo zaposlenih na Gimnaziji Bežigrad

12. 3. 2022

... danes ugotavljamo, da se položaj od takrat žal ni izboljšal, ampak se je v veliki meri še poslabšal ...

Ob vojni v Ukrajini

11. 3. 2022

Zbiranju sredstev za žrtve nesmiselne vojne v Ukrajini se s svojo akcijo pridružuje tudi SVIZ.

Odločen NE nespoštljivosti

11. 3. 2022

Oblasti smo združeni jasno pokazali, da smo skupaj močni, da od svojih stavkovnih zahtev ne bomo odstopili. Hvala vsem, ki ste bili del splošne stavke v vzgoji in izobraževanju!

Prvo uradno vabilo na pogovor

10. 3. 2022

SVIZ je na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju od ministrice prejel prvo uradno vabilo na pogovor, odkar je nastopila svoj mandat. Ostajajo dileme o vsebini srečanja.

SVIZ podpira zahtevo zaposlenih po odstopu oz. razrešitvi direktorja

9. 3. 2022

Zaposleni v Moderni galeriji od Vlade RS in ministra za kulturo pričakujejo ukrepanje.

Najmnožičnejša stavka doslej!

9. 3. 2022

Razžaljeni, ponižani in ignorirani: "S hrbtom obrnjeni sporočamo ministrici Kustečevi, da je našega potrpljenja konec. Stavkati nameravamo do izpolnitve upravičenih stavkovnih zahtev."

Število sodelujočih v splošni stavki v vzgoji in izobraževanju

8. 3. 2022

Sindikalni zaupniki preko te strani VNESITE PODATKE O ŠTEVILU STAVKAJOČIH 9. marca 2022.

Prihajajo izrazi podpore stavkajočim

8. 3. 2022

Pomen prizadevanj za zboljšanje položaja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter šolskega polja nasploh prepoznavajo sindikati in organizacije iz Slovenije in tujine. Za podporo se v SVIZ iskreno zahvaljujemo.

8. marec - mednarodni dan žensk

7. 3. 2022

Ženske prejemajo za svoje delo nižje plačilo, so bolj omejene v poklicnih priložnostih, teže usklajujejo poklicno in zasebno življenje, so pogosteje žrtve nasilja potrjuje raziskava Evropskega parlamenta.

Tik pred stavko

7. 3. 2022

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci opozoril na poskuse pritiska na stavkajoče z omejevanjem pravice do stavke in podčrtal popolno ignoranco oblasti do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Za mir, dialog in spoštovanje demokratičnih vrednot

5. 3. 2022

Tudi SVIZ se pridružuje pozivom h končanju vojne in se vključuje v zbiranje pomoči za žrtve te nedoumljive humanitarne tragedije.

Splošna stavka v VIZ 9. marca NI ODPOVEDANA

4. 3. 2022

Včeraj popoldne se je v nekaterih medijih in nemalo zatem še na družbenih omrežjih 'zavrtela' (lažna) informacija o odpovedi stavke, ki ...

Delo odgovorno in zahtevno, plača nižja od minimalne

3. 3. 2022

Pred splošno stavko v vzgoji in izobraževanju so o svojem položaju spregovorili predstavniki zaposlenih v plačni skupini J – kuhar, tajnica in spremljevalec otrok s posebnimi potrebami v vrtcu.

MIZŠ nezakonito posega v pravico do stavke

3. 3. 2022

Zagotavljanje minimuma delovnega procesa za zaposlene v dejavnosti vzgoje in izobraževanja ni predvideno ne z Zakonom o stavki niti z drugo področno zakonodajo.

Poskusi odrekanja pravice do stavke

28. 2. 2022

Vlada se o ustreznem ovrednotenju dela v vzgoji in izobraževanju ni pripravljena niti pogajati, čeprav ji je stavko napovedalo 37.248 zaposlenih.

Po sedmih dnevih od napovedi stavke brez odgovora na stavkovne zahteve

25. 2. 2022

Vlada RS priznava, da so bili zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih med pandemijo močno obremenjeni, a se o tej stavkovni zahtevi ni pripravljena niti pogajati.

Po šestih dnevih od napovedi stavke brez odgovora na stavkovne zahteve

24. 2. 2022

SVIZ pozval k začetku takojšnjih pogajanj z željo po sporazumni rešitvi spora, odziv oblasti poln manipulativnih trditev, groženj in ciničnih komentarjev.

Delo v predšolski vzgoji razvrednoteno

24. 2. 2022

Vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja: minimalna plača za vse večjo zahtevnost dela in pomembno odgovornost.

Po petih dnevih od napovedi stavke še brez odziva pristojnih

23. 2. 2022

SVIZ je oblast pozval k začetku takojšnjih pogajanj z željo po sporazumni rešitvi spora, a zaenkrat odgovora ni.

Po štirih dneh od napovedi splošne stavke v VIZ še brez odziva pristojnih

22. 2. 2022

SVIZ je oblasti pozval k začetku takojšnjih pogajanj z željo po sporazumni rešitvi spora, a zaenkrat odgovora ni.

Dopolnitev predloga sprememb standardov in normativov

22. 2. 2022

SVIZ je na MIZŠ posredoval predloge sprememb in dopolnitev določb, ki se nanašajo na DM tajnik VIZ VI oz. za administrativne delavce.

Stavka izglasovana z več kot 91-odstotno podporo!

18. 2. 2022

Članstvo SVIZ ter ostali zaposleni v vzgoji in izobraževanju so odločili – STAVKA BO in se začne 9. marca!

SVIZ solidaren s stavkajočimi v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva

16. 2. 2022

V stavki sodelujejo tudi članice in člani SVIZ v socialnovarstvenih zavodih.

Pomembna informacija glede možnosti izrabe dopusta iz 2020

16. 2. 2022

V luči bližajočih se zimskih počitnic izpostavljamo posebnost ureditve v zadnjem interventnem zakonu (PKP10) glede izrabe dopusta iz 2020!

Vzgojni zavodi povsem spregledani

14. 2. 2022

Zaposleni v vzgojnih zavodih, ki so na robu izgorelosti, so opozorili na zaostrene razmere in težavne pogoje specifičnega dela ter predstavili pričakovanja in zahteve do šolske oblasti.

Začelo se je opredeljevanje o stavki

10. 2. 2022

Skladno s soglasnim sklepom GO SVIZ od 10. do 17. februarja poteka glasovanje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju o izvedbi stavke.

V pričakovanju odgovora vlade

10. 2. 2022

Pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja sta na pogajanjih z vlado predstavili svoja pričakovanja in zahteve glede zvišanja plač javnim uslužbenkam in uslužbencem.

Stavka ni izključena niti v visokem šolstvu in raziskovanju

8. 2. 2022

Nujen je takojšen dvig t. i. plačnega stropa za 6 plačnih razredov in izenačitev plač zaposlenih z doktoratom znanosti v visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti z zdravniškimi plačami.

Slovenski kulturni praznik

5. 2. 2022

Prešernov dan se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, tudi dela prost dan pa od leta 1991.

Za prava pogajanja in ustrezno ovrednotenje dela vseh zaposlenih!

4. 2. 2022

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se bodo opredeljevali o izvedbi splošne stavke. Če se bo večina izrekla za, bo izpeljana 9. marca.

GO SVIZ o odzivu na vladno ignoranco

2. 2. 2022

Na seji bodo člani Glavnega odbora pretresali zahteve za izboljšanje vrednotenja dela zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, raziskovanju in kulturi ter se opredeljevali do vprašanja stavke.

Odgovor MIZŠ na naše pismo glede zahtevnih razmer v VIZ

2. 2. 2022

Ministrstvo v svojem dopisu ocenjuje, da razmere v vzgojno-izobraževalnih zavodih niso nič zahtevnejše ali nevarne za zaposlene.

Pričakovanja in zahteve glede plač v javnem sektorju

1. 2. 2022

Vlada je z dogovorom z zdravniki legitimirala vse zahteve ostalih sindikatov javnega sektorja glede dviga plač. V prihodnjih dneh zato o nadaljnjih korakih, SVIZ v četrtek.

e-Svizove novice_januar 2022

31. 1. 2022

Z začetkom letošnjega koledarskega leta smo v SVIZ vstopili v dvanajsto leto, odkar mesečno pripravljamo e-Svizove novice. Tokratna številka je 104. po vrsti, povabljeni k branju.

SVIZ ogorčen ob dogajanju v ARRS

27. 1. 2022

Nesprejemljivo je, da se – in kako se – vlada vpleta v odločanje upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS glede imenovanja v. d. direktorja agencije.

Poziv vladi k takojšnjim pogajanjem

26. 1. 2022

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki so še zdravi in še delajo, so soočeni z izjemnimi obremenitvami, a vse več jih je v karanteni ali v izolaciji, nadomeščanja pa niso plačana.

Ostro proti novelama!

25. 1. 2022

Zakon o spremembah Zakona o delovnih razmerjih ter Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nista bila predmet socialnega dialoga niti javne razprave ter škodljivo posegata v sistemsko zakonodajo.

GO SVIZ o aktualnih težavah in morebitnem zaostrovanju

24. 1. 2022

Razmere in obremenitve v vrtcih in šolah so vse zahtevnejše ter bistveno vplivajo na kakovost VIZ dela in povečujejo tveganja za vse vključene.

Pregovorne potrpežljivosti zaposlenih v VIZ ni več

18. 1. 2022

Razmere za delo in pouk v vrtcih, šolah postajajo nevzdržne, raven varovanja zdravja se znižuje, za dodatne obremenitve ni zagotovljeno plačilo.

Obvestila GO SVIZ (januar 2022)

14. 1. 2022

O predlogu sprememb in dopolnitev standardov in normativov, zavrnjeni uzakonitvi četrtega strokovnega naziva, zvišanju plačnega stropa za zgolj eno od poklicnih skupin, upravičenosti zaposlenih v kulturi ob čakanju na delo doma do 85 % odstotkov osnovne plače ...

V novo presojo skladnosti z ustavo

13. 1. 2022

Sindikalne centrale vložile zahtevo za presojo skladnosti 48. člena PKP 10 z Ustavo RS, saj ta v okviru sistema plač v javnem sektorju omogoča dvig najvišjega plačnega razreda zgolj za skupino zaposlenih.

Predlogi sprememb standardov in normativov

10. 1. 2022

SVIZ je v skladu z odločitvijo svojega Glavnega odbora pripravil ter na MIZŠ posredoval predlog sprememb in dopolnitev nekaterih normativov in standardov s področja vzgoje in izobraževanja.

Novi zneski povračil in nadomestil

7. 1. 2022

S 1. januarjem letos je prišlo do sprememb zneskov regresa za prehrano med delom, nadomestila za ločeno življenje, dnevnic za službena potovanja v državi, jubilejnih nagrad in solidarnostne pomoči.

Za dolgoročno in vzdržno financiranje

5. 1. 2022

Sindikalne centrale s pozivom k takojšnjemu oblikovanju sistemskih rešitev, da bi se izognili velikim težavam s financiranjem zdravstvenega sistema, ki bi jih lahko močno občutili tudi zavarovanci.

Kultura ni dobila sredstev

5. 1. 2022

Na podlagi pravno zavezujoče razlage 11. točke 39. člena KPJS kulturno ministrstvo ni organ, ki bi presojal o utemeljenosti prejetih zahtevkov za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Spremembe v sestavi svetov

4. 1. 2022

Zakonska novela zaposlenim v vzgoji in izobraževanju jemlje po dva člana v svetih vrtcev in šol ter posega v bistvo dozdajšnjih dobro premišljenih razmerij.

Svizove novice (december 2021)

24. 12. 2021

Vabljeni k prebiranju zadnje številke Svizovih novic v tem letu!

KSJS ponovno na ustavno sodišče, če bo sprejet PKP10 s spornimi določbami

23. 12. 2021

Konfederacija z zgroženostjo spremlja sprejemanje t. i. PKP10.

Premik najvišjega plačnega razreda za vse

23. 12. 2021

Nesprejemljivo je, da bi se z nesistemskim dvigom najvišjega plačnega razreda izključno za zdravnike in zobozdravnike poseglo v sistem plač v javnem sektorju.

Prijetno med prazniki in srečno v 2022!

22. 12. 2021

Želimo vam mirno praznovanje božično-novoletnih praznikov ter vse lepo v novem letu!

Namenitev dela dohodnine za donacije

21. 12. 2021

Med upravičence, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, spadajo tudi reprezentativni sindikati in mednje tudi SVIZ.

Znova poziv k zavrnitvi sprememb sestave svetov zavodov

20. 12. 2021

SVIZ je pred izredno sejo DZ poslance znova pozval k zavrnitvi spremembe 46. člena in sprejetju amandmaja k 3. členu ZOFVI.

Evropska socialna partnerja o prioritetah v socialnem dialogu

20. 12. 2021

Delegati organizacij ETUCE in EFFE so pretresali prednostna vprašanja in aktivnosti prihodnjega dveletnega obdobja.

(Zlo)raba javne besede

17. 12. 2021

Vodja poslanske skupine SDS je na seji DZ »nekatere nevladne organizacije, sodstvo ter pretežni del novinarstva in večino sindikatov« obtožil mafijskega delovanja. Gre za izjemno hude obtožbe, ki jih je poslanec izrekel brez vsakršnega argumenta ali dokazov.

Nadomestilo za uporabo lastnih sredstev

17. 12. 2021

Številni zaposleni v javnih kulturnih zavodih nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu ne prejemajo, čeprav je to zakonska obveznost delodajalca.

ZZrID

16. 12. 2021

Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prinaša pomembne rešitve, uveljavitev pa ne bo enostavna – povezana je namreč z nekaj večjimi spremembami v zvezi s financiranjem in delovanjem celotnega raziskovalnega sistema nasploh.

Pomanjkanje zaposlenih v vrtcih in šolah

15. 12. 2021

SVIZ resorno ministrico pozval k takojšnjemu oblikovanju kadrovskih rešitev, ki bodo zagotovile delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov na ustrezni ravni, ter k ovrednotenju začasnih dodatnih obremenitev zaposlenih.

Nerazumevanje razlogov za asimetrično sestavo svetov v VIZ

14. 12. 2021

Svet vrtca ali šole ni le organ upravljanja, temveč je obenem tudi strokovni organ, česar bi se morala prof. dr. Simona Kustec zavedati.

Seja glavnega odbora

14. 12. 2021

Članice in člani najvišjega organa SVIZ med kongresoma so razpravljali tudi o problematiki pomanjkanja oziroma povečane odsotnosti zaposlenih v vrtcih in šolah v povezavi z obvladovanjem epidemije covida-19.

Rokohitrsko poseganje v sistem visokega šolstva ni sprejemljivo

13. 12. 2021

SVIZ zahteva vključitev v kakršne koli razprave o spreminjanju ZViS.

Varčevanje za dodatno pokojnino brez vstopnih stroškov

8. 12. 2021

Zakaj bi plačevali visoko dohodnino? Izkoristite priložnost in do konca leta nakažite poljubni znesek na svoj osebni pokojninski račun pri Modri zavarovalnici.

Parlamentarna pot novele ZOFVI

7. 12. 2021

Glavni tajnik SVIZ na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino predstavil stališča sindikata o spremembah ZOFVI.

Zloraba opozorila pred odpovedjo je napad na svobodo sindikalnega delovanja

6. 12. 2021

Solidarno s kolegi iz policijskih sindikatov!

Spoznajmo naravno in kulturno dediščino naše države

6. 12. 2021

Od 3. decembra letos je na voljo zbirka slovenske kulturne dediščine, njenih naravnih lepot, mitov, pravljic in običajev.

Ta veseli dan kulture

3. 12. 2021

Statistični urad RS je tudi ob letošnji obletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna oziroma ob dnevu kulture pripravil nekaj statističnih podatkov o kulturnem resorju za minulo leto.

Svizove novice (november 2021)

1. 12. 2021

V naši mesečni publikaciji izpostavljamo tudi povabilo k podpisu peticije, s katero želijo svetovalni delavke in delavci v vrtcih in šolah doseči, da bi se razmere na področju njihovega dela le uredile.

Na daljavo še s srednješolskimi zaupniki

30. 11. 2021

Predstavniki sindikata v srednjih in višjih šolah ter dijaških domovih so si na videokonferenčnem srečanju izmenjali stališča o aktualnem dogajanju v izobraževanju in širše.

Obvestila GO SVIZ - november 2021

30. 11. 2021

24.224 podpisov, vlada se izmika odpravi anomalij, kongres SVIZ bo čez eno leto, izobraževalni seminarji, dodatek za delo v rizičnih razmerah, podeljene štipendije ...

24.224 izrazov nasprotovanja

26. 11. 2021

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju poslali povsem jasno sporočilo odločevalcem – ne strinjamo se s poseganjem v sestavo svetov zavodov!

Drami zagotoviti kakovostno in strokovno vodstvo

26. 11. 2021

SVIZ je ministra za kulturo pozval, naj se imenovanje novega ravnatelja ali ravnateljice osrednje slovenske gledališke ustanove izpelje pravočasno, transparentno in v prid zaposlenim.

Ob zaključku aktivnosti zbiranja podpisov proti spreminjanju sestave svetov zavodov

25. 11. 2021

Jutri, 26. novembra, bo predstavnike SVIZ-a sprejel predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Prihodnost dela (na daljavo)

24. 11. 2021

Medtem ko je delo na daljavo vneslo v delovna okolja veliko priložnosti in tudi prednosti za zaposlene, so ga na drugi strani pospremili nič manj številčni izzivi in dileme.

Objavljen pravilnik o normativih in standardih v srednjih šolah

22. 11. 2021

Nedavno so bile v Uradnem listu objavljene spremembe in dopolnitve pravilnikov o normativih in standardih s področja SŠ.

Županja občine Semič naj umakne poziv šoli h kršitvi veljavnih predpisov

19. 11. 2021

SVIZ je zgrožen nad stališči županje ter ogorčen nad njenimi pritiski nad zaposlenimi v šoli.

Kdo bo poučeval?

18. 11. 2021

Poročilo finskega učiteljskega sindikata kaže, da tam v okoliščinah epidemije covida-19 kar šest učiteljev od desetih razmišlja, da bi odšli iz pedagoškega poklica.

Z zaupniki in zaupnicami na daljavo

17. 11. 2021

Ob odpovedi izobraževanja v živo so si predstavniki SVIZ v osnovnih in glasbenih šolah ter izobraževanju odraslih izmenjali stališča o aktualni problematiki na videokonferenčnem srečanju.

Nujno vzpostaviti ustrezna razmerja

12. 11. 2021

V javnem sektorju je bistveno preveč delovnih mest uvrščenih v plačne razrede, ki so na ravni minimalne plače ali celo pod njo, zato KSJS nasprotuje dvigu zgolj funkcionarskih plač.

Stališče SVIZ o aktualnem vladnem odloku

12. 11. 2021

... o ukrepih za preprečevanje okužb in naknadnih spremembah le-tega.

Znova nepremišljeno, brez odgovorov in pojasnil

11. 11. 2021

In medtem ko vladni ukrepi povzročajo stiske in napetosti v šolah, je pristojna ministrica na službeni poti …

O aktualnih razmerah in dogajanju

10. 11. 2021

Ob odpovedi predvidenega izobraževalnega seminarja smo s sindikalnimi zaupnicami zaupniki iz osnovnih in glasbenih šol izpeljali posvet na daljavo.

Ali bo ministrica zaščitila zaposlene v vrtcih in šolah?

9. 11. 2021

SVIZ pričakuje, da bo prof. dr. Simona Kustec pojasnila in odpravila dileme, ki jih je v vzgojno-izobraževalni prostor vnesel zadnji odlok o ukrepih za preprečevanje okužb z virusom sars-CoV-2.

Vrtci v epidemiji covida-19

4. 11. 2021

Pedagoški inštitut je predstavil izsledke pomembne raziskave, ki je naslovila v epidemiji spregledano raven vzgojno-izobraževalnega sistema – predšolsko vzgojo.

Zbiramo podpise proti spreminjanju sestave svetov zavodov v VIZ

2. 11. 2021

Predlagana sprememba 46. člena ZOFVI izkazuje nezaupanje do zaposlenih in vodi v politizacijo vrtcev in šol.

e-Svizove novice

2. 11. 2021

V vsakomesečnem kratkem povzetku najpomembnejšega dogajanja v našem sindikatu tokrat o redni jesenski seji Glavnega odbora SVIZ, o izobraževalnih seminarjih za sindikalne zaupnice in zaupnike, začetku zbiranja podpisov za ohranitev sestave svetov v vzgoji in izobraževanju …

Za delavske pravice!

1. 11. 2021

SVIZ podpira prizadevanja Sindikata policistov Slovenije za spremembo Zakona o delovnih razmerjih ter izboljšanje zaščite delavk in delavcev ter poziva članice in člane k prispevanju podpisov.

Poziv k ohranitvi tradicije in inovativnosti v kulturi

28. 10. 2021

Kulturne organizacije ob rebalansu proračuna za 2022 pozivamo k ohranitvi predvidenih sredstev

Pripombe na osnutek resolucije o NPK 2021–2028

27. 10. 2021

Minuli teden se je zaključila javna obravnava osnutka resolucije o Nacionalnem programu za kulturo 2021–2028. Svoje pripombe je na MK posredoval tudi SVIZ.

O kakovosti v javnem šolstvu brez tistih, ki to kakovost omogočajo

25. 10. 2021

SVIZ na MIZŠ naslovil zahtevo o vključitvi v delovno skupino.

Mednarodni vrh o učiteljskem poklicu 2021 (ISTP 2021)

25. 10. 2021

Predstavniki pedagoško najuspešnejših držav na svetu so minuli teden razpravljali o posledicah epidemije v vzgojno-izobraževalnem sistemu in njegovih prihodnjih perspektivah.

Pred posvetom Politizacija slovenskih vrtcev in šol?

21. 10. 2021

22. oktobra bo v DS potekal naslovni posvet, na katerem bo stališča SVIZ o predlagani noveli ZOFVI predstavila njegova predsednica J. Velički.

Delo v predšolski vzgoji ni ustrezno ovrednoteno

21. 10. 2021

SVIZ pričakuje nedvoumen odgovor, ali bo MIZŠ takoj pristopilo k ovrednotenju nazivov za pomočnike vzgojitelja in le-tem zagotovilo višjo osnovno plačo – ta je zdaj pod ravnjo minimalne!

Izobraževalni seminar v predšolski vzgoji

20. 10. 2021

V Zrečah so se zaupnice in zaupniki SVIZ v vrtcih družili ob aktualnih vprašanjih, povezanih z delom, ki ga opravljajo, nič manj dragocena pa ni bila izmenjava izkušenj v pogovorih zunaj predavalnice.

Politizacija slovenskih vrtcev in šol?

18. 10. 2021

V Državnem svetu bo v petek, 22. oktobra, potekal posvet o noveli ZOFVI (v delu, ki radikalno posega v sestavo svetov vrtcev, šol in dijaških domov). Prenos bo tudi na spletu.

Odsotnost socialnega dialoga

15. 10. 2021

Sindikalne centrale od Državnega zbora pričakujejo, da bo zavrnil zakonske predloge, ki jih ni obravnaval Ekonomsko-socialni svet, a bi jih glede na pravila moral.

Ponovni poziv k izplačilu dodatka

15. 10. 2021

Za SVIZ je nedopustno, da država v skladu s svojo obveznostjo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ni zagotovila pravočasnega in sprotnega izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Status učiteljskega poklica

14. 10. 2021

Raziskava Izobraževalne internacionale kaže, da so učiteljice in učitelji preobremenjeni, preslabo plačani in v družbi ne dovolj cenjeni.

Seminar za zaupnice in zaupnike SVIZ v kulturnih organizacijah

13. 10. 2021

V knežjem mestu so se srečali in z aktualnimi ter za njihovo delo pomembnimi temami seznanjali zaupnice in zaupniki iz kulture.

Aktualna ponudba Diners Cluba za člane SVIZ

12. 10. 2021

Objavljamo informacijo o novih ugodnostih, ki so jih v Diners Clubu (DC) pripravili za članice in člane sindikata.

Učitelji v Evropi: kariera, razvoj in dobrobit

11. 10. 2021

Poročilo Eurydice ugotavlja, da učiteljski poklic izgublja privlačnost, v Sloveniji je prepoznan predvsem izziv staranja populacije učiteljev.

Skrbimo za čist zrak v vzgojno-izobraževalnih ustanovah!

6. 10. 2021

Epidemija novega koronavirusa nas je naučila, da moramo doseči miselni preskok, da je skrb za čist zrak enako pomembna kot skrb za čisto vodo.

Jesenska seja glavnega odbora

5. 10. 2021

Največja pozornost članic in članov GO SVIZ je bila namenjena v parlamentarni postopek že vloženi noveli Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki posega v sestavo svetov zavodov.

Svetovni dan učiteljev

4. 10. 2021

Letošnji 5. oktober je znova čas, da družba učiteljem in vzgojiteljem prizna njihovo izjemno vlogo, da se okrepijo njihove možnosti za strokovni razvoj in uredijo delovni pogoji, v katerih bodo lahko kakovostno opravljali svoj poklic.

MIZŠ dolžno zaščititi zaposlene

1. 10. 2021

Ravnanje vodstva šole in zaposlenih na Srednji šoli Zagorje v povezavi z zavrnitvijo nošnje mask je bilo do zdaj povsem ustrezno in ga SVIZ v celoti podpira.

e-Svizove novice

30. 9. 2021

S koncem prvega meseca šolskega leta nazaj tudi z našo publikacijo – v njej tokrat o pomembnih stališčih GO, nasprotovanju noveli ZOFVI, izobraževalnih seminarjih, študiji iz projekta KSJS …

Nadaljevanje izobraževalnih seminarjev

29. 9. 2021

Tokrat so aktualnim sindikalnim temam in strokovnim vsebinam prisluhnili zaupniki iz osnovnih šol in zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

Proti politizaciji javnih vrtcev in šol

29. 9. 2021

Če bi bila novela ZOFVI sprejeta, bo najvišji odbor sindikata odločal o vložitvi zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Obvestila GO SVIZ - september 2021

24. 9. 2021

Proti noveli ZOFVI in politizaciji vrtcev in šol, podpora zakonu o znanstvenoraziskovalni dejavnosti, stališče KSJS do "obveznega" cepljenja, pravica sodelovanja SZ na sejah sveta zavoda ...

Smernice o preverjanju PCT pogojev

20. 9. 2021

Pri Informacijskem pooblaščencu so objavili smernice glede preverjanja PCT pogojev z vidika varstva osebnih podatkov.

SVIZ poslance poziva k sprejetju ZZRID

20. 9. 2021

Zakon prinaša postopno povečevanje javnih sredstev za raziskave in razvoj ter je kot tak nujno potreben.

Proti politizaciji javnih vrtcev in šol v Sloveniji

20. 9. 2021

Novela ZOFVI - s povečanjem števila predstavnikov ustanovitelja na pet od skupno 11 članov se odpirajo vrata odločilnemu vplivu politike na delovanje vrtcev in šol ter izbiro ravnateljev.

KSJS zavrača nov vladni odlok v zvezi z zajezitvijo širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

17. 9. 2021

Zatekanje v obvezno cepljenje je izraz popolnega poraza vladne politike pri obvladovanju epidemije.

Minister Poklukar pojasnil svoje izjave glede precepljenosti v VIZ

14. 9. 2021

SVIZ je po pozivu ministru za zdravje, naj pojasni izjave o domnevno nizkem deležu precepljenih v VIZ, prejel njegova pojasnila in opravičilo.

Prvi izobraževalni seminar

14. 9. 2021

Z izobraževanjem za Sindikalno konferenco visokega šolstva in znanosti smo v SVIZ začeli niz jesenskih dvodnevnih izobraževanj za zaupnice in zaupnike.

Brez napredka pri prizadevanju za obnovitev socialnega dialoga

13. 9. 2021

Vladni predstavniki so bili na prvem srečanju brez mandata in brez volje, da bi dejansko prišlo do obnovitve socialnega dialoga.

Precepljenost v vzgoji in izobraževanju nad povprečjem

10. 9. 2021

Po podatkih MIZŠ je bilo v začetku septembra v vrtcih in šolah 64 odstotkov cepljenih proti covidu-19 in prebolevnikov. Precepljenost je najvišja v srednjih šolah.

Široko odpiranje vrat politiki

9. 9. 2021

SVIZ kategorično proti predlagani spremembi 46. člena ZOFVI glede sestave svetov zavodov v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Glavni odbor o perečih vprašanjih

7. 9. 2021

Ob aktualnem dogajanju, povezanem z ukrepi obvladovanja covida-19, se je najvišji organ SVIZ med dvema kongresoma vnovič opredeljeval o cepljenju, testiranju in zagotavljanju ustreznih zdravstveno-varnostnih ukrepov.

Napoved izredne seje GO SVIZ

6. 9. 2021

Najvišji organ odločanja sindikata med dvema kongresoma vnovič o vprašanjih cepljenja in testiranja ter zagotavljanju ustreznih zdravstveno-varnostnih ukrepov.

Okužba s koronavirusom in dolgotrajne težave zaradi covida-19

2. 9. 2021

Pandemija covida-19 je velik izziv. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu pripravila vodnika za lažje vračanje na delo.

Stiske ob začetku šolskega leta

27. 8. 2021

Pred skorajšnjim začetkom šolskega leta tudi številna opozorila o pričakovanem povečevanju stisk pri otrocih in mladostnikih.

O (prelaganju) odgovornosti za nizko stopnjo precepljenosti

27. 8. 2021

SVIZ poziva ministra Poklukarja k objavi podatkov, ki bi potrdili njegovo trditev o nizki precepljenosti slovenskega učiteljstva.

Za starše prvošolčkov dodaten plačan dan dopusta

25. 8. 2021

Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta spominjamo na novelo ZDR iz lanskega leta, ki vsem zaposlenim staršem zagotavlja to pravico.

Ključna (neodgovorjena) vprašanja

17. 8. 2021

Proti plačevanju testiranj tudi s splošno stavko v vzgoji in izobraževanju, če bi bilo to potrebno.

Predlagane so spremembe normativov in standardov v srednjih šolah

13. 8. 2021

Vabljeni k preučitvi predlaganih sprememb in prispevanju komentarjev ter predlogov!

Epidemija v muzejih

11. 8. 2021

Mednarodni muzejski svet je predstavil tretji cikel raziskave o posledicah covida-19 za muzejsko dejavnost in v njej zaposlene po vsem svetu.

Nesprejemljiva slabitev sindikatov

6. 8. 2021

Konfederacija sindikatov javnega sektorja odločno nasprotuje predlogu novele ZZVZZ in zahteva od Ministrstva za zdravje, da zakon umakne iz vseh nadaljnjih postopkov.

Ignoranca in počasnost MIZŠ nesprejemljivi

5. 8. 2021

SVIZ od oblasti pričakuje, da ga bo naposled aktivno vključila v pogovore in dogovore o oblikovanju strategije za obvladovanje epidemije v vzgoji in izobraževanju.

Za odprte fakultete

5. 8. 2021

V SVIZ smo se pridružili drugim podpisnikom v skupnem javnem pozivu, naj se v študijskem letu 2021/22 omogoči študijski proces v prostorih univerz.

Vladu v spomin in slovo

30. 7. 2021

Žalujemo za sodelavcem in prijateljem Vladimirjem Tkalcem, ki je bil soustanovitelj samostojnega Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in tudi njegov prvi glavni tajnik.

ARRS naj pojasni zaplet in odpravi povzročeno škodo

28. 7. 2021

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije si ne bi smela privoščiti tako ključnega spodrsljaja, kot je nepopolno posredovanje znanstvenih projektov tujim recenzentom.

Šolski koledar 2021/22

22. 7. 2021

Za lažje načrtovanje dela in aktivnosti smo v SVIZ pripravili koledar za prihajajoče šolsko leto 2021/22.

Če je testiranje obvezno, ga mora delodajalec plačati!

21. 7. 2021

Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 je nejasna in prinaša več vprašanj, kot daje odgovorov.

Štipendije in subvencije SVIZ 2021/22

17. 7. 2021

Objavljena sta razpisa štipendij in subvencij za pridobitev ustrezne izobrazbe.

Predvidene aktivnosti sindikatov za zdaj preložene

16. 7. 2021

DZ preložil odločanje o sprejemu zakona o nac. demogr. skladu, zato so posledično odložene tudi predvidene sindikalne referendumske aktivnosti.

Odločanje o noveli ZOFVI

15. 7. 2021

Danes bodo poslanci glasovali o predlagani noveli ZOFVI v delu, ki ureja financiranje zasebnih šol. SVIZ se s predlagano spremembo ne strinja.

Skupaj nad izzive trga dela

15. 7. 2021

Študija, nastala v projektu o izzivih na trgu dela, kaže, kako bolje povezati študente pedagoških smeri z vzgojno-izobraževalnimi institucijami, omogočiti večjo kakovost usposabljanja učiteljev ter hkrati obogatiti delovne razmere in prehod starejših zaposlenih v tretje življenjsko obdobje.

Poročilo o delu in gospodarskem razvoju

14. 7. 2021

Izobraževanje je skladno z ugotovitvami Evropske komisije med sektorji, ki ga kriza covida-19 prizadela najbolj, a lahko hkrati ključno pripomore k okrevanju družbe.

Pred jesenjo v popolni negotovosti in brez ukrepov

14. 7. 2021

Ministrica nadaljuje z ignoriranjem praktikov in sindikata tudi tokrat ni vključila v razprave in analize o pravkar končanem šolskem letu ter prav tako ne v načrtovanje prihajajočega šolskega leta.

PROTI plenjenju skupnega!

14. 7. 2021

Sindikalne centrale poslance pozivamo, naj glasujejo proti predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu. Če bo zakon potrjen, bomo začeli nemudoma zbirati podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Sindikalne centrale opozarjajo na nesprejemljivost novele ZZVZZ

12. 7. 2021

Vlada je pripravila spremembe glede organov upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Sindikati predlogu nasprotujejo.

O pokojninskih pravicah

9. 7. 2021

Raziskave kažejo, da nas jih večina ne pozna. V času svoje delovne dobe zato nehote sprejemamo tudi odločitve, ki našim pokojninskim pravicam niso v prid.

Stališče sindikatov glede referenduma o noveli Zakona o vodah

6. 7. 2021

Pomembno je, da se državljani udeležimo referenduma in tako izkoristimo pravico, ki jo sicer oblast skozi leta vse bolj omejuje.

e-Svizove novice

2. 7. 2021

O težavah, ki so se v okoliščinah epidemije covida-19 nakopičile v šolskem prostoru, ignoriranju socialnega dialoga, štipendijah in subvencijah, pobudi za razpis referenduma o Zakonu o nacionalnem demografskem skladu …

NE razgrajevanju socialnega partnerstva

30. 6. 2021

Pričakujemo poziv predsednika države Boruta Pahorja, naj se Vlada RS vrne k socialnemu dialogu ter pri oblikovanju ekonomskih in socialnih politik sodeluje s socialnimi partnerji, kot to izhaja iz pravil delovanja ESS.

MIZŠ ne rešuje prostorske problematike SŠOF

24. 6. 2021

Kljub številnim pozivom in opozorilom šola za jesenski začetek novega šolskega leta še nima zagotovljenih prostorov!

Šolski svetovalni delavci preobremenjeni in zaskrbljeni

24. 6. 2021

Društvo šolskih svetovalnih delavcev opozorilo na skrajno resnost položaja in svoja pričakovanja.

Protestiramo, ker se je vlada odrekla socialnemu partnerstvu

23. 6. 2021

Stanje se do zdaj ni niti malo izboljšalo, zato se bomo sindikalne centrale udeležile tudi protesta, ki je napovedan 25. 6. 2021.

Vzgoja in izobraževanje v poplavi težav

23. 6. 2021

Zaradi neustreznega ovrednotenja pomena področja, prezirljivega odnosa šolske oblasti do praktikov in ignoriranja socialnega dialoga plačujejo šolstvo, zaposleni v njem ter v še največji meri otroci in mladi visoko ceno.

Poziv k umiku bančne garancije za študente

22. 6. 2021

Internacionalizacije v izobraževalno–raziskovalnem procesu ne bi smeli zavirati z nepotrebnimi administrativnimi omejitvami in diskriminatornimi pogoji.

Generalni sekretar EKS ostro o stanju socialnega dialoga v Sloveniji

22. 6. 2021

Luca Visentini od predsednika slovenske vlade zahteva spoštovanje socialnih partnerjev in standardov socialnega dialoga.

Prostorska problematika SŠOF – javni poziv ministrici k ukrepanju

18. 6. 2021

SVIZ poziva ministrico, naj za Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v najkrajšem času najde primerno rešitev.

To soboto poletna muzejska noč

17. 6. 2021

19. junija se bo odvila 19. Poletna muzejska noč z več kot 300 dogodki po vsej državi.

Umetna inteligenca v izobraževanju

17. 6. 2021

Evropski sindikalni odbor za izobraževanje se strinja, da je uporaba umetne inteligence v šolskem prostoru visoko tvegana, in poudarja, da ne sme poseči v polje strokovne avtonomije učiteljev ter drugih pedagoških delavcev.

Priporočeni obseg pouka v obveznem izobraževanju

14. 6. 2021

Kakovost pouka in učenju namenjen čas pomembno vplivata na boljše dosežke ter uravnavata primanjkljaj na drugih področjih, kot sta zmožnost in pripravljenost učencev za učenje.

Obvestila GO SVIZ (junij 2021)

8. 6. 2021

Podpisan Dogovor o delni odpravi varčevalnih ukrepov, regresu, več kot 17 tisoč podpisov nezaupanja, dodatek za delo v rizičnih razmerah, napoveduje se referendum o demografskem skladu ...

V vrtcih in šolah

7. 6. 2021

V šolskem letu, ki se izteka, je bilo v vrtce vpisanih 86.193 otrok, v osnovne in srednje šole pa 193.158 učencev in 73.854 dijakov.

Podpisani Dogovor, aneksi in KP

2. 6. 2021

Podpisan je dogovor o odpravi nekaterih varčevalnih ukrepov, zamiku izplačilnega dneva in regresu za letni dopust.

Bančna garancija za tuje študente

2. 6. 2021

Oteževanje možnosti za študij ter načrtno postavljanje ovir pred perspektivne mlade študente iz tujine, zapiranje prostora in onemogočenje pretoka idej bo na dolgi rok škodilo zgolj nam samim.

Naj bo po volji ljudi!

1. 6. 2021

Sindikalne centrale so s simbolično manifestacijo pred Državnim zborom podprle razpis posvetovalnega referenduma o nacionalnem demografskem skladu.

e-Svizove novice

31. 5. 2021

Ob vstopu v zadnji mesec pouka v letošnjem šolskem letu smo pripravili novo številko naše mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

Vlada enostransko izsiljuje podpis dogovora

28. 5. 2021

... čeprav za to niso izpolnjeni pogoji!

Množično na protestu tudi člani SVIZ

28. 5. 2021

ZA demokracijo, za vladavino prava, za socialno državo in socialni dialog

Podpora ETUCE-ja pred protestnim shodom

27. 5. 2021

Vladno izničenje prostora za socialni dialog ter predlogi, katerih namera in posledica je razgradnja socialne države, so razlogi za odločitev petih si...

Dodatek za delo v rizičnih razmerah v VIZ

26. 5. 2021

Ugotovitve iz anketnega vprašalnika in nadaljnje aktivnosti SVIZ za zagotovitev izplačila dodatka skladno z 39. členom KPJS.

Za demokracijo, za vladavino prava, za socialno državo in socialni dialog

26. 5. 2021

Ob protestih, napovedanih za 28. maj 2021.

SVIZ znova poziva k manj invazivnemu in prostovoljnemu (samo)testiranju

25. 5. 2021

Če je za dijake uvedena možnost prostovoljnega samotestiranja, naj se enako omogoči tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Ministrica med zaposlenimi nima podpore

21. 5. 2021

Poziv k odstopu prof. dr. Simone Kustec je podpisalo več kot 17 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Se je položaj žensk poslabšal?

19. 5. 2021

Raziskava Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer – Eurofound potrjuje, da je kriza covida-19 ženske močno prizadela in da so ob zaprtju vrtcev in šol prevzele veliko dodatnih obveznosti.

Sindikati evropske institucije opozorili na stanje socialnega (ne)dialoga pri nas

19. 5. 2021

Želijo si, da se socialnemu dialogu povrne ustrezna vloga.

Dovolj je ignorance

14. 5. 2021

Sindikalne centrale so se umaknile iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Za to so se odločile zaradi sistematičnega kršenja pravil o delovanju ESS s strani Vlade RS.

Pravičnost v izobraževanju v Evropi

12. 5. 2021

Poročilo evropskega informacijskega omrežja za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice o tem, katere izobraževalne politike in strukture so povezane z višjo stopnjo pravičnosti pri dosežkih učečih.

SVIZ poziva MIZŠ k zagotovitvi izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah

10. 5. 2021

Sindikat želi takojšnjo zagotovitev izplačila ter tudi pojasnila ministrice o vzrokih za zamudo pri tem.

Dialoga s šolsko oblastjo še nikoli manj

6. 5. 2021

Zavajajoče trditve, ki jih ministrica prof. dr. Simona Kustec lahkotno izrekla ob začetku zbiranja podpisov k pozivu za njen odstop, so ena od stalnic pri njenem delu in eden od razlogov, da se je SVIZ za ta poziv odločil.

SVIZ solidaren z zaposlenimi na Slovenski tiskovni agenciji

5. 5. 2021

Sindikat se pridružuje akciji #zaobSTAnek in bo za zaposlene na STA prispeval 1.000 evrov.

Odstop!

4. 5. 2021

SVIZ med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel akcijo zbiranja podpisov k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport.

e-Svizove novice

3. 5. 2021

Povabljeni, da polistate po sveži številki mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

Oddih v stanovanjih SVIZ

3. 5. 2021

Od petka, 7. oziroma 14. maja 2021, bo znova moč najeti nekatera počitniška stanovanja SVIZ.

Izgorelost in upravljanje z mejami med delom in zasebnim življenjem

3. 5. 2021

Zaposlene v vzgoji in izobraževanju vabimo k sodelovanju v zadnjem merjenju vzdolžne raziskave.

Ob 1. maju, prazniku dela

30. 4. 2021

Delavkam in delavcem nobena pravica ni bila in ne bo podarjena.

Prioritetno tudi za kulturo

26. 4. 2021

SVIZ s pozivom predsedniku Vlade RS, naj se vsem zaposlenim v ustvarjalni in poustvarjalni umetnosti prioritetno zagotovi prostovoljno cepljenje proti covidu-19. Ob dopuščenih kulturnih prireditvah so ti na svojih delovnih mestih izpostavljeni povečani možnosti okužbe.

KSJS dovolj vladne ignorance sindikatov

25. 4. 2021

Sindikati ogorčeni, ker niso bili aktivno vključeni v pripravo predloga načrta za okrevanje in odpornost, ki ga mora vlada do 30. aprila poslati v Bruselj.

Delo v ne-varnih pogojih

23. 4. 2021

Ministra za kulturo pozvali, naj muzeje, galerije in knjižnice opozori, da gre pri izvajanju vodstev po razstavah, organiziranju muzejskih delavnic oziroma zagotavljanju drugih kulturnih storitev uporabnikom za delo, kjer so izpolnjeni elementi tveganja okužbe s covidom-19.

Zaprte šole za priseljene učence

22. 4. 2021

Pedagoški inštitut nadaljuje z raziskavo o pouku na daljavo za učence in učenke s priseljenskim ozadjem. Z aktualnim vprašalnikom želijo podrobneje raziskati, kako je pouk zanje potekal v času drugega zaprtja šol v obdobju jesen–zima 2020/21. Povabljeni k sodelovanju!

Vprašanja in dileme (samo)testiranja v šolah

20. 4. 2021

Napovedano samotestiranje pušča še vsa vprašanja neodgovorjena. Dilema je tudi, ali sploh še imamo ministrstvo za izobraževanje.

Poziv k ureditvi študentske problematike

16. 4. 2021

Celotna študentska skupnost skupaj z rektorji vseh treh javnih univerz, Visokošolskim sindikatom in SVIZ je na Vlado RS in ministrstvo za izobraževanje naslovila deset temeljnih zahtev.

O (samo)testiranju nujen dogovor s SVIZ

15. 4. 2021

Dokler ne bo jasno, kakšne so obveznosti in odgovornosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pri izvedbi testiranj učencev in dijakov, bo sindikat izvajanje tovrstnih nalog članstvu odsvetoval.

Obvestila GO SVIZ (april 2021)

14. 4. 2021

O vprašanjih (samo)testiranja, pogajanja o odpravi varčevalnih ukrepov in višini regresa za letni dopust, spremembe plačnega sistema, poziv k spremembi normativov za svetovalne delavce ...

Digitalna pismenost in spletna varnost

12. 4. 2021

Spletni tečaj, ki bo potekal od 19. aprila do 26. maja 2021, je namenjen predvsem osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, koristi pa lahko tudi šolskim svetovalcem in staršem.

SVIZ se pridružuje opozorilom

7. 4. 2021

Nesprejemljivo je, da je MIZŠ v razpis za izvajalce letnega programa športa ni vključilo sofinanciranja dodatne ure športa v OŠ.

Testiranja v šolah in s tem odgovornosti se ne sme prenesti na zaposlene

7. 4. 2021

Učiteljice in učitelji za jemanje brisov niso usposobljeni, prav tako to tudi ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi.

Volitve rektorja Univerze v Ljubljani

2. 4. 2021

SVIZ je na kandidate za rektorja UL naslovil nekaj aktualnih vprašanj. Objavljamo njihove odgovore pred volitvami, ki bodo 13. aprila.

Izobraževanje za družbene spremembe

2. 4. 2021

Temeljni namen projekta ETUCE je ozaveščati sindikate in njihovo članstvo o pomembnosti izobraževanja o okoljski in podnebni problematiki ter o nujnosti vzpostavitve trajnostnega razvoja. V ožji projekti skupini s svojo članico tudi SVIZ.

e-Svizove novice

31. 3. 2021

Ob izteku prvega letošnjega pomladnega meseca smo v SVIZ pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje dogodke, ki so marca usmerjali dejavnost sindikata.

SVIZ s podporo za spremembe normativov v svetovalni službi

31. 3. 2021

Izčrpani svetovalni delavke in delavci sporočajo, da je takojšnja sprememba normativov nujna.

SVIZ pred volitvami rektorja Univerze v Ljubljani z vprašanji kandidatom

29. 3. 2021

Odgovori in opredelitve kandidatov bodo v pomoč odločanju zaposlenim na UL pri volitvah novega rektorja.

Učiteljice in učitelji v Evropi

25. 3. 2021

Novo poročilo omrežja Eurydice z informacijami o politikah in praksah za ohranjanje kakovosti v vzgoji in izobraževanju v 38 državah širom Evrope.

Spomladanska seja glavnega odbora

24. 3. 2021

Najvišji organ sindikata med kongresoma tudi o aktivnostih, povezanih s spremembami plačnega sistema in nacionalnim demografskim skladom, ter z odločno podporo nujni ureditvi položaja svetovalne službe v vrtcih in šolah.

O vlogi ter dolžnostih učiteljev in izobraževanja

24. 3. 2021

Dolžnost učiteljic in učiteljev je odzivati se ter zastopati glas razuma in kritičnega mišljenja.

Brezmejna solidarnost

19. 3. 2021

V Petrinji je Sindikat hrvaških učiteljev pripravil dogodek ob zaključku akcije zbiranja sredstev za prizadete v potresu. SVIZ je zbral in kolegom doniral skoraj 43 tisoč evrov!

KSJS nasprotuje zakonu o debirokratizaciji

16. 3. 2021

Ignorantski modus operandi te vlade se nadaljuje ...

Odgovor NIJZ na naš poziv glede varnosti cepiva

15. 3. 2021

Direktor NIJZ sporoča, da po mnenju Posvetovalne skupine za cepljenje pri nas zaenkrat ni razlogov za prekinitev cepljenja s katerim koli cepivom proti covid-19.

Osnove spletne varnosti

12. 3. 2021

Največ specializiranih vsebin spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij, ki ga pripravlja Arnes, namenjenih zaposlenim v šolstvu. Vabljeni!

SVIZ sprašuje NIJZ glede varnosti cepiva proti covidu-19

11. 3. 2021

Poziv NIJZ-ju k takojšnji javni opredelitvi glede varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca!

Okolje, podnebne spremembe in trajnostni razvoj

10. 3. 2021

Podnebne spremembe so zaskrbljujoče dejstvo. S sodelovanjem v anketi nam pomagajte pri načrtovanju prihodnjih aktivnosti za varovanje okolja in ohranitev planeta.

O temeljnih vprašanjih plačnega sistema nujno soglasje

10. 3. 2021

Člani GO SVIZ o načrtovanih spremembah plačnega sistema ter napovedi referenduma o demografskem skladu.

Psihofizične obremenitve v predšolski vzgoji

10. 3. 2021

Študija prinaša vpogled v stališča vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic o zadovoljstvu z delovnim okoljem in počutjem na delovnem mestu.

Tudi SVIZ proti postopkom zoper mariborske dijake

5. 3. 2021

Nedopustno je, da se morajo mladi, ki so – ob upoštevanju vseh omejitvenih ukrepov – zgolj izrazili svoje mnenje o nujni vrnitvi v šolske klopi, soočati z globami in postopki na sodišču.

Uspeh SVIZ-a - Odpoved pogodbe je bila nezakonita

4. 3. 2021

Višje delovno in socialno sodišče je razsodilo, da je bila odpoved Cvetki Hojnik nezakonita!

8. marec - mednarodni dan žensk

4. 3. 2021

S pandemijo covida-19 se je povečal obstoječi razkorak med spoloma, ženske še bolj prevzemajo nase breme usklajevanja kariere z družinskim življenjem.

e-Svizove novice

1. 3. 2021

Nova številka naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje informacije in dogodke, ki so v minulem obdobju usmerjali dejavnost sindikata.

Obvestila GO SVIZ - februar 2021

23. 2. 2021

Napoved radikalnih posegov v plačni sistem, ogrožena sredstva vseh nas, posveti s sindikalnimi zaupniki, skupna merila za vrednotenje dela, zbrana sredstva za prizadete v potresu.

Odziv EK na poziv reprezentativnih sindikalnih central

23. 2. 2021

Evropska komisija bo branila socialni dialog tudi v Sloveniji!

Izobraževanje v okoliščinah krize

22. 2. 2021

Tokratno srečanje odbora za enakost ETUCE je bilo namenjeno opredeljevanju vloge učiteljskih sindikatov pri zagotavljanju enakosti in vključevalnega izobraževanja v izjemnih razmerah.

Stališča KSJS glede vladnih izhodišč za prenovo plačnega sistema

22. 2. 2021

Konfederacija je glede vladnih izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja sprejela stališča, ki jih obljavljamo tukaj.

Ko solidarnost zaživi

18. 2. 2021

Z nesebično pomočjo članic, članov in drugih zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi smo v SVIZ zbrali več kot 42.000 evrov za pomoč prizadetim v decembrskem potresu na Hrvaškem.

SVIZ za pripravo skupnih meril za vrednotenje dela v rizičnih razmerah

17. 2. 2021

Sindikati in vlada bi se dogovorili o merilih ter jih kot priporočila poslali delodajalcem.

Posveti sindikalnih zaupnic in zaupnikov

15. 2. 2021

SVIZ je v februarju pripravil že štiri virtualne posvete sindikalnih zaupnic in zaupnikov o aktualni problematiki, v tem tednu sledita še dva.

SVIZ ponavlja opozorila

11. 2. 2021

Oblast ne zna, ne zmore ali noče zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezračevalnikov zraka ...

KSJS z novim članom

11. 2. 2021

Skupni cilj Konfederacije sindikatov javnega sektorja in Sindikata novinarjev Slovenije je ponovna sklenitev nacionalnega dogovora z delodajalsko stranjo glede uveljavitve Kolektivne pogodbe za poklicne novinarje.

Dan varne rabe interneta

9. 2. 2021

Ali je mogoče tehnologijo uporabljati na zdravju in počutju prijazen način, da nam služi in pomaga pri doseganju ciljev, namesto da nas pri tem ovira ter slabša naše počutje in odnose?

Slovenski kulturni praznik

5. 2. 2021

Prešernov dan se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, tudi dela prost dan pa od leta 1991. Kako ga kulturne ustanove obeležujejo letos?

Protest dijakov razumljiva posledica razmer

5. 2. 2021

Stanje je zlasti zaskrbljujoče v poklicnem izobraževanju, kjer dijakinje in dijaki ne morejo opravljati prakse.

Vladni posvet o vpisu v študijske programe

4. 2. 2021

Vlada naj namesto inkvizicijskega procesa proti javnim univerzam na Brdu takoj in brez pogojevanja potrdi razpisa za vpis na študijske programe.

Stanje socialnega dialoga pri nas nezavidljivo

2. 2. 2021

Tudi evropski sindikati so nad tem zelo zaskrbljeni.

Proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti

1. 2. 2021

Avtonomen intelektualni prostor – temelj razvite družbe! Vabljeni k podpisu peticije.

Ali se nismo iz propadlega usmerjenega izobraževanja nič naučili?

29. 1. 2021

SVIZ je zaskrbljen, kateri so resnični motivi v ozadju ravnanj Vlade RS.

Izobraževanje na daljavo in avtorske pravice

28. 1. 2021

Ali pri poučevanju na daljavo lahko uporabljate vsebine, dostopne na spletu? Lahko uporabljate vsebine iz objavljenih knjig, učbenikov? Ali lahko na spletu prebirate avtorska dela? Kaj so odprti izobraževalni viri? 4. februarja ob 14.30 uri.

GO SVIZ z oceno testiranja in odprtja VIZ ustanov

28. 1. 2021

Spoštljiva komunikacija oblasti in zaupanje v zaposlene v šolah in vrtcih bi zagotovo pomembno pripomogla k stabilnosti in kakovosti delovanja vzgojno-izobraževalnega sistema.

Posebna Obvestila - ob vnovičnem povratku v vrtce in šole

27. 1. 2021

O vprašanjih v povezavi s testiranjem in vrednotenjem dela v rizičnih razmerah ob ponovnem vračanju v šole in vrtce.

Predsednik Vlade RS nadaljuje s potvarjanjem dejstev

26. 1. 2021

SVIZ nikoli ni sodeloval v kakršni koli kampanji proti maskam v šolah.

Izjava sindikalnih central o poteku današnjih pogajanj o PKP8

23. 1. 2021

Vladna stran ni zagotovila pogojev za kakovostna pogajanja enakopravnih partnerjev.

Pričakovanja reprezentativnih sindikalnih central pred sobotnim začetkom pogajanj za PKP8

22. 1. 2021

Sindikati na sobotni začetek pogajanj o osmem protikoronskem zakonu prihajajo s konkretnimi predlogi.

Pozivamo Vlado RS, naj se poenoti glede vprašanja testiranj

22. 1. 2021

Sindikat si želi, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada.

Posebna Obvestila - pred vzpostavitvijo delovanja vrtcev in prve triade

22. 1. 2021

O ukrepu vlade za izvajanje dejavnosti vrtca v polnem obsegu in pouka v šolah za prvo triletje ter obveznosti testiranja.

Ministrica zgolj povzroča zmedo in poglablja nezaupanje

21. 1. 2021

Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju SVIZ odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, ki že zdaj niso dobri, povsem po nepotrebnem še zaostrili.

Sindikati s pismom v Bruselj zaradi stanja socialnega (ne)dialoga

21. 1. 2021

Šest slovenskih reprezentativnih sindikalnih central je Evropsko komisijo opozorilo na zaskrbljujoče stanje socialnega dialoga pri nas.

Čimprejšnje odprtje in normalizacija delovanja vrtcev - SVIZ pobudo podpira

20. 1. 2021

V vrtcih vse več otrok. Dejansko ne gre več zgolj za nujno varstvo.

Izgorelost in upravljanje z mejami med delom in zasebnim življenjem

15. 1. 2021

Vabljeni k sodelovanju v drugem merjenju v vzdolžni raziskavi Univerze v Mariboru.

Obvestila GO SVIZ (januar 2021)

13. 1. 2021

O vračanju v šole in vrtce, premier manipuliral s posnetkom, zvišanje minimalne plače, PKP7 in odpoved pogodbe o zaposlitvi, krizni dodatek, pomoč prizadetim v potresu.

Plačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah bo treba doseči preko sodišča

13. 1. 2021

KSJS izpostavlja, da pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah vsem javnim uslužbencem, ki v času epidemije delajo na delovnem mestu.

SVIZ za prizadete v potresu na Hrvaškem

12. 1. 2021

Dobrodelna akcija »SVIZ ZA PRIZADETE V POTRESU NA HRVAŠKEM« poteka od torka, 12. januarja 2021, do srede, 10. februarja 2021.

Osebni podatki v delovnem razmerju

12. 1. 2021

V uradu Informacijskega pooblaščenca RS so izdali nov priročnik o varstvu osebnih podatkov: zakonska ureditev varstva podatkov, obdelava s sodobno tehnologijo, varstvo podatkov v času izrednih razmer zaradi covida-19.

Prepoznajmo nasilje!

11. 1. 2021

Ob šolanju na daljavo morajo biti pedagoški delavke in delavci še toliko bolj pazljivi na morebitne znake nasilja, da bi lahko žrtvam pravočasno pomagali in se ustrezno odzvali.

Manipulacija globoko pod ravnjo funkcije premierja

7. 1. 2021

S prirejanjem videoposnetka se je Janez Janša vnaprej namenil utišati kritična stališča sindikata o napakah, ki jih oblast dela na področju vzgoje in izobraževanja.

SVIZ za čimprejšnjo, a varno vrnitev v vrtce in šole

6. 1. 2021

Sindikat je v celoti pripravljen sodelovati v aktivnostih za ponovno odprtje vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Pravične možnosti izobraževanja

5. 1. 2021

Nova raziskava o učencih s posebnimi potrebami in priseljencih ter povezavi njihovega socialno-ekonomskega statusa z dosežki v šoli.

Skupaj zmoremo več

4. 1. 2021

Po podatkih naših sindikalnih zaupnikov še vedno veliko otrok nima zagotovljenih pogojev za šolanje na daljavo. Modra zavarovalnica je 32 osnovnim šolam iz Posavja, Pomurja, Koroške, Bele krajine in Zasavja podarila 63 računalnikov.

Zloraba interventne zakonodaje

30. 12. 2020

Določbe o upokojevanju starejših delavcev so nedopustne. Minister Cigler Kralj naj odstopi!

Aroganca, nekompetentnost in žaljiva ukazovalnost oblasti

28. 12. 2020

Avtoritarno ukazovanje glede testiranja učiteljstva je preseglo vsako mejo!

Želimo vam mirne praznike

24. 12. 2020

V teh prazničnih dneh, ob iztekajočem se letu ter skorajšnjem prehodu v novo ...

Vsebinsko prazna izjava, ki zgolj prikriva nesposobnost MIZŠ

23. 12. 2020

Ministrstvo deležnikom ponuja v podpis skupno izjavo, ki pa je povsem prazna in katere namen je nejasen.

Obvestila GO SVIZ (december 2020)

23. 12. 2020

sindikalnim zaupnicam in zaupnikom   Ljubljana, 23. decembra 2020   OBVESTILA GLAVNEGA ODBORA SVIZ Ob napovedi ponovnega...

Sindikati s pozivom k spremembam v predlogu PKP7

21. 12. 2020

Gre za posege v ZDR in Zakon o javnih uslužbencih z uvajanjem novega odpovednega razloga, ki omogoča odpuščanje starejših delavcev brez utemeljenega razloga!

Raznolikost je prednost

17. 12. 2020

Ob mednarodnem dnevu migrantov. Tudi šolski prostor je vse bolj pisan, zaposleni pa vsakodnevno pred izzivom, kako ustvarjati takšno vključujoče okolje, ki bo prav vsakemu posamezniku omogočilo v največji meri razviti njegove potenciale.

Ob zaključku pogajanj ostajajo nejasnosti

16. 12. 2020

Sporočilo reprezentativnih sindikalnih central, članic ESS, po zaključku pogajanj za PKP7.

Diners Club ponudba za konec leta

15. 12. 2020

Časi so negotovi, a kljub temu se veselimo prazničnih dni. V podjetju Erste Card so za tradicionalni čas obdarovanja pripravili ponudbo s posebnimi ugodnostmi.

Kulturni delavke in delavci med covidom-19

15. 12. 2020

Izsledki jesenskega cikla raziskave, ki jo je izvedel kreativni center Poligon, potrjujejo spomladanske napovedi o visoki stopnji ogroženosti številnih profilov delavcev in o hitrem slabšanju razmer v sektorju.

Odsotnost z dela zaradi koronavirusa SARS-CoV-2

10. 12. 2020

Ministrico pozivamo, naj delodajalce ustrezno seznani z njihovim dolžnim ravnanjem v primerih obolenja zaposlenih zaradi okužbe na delovnem mestu.

Posvet območnih odborov

9. 12. 2020

Namen srečanja je bil izmenjati si izkušnje in zglede dobre prakse s t. i. sindikalnim delom na daljavo ter poiskati najboljše poti za vzdrževanje čim večje povezanosti s članstvom tudi v razmerah, ki so prilagojene navzočnosti covida-19.

GO pritrdil sodelovanju v stavki, pojasnila glede prioritetnega cepljenja

9. 12. 2020

Dodatne informacije po seji GO SVIZ.

GO SVIZ o napovedi zamrznitve minimalne plače

8. 12. 2020

Članice in člani GO SVIZ na izredni seji o priključitvi napovedani splošni stavki in pripravah na njeno izvedbo.

SVIZ za pridružitev splošni stavki

8. 12. 2020

GO SVIZ preimenovan v Glavni stavkovni odbor.

Volilna konferenca ETUCE

7. 12. 2020

Glavni tajnik SVIZ tudi v novem mandatu podpredsednik Evropskega sindikalnega odbora za izobraževanje (ETUCE).

Dodatek za delo v rizičnih razmerah

4. 12. 2020

SVIZ ministra Simonitija poziva k ureditvi te problematike za zaposlene v kulturnih zavodih.

KSJS začenja s pripravami na splošno stavko

4. 12. 2020

Predsedstvo KSJS je soglasno sklenilo, da se z današnjim dnem začnejo priprave na splošno stavko!

Posebna Obvestila - PKP6

4. 12. 2020

Predstavitev ključnih določb zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (#PKP6)

Ta veseli dan kulture

2. 12. 2020

Zaradi epidemije covida-19 letos drugačen, manj družaben in vesel, ponudba kulturnih ustanov pa se seli na splet ali se bo predvajala po televiziji in radiu.

Poziv glede cepljenja ogroženih skupin

2. 12. 2020

Sindikat apelira na Vlado, naj zaposlenim v vzgoji in izobraževanju prioritetno zagotovi možnost brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti covidu-19, takoj ko bo ustrezno cepivo na voljo.

Pouk na daljavo - težave na daljavo

1. 12. 2020

Dnevno se vrstijo prijave različnih zlorab. Gre predvsem za različne oblike nadlegovanja in pisano paleto provokacij, tarče povzročiteljev pa so vrstniki ali učitelji.

e-Svizove novice

30. 11. 2020

Pripravili smo novo številko naše publikacije, ki kratko povzema nekaj novembrskega utripa dejavnosti našega sindikata.

Kako okrepiti učiteljski poklic

27. 11. 2020

Evropski sindikati izobraževanja na volilni konferenci o aktualnih izzivih in prihodnosti - za večjo solidarnost, enakost, demokratičnost in trajnost.

Sklepi strokovnega sveta za splošno izobraževanje

23. 11. 2020

SSSI je sprejel 15 sklepov in med drugim ministrici predlaga, da šole v času pouka na daljavo ne bi ocenjevale.

Digitalizacija v izobraževanju

20. 11. 2020

Šolanje na daljavo je zahteven izziv za vse vključene v vzgojno-izobraževalni proces. Na spletinarju ETUCE o pasteh in priložnostih, ki vstopajo na pedagoško polje z digitalizacijo.

Ostro proti zamrznitvi

20. 11. 2020

Reprezentativne sindikalne centrale poslanke in poslance javno pozvale, naj ne vlagajo in ne podpirajo morebitnih amandmajev, s katerimi bi zamrznili minimalno plačo in preprečili realizacijo Zakona o minimalni plači v celoti.

SVIZ zavrača premierove manipulacije

20. 11. 2020

Medtem ko predsednik vlade išče krivce in širi neresnice glede nošenja mask, se vrtci in šole soočajo s številnimi težavami, ki ogrožajo stabilno delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema.

Teden splošnih knjižnic

19. 11. 2020

Dneve od 16. do 20. novembra zaznamuje teden splošnih knjižnic, ki se bo sklenil z Dnevom splošnih knjižnic. V SVIZ se pridružujemo čestitkam knjižnicam in zaposlenim v njih ter spominjamo na njihovo pomembno poslanstvo in nepogrešljivost.

Sindikalne centrale za umik

18. 11. 2020

Gre za grobe kršitve - Vlada RS je zakon o demografskem skladu sprejela in poslala v nadaljnji postopek brez javne razprave in brez vključitve socialnih partnerjev v pripravo predloga.

Mednarodni dan študentov

16. 11. 2020

Pri Statističnem uradu RS so predstavili podatke o nekaj več kot 76.700 študentih, vpisanih v visokošolske programe v Sloveniji v študijskem letu 2019/20, in o 16.100 diplomantih iz leta 2019.

MIZŠ v PKP6 z nepremišljenimi in neetičnimi predlogi

12. 11. 2020

SVIZ zahteva, da se člena o maturi in o podaljšanju akreditacij visokošolskim zavodom v celoti izločita iz predloga PKP6.

Posebna Obvestila GO SVIZ (november 2020)

10. 11. 2020

Objavljamo podrobnejša pojasnila o dodatku za delo v rizičnih razmerah, urejanju problematike ROID in varstvu otrok zaradi višje sile.

KSJS poziva Vlado RS k spoštovanju enakopravnosti socialnih parterjev

10. 11. 2020

Vlada je sindikatom vnaprej odrekla kakršno koli resno možnost dialoga in upoštevanja interesov zaposlenih ...

Posebna Obvestila GO SVIZ - dodatek za delo v rizičnih razmerah

10. 11. 2020

Objavljamo podrobnejša pojasnila o dodatku za delo v rizičnih razmerah v času epidemije. Dodajamo še vzorec sklepa delodajalca.

Posebna Obvestila GO SVIZ - povečanje deleža zaposlitev ROID

10. 11. 2020

Povečanje deleža zaposlitev ROID v OŠ in OŠPP ter nova ureditev v vrtcih, GŠ in SŠ (vzdrževalec učne tehnologije in organizator inf. dejavnosti).

Varstvo otrok zaradi višje sile

6. 11. 2020

Zaposleni mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga delodajalca obvestiti o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile.

Prezračevanje!

5. 11. 2020

Kljub epidemiji so številni zaposleni zaradi narave svojega dela prisiljeni delati v skupnih prostorih, v katerih je hkrati več ljudi. Kako v teh primerih preprečevati okužbe s covidom-19?

KSJS ostro proti zamrznitvi minimalne plače

5. 11. 2020

Nasprotovanje pozivom delodajalskih organizacij po zamrznitvi minimalne plače, ki jo želijo doseči v okviru priprave šestega protikoronskega svežnja, izraža tudi KSJS.

Javni poziv Državnemu zboru

4. 11. 2020

Skladno s sklepom Izvršilnega odbora SVIZ vas vabimo k podpisu peticije in pozivu k obnovitvi demokracije in pravne države, krepitvi socialne države, družbene odgovornosti in solidarnosti.

Cilj mora biti v vrtcih in šolah ohraniti čim večjo kakovost

2. 11. 2020

Zakaj je MIZŠ pripravljeno odstopiti od ključne norme zagotavljanja kakovosti VIZ procesa, od norme, ki navsezadnje ščiti tudi sam pomen pedagoškega poklica?

Okužba na delovnem mestu in nezmožnost za delo

2. 11. 2020

Kolikšno nadomestilo pripada zaposlenemu, ki zboli na delovnem mestu?

e-Svizove novice

31. 10. 2020

Z veseljem z vami delimo novo številko naše publikacije, ki kratko povzema najpomembnejše oktobrsko dogajanje v našem sindikatu. In dogodkov ni bilo malo - vabljeni k branju!

SVIZ pozval poslance k zagotovitvi dodatnih sredstev

30. 10. 2020

Dodatna vlaganja v sistem vzgoje in izobraževanja so nujno potrebna.

Obvestila GO SVIZ (oktober 2020)

30. 10. 2020

Ključne vsebine ukrepov za omilitev in odpravo posledic COVID-19, o nepremišljenih vladnih ukrepih v vrtcih, osem zahtev sindikata in izboljšanje položaja ROID-ov, pouk na daljavo in socialni (ne)dialog, poziv ministru za kulturo ...

Zmagam znanja naproti

27. 10. 2020

Razveselili smo se informacije, da je Humanitarni zavod Vid s pomočjo donacije SVIZ enajstletnemu Denisu zagotovil prenosni računalnik in drugo opremo, ki mu bo občutno olajšala šolanje.

Danes operativni sestanek sindikata z MIZŠ

23. 10. 2020

Po številnih pozivih in opozorilih SVIZ-a bo končno le prišlo do prvih vsebinskih pogovorov o reševanju vseh nakopičenih težav in skrajno zapletenega položaja.

Odločitev glede zapiranja vrtcev je zagotovilo za zmedo

23. 10. 2020

SVIZ poziva Vlado RS in ministrico za izobraževanje, naj takoj in jasno opredelita skupine zaposlenih, ki so prihodnji teden upravičene do oskrbe otrok.

GO SVIZ o pouku na daljavo in stanju socialnega dialoga

20. 10. 2020

Sindikat na odgovorne naslavlja številna vprašanja.

Šola na daljavo - nismo dobro pripravljeni

19. 10. 2020

Učitelji dobivamo zgolj in samo ukaze, kaj moramo in česa še nismo. Pričakuje se, da imajo vse družine pogoje za delo na daljavo, da imamo vsi učitelji dovolj e-znanja za tovrstni pouk. Žal ni tako.

Prihodnost dela

16. 10. 2020

Ali še lahko zarišemo jasno ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem? V okviru konferenčnega tedna na to temo je Zveza Ljudskih univerz Slovenije ponudila zanimiva videopredavanja. Vabljeni k ogledu.

Izzivi zelo podobni

14. 10. 2020

Sindikalni kolegice in kolegi z območja nekdanje skupne države smo si prek videosrečanja izmenjali informacije in izkušnje o vplivih koronavirusa covid-19 v vzgoji in izobraževanju.

Pedagoški inštitut v primežu oblastne samovolje

12. 10. 2020

Protest ob nesoglasju Vlade RS k ponovnemu imenovanju Igorja Ž. Žagarja na mesto direktorja inštituta.

SVIZ v ponedeljek z ministrico za izobraževanje

9. 10. 2020

Prvo uradno srečanje vodstev sindikata in ministrstva v tem mandatu.

SVIZ pričakuje opravičilo predsednika Vlade RS

6. 10. 2020

Sindikat se hkrati nadeja, da bo Vlada ob nenadnem zasuku pri zahtevah glede nošenja mask priskrbela ustrezne razlage za učence.

SVIZ in SZSVS opozarjata na kritične razmere v CUDV Črna

6. 10. 2020

Zaposleni in uporabniki v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna pozivajo državo, da jim zagotovi ustrezne pogoje za delo.

Raziskava o izgorelosti in mejah med delom in zasebnim življenjem

5. 10. 2020

Zaposlene v vzgoji in izobraževanju vabimo k sodelovanju!

Pravnomočno: odpoved je bila nezakonita

5. 10. 2020

SVIZ uspešen pri zaščiti svojega člana in sindikalnega zaupnika.

Ob 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev 2020

2. 10. 2020

Zaposleni v vrtcih in šolah so puščeni na cedilu, saj ministrica ne rešuje (pre)številnih težav, te pa se zgolj kopičijo ...

Iz PKP5 črtano dogovorjeno financiranje mask za učence

1. 10. 2020

SVIZ poslanske skupine v DZ poziva, naj z amandmaji v zakon vrnejo med socialnimi partnerji usklajeno besedilo.

e-Svizove novice

30. 9. 2020

S koncem prvega meseca šolskega leta nazaj tudi z našo publikacijo – v njej tokrat predvsem o dogajanju v vzgojno-izobraževalnem in kulturnem sektorju v povezavi s covidom-19, izpostavljamo tudi opozorila OECD o nujnosti večjega financiranja izobraževanja, smernice za študijsko dejavnost, regijsko povezovanje sindikatov …

Država naj zagotovi zaščitne maske za vse v VIZ procesu

29. 9. 2020

SVIZ se dobro zaveda, da so odprti šole in vrtci nujni za normalno delovanje države in družbe, a brez enakega zavedanja na strani vlade, žal, ne bo šlo.

Predlog sprememb normativov za ROID-e

28. 9. 2020

Predlogi sprememb in dopolnitev pravilnikov o normativih in standardih za računalnikarje-organizatorje informacijskih dejavnosti oziroma vzdrževalce računalniške opreme v javni razpravi do 8. oktobra – vabljeni k sodelovanju!

Pred svetovnim dnevom učiteljev 2020

25. 9. 2020

Učiteljice in učitelji: tudi v krizi ključni soustvarjalci prihodnosti

Kje je PKP5?

25. 9. 2020

Sindikati presenečeni ugotavljamo, da besedilo petega paketa protikoronskih ukrepov (PKP 5), ki naj bi ga Vlada RS sprejela v sredo, 23. 9. 2020, ni nikjer dostopno!

SVIZ ministra Simonitija poziva k takojšnjemu ukrepanju

24. 9. 2020

Sindikat ministra za kulturo poziva, naj prevzame svoj del odgovornosti in se čimprej loti reševanja močno ogroženega sektorja.

Poučevanje ostaja v ozadju

23. 9. 2020

Dolgoletna učiteljica o trenutnem dogajanju v šolah: »Obremenitve in pritiski so vsak dan večji. Ne vem, kako dolgo bomo zdržali. Bomo prisiljeni vsi oditi v bolniški stalež? O pedagoškem erosu in predanem učitelju ne moremo več govoriti …«

Ministrica: govori eno, dela drugo

22. 9. 2020

Izvršilni odbor SVIZ ministrico za izobraževanje skladno z zahtevami članstva poziva k odstopu.

SVIZ na ministrico za izobraževanje naslovil zahteve

22. 9. 2020

Sindikat jasen javni odgovor ministrice o številnih težavah, s katerimi se trenutno sooča vzgojno-izobraževalni prostor, pričakuje najpozneje v tednu dni.

Sedem zahtev za ministra

21. 9. 2020

Številne kulturne organizacije, med njimi tudi SVIZ, v skupnem javnem dopisu na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslavljajo sedem nujnih zahtev, ki naj jih minister izpolni, sicer naj odstopi.

Ukrepi, pospremljeni z ogorčenjem

18. 9. 2020

Glavni tajnik SVIZ v videonagovoru o (ne)primernosti novega vladnega ukrepa, po katerem naj bi šolarji od 7. razreda ter učitelji in učiteljice in strokovne delavke v vrtcih morali ves čas pouka nositi maske.

Smernice za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru študijskega leta 2020/21

17. 9. 2020

Visokošolski deležniki pripravili smernice za čim bolj varno izvedbo študija v zimskem semestru.

GO SVIZ kritično o MIZŠ

16. 9. 2020

Sindikat bo ministrico prof. dr. Simono Kustec Lipicer vnovič pozval, naj pristopi k pogovorom o ustreznem ovrednotenju dodatnih obremenitev ter varnostno-zdravstvenih tveganj zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah.

Vlada pripravlja nabor ukrepov 5. protikoronskega paketa

14. 9. 2020

Sindikati pričakujejo, da bo Vlada vključila socialne partnerje v nastajanje predloga zakona ter se usklajevala z njimi.

Zaščito pravic je nujno okrepiti

10. 9. 2020

SVIZ se pridružuje kritikam poljskega poziva k odstopu Slovenije od Istanbulske konvencije kot temeljnega instrumenta za preprečevanje nasilja nad ženskami in nasilja v družini.

Posledice COVIDA-19 v izobraževanju posebno izrazite

8. 9. 2020

Slovenski učiteljice in učitelji plačani slabše, kot je povprečje v članicah OECD in EU23, OECD in EI pozivata k okrepitvi financiranja izobraževanja.

Mednarodni dan pismenosti

7. 9. 2020

8. septembra, na mednarodni dan pismenosti, bosta potekala nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in svetovno spletno srečanje v organizaciji Unesca.

Cepljenje proti sezonski gripi

2. 9. 2020

SVIZ je pozval pristojne, naj vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju zagotovijo možnost brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi.

Brez kulture in znanosti bomo životarili, ne živeli!

1. 9. 2020

SVIZ nasprotuje nameri Vlade RS, da bi znižala sredstva tako kulturi kot raziskovalni dejavnosti.

Obvestila GO SVIZ (avgust 2020)

28. 8. 2020

S 1. septembrom dvig plač, objavljena novela pravilnika o napredovanju v nazive, modeli in priporočila MIZŠ ter ZRSŠ zelo pomanjkljivi, še je čas za oddajo vlog za štipendije in subvencije.

Ugodnosti za imetnike Diners Club SVIZ kartice pred začetkom pouka

26. 8. 2020

Preverite ugodnosti in popuste pri nakupu šolskih potrebščin s kartico Diners Club SVIZ!

Modeli in priporočila o izvajanju pouka ne odgovarjajo na zahtevna vprašanja

26. 8. 2020

Stališče IO SVIZ, soglasno sprejeto na seji 25. avgusta 2020.

Objavljena je novela pravilnika o napredovanju zaposlenih v nazive

25. 8. 2020

Objavljene so spremembe, ki v večjem delu uresničujejo naš dogovor z MIZŠ o prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju

Mladi v času epidemije

18. 8. 2020

V dneh, ko še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk v novem šolskem letu, se je pomembno ozreti na to, kako so mladi spomladi dojemali šolanje od doma in druge ukrepe.

Nekatere države so že določile oblike izvajanja pouka v novem šolskem letu

12. 8. 2020

Znano je že, kako se bodo šolali otroci na Hrvaškem, v Srbiji in na Škotskem.

Priročnik o varni rabi interneta

7. 8. 2020

Priročnik za vzgojitelje v vrtcih in učitelje v prvem triletju osnovne šole je prevod avstrijskega priročnika, na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si pa so ga prevedli in prilagodili slovenskemu okolju.

Posledice zaprtja šol

5. 8. 2020

Tudi Združeni narodi opozarjajo na dolgoročne negativne posledice zaprtja šol v času pandemije.

Posebna obvestila GO SVIZ

22. 7. 2020

SVIZ z MIZŠ podpisal izjavo o usklajenosti sprememb Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju - klik za ključno o usklajevanjih in vsebini.

Sto let od prvega doktorata

21. 7. 2020

Na slovenskih univerzah je bil prvi doktorat znanosti leta 1920 podeljen Ani Mayer za disertacijo s področja kemije. Visokošolske ustanove v Sloveniji so se tako pojavile med institucijami, ki podeljujejo najvišji izid javnoveljavnega izobraževanja.

Globalna kriza izobraževanja

20. 7. 2020

Britanska humanitarna organizacija Save the Children opozarja, da se po pandemiji približno deset milijonov otrok morda ne bo nikoli vrnilo v šole, in poziva k ukrepanju.

Za umik iz javne obravnave

15. 7. 2020

Reprezentativne sindikalne centrale s pozivom o umiku predlogov novel medijskih zakonov iz javne obravnave in z zahtevo po transparentnem usklajevanju.

Posebna obvestila GO SVIZ

14. 7. 2020

O ključnih ukrepih Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 in spremembah pravilnika o naporedovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

Izobraževanje na daljavo

13. 7. 2020

Zavod RS Slovenije za šolstvo je maja in junija letos med učitelji, učenci, dijaki in ravnatelji izpeljal raziskavo »Izobraževanje na daljavo v času epidemije covid-19 v Sloveniji«.

SVIZ se pridružuje peticiji Srednješolce nazaj v šolo

8. 7. 2020

Ministrstvo bi moralo nujno prisluhniti praktikom, njihovim predlogom in pomislekom.

Višja regresa

8. 7. 2020

Za prehrano od 1. 7. znaša 4,10 evra, medtem ko bodo zaposleni do vključno 20. plačnega razreda prejeli dodatnih 110 evrov k že izplačanemu regresu za letni dopust.

Šolski koledar 2020/2021

6. 7. 2020

Za lažje načrtovanje dela in aktivnosti smo v SVIZ tudi letos pripravili koledar za novo šolsko leto 2020/21.

Obvestila GO SVIZ (julij 2020)

2. 7. 2020

Še brez odgovora ministrice, SVIZ izključen iz priprav modelov za izvedbo prihodnjega šolskega leta, višji regres do vključno 20. PR, donacije ob 30. obletnici sindikata, nadomestilo za uporabo lastnih sredstev v kulturi, sestanek s SD, štipendije, subvencije in šolski koledar ...

Štipendije in subvencije SVIZ 2020/2021

2. 7. 2020

Rok za oddajo popolnih vlog za pridobitev štipendije je 30. september 2020, razpis za subvencije je odprt do 16. oktobra 2020.

V javni obravnavi novela pravilnika o napredovanjih v nazive

1. 7. 2020

V pravilnik je MIZŠ dodalo še spremembe, ki niso bile dogovorjene in po vsebini omejujejo možnosti napredovanja!

Javnim uslužbencem znova izplačilo dela plače za redno delovno uspešnost

1. 7. 2020

S 1. julijem so javni uslužbenci znova upravičeni do izplačila redne delovne uspešnosti v skladu z ZSPJS in KPJS.

SVIZ ob 30. obletnici z donacijo 30.000 evrov

30. 6. 2020

Temelj uspešnega delovanja sindikata je že vse od ustanovitve leta 1990 načelo medsebojne solidarnosti.

Počistimo telefone in računalnike

25. 6. 2020

Zatem ko smo zadnje obdobje veliko časa preživeli pred napravami z zasloni, pri Safe.si svetujejo, da jih ob začetku počitnic počistimo in več časa namenimo aktivnostim, ki niso povezane z računalniki, tablicami telefoni …

Kdo sodeluje pri načrtih?

24. 6. 2020

SVIZ je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec Lipicer naslovil pismo v zvezi s pripravo modelov za izvedbo pouka v prihodnjem šolskem letu in sodelovanjem deležnikov pri tem.

Posebna Obvestila GO SVIZ

19. 6. 2020

O upravičenosti in izplačevanju dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije ter dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Poziv ministru za kulturo

19. 6. 2020

SVIZ od MK pričakuje enotna navodila javnim kulturnim zavodom glede izplačila nadomestila za uporabo lastnih sredstev.

Šolska svetovalna služba in epidemija

19. 6. 2020

S preselitvijo učencev in strokovnih delavcev v virtualni prostor so se odprla številna vprašanja o vplivu sprememb na vzgojne, izobraževalne in svetovalne procese ter vlogo svetovalne službe.

Sindikati in vlada o regresu in dodatkih

18. 6. 2020

Vlada je odločanje glede izplačila dodatkov za delo med epidemijo prepustila posameznim predstojnikom, kar je pripeljalo do neenake obravnave delavcev.

Osnovnošolcev več, srednješolcev nekaj manj

15. 6. 2020

V šolskem letu, ki se izteka, je bilo v vrtce vpisanih 87.708 otrok, v šolo pa 190.156 učencev in 72.783 dijakov.

Boj proti otroškemu delu

12. 6. 2020

Ob svetovnem dnevu proti otroškemu delu so v Izobraževalni internacionali objavili poročilo o tem, kako zmanjšati opuščanje šolanja in povečati zavedanje o pomenu izobrazbe v življenju posameznika in skupnosti.

Obvestila GO SVIZ (junij 2020)

11. 6. 2020

16. 309 podpisov za obnovitev socialnega dialoga, poziv MIZŠ-ju k spoštovanju dogovora, izplačevanje delovne uspešnosti, napoved razpisov, o zaprtju trgovin ob nedeljah in turističnih bonih.

Raziskava Slovenski kulturno-kreativni delavec v času COVID-19

9. 6. 2020

Izsledki so vse prej kot spodbudni …

Že več kot 15.000 podpisov pod zahtevo za podpis dogovora

5. 6. 2020

SVIZ je že tretjič v kratkem času ministrico za izobraževanje pozval k srečanju in obnovitvi socialnega partnerstva.

Enostransko in neresnično sporočilo MIZŠ o učiteljskem vrhu

3. 6. 2020

Velika večina šolskih ministric in ministrov je poudarila, da so odločitve sprejemali v dogovoru s sindikati, medtem pa smo v Sloveniji od zadnje menjave šolske oblasti priča globokemu zdrsu ravni socialnega dialoga.

Rekviziti za kulturo

3. 6. 2020

Kulturniki so s shodom vnovič opozorili, da je resorno ministrstvo svoja vrata pred kulturo zaprlo in da besede na papirju pristojnih ne dosežejo.

Na daljavo z učenkami in učenci priseljenci

3. 6. 2020

Na Pedagoškem inštitutu so v okviru SIRIUS mreže pripravili poročilo o posebnostih pouka v času zaprtja šol, ki nudi izhodišče za premislek in pomoč pri iskanju dobrih rešitev v prihodnje.

Pripombe SVIZ k okrožnicama, nestrinjanje z opredelitvijo dodatkov

2. 6. 2020

Podaljšujemo tudi podpisovanje zahteve za sklenitev dogovora .

Višina nadomestila plače za čas čakanja na delo doma

29. 5. 2020

Pojasnjujemo ureditev tega vprašanja za okoliščini pred in po izteku veljavnosti ZUIZEOP.

Izobraževanje na daljavo - izkušnje za prihodnost?

27. 5. 2020

Katere težave so se pokazale ob poučevanju na daljavo v času pandemije covid-19? Ogledate si lahko videoposnetek z omizja, ki ga je o tej temi nedavno organiziral Pedagoški inštitut.

MIZŠ nadaljuje s svojo ignoranco

26. 5. 2020

Kaj s tem ministrica sporoča učiteljem in drugim zaposlenim v šolah?

Prispevajte svoj podpis!

22. 5. 2020

Skupaj od MIZŠ zahtevamo ustrezno ovrednotenje dodatnega dela v posebnih okoliščinah epidemije in ob varnostnih omejitvah!

Zaposlenim odvzeta pravica do dogovora o vrednotenju presežnega dela

22. 5. 2020

Glavni odbor SVIZ bo, če z MIZŠ ne bo sklenjen dogovor, opredelil prihodnje korake v boju za pravico do vplivanja na ceno dela.

Pred odprtjem vrtcev in šol MIZŠ ignorira opozorila SVIZ

15. 5. 2020

Ministrica odpovedala dogovorjeni sestanek, zavrača pogovor o vrednotenju presežnega dela in tveganjih.

SVIZ 30 let za interese zaposlenih

15. 5. 2020

Vloga sindikata in pomen socialnega dialoga pridobivata na pomenu in bosta nedvomno ključna tudi pri premagovanju posledic ekonomske in socialne krize, ki spremljata aktualno epidemijo.

Počitnice v stanovanjih SVIZ

15. 5. 2020

Od 18. maja 2020 je ponovno mogoče rezervirati bivanje v nekaterih počitniških stanovanjih, ki jih ima v lasti naš sindikat.

Posebna Obvestila - pred vrnitvijo zaposlenih v vrtce in šole

15. 5. 2020

Odsotnost delavca z dela zaradi rizičnega zdravstvenega stanja, pravica do varstva otrok, status priporočil NIJZ.

Pred ponovnim odprtjem vrtcev in šol

14. 5. 2020

Posebna Obvestila GO SVIZ glede zadnjih aktualnih dogajanj in aktivnosti sindikata v zvezi z vnovičnim odpiranjem vzgojno-izobraževalnih institucij.

SVIZ z zahtevo za nujni sestanek

12. 5. 2020

Srečanje z ministrico za izobraževanje na temo ponovnega odpiranja vrtcev in šol bo izpeljano jutri, 13. maja 2020.

SVIZ dokazal nezakonitost odpovedi

8. 5. 2020

SŠOM mora sindikalnega zaupnika pozvati nazaj na delo ter mu obračunati tudi bruto plače in druge prejemke ter izplačati pripadajoče zneske neto plač.

Posebna Obvestila GO SVIZ - solidarnostna pomoč

8. 5. 2020

Upravičenost do izplačila solidarnostne pomoči za primer naravne nesreče.

Posebna Obvestila GO SVIZ

5. 5. 2020

O izplačilu in višini nadomestila, ko je delavec napoten na začasno čakanje na delo doma.

Pred sestanki z MIZŠ o ponovnem odpiranju vrtcev in šol

4. 5. 2020

SVIZ bo ministrici dr. Simoni Kustec prenesel tudi vse poglede in opozorila, ki jih v velikem številu te dni prejema od svojih članic in članov.

1. maj, praznik dela

30. 4. 2020

Želimo vam prijetno obeleževanje 1. maja, mednarodnega praznika dela!

Stališče SVIZ do obnovitve vzgojno-izobraževalnih procesov v vrtcih in šolah

24. 4. 2020

Izvršilni odbor SVIZ se je na izredni seji opredelil do obnovitve delovanja vrtcev in šol.

Izzivi muzejev in galerij

23. 4. 2020

Muzej novejše zgodovine Slovenije vabi, da se v petek, 24. 4. 2020, pridružite spletni razpravi o stanju muzejev v aktualnih razmerah in o tem, kako preko krize s kreativnostjo in solidarnostjo.

Profesorji in dijaki zahtevajo vključenost v pogovore o maturi

23. 4. 2020

SVIZ in DOS opozarjata, da sta izključena s srečanj, kjer se sprejemajo odločitve, ki ju zadevajo.

Sprostitveni namigi za vsak dan

22. 4. 2020

V vrvežu vsega dogajanja se je nujno tudi ustaviti in umiriti, najti energijo in zbuditi optimizem – predloge z nami deli naša članica, svetovalna delavka, psihologinja na Srednji šoli Jesenice.

Obnovitev dela v vrtcih in šolah nujno ob posvetu z zaposlenimi

20. 4. 2020

SVIZ je na dr. Simono Kustec naslovil zahtevo, naj ministrstvo zaposlene v vzgoji in izobraževanju nemudoma vključi v priprave na ponovno odprtje šol in vrtcev.

Sindikati pozivajo k vključitvi v pripravo interventnih ukrepov

20. 4. 2020

Sindikalne zveze in konfederacije opozarjajo na odsotnost dialoga in ignoriranje stališč socialnih partnerjev.

Proti ignoriranju pobud in predlogov KSJS

16. 4. 2020

KSJS izraža razočaranje nad nesprejemljivim odnosom, ki ga konfederaciji kot socialnemu partnerju z najvišjo stopnjo reprezentativnosti izkazuje MDDSZ.

Poziv k socialnemu dialogu

16. 4. 2020

Sindikati javnega sektorja opozarjamo na nevzdržno odsotnost socialnega dialoga v obdobju, ko bi moral ta biti eden od ključnih elementov pri spoprijemanju s posledicami epidemije.

Sindikalna stran odpoklicala svoje predstavnice

15. 4. 2020

Predsednica Komisije za razlago KPJS ne uživa več zaupanja sindikatov javnega sektorja. Ker ni odstopila sama, so sindikati iz komisije protestno odpoklicali svoje članice.

Potrebe po zaščitni opremi v vzgojno-izobraževalnih zavodih

14. 4. 2020

Objavljamo odgovor MIZŠ na naše vprašanje glede izvajanja ukrepov za varnost in zdravje pri delu.

Sindikati zahtevamo odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe

10. 4. 2020

Predsednica komisije je z razlago o dodatku za delo v rizičnih razmerah presegla pristojnosti.

Izraba letnega dopusta med epidemijo

10. 4. 2020

Posebna obvestila GO SVIZ o določilih glede izrabe letnega dopusta v času epidemije covid-19.

Fraktalna risba? Spoznajmo in poskusimo!

10. 4. 2020

Strokovnjaki znajo iz inicialne fraktalne risbe razbrati različne analize, s katerimi pomagajo ljudem. A naš tokratni namen je, da se ob ustvarjanju sprostimo, da vztrajamo do konca in nazadnje uživamo v izdelku.

Posebna Obvestila GO SVIZ (april 2020)

9. 4. 2020

Objavljamo aktualne informacije, povezane z epidemijo koronavirusa, sprejetimi ukrepi in zakonodajo ter delom v teh okoliščinah.

Problematika ROID-ov v osnovnih in srednjih šolah

9. 4. 2020

SVIZ ministrico pozval k ustreznemu ovrednotenju dela te skupine zaposlenih in znova tudi k spremembi zastarelih normativov.

Kultura doma

8. 4. 2020

V trenutkih, ko medsebojna oddaljenost hkrati pomeni nujno skrb za bližnje, so se kulturne ustanove množično odzvale z odprtim spletnim dostopom do svojih vsebin in dejavnosti. Delimo nekaj uporabnih povezav.

Destandardizacija zaposlovanja in sindikat

7. 4. 2020

V CEDRI so želeli z raziskavo med drugim preveriti, ali so mlajše delavke in delavci, ki pogosto delajo v nestandardnih oblikah zaposlitve, v sindikalnih bojih manj aktivni.

Stališča KSJS pred sestankom s predsednikom slovenske vlade

5. 4. 2020

V ponedeljek popoldne bo potekalo srečanje predsednika Vlade RS s predstavniki sindikalnih central.

Protikoronski ukrepi na Hrvaškem predvidevajo tudi zniževanje plač javnih uslužbencev

3. 4. 2020

Hrvaška vlada je v parlament poslala nov sveženj zakonodajnih sprememb zaradi pandemije.

Razlagamo.si lahko skupaj

1. 4. 2020

Izobraževalna podporna točka je namenjena medsebojni pomoči pri izobraževanju na daljavo ter nudenju podpore pri komunikaciji in zbiranju gradiva za lažje učenje v osnovnih in srednjih šolah.

Moč pozitivnih misli

31. 3. 2020

Z nami jih deli naša članica, ki poudarja, da vse misli vplivajo na nas in nas oblikujejo. Ob pozitivnih se počutimo dobro, z njimi si krepimo zdravje in imunski sistem, laže obvladujemo stres.

Opredelitev KSJS do zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19

30. 3. 2020

Izredne razmere ne upravičujejo opustitve temeljnih demokratičnih postopkov.

V dan z jogo smeha

26. 3. 2020

Za dneve, ki prinašajo zahtevne naloge in odločitve, naša članica z nami deli vaje, po katerih se bomo z veseljem lotili dela, učenja, opravil, ki se jih že dlje izogibamo …

Organizacija dela v vrtcih v času izrednih razmer

25. 3. 2020

SVIZ je na nekaj organizacij naslovil dopis glede (neenakega) položaja med zaposlenimi v vrtcih, organizacije dela in opravljanja dela v prostorih zavoda ...

Posebna obvestila SVIZ - varnost in zdravje pri delu

24. 3. 2020

Delodajalci so dolžni zagotavljati varne delovne razmere in zdravje pri delu!

Pobuda DS za zaščito samozaposlenih

24. 3. 2020

Komisija Državnega sveta predlaga ministru Simonitiju ekonomsko in socialno zaščito samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi.

SKUPAJ tudi zdaj

24. 3. 2020

Svetovalni delavke in delavci, organizirani v SVIZ, s pobudo, da v teh trenutkih širše pomagajo s svojim znanjem in številnimi izkušnjami. Prvi prispevki so vam že na voljo - klik!

Podpora samozaposlenim v kulturi

20. 3. 2020

V SVIZ smo pozvali, naj se interventne ukrepe s potrebnimi oblikami pomoči tudi za samozaposlene v kulturi sprejme v čim krajšem času.

Posebno sporočilo za računovodje, knjigovodje ...

18. 3. 2020

Vlada sprejela interventni zakon, s katerim podaljšuje roke za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil.

Dopust ne sme biti odrejen enostransko

17. 3. 2020

Inšpektorat RS za delo opozarja, da delodajalec dopusta ne sme odrejati enostransko. Upoštevati mora tudi namen in cilj le-tega ter poskrbeti za primeren način komunikacije z zaposlenim.

Najpomembnejša dolžnost članstva je preprečevati širjenje okužbe s COVID-19

17. 3. 2020

Izvršilni odbor SVIZ-a je obravnaval aktualno dogajanje.

Strokovna služba SVIZ na daljavo

16. 3. 2020

Tako delujemo od ponedeljka, 16. marca 2020, do spremembe zdajšnjih razmer - ves ta čas smo za vas dosegljivi in skrbno spremljamo dogajanje.

Posebna Obvestila GO SVIZ

16. 3. 2020

Aktualne informacije za zaposlene, povezane z epidemijo virusa COVID-19 in organizacijo dela v teh razmerah.

SVIZ pisal novi ministrici za izobraževanje

16. 3. 2020

Pomembno je, da se izobraževalni sistem v najkrajšem možnem času prilagodi izrednim razmeram.

Poziv SVIZ-a MIZŠ-ju k ustreznemu ravnanju v nastalih razmerah

13. 3. 2020

Zaprtje zavodov naj velja za vse zaposlene na vseh delovnih mestih!

Vprašanja SVIZ za ministrske kandidate - MK

12. 3. 2020

V petek se bo na Odboru za kulturo predstavil kandidat za ministra za kulturo Vasko Simoniti.

Sporočilo SVIZ ob zapiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov

12. 3. 2020

Posledice razsežnosti aktualnega dogajanja so težko predvidljive. Razmere od vseh nas zahtevajo hitro prilagajanje in solidarnost.

Zaposleni in koronavirus

12. 3. 2020

Odrejanje dopusta, izolacija, karantena, zaprte vzgojno-izobraževalne ustanove … SVIZ s pojasnili, kako bo koronavirus vplival na prejemke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi.

Vprašanja SVIZ za ministrske kandidate - MIZŠ

11. 3. 2020

V četrtek se bo na pristojnem Odboru DZ predstavila kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Vprašanja SVIZ za ministrske kandidate - MJU

10. 3. 2020

V sredo se bo na Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predstavil kandidat za ministra za javno upravo as. Boštjan Koritnik.

SVIZ obranil svobodo sindikalnega delovanja

9. 3. 2020

Vrhovno sodišče je jasno povedalo, da se z zakonsko zaščito sindikalnega zaupnika pred odpovedjo iz poslovnih razlogov uresničuje ustavno zagotovljeno svobodno delovanje sindikatov.

Mednarodni dan žensk

6. 3. 2020

Ženske čedalje bolj izobražene, plača žensk v povprečju nižja od plače moških, v Sloveniji ženske prevladujejo v poklicih vzgojiteljice in pomočnice, strokovnjakinje za babiško nego, avdiologinje in govorne terapevtke, šivilje, učiteljice razrednega pouka.

Stališče IO SVIZ do nove koalicijske pogodbe

5. 3. 2020

Zapisano v pogodbi pušča mnoga odprta vprašanja in možnost različnih razlag.

Varna uporaba sodobne tehnologije

3. 3. 2020

Na Arnesu z dvema brezplačnima odprtima spletnima tečajema, na katera se že lahko prijavite.

e-Svizove novice

28. 2. 2020

Ob izteku najkrajšega meseca v letu smo v SVIZ pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje dogodke, ki so v minulem obdobju usmerjali dejavnost sindikata.

Dogovorjeno tudi uresničiti

25. 2. 2020

MIZŠ smo ponovno pozvali, naj spoštuje dogovor o ureditvi položaja mobilnih učiteljev in zagotovi sredstva za izplačilo potnih stroškov za uporabo lastnih avtomobilov v službene namene.

Poziv SVIZ-a poslancem k sprejemu ZZRID

24. 2. 2020

Sprejmite novi zakon o raziskovalni dejavnost in naša prihodnost vam bo hvaležna!

SVIZ in VSS o ravnanju ARRS

20. 2. 2020

Sindikata vztrajata pri očitkih o škodljivem ravnanju Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Marca v Slovenski filharmoniji

15. 2. 2020

Objavljamo napoved koncertov, ki ju bodo v marcu izvedli v Slovenski filharmoniji.

Moč fraktalov

13. 2. 2020

Dr. Deja Muck je udeleženim na delavnici Odbora za enakost SVIZ predala svoje izkušnje in znanje o metodi izdelave fraktalne risbe.

SVIZ solidaren z odpuščeno sindikalno zaupnico

12. 2. 2020

V primeru dr. Urše Opara Krašovec gre za povsem jasno kršitev zakonsko zagotovljene zaščite sindikalnih zaupnikov, zato tudi SVIZ zahteva preklic odpovedi delovnega razmerja.

Za akademsko svobodo, urejene delovne pogoje ...

12. 2. 2020

Predstavniki sindikatov so na letnem sestanku odbora ETUCE za visoko izobraževanje in raziskovanje HERSC razpravljali tudi o problematiki neodločanja mladih za članstvo v sindikatih.

Varna raba interneta

10. 2. 2020

Namen vseh letošnjih dogodkov, povezanih z dnevom in mesecem varne rabe interneta, je spodbuditi k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse.

Problematika hiperprodukcije v kulturi

5. 2. 2020

Ob letošnjem Prešernovem prazniku velja spomniti tudi na opozorila Združenja dramskih umetnikov Slovenije, da v uprizoritveni umetnosti hiperprodukcija zelo negativno vpliva na zdravje umetnikov in kakovost uprizorjenega.

DOVOLJ imamo institucionalizirane korupcije!

5. 2. 2020

Visokošolski sindikat Slovenije in SVIZ pozivata ministra za izobraževanje, znanost in šport, naj zavrne predlog za imenovanje novega-starega direktorja ARRS.

OiRA – spletno orodje za oceno tveganja varnosti in zdravja pri delu

4. 2. 2020

Na voljo sta brezplačni interaktivni orodji za področje predšolske vzgoje ter srednješolskega sektorja.

Zaključna obravnava v zadevi izredne odpovedi

31. 1. 2020

SVIZ izpodbija očitke ravnateljice SŠOM in pričakuje, da se bo izkazalo, da je bila odpoved sindikalnemu zaupniku nezakonita.

e-Svizove novice

31. 1. 2020

V prvi številki v tem koledarskem letu o dogovoru o kariernem napredovanju, srečanjih z vodstvi primorske in mariborske univerze, tekmovanju v veleslalomu na Golteh, pomanjkanju učiteljev na Nizozemskem …

Protesti in stavka za sistemsko vlaganje v izobraževanje

30. 1. 2020

Nizozemski učiteljice in učitelji stavkajo za svetlejšo prihodnost njihovega izobrževalnega sistema in družbe kot celote.

Obvestila GO SVIZ (januar 2020)

28. 1. 2020

Povračilo za prevoz na delo, opredeljevanje in izplačilo delovne uspešnosti, karierni razvoj v VIZ, nezakonite odpovedi na SŠOM, Križanke niso naprodaj, spremembe minimalne plače in pri pokojninski zakonodaji ...

Z novim vodstvom primorske univerze

27. 1. 2020

Rektorica dr. Klavdija Kutnar in predstavniki sindikata so se strinjali, da je ključno, da vodstvo univerze in SVIZ ohranita dobro sodelovanje.

Še eno uspešno športno druženje

27. 1. 2020

Zadnjo januarsko soboto je na smučišču Golte nad Mozirjem območni odbor SVIZ Velenje organiziral že 6. prvenstvo članic in članov SVIZ v veleslalomu.

Na shodu za ohranitev šole za oblikovanje v Križankah

24. 1. 2020

Medtem ko so v parlamentu razpravljali o usodi šole, so za ohranitev na njeni sedanji lokaciji mirno protestirali zaposleni in dijaki SŠOF.

SVIZ v celoti zavrača trditev staršev o vpletanju sindikata v vodenje šole

24. 1. 2020

Če starši menijo, da se SVIZ vpleta v vodenje šole, ker se je odločno postavil v bran svojemu sindikalnemu zaupniku, v temelju ne razumejo vloge sindikata v demokratični ureditvi.

Sindikati za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

23. 1. 2020

Centrale, med njimi tudi KSJS, predlagajo, naj nova dajatev temelji na načelu solidarnosti.

V podporo šoli in kulturni dediščini

21. 1. 2020

Ob robu nujne seje Odbora za kulturo Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ta četrtek, 23. 1. 2020, pripravlja protestni shod. SVIZ zaposlene in dijake podpira v prizadevanjih za rešitev prostorske problematike šole.

Svet SŠOM o nepravilnostih v mandatu aktualne ravnateljice

20. 1. 2020

SVIZ poziva predsednika sveta šole, naj sejo odpre za zainteresirano javnost.

Nad sindikate in socialni dialog

17. 1. 2020

Ukrajinska oblast mimo tamkajšnjih sindikatov sprejela spremembe na področju delovne zakonodaje, ki pomembno posegajo v pravice zaposlenih in zmanjšujejo vpliv sindikatov.

Seminar o varni in odgovorni rabi interneta za vrtce

15. 1. 2020

Safe.si 11. februarja pripravlja izobraževalni seminar, namenjen zlasti zaposlenim v vrtcih.

Bliža se 6. prvenstvo članov SVIZ v veleslalomu

14. 1. 2020

Zadnjo januarsko soboto, tokrat bo to 25. 1., se bodo članice in člani SVIZ znova srečali na Golteh in pomerili v druženju, dobri volji - in veleslalomu.

Aktualne članske ugodnosti

14. 1. 2020

Partnerji, s katerimi sodelujemo, so nam v teh dneh posredovali svoje najnovejše ponudbe za članice in člane SVIZ. Preverite ponudbe Diners Cluba, Thermane Laško in Slovenske filharmonije.

Srečanje z rektorjem mariborske univerze

10. 1. 2020

Rektor, sindikalni zaupniki SVIZ na univerzi in glavni tajnik SVIZ za ustrezno vodenje dialoga ter skupno usklajevanje vseh pomembnih vprašanj.

Dediščina v vrtce in šole

8. 1. 2020

Zavod za varstvo kulturne dediščine januarja na regionalnih srečanjih v Ljubljani, Mariboru in Piranu s praktičnimi primeri, kako dediščino približati tudi najmlajšim vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem. Vabljeni!

Podpisan dogovor glede sprememb kariernega sistema

8. 1. 2020

S tem je uresničena stavkovna zahteva iz decembra 2018, uvaja se nov naziv (višji svetnik).

Digitalni bolniški list

7. 1. 2020

Delodajalci bodo morali za zaposlene za začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni, poškodbe ali v drugih upravičenih primerih od februarja naprej obvezno prevzemati elektronski bolniški list prek spletnega sistema SPOT.

Sprememba višine minimalne premije KDPZ za javne uslužbence

4. 1. 2020

S 1. januarjem je prišlo do uskladitve minimalne premije, ki za leto 2020 znaša 30,53 evrov (v 2019 je znašala 29,27).

e-Svizove novice

24. 12. 2019

O srečanju z glavnim šolskim inšpektorjem, dosežkih slovenskih šolarjev v mednarodni raziskavi znanja, druženju upokojenih članic in članov, sinidkatu slovenske šole v Italiji, nezakonitih odpovedih mariborske ravnateljice - vabljeni k branju!

Želimo vam mirne praznike in vse lepo v novem (deset)let(j)u!

23. 12. 2019

Vesel božič in srečno novo leto!

Ravnateljica SŠOM nadaljuje z nezakonitimi odpovedmi

23. 12. 2019

SVIZ je svojo članico Cvetko Hojnik podprl tudi s solidarnostnim protestnim shodom.

Začetek novega leta v Slovenski filharmoniji

22. 12. 2019

Filharmoniki bodo 1. januarja izvedli tradicionalni novoletni koncert.

Spet s poklicnim sindikalistom

18. 12. 2019

Sindikat slovenske šole je z vsedržavno pogodbo za kadre v državnih upravah po dolgih letih ponovno pridobil pravico do osebe, ki se bo lahko poklicno ukvarjala s sindikalnimi vprašanji in ne bo imela drugih šolskih obveznosti.

Aktualne ugodnosti za imetnike Diners Club SVIZ kartice

17. 12. 2019

Kartica DC SVIZ poleg kupovanja na obroke prinaša tudi vrsto drugih ugodnosti.

SVIZ za spoštovanje zakonodaje o minimalni plači

16. 12. 2019

Vlada RS bi morala poskuse zniževanja plač v nasprotju z namenom novele Zakona o minimalni plači obsoditi in hkrati raziskati, ali je bilo delovanje GZS zakonito.

Koliko za formalno izobraževanje?

13. 12. 2019

Javna, zasebna in mednarodna sredstva za izobraževalne ustanove so za zadnje referenčno leto znašala skupno 5,3 odstotka BDP. Javnih sredstev za formalno izobraževanje je bilo leta 4,95 % BDP.

Namenite del dohodnine za SVIZ ...

12. 12. 2019

... mi pa bomo zbrana sredstva namenili v Svizov zdravstveni sklad ter za solidarnostne in finančne pomoči članicam in članom sindikata.

O delu šolske inšpekcije

11. 12. 2019

Glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan je na predavanju za SVIZ predstavil temeljne naloge in pristojnosti inšpektorata, ki izhajajo iz 2. člena Zakona o šolski inšpekciji.

SVIZ podpisal peticijo za Križanke

10. 12. 2019

Sindikat Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana podpira v prizadevanjih, da se negotovost, povezana s prihodnjo lokacijo delovanja šole, čim prej ustrezno razreši.

Pobuda za spremembo normativov zaposlenih v kuhinjah v OŠ

6. 12. 2019

SVIZ je ministra Pikala opozoril na neustreznost normativov za zaposlene v kuhinjah.

Za višje koeficiente in ugled poklica

5. 12. 2019

Hrvaški sindikati v dolgotrajni stavki in z dvema referenduma med članstvom uspešno uveljavili zahteve po zvišanju koeficientov zahtevnosti dela učiteljev.

PISA 2018 z jasnim sporočilom slovenski politiki

4. 12. 2019

SVIZ pozdravlja napoved ministra dr. Jerneja Pikala, da bo država poskrbela za boljšo bralno pismenost, hkrati pa pričakuje ustrezne ukrepe tudi pri financiranju izobraževanja in vrednotenju izobraževalnega dela.

Ta veseli dan kulture

3. 12. 2019

Ob obletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna 3. decembra odprejo vrata številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji.

e-Svizove novice

29. 11. 2019

V vsakomesečnem kratkem povzetku najpomembnejšega dogajanja v našem sindikatu tokrat o pogajanjih o spremembah plačnega sistema v JS in usklajevanju z ministrstvom za izobraževanjem o prenovi kariernega sistema, o študijskem obisku v Srbiji, izobraževalnem seminarju pomurskih zaupnic in zaupnikov …

Vključujoče izobraževanje na temelju skupnih evropskih vrednot

28. 11. 2019

Rezultat projekta EU CONVINCE je med drugim tudi spletni tečaj (MOOC), uporaben za številne strokovne delavce v šolah.

Decembra v SF

25. 11. 2019

V Slovenski filharmoniji 19. decembra pripravljajo božični, 1. januarja pa novoletni koncert, ob tem pa še druge dogodke. Vabljeni k obisku!

Članska ugodnost v Mestni optiki

25. 11. 2019

SVIZ je sklenil nov dogovor o popustih za članice in člane, tokrat z Mestno optiko.

Knjižnice pomemben vir znanja

21. 11. 2019

Ob obeleževanju letošnjega tedna slovenskih splošnih knjižnic predstavljen skupni portal Knjižnice.si, ki nudi številne informacije uporabnikom knjižnic, knjižničarjem in širši javnosti.

Obvestila GO SVIZ (november)

19. 11. 2019

O dvigu plač z novembrom, ureditvi položaja mobilnih učiteljev, pogajanjih z Vlado, kariernem napredovanju strokovnih delavcev, dogajanjih v kulturi, delovnem mestu Učitelj razrednik, Svizovi čebelici ...

V stavki že četrti teden

14. 11. 2019

Sindikalni predstavniki so hrvaške učiteljice in učitelje pozvali, naj zavrnejo neustrezno ponudbo vlade in vztrajajo pri zahtevanem izboljšanju plačnih koeficientov za vzgojno-izobraževalno delo.

Učiteljic in učiteljev marsikje že premalo

13. 11. 2019

Nizozemske kolegice in kolegi ob zadnji stavki opozorili, da na številnih šolah ob pomanjkanju kadra ne morejo zagotoviti kakovostnega pouka. S pozivom k nujnemu zvišanju proračunov za izobraževanje tudi ETUCE.

Šola po meri

11. 11. 2019

Ob študijskem obisku Osnovne šole Branka Pešića v Beogradu, na kateri se šolajo večinoma otroci priseljenci in drugi iz ekonomsko-socialno ogroženih okolij, predali tudi sredstva, ki smo jih v SVIZ s pomočjo članstva zbrali v dobrodelni akciji.

Obvezen pouk o podnebnih spremembah

8. 11. 2019

V naši zahodni sosedi bo od prihodnjega šolskega leta za šolarje obvezen pouk o podnebnih spremembah.

Poskrbite za spletno varnost

6. 11. 2019

Arnesov spletni tečaj o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij, ki se odpre 13. 11. 2019, je zelo koristen zlasti za učiteljice in učitelje. Vabljeni, da se prijavite!

NE ukinitvi dodatka na delovno aktivnost

5. 11. 2019

Reprezentativne sindikalne centrale s podporo zahtevi za veto Državnega sveta RS na Zakon o socialnovarstvenih prejemkih.

Evropski dan enakega plačila

5. 11. 2019

Ženske še vedno pogosteje delajo v slabše plačanih sektorjih, redkeje napredujejo in so premalo zastopane na vodstvenih položajih.

Čas kot nalašč za obisk Slovenske filharmonije

4. 11. 2019

Objavljamo napoved koncertov v novembru in Božičnega koncerta SF, ki bo 19. decembra.

Medene dobrote za čas praznikov

1. 11. 2019

Do konca letošnjega leta lahko člani SVIZ čebelje pridelke in izdelke kupujete 20 odstotkov ugodneje!

Revizija poslovanja javnih univerz v Sloveniji

30. 10. 2019

SVIZ je pozval ministra za izobraževanje, naj Računskemu sodišču predlaga izvedbo revizije ustreznosti poslovanja javnih univerz pri nas.

e-Svizove novice

28. 10. 2019

V vsakomesečnem kratkem povzetku najpomembnejšega dogajanja v našem sindikatu tokrat o redni jesenski seji Glavnega odbora SVIZ, o specialistični ambulanti v kulturi, predsedstvih v visokem šolstvu in znanosti ter predšolski vzgoji, zaključni konferenci o vključevanju priseljencev v vrtce in šole …

Poziv ministru za javno upravo

25. 10. 2019

Je delo učiteljic in učiteljev res manj zahtevno od uradniškega?!

Migracije v izobraževanju

25. 10. 2019

Izobraževanje je temeljna pravica vsakega posameznika in hkrati trden temelj za uspešno vključevanje v družbo – z upoštevanjem tega naj bi evropske države odgovorile na migracije.

Kako do ravnovesja med poklicnim in zasebnim?

23. 10. 2019

Izobraževanje lahko pomembno pripomore k zmanjševanju in odpravljanju spolnih stereotipov, povezanih z vlogami v družini ter poklicnimi izbirami mladih.

Spremembe plačnega sistema in prenova kariernega razvoja

22. 10. 2019

Članice in člani GO SVIZ so v sklepih ob obeh vprašanjih začrtali pričakovanja in zahteve, ki jih ima sindikat.

Dispanzer za zaposlene v umetnosti in kulturi

18. 10. 2019

Pobudo interesnih skupin s področja kulture in umetnosti o nujni ureditvi zdravstvene oskrbe na področju uprizoritvenih umetnosti v celoti podpira tudi SVIZ.

Indeks enakosti spolov

17. 10. 2019

Evropski inštitut za enakost spolov s podatki, koliko smo v Evropski uniji in posameznih državah članicah oddaljeni od enakosti spolov na področjih delo, denar, znanje, čas, moč in zdravje.

Vzpostavitev specialistične zdravstvene ambulante za zaposlene v kulturi

14. 10. 2019

SVIZ poziva ministra za kulturo k nadaljevanju aktivnosti in hitrejšemu odzivanju na pobude.

V Upravnem odboru ARRS tudi predstavnica SVIZ

11. 10. 2019

V svoji funkciji si bo dr. Marta Klanjšek Gunde prizadevala za čim bolj transparentno in kakovostno delo Javne agencije za raziskovalno dejavnost.

Plače učiteljev in ravnateljev

9. 10. 2019

Eurydice v letnem poročilu predstavlja pregled zakonsko določenih plač učiteljev in ravnateljev v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah v 42 evropskih izobraževalnih sistemih.

Poškodba otroka v šoli ali vrtcu

8. 10. 2019

Kdo je odgovoren?

Za več mladih učiteljev in učiteljic - za prihodnost poklica!

4. 10. 2019

Svetovni dan učiteljev 2019.

Pregled izobraževanja in usposabljanja

3. 10. 2019

Sporočilo letošnje publikacije Evropske komisije je jasno: ambiciozne reforme je mogoče izpeljati le s samozavestnimi učiteljicami in učitelji, katerih delo se ceni.

Nove ugodnosti samo za članice in člane Diners Club SVIZ

3. 10. 2019

Vas zanimajo dodatne ugodnosti, ki jih boste lahko že jeseni deležni ob nakupu z vašo člansko plačilno kartico Diners Club SVIZ?

Ustvarjalnost na obrobju ...

2. 10. 2019

SVIZ se je pridružil pozivu predsedniku Vlade RS in koaliciji kot celoti, naj uresničijo zaveze iz lastne koalicijske pogodbe, ki se nanašajo na izboljšanje položaja kulture.

e-Svizove novice

30. 9. 2019

S koncem prvega meseca šolskega leta nazaj tudi z našo publikacijo – v njej tokrat med drugim o dogovoru za mobilne učitelje, stališču do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, opozorilih OECD o pomanjkanju mladih v pedagoškem poklicu, novih članskih ugodnostih …

SVIZ podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

30. 9. 2019

S tem se obnavlja princip solidarnosti.

Krompirjeve počitnice v Moravskih Toplicah

27. 9. 2019

Objavljamo first minute ponudbo Term Vivat za člane SVIZ in vaše družinske člane.

Pomagajmo Krisu!

27. 9. 2019

SVIZ se pridružuje pozivu humanitarnega društva Palčica Pomagalčica k zbiranju sredstev za nakup zdravila za dečka s spinalno mišično atrofijo. Skupaj lahko!

Podpisan dogovor o ureditvi položaja mobilnih učiteljev

25. 9. 2019

V torek, 24. septembra, sta predsednica Glavnega odbora Jelka Velički v imenu SVIZ ter minister dr. Jernej Pikalo v imenu MIZŠ podpisala ...

Rektorjevo prikrivanje revizijskega poročila nesprejemljivo

25. 9. 2019

SVIZ poziva dr. Zdravka Kačiča k razmisleku o odstopu, ki bi olajšal in pospešil ugotavljanje odgovornosti pri spornih izplačilih na UM.

Oktobra v Slovenski filharmoniji

23. 9. 2019

SVIZ in Slovenska filharmonija imata od nedavnega sklenjen dogovor o sodelovanju, in sicer lahko članice in člani našega s...

Na mrtvem planetu tudi služb ne bo več!

20. 9. 2019

Sindikati se pridružujemo mladim v boju proti podnebnim spremembam ter na shodu 27. 9. za podnebno pravičnost.

SVIZ in MIZŠ dosegla dogovor za mobilne učitelje

20. 9. 2019

Dogovor primerno naslavlja težave mobilnih učiteljev in njihove stavkovne zahteve. Stavke, napovedane za 23. oktober, predvidoma ne bo.

Pred svetovnim dnevom učiteljev in shodom za podnebno pravičnost

18. 9. 2019

Objavljamo informacije pred letošnjim 5. oktobrom in vabimo na podnebni protest 27. 9.!

Jesenske počitnice v Thermani Laško

16. 9. 2019

Objavljamo ponudbo, pripravljeno za članice in člane SVIZ ter z vključenim 10-odstotnim popustom.

Raziskava o kakovosti odnosov in psihofizičnem počutju učiteljev

12. 9. 2019

Osnovnošolske učiteljice in učitelje vabimo k sodelovanju v raziskavi!

Mobilni učitelji izglasovali stavko

11. 9. 2019

Če pravočasno ne bo ustreznega dogovora z MIZŠ, bo enodnevna opozorilna stavka 23. oktobra.

Ali je znanje ključni kapital tudi v Sloveniji?

11. 9. 2019

Ob ugotovitvah OECD v aktualni publikaciji Pogled na izobraževanje 2019 SVIZ slovensko oblast spominja na zaveze iz koalicijskega sporazuma o povečevanju sredstev za izobraževanje ter raziskave in razvoj.

Razpis MIZŠ za sofinanciranje šolnin za nadaljnje izobraževanje na področju šolstva

9. 9. 2019

Opozarjamo na razpis MIZŠ za subvencioniranje šolnin, ki je odprt do 30. septembra.

Arnes s številnimi delavnicami

4. 9. 2019

Zaposlenim v vzgoji in izobraževanju bodo v projektu SIO-2020 tudi v tem šolskem letu ponudili koristna usposabljanja.

Septembra v Slovenski filharmoniji

2. 9. 2019

SVIZ in Slovenska filharmonija imata od nedavnega sklenjen dogovor o sodelovanju, in sicer lahko članice in člani našega s...

Za šolo v Srbiji in v podporo kolegom pred stavko

30. 8. 2019

V dobrodelni akciji sindikat zbral 6.008 evrov za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za učence šole v Beogradu. Podprli smo tudi kolege v S. Makedoniji in Hrvaški pred napovedanima stavkama.

Obvestila GO SVIZ (avgust 2019)

26. 8. 2019

Mobilni učitelji se odločajo o stavki, nadaljevanje pogajanj o spremembah ZSPJS, pravilnik o napredovanju, plačilo članarine med porodniško, spremstvo prvošolca, Učitelj razrednik, izraba delovnega časa, priprava iLDN.

Mobilni učitelji zahtevajo, da se preneha s kršitvami njihovih pravic

23. 8. 2019

V prihodnjih dveh tednih bo potekalo glasovanje o stavki mobilnih učiteljev, načrtovani za 23. oktober.

Šolski koledar 2019/2020

6. 8. 2019

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo tudi letos pripravili šolski koledar za novo šolsko leto 2019/20, da boste naši članice in člani z njegovo pomočjo še laže načrtovali svoje delo in aktivnosti.

Poznate sošolce svojih otrok in njihove starše?

5. 8. 2019

OECD predstavlja ugotovitve, zakaj je pomembno, da starši lahko vzpostavljajo konstruktivne odnose z učitelji, učenci in drugimi starši na šoli, ki jo obiskujejo njihovi otroci.

Za vodilno vlogo izobraževalcev in sindikatov

1. 8. 2019

Na 8. kongresu v Bangkoku je Izobraževalna internacionala opredelila prednostne usmeritve za prihodnje štiriletno obdobje in imenovala svoje vodstvo.

Razpis za priznanja na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja

30. 7. 2019

Pedagoški inštitut in Slovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije razpisujeta nagrade na področju raziskovanja VIZ.

Za več medijske pismenosti

29. 7. 2019

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS želi z novim portalom ozaveščati o pomenu kritične premišljene uporabe medijskih vsebin in informacijskih tehnologij.

Sporazumevanje v tujih jezikih

26. 7. 2019

Film Andragoškega centra Slovenije pokaže, kako pomembna je ta temeljna zmožnost v današnjem času globalizacije, povezovanja kultur, ekonomije in ljudi.

Štipendije in subvencije za 2019/20

24. 7. 2019

Rok za oddajo popolnih vlog za pridobitev štipendije je 30. september 2019, razpis za subvencije je odprt do 16. oktobra 2019.

Uspešni v še eni dobrodelni akciji

22. 7. 2019

Zbranih 6.008 evrov bo SVIZ namenil za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za učence in učenke osnovne šole v Beogradu. Hvala vsem, ki ste darovali!

Govorno nastopanje v pedagoškem procesu

19. 7. 2019

Knjiga dr. Tomaža Petka pomaga učitelju pri zavedanju o pomembnosti ustrezne lastne usposobljenosti za govorno nastopanje.

Neenakost zaposlenih v kulturi nujno odpraviti

17. 7. 2019

SVIZ vztrajno opozarja na spornost nove ureditve pridobivanja strokovnih nazivov v dejavnostih varstva kulturne dediščine; ministrstvu posredovali predlog sprememb zadevnega pravilnika.

Sindikata in zaposleni o direktorici

16. 7. 2019

SVIZ, Glosa in Delavsko predstavništvo Slovenske filharmonije ministra za kulturo pozivajo k preklicu napovedi o razrešitvi direktorice SF.

Predšolska vzgoja v Evropi

15. 7. 2019

V poročilu evropskega omrežja Eurydice številni podatki o izobraževalnih politikah v predšolski vzgoji, ki predstavlja temelje za vse nadaljnje učenje in razvoj.

Nova nesnovna kulturna dediščina

12. 7. 2019

V register dopisani Prevozno čebelarstvo, Izdelovanje pleten in vožnja z njimi po Blejskem jezeru ter Prekmurščina.

Minister naj zagotovi svobodo sindikalnega delovanja

11. 7. 2019

Za SVIZ nedopustno, da delodajalec presoja, kdo sme biti sindikalni zaupnik in kdo ne.

Odpoved zaupniku pritisk na sindikat

9. 7. 2019

SVIZ je na novinarski konferenci predstavil okoliščine pritiskov na delovanje sindikata na Srednji šoli za oblikovanje Maribor.

Vlada prezrla koalicijske zaveze za kulturo

9. 7. 2019

SVIZ pričakuje, da bo minister mag. Zoran Poznič umaknil svoje soglasje k predlogu proračunov za leti 2020 in 2021 ter preprečil nadaljnjo marginalizacijo kulture.

Zaposleni v formalnem izobraževanju

5. 7. 2019

V vrtcih 12.417 vzgojiteljic in vzgojiteljev, v osnovnih šolah 18.358 učiteljic in učiteljev, v srednjih šolah 6.087 profesoric in profesorjev, v višješolskih in visokošolskih ustanovah pa 5.436 strokovnih delavcev.

NE predlogu sprememb zakona o minimalni plači

3. 7. 2019

KSJS ostro nasprotuje ohranitvi dodatka na delovno dobo v minimalni plači.

Neustrezno ovrednoteno delo z učbeniškimi skladi

3. 7. 2019

SVIZ je ministrstvu posredoval predlog spremembe koeficientov v enačbi, po kateri se obračunava plačilo za delo upravljavca učbeniškega sklada.

Obvestila GO SVIZ (julij 2019)

2. 7. 2019

Stavka mobilnih učiteljev, novela ZOFVI, prenova kariernega napredovanja, evidence DČ, izplačilo nadomeščanj, učitelj razrednik ...

Stališče SVIZ o razlikah med javnimi in zasebnimi šolami

29. 6. 2019

Za dokončno rešitev tega za našo prihodnost ključnega vprašanja bi veljalo izvesti referendum.

e-Svizove novice

28. 6. 2019

Na izredni seji o problematiki mobilnih učiteljev, sestanka o položaju svetovalne službe v vzgoji in izobraževanju ter o izzivih zaposlenih v šolskih knjižnicah, vsakoletno druženje upokojenih članic in članov, štipendije in subvencije SVIZ …

Za več sredstev za znanost

27. 6. 2019

SVIZ poziva Vlado k spoštovanju koalicijske pogodbe v delu, ki govori o zvišanju sredstev za znanost do enega odstotka do 2022.

Ravnateljica stopnjuje pritisk na sindikat in člane

26. 6. 2019

Ravnateljica SŠOM že drugemu članu SVIZ-a grozi z odpovedjo.

V bran sindikalnemu zaupniku in pravici do svobode sindikalnega delovanja

25. 6. 2019

SVIZ bo zaščitil svojega zaupnika!

Kakovostno izobraževanje za vse

21. 6. 2019

ETUCE in EFEE z združenimi močmi v prizadevanjih zagotoviti otrokom priseljencem in beguncem v Evropski uniji polno pravico do izobraževanja.

Kako naslavljati (ne)enakost v razredu: primeri iz estonske prakse

21. 6. 2019

Pedagoški inštitut je sklenil projekt, v sklopu katerega je bil izdan (brezplačni) priročnik za učitelje za naslavljanje neenakosti v razredu.

Podnebne spremembe so resna grožnjo našemu preživetju

19. 6. 2019

Pozivamo Vlado RS, naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati.

Različne plače in pokojnine

16. 6. 2019

Razlogi za razlike v plačah in pokojninah za moške in ženske so številni. Če želimo vrzel preseči, je potreben širši politični pristop, se strinjata ETUCE in EIGE.

Odprta vrata muzejev in galerij

13. 6. 2019

V okviru Poletne muzejske noči, ki jo pripravlja Skupnost muzejev Slovenije, to soboto, 15. junija 2019, vabljeni na več kot 370 dogodkov v muzeje in galerije po vsej Sloveniji.

Na OŠ Odranci kršitve postopkov pri volitvah članov sveta zavoda

13. 6. 2019

SVIZ je Inšpektorat za šolstvo opozoril na kršitve veljavnih predpisov.

SVIZ bo izpeljal odločanje o stavki mobilnih učiteljev

11. 6. 2019

Na seji Glavnega odbora tudi o noveli ZOFVI oziroma uresničevanju ustavne odločbe glede financiranja zasebnih šol ter vložitvi kolektivnega spora zaradi neizplačila nadomeščanj.

Kjer je vse svetlo in belo ...

11. 6. 2019

Na letošnjem že devetem srečanju se je v Beli krajini zbralo skoraj štiristo upokojenih članic in članov SVIZ iz vse Slovenije.

Za pravičen odnos, poštene plače in enakovreden položaj zaposlenih v izobraževanju

10. 6. 2019

Ulice Beograda in Skopja so v soboto zavzeli protestniki.

Srečanje vodstva sindikata s člani SVIZ OŠ Odranci

6. 6. 2019

Glavni tajnik SVIZ bo skupaj z zaposlenimi iskal rešitve zapletenega položaja na šoli.

Svet zavoda CUDV Draga preklical odpoved delovnega razmerja varuhu

6. 6. 2019

Član SVIZ se po posredovanju sindikata lahko vrne na delo.

Drevesa želijo živeti

4. 6. 2019

Naša upokojena članica, pred tem pa predana vzgojiteljica in učiteljica v podaljšanem bivanju, v svoji knjigi izpostavlja pomen bivanja v naravi in z drevesi, ki jih v urbanih okoljih – žal – pogosto odstranjujejo.

Srečanje upokojenih članov SVIZ

3. 6. 2019

V četrtek bo skoraj 400 upokojenih članic in članov spoznavalo čare in lepote Bele krajine.

Svizove e-novice

31. 5. 2019

Ob vstopu v zadnji mesec pouka v letošnjem šolskem letu smo pripravili novo številko naše mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

SVIZ za šolo v Srbiji

31. 5. 2019

Predstavniki šole poudarjajo, da predstavlja njihova šola otrokom migrantom in beguncem ter tudi vsem drugim učencem »oazo normalnosti« v sicer zelo težkih življenjskih okoliščinah in da imajo z vključevanjem mladostnikov migrantov in beguncev zelo pozitivne izkušnje.

O preprečevanju nasilja na delovnem mestu

30. 5. 2019

Na pobudo članov in ostalih zaposlenih na UM bo SVIZ organiziral predavanje o vedno pereči problematiki.

V stavki 50.000 učiteljev

30. 5. 2019

V največji stavki v vzgoji in izobraževanju v zgodovini Nove Zelandije osnovnošolski in srednješolski učitelji zahtevali višje plače, boljše delovne pogoje in spoštovanje pedagoškega dela.

Pobuda za vzpostavitev specialistične ambulante za kulturnike

29. 5. 2019

Pobudo ustvarjalcev na področju kulture podpira tudi SVIZ.

Problematika mobilnih učiteljev za DSP in odločanje o stavki

24. 5. 2019

Če MIZŠ ne bo pokazalo interesa za rešitev, se obeta napoved stavke!

Pravična Evropa za vse delavce

23. 5. 2019

Na kongresu Evropske konfederacije sindikatov v ospredju razprave o nujnosti ponovne vzpostavitve socialne Evrope in vlogi sindikatov pri zagotavljanju enakih pravic vsem delavcem. S prispevkom tudi glavni tajnik SVIZ.

Pripombe SVIZ k predlogu Zakona o znanstvenorazisk. in inovacijski dejavnosti

21. 5. 2019

"Povišanje sredstev za znanost in raziskovanje je ključna prioriteta v mandatu te Vlade, ... "

12. športne igre SVIZ

20. 5. 2019

Minulo soboto je v Celju v desetih športnih panogah tekmovalo in se družilo skoraj osemsto tekmovalcev in navijačev z 21 območnih odborov sindikata.

V postopku izredne odpovedi sindikalne zaupnice dosežen dogovor!

17. 5. 2019

V primeru Vrtca Jarše in sprožitvi postopka izredne odpovedi naši sindikalni zaupnici Petri Koritnik je bil danes dosežen dogovor!

Obvestila GO SVIZ (maj 2019)

17. 5. 2019

Plačilo nadomeščanj, vsebina plačne liste, regres za letni dopust, poskus discipliniranja zaupnice, šesti in sedmi delovni dan ...

Skupaj na kolo!

16. 5. 2019

V soboto, 1. 6. 2019, vabljeni na kolesarjenje po Ptuju in okolici v ekipi SVIZ Slovenije - pridite na Poli maraton 2019.

Junija v Slovenski filharmoniji

15. 5. 2019

Člani SVIZ lahko dogodke v SF obiščete ugodneje. Objavljamo napoved junijskega koncerta in informacijo o vpisu abonmajev.

Odpoved zaposlitve sindikalni zaupnici - poskus discipliniranja sindikata

14. 5. 2019

Obenem je zaupnica tudi predsednica SK predšolske vzgoje SVIZ ter članica IO sindikata!

Odgovori SVIZ na vprašanja o dogajanju v CUDV Draga

14. 5. 2019

Ker so Slovenske novice manipulirale z našimi odgovori, jih za ustrezno obveščenost objavljamo tukaj.

Bližajo se 12. Svizove športne igre

13. 5. 2019

To soboto, 18. maja, v Celju!

Ključen je dialog o skupnih vprašanjih

13. 5. 2019

Na posvetu Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije s prispevkom tudi glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj.

S TA Sonček in kartico Diners Club SVIZ na počitnice

10. 5. 2019

Za brezskrbno potovanje se opremite s kartico Diners Club SVIZ, prvo leto boste v njenih vsestranskih ugodnostih uživali povsem brezplačno

SVIZ z ministrom za kulturo na prvem srečanju

7. 5. 2019

Odprte številne teme. SVIZ je ministra Pozniča opozoril na mnoga odprta vprašanja, ta pa je izrazil pripravljenost za skupno iskanje rešitev.

So bila nadomeščanja izplačana?

6. 5. 2019

SVIZ s pomočjo sindikalnih zaupnikov preverja, ali so na šolah poskrbeli za ustrezno izplačilo in poračun opravljenih nadomeščanj.

Spremstvo prvošolca prvi dan v šolo

5. 5. 2019

Vrhovno sodišče je ocenilo, da gre za neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev pričakuje, da ga bodo preživeli s svojim otrokom.

1. maj, praznik dela

29. 4. 2019

Ob prazniku dela članicam in članom SVIZ iskreno čestitamo ter vam želimo prijetno praznovanje.

e-Svizove novice

29. 4. 2019

V aprilski številki o izobraževalnih seminarjih za sindikalne zaupnice in zaupnike, problematiki zaposlenih v CUDV-jih, sindikalnem boju kolegov v Srbiji in na Poljskem ...

Ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela

28. 4. 2019

Tudi 129 let po začetku praznovanja praznika dela je še vedno aktualen njegov osnovni pomen - boj za delavske pravice.

"Le z drugimi smo" v Ljubljani

26. 4. 2019

V projektu je do zdaj sodelovalo že več kot 5.000 pedagoških delavk in delavcev. Vabljeni na novo usposabljanje 17. in 18. maja.

Članska ugodnost v Slovenski filharmoniji

23. 4. 2019

Članice in člani SVIZ se lahko odslej ugodneje udeležite dogodkov v naši ustanovi z izjemno bogato zgodovino in glasbeno tradicijo.

Problematika zaposlenih v CUDV-jih

19. 4. 2019

Potrebni so sistemski in takojšnji ukrepi, ki bi zaposlenim dejansko zagotavljali pogoje za varno delo.

Motivacija, dosežki, anksioznost

18. 4. 2019

V raziskavi PISA ob kognitivnih dosežkih v ospredju tudi duševno zdravje učencev, njihovo zadovoljstvo z življenjem, pričakovanja in socializacija.

Proti kršitvam delovne zakonodaje

17. 4. 2019

SVIZ ob dogajanju v CUDV Draga odločno ščiti interese zaposlenih in bo vztrajal, da se v zavodu zagotovijo takšni pogoji za delo, kot izhajajo iz kolektivnih pogodb in predpisov.

Izpeljan še zadnji izobraževalni seminar

16. 4. 2019

Sindikalni zaupnice in zaupniki tudi o trpinčenju na delovnem mestu, o novem raziskovalnem zakonu in noveli visokošolskega zakona.

Znanosti nameniti več

15. 4. 2019

Sindikalnim zaupnicam in zaupnikom zagotovila, da bodo zakonodajni ukrepi izboljšali položaj znanosti in raziskovalne dejavnosti.

Izpolnjene zahteve vzgojiteljic in vzgojiteljev

12. 4. 2019

Pred protestnim shodom, ki so ga napovedali reprezentativni sindikati v predšolski vzgoji, je srbska vlada sprejela vse zahteve zaposlenih.

Še za visoko šolstvo in znanost

11. 4. 2019

Letošnji niz dvodnevnih izobraževalnih seminarjev se 15. in 16. aprila sklepa s srečanjem sindikalnih zaupnic in zaupnikov SVIZ v visokem šolstvu in znanosti.

Protestni val izobraževalcev

9. 4. 2019

Na Poljskem stavkajo učitelji in ostali zaposleni v šolah, v Srbiji bo v četrtek protest vzgojiteljic in vzgojiteljev.

Ministrstvo se težav zaveda

9. 4. 2019

Zbor sindikalne konference zaradi več let trajajočih kršitev podprl vzpostavitev aktivnosti za stavko mobilnih učiteljev za izvajanje dodatne strokovne pomoči.

Nadaljevanje izobraževalnih seminarjev

8. 4. 2019

Zaupnice in zaupniki v osnovnih šolah in zavodih za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami prvi dan o aktualnem dogajanju, najpogostejših delovnopravnih vprašanjih, ureditvi delovnega časa.

Predzadnji izobraževalni seminar

4. 4. 2019

Na dvodnevnem izobraževanju se 8. in 9. aprila srečujejo sindikalni zaupnice in zaupniki iz osnovnih šol in zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

Proti diskriminaciji in stigmatizaciji

4. 4. 2019

Nemški sindikat GEW obeležuje 40. obletnico dosežka skupine učiteljev gejev, ki jim je uspelo odpraviti zakon, ki je prej dovoljeval odpuščanje homoseksualnih učiteljev.

Položaj sindikalnih zaupnikov

2. 4. 2019

Drugi dan seminarja za zaupnike v kulturi o pravnih vidikih dela, pristojnostih in potrebnih komunikacijskih ter drugih veščinah sindikalnega zaupnika.

Seminar za sindikalne zaupnike v kulturi

1. 4. 2019

Tudi o zapostavljenosti kulture ter tem, kako to preprečiti. Državna sekretarka z MK obljubila vključenost SVIZ-a v pripravo in ob vpeljevanju sprememb.

e-Svizove novice

29. 3. 2019

O dvodnevni seji Glavnega odbora SVIZ, izobraževalnem seminarju za sindikalne zaupnice in zaupnike, novi ureditvi delovnega časa učiteljev, čestitki novoimenovanemu ministru za kulturo, sestanku sekcije ATRD, mednarodnem vrhu o učiteljskem poklicu, okoljskih vsebinah v učnih načrtih …

Izobraževalni seminar za zaupnice in zaupnike v kulturi

28. 3. 2019

Zaupnikom se bo pridružila tudi nova državna sekretarka Ministrstva za kulturo.

Ključno je zaupanje v izobraževalce

26. 3. 2019

SVIZ ob napovedanih spremembah vzgojno-izobraževalnega sistema pričakuje argumentirano javno razpravo, odločno bo zagovarjal tudi krepitev strokovne avtonomije pedagoških delavk in delavcev.

Dvodnevna seja GO SVIZ

26. 3. 2019

Najvišji organ sindikata med kongresoma določil stališče za usklajevanja o spremembah plačnega zakona in oblikoval tudi stališča ob napovedanih spremembah vzgojno-izobraževalnega sistema in snovanju nove Bele knjige v vzgoji in izobraževanju.

Svetovni dan gledališča

25. 3. 2019

Ob 27. marcu, svetovnem dnevu gledališč, je Statistični urad pripravil nekaj zanimivih podatkov o obisku slovenskih kulturnih ustanov.

Skotopični sindrom - kako lahko pomagajo barve?

22. 3. 2019

Dr. Polona Kelava je na dogodku v organizaciji Odbora za enakost SVIZ pobliže predstavila sindrom, ki se še posebno izrazi v šolskem okolju, saj pogosto povzroča težave prav pri branju črk, zapisanih na beli podlagi.

Za neposredno zaposlitev in proti »outsourcanju«!

21. 3. 2019

Številne organizacije, med njimi tudi SVIZ, so podpisale zahtevo za neposredno zaposlitev vseh »zunanjih« delavcev v dejavnostih javnega sektorja.

Tudi v srednjih šolah vprašanje delovnega časa nadvse aktualno

19. 3. 2019

Drugi dan seminarja posvečen vprašanju nove ureditve delovnega časa in izvajanju le-te v praksi ter zboru sindikalne konference.

Dramatična slika slovenskega šolstva?

19. 3. 2019

Pedagoški inštitut za široko razpravo o slovenskem vzgojno-izobraževalnem sistemu in za kakovosten razvoj področja tudi na podlagi številnih dostopnih podatkov iz mednarodnih raziskav.

Tretji izobraževalni seminar v teku

18. 3. 2019

Danes in jutri, 18. in 19. marca, se na Bledu nadaljuje izvedba izobraževalnih seminarjev za sindikalne zaupnice in zaupnike SVIZ. Na tokratnem dogodku sodeluje 106 zaupnikov sindikata iz srednjih in višjih šol ter dijaških domov.

Izobraževanje za zaupnice in zaupnice iz srednjih in višjih šol ter dijaških domov

14. 3. 2019

Tretji v sklopu izobraževalnih seminarjev bo 18. in 19. marca na Bledu.

SVIZ mlade podpira v skrbi za okolje in prihodnost

13. 3. 2019

SVIZ svoje članice in člane poziva, da se pridružite shodu in tako izrazite strinjanje z zahtevami, da intenzivne in škodljive podnebne spremembe terjajo takojšnje ukrepanje vlad in drugih pristojnih.

KSJS za višji regres

12. 3. 2019

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je vladni pogajalski skupini posredovala predlog za zvišanje regresa za letni dopust za leto 2019.

Slovenija : Finska

11. 3. 2019

Pri Eurydice Slovenija so pripravili primerjavo slovenskega in finskega vzgojno-izobraževalnega sistema, ki je pogosto označen kot »najboljši izobraževalni sistem na svetu« in »vzor, po katerem se je treba zgledovati«.

Mednarodni dan žensk

7. 3. 2019

V Sloveniji vsako leto diplomira več študentk kot študentov, neuravnoteženost med spoloma na mestih odločanja pa po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma ostaja velika.

Prvomajske počitnice v Termah Vivat

6. 3. 2019

Do konca marca lahko članice in člani SVIZ rezervirate "first minute" oddih v Termah Vivat.

SVIZ že pripravlja tožbe

6. 3. 2019

Zoper ravnatelje, ki bodo sledili pozivu osnovnošolskega združenja ravnateljev po bojkotu vpisovanja nadomeščanj, bo sindikat uporabil pravna sredstva.

Varno na spletu in s sodobno tehnologijo

5. 3. 2019

Cilj Arnesovega tečaja, ki se v deseti izvedbi začenja 13. marca letos, je, da udeleženci usvojijo digitalne kompetence. Največ specializiranih vsebin za zaposlene v šolstvu.

Za ohranjanje delovnih mest v javnem sektorju

5. 3. 2019

SVIZ odločno nasprotuje prenašanju storitev, ki se izvajajo v javnih šolah in vrtcih, k zasebnim izvajalcem in si prizadeva, da bi ta delovna mesta ostala v javnem sektorju.

Ko barve spremenijo svet

4. 3. 2019

(prijave zaključene!) Vabimo vas na predavanje in pogovor Skotopični sindrom: Ko barve spremenijo svet ..., ki bo 21. marca na sedežu sindikata.

e-Svizove novice

4. 3. 2019

V številki za februar o pozivu ministru k spoštovanju veljavnih predpisov glede plačila nadomeščanj, izobraževalnih seminarjih, nujnosti poenotenja pravilnikov v kulturi, prihajajočem predavanju o skotopičnem sindromu, misiji ETUCE v Sarajevo, varnih in zdravih delovnih mestih …

Drugi dan predšolskega seminarja

26. 2. 2019

O nasilju na delovnem mestu, najpogostejši delovnopravni problematiki ter o delovnem času v vrtcih, prenovi kariernega sistema in napovedanih spremembah izobraževalnega sistema.

Seminar za zaupnike iz predšolske vzgoje

25. 2. 2019

Tokrat se srečujejo in izobražujejo zaupnice in zaupniki SVIZ iz vrtcev.

Seminar za zaupnike iz vrtcev

22. 2. 2019

Kot drugi v nizu bo v ponedeljek in torek izpeljan izobraževalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike SVIZ v predšolski vzgoji.

SVIZ poziva ministra Pikala k zagotovitvi izvajanja KP VIZ

22. 2. 2019

Sindikat opozarja, da ravnateljsko združenje napeljuje svoje člane h kršitvi Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Nujno poenotiti pravilnike v kulturi

20. 2. 2019

Sindikalna konferenca kulturnih organizacij SVIZ je kulturno ministrstvo pozvala k ureditvi neenakega položaja zaposlenih na področju varstva kulturne dediščine.

Združenje osnovnošolskih ravnateljev poziva h kršitvi KP

20. 2. 2019

Pri napovedi bojkota vpisovanja nadomeščanj v aplikacijo in posledičnem neizplačevanju le-teh učiteljem gre za napoved neposrednega kršenja Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS.

Vključevanje učencev priseljencev v šole

19. 2. 2019

Poročilo omrežja Eurydice je primerjalna analiza najpomembnejših politik in ukrepov za podporo uspešnemu vključevanju učencev priseljencev v vzgojo in izobraževanje.

Izzivi raznolike družbe

18. 2. 2019

V ospredju letnega sestanka članic in članov odbora za enakost pri evropskem združenju učiteljskih sindikatov vprašanje, kako lahko slednji pripomorejo k enakosti in vključenosti v izobraževanju.

Teže dostopna in manj kakovostna predšolska vzgoja

15. 2. 2019

Nemški sindikat opozarja, da bi v tamkajšnjih vrtcih takoj potrebovali 100.000 dodatnih vzgojiteljic in vzgojiteljev, v prihodnjih letih pa nadaljnjega pol milijona.

Posege v vzgojno-izobraževalno polje temeljito premisliti

13. 2. 2019

SVIZ se bo v razpravah o prihodnosti našega šolskega prostora zavzemal za spremembe, ki bodo utrjevale kakovostno in vsem enako dostopno javno šolstvo, ki bodo znatno okrepile strokovno avtonomijo učiteljstva, izboljševale ...

Nova ureditev delovnega časa v praksi

12. 2. 2019

Sindikalni zaupniki so ob predstavitvi zasnove individualnega delovnega načrta, beleženja delovnega časa, področja nadomeščanj in izvedbe šole v naravi izpostavili tudi težave v svojih zavodih.

Na prvem izobraževanju več kot 350 sindikalnih zaupnikov

11. 2. 2019

S seminarjem SK osnovnih in glasbenih šol ter zavodov za izobraževanje odraslih SVIZ začel niz letošnjih dvodnevnih izobraževanj za zaupnike.

Ogledalo slovenskemu šolstvu

11. 2. 2019

Sindikalni zaupnice in zaupniki so z ministrom za izobraževanje spregovorili o aktualnih razmerah v vzgoji in izobraževanju ter pogledali tudi v prihodnost na tem področju.

Ob letošnjem kulturnem prazniku

7. 2. 2019

Prešernov dan je naš osrednji kulturni praznik, ki ga v Sloveniji zaznamujemo vsakega 8. februarja že od leta 1945, državni praznik in dela prost dan pa je od leta 1991.

Začenja se izvedba izobraževalnih seminarjev SVIZ

6. 2. 2019

V februarju seminarja za osnovne, glasbene šole, izobraževanje odraslih ter za predšolsko vzgojo, v marcu in aprilu še preostali.

5. februar – dan varne uporabe interneta

5. 2. 2019

Letošnje obeleževanje poteka pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet in se osredinja na medvrstniško nasilje. Osrednji dogodek bo oddaja za starše ob 18. uri.

e-Svizove novice

1. 2. 2019

V prvi številki v tem koledarskem letu o plačilu nadomeščanj, izobraževalnih seminarjih, neenakosti zaposlenih v kulturi, prvem sestanku Odbora za enakost SVIZ v novem mandatu, o zimskih športnih igrah na Golteh …

Stanje na pokojninskih računih

31. 1. 2019

Modra zavarovalnica je za vse varčevalce v njihovih pokojninskih skladih objavila potrdila o stanju na njihovih osebnih računih. Višji zneski vplačil za delodajalce.

5. prvenstvo članov SVIZ v veleslalomu

29. 1. 2019

V zimski idili nadvse uspešno izvedene še ene zimske športne igre SVIZ-a.

Odbor za enakost SVIZ 2018-2022

25. 1. 2019

Na prvem sestanku v novem mandatnem obdobju o preteklem delu in prihodnjih dejavnostih odbora, o horizontalni in vertikalni segregaciji v izobraževanju ter skotopičnem sindromu.

Oddih v Thermani Laško

25. 1. 2019

Na razvajanje se lahko odpravite v času zimskih počitnic ali pa vse do konca aprila letos!

Ugodnejše smučarske vozovnice na Golteh

25. 1. 2019

Članice in člani SVIZ lahko dnevno vozovnico kupite ceneje!

Javni poziv za kandidate za zagovornike otrok

23. 1. 2019

Strokovne delavke in delavce, ki bi imeli čas ter voljo pomagati otrokom pri uresničevanju njihove pravice, da so slišani, seznanjamo z možnostjo vključitve v usposabljanje za zagovornika otrok.

V soboto že 5. prvenstvo SVIZ v veleslalomu

22. 1. 2019

Na tokratnem dogodku bo tekmovalo več kot 300 članic in članov s kar 17 Svizovih območnih odborov.

Nova usposabljanja v projektu "Le z drugimi smo"

22. 1. 2019

S petimi seminarji se projekt nadaljuje z regijskim usposabljanjem že 1. in 2. februarja 2019 v Mariboru, zatem tudi v Ljubljani. Povabljeni zraven!

Obvestila GO SVIZ (januar 2019)

18. 1. 2019

Plačilo nadomeščanj v OŠ in SŠ, izobraževalni seminarji za zaupnike, nova pomočnica glavnega tajnika, jubilejna nagrada za 40 let, poročilo za Ajpes ...

Spremembe višine premij in zneska regresa za prehrano

17. 1. 2019

Z novim letom se je uskladila minimalna premija KDPZ za javne uslužbence, spreminja se tudi višina zneska regresa za prehrano med delom.

E-nasilje

15. 1. 2019

Kako se soočiti z nasiljem, ki poteka na spletu in s pomočjo novih tehnologij? Sporočite nam svoje izkušnje!

Kratkoročen pogled, dolgoročne posledice.

14. 1. 2019

Ne le v Franciji, tudi v mnogih drugih državah se danes kažejo posledice varčevanja v izobraževanju in na učiteljih ter odklonilnega odnosa oblasti do šolstva.

Žrtve nasilja nujno učinkovito (za)ščititi

11. 1. 2019

SVIZ ob aktualni sodbi koprskega sodišča v primeru spolnega nasilja s svojim odborom za enakost poudarja, da morajo zakonodajni in drugi ukrepi omogočati ustrezno obravnavo različnih oblik nasilja v praksi.

Za manj zavržene hrane

8. 1. 2019

V boju proti zavrženi hrani sodeluje rekordnih 111 izobraževalnih ustanov.

Zimske počitnice v Termah Vivat

7. 1. 2019

Cene z 20-odstotnim popustom za člane SVIZ in vaše družinske člane veljajo za čas zimskih počitnic ob rezervaciji do 25. januarja.

1. januar prinesel izboljšanje plač javnim uslužbencem

3. 1. 2019

Z novim letom so se zboljšale plače v javnem sektorju, višja je tudi minimalna plača.

Koliko javnih sredstev za formalno izobraževanje?

3. 1. 2019

Po podatkih Statističnega urada RS so javni izdatki za formalno izobraževanje v letu 2017 znašali 2,056 milijarde evrov, njihov delež v BDP pa je bil enak kot leto pred tem.

Vesele praznike in srečno novo leto!

22. 12. 2018

Do 2. 1. 2019 je pisarna Glavnega odbora SVIZ zaprta.

Decembrske e-Svizove novice

21. 12. 2018

Dogovor z vlado v Uradnem listu, predsednica GO SVIZ za mandatno obdobje 2018-2022, nasilje v naših šolah, zdravje med glasbeniki, stavka v Srbiji …

Izzivi svetovalne službe

19. 12. 2018

Predsedstvi Sekcije svetovalnih delavk in delavcev SVIZ ter Društvo svetovalnih delavcev Slovenije sta predstavili svoja prizadevanja, ki bi popravila status svetovalnih delavcev, saj zaznavajo, da med njimi vre. Od pristojnih pričakujejo posluh in ustrezne ukrepe.

Srečanje upokojenih članic in članov

17. 12. 2018

Na svoji zadnji seji v tem koledarskem letu je Sekcija upokojenih članic in članov SVIZ začrtala smernice svojega prihodnjega delovanja.

V Uradnem listu objavljeni aneksi h KP in ostali dokumenti

13. 12. 2018

Stavkovni sporazum, dogovor o plačah, aneksi …

Izvolitev predsednice glavnega odbora

12. 12. 2018

Najvišji organ SVIZ med kongresoma bo v mandatnem obdobju 2018–2022 vodila Jelka Velički.

Koliko nasilja je v naših šolah?

11. 12. 2018

Različne aktualne raziskave, ki jih pri nas izvaja Pedagoški inštitut, so skozi odgovore učencev, ravnateljev in učiteljev osvetlile tudi problematiko nasilja in še posebno medvrstniškega nasilja v šolskem okolju v Sloveniji.

Vprašanje ministru za izobraževanje o zagotovitvi potrebnih finančnih sredstev

10. 12. 2018

Vlada, ki se je strinjala s povišanji plač, naj ustrezno zagotovi tudi potrebna sredstva za to.

Obvestila GO SVIZ (december 2018)

7. 12. 2018

O podpisu stavkovnega sporazuma in njegovi vsebini, glasovanju članstva, 10. kongresu, novi reprezentativnosti, minimalni plači ...

Zakonodaja mora šolam in učiteljem omogočiti zaščititi žrtve

5. 12. 2018

V aktualnem primeru medvrstniškega nasilja znova izpostavljene pomanjkljivosti sistema in posredno tudi nemoč učiteljev.

Višje plače za vse zaposlene!

5. 12. 2018

V okviru KSJS so članice in člani SVIZ z udeležbo na protestnem shodu podprli zahteve za višje plače v zasebnem sektorju, uveljavitev novele zakona o minimalni plači ter izrazili nasprotovanje grožnjam o odpovedi kolektivnih pogodb.

Zdravje med glasbeniki

4. 12. 2018

Mednarodna federacija glasbenikov (FIM) je v novembru organizirala srečanje svojih evropskih članic in pripravila tematsko konferenco o zdravju med glasbeniki.

Ta veseli dan kulture

3. 12. 2018

3. decembra pod geslom Ta veseli dan kulture obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna. V ta namen bodo danes odprta vrata številnih kulturnih ustanov po Sloveniji in možen obisk 300 brezplačnih dogodkov.

Sindikati in Vlada podpisali stavkovne sporazume

3. 12. 2018

Sindikalni in vladni pogajalci 3. 12. 2018 podpisali dogovorjeno in tako omogočili odpoved napovedanih stavk ter dvig plač zaposlenih v javnem sektorju.

Nova številka e-Svizovih novic

30. 11. 2018

36.559 zaposlenih za podpis stavkovnega sporazuma z vlado, 10. kongres SVIZ, sestanek z ministrom za kulturo, nova reprezentativnost, štipendije in subvencije SVIZ, položaj slovenskega šolstva v Italiji …

Ambiciozni cilji za izobraževanje in prihodnost Evrope

30. 11. 2018

Evropski sindikalni odbor za izobraževanje (ETUCE) je 27. in 28. novembra v Atenah izpeljal svojo posebno bienalno konferenco pod naslovom Oblikovanje prihodnosti Evrope: vloga izobraževalnih sindikatov.

Več kot 95-odstotna podpora podpisu stavkovnega sporazuma

29. 11. 2018

Od 38.353 zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, ki so se opredelili do podpisa, jih je ZA glasovalo 36.599.

SVIZ z novo reprezentativnostjo

27. 11. 2018

Z odločbo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v SVIZ pridobili lastnost reprezentativnosti tudi za dejavnost nastanitvenih ustanov za oskrbo duševno prizadetih, duševno obolelih in zasvojenih oseb – v le-to se uvrščajo socialnovarstveni zavodi.

Skupaj za višje plače!

26. 11. 2018

KSJS podpira zvišanje plač v zasebnem sektorju, zvišanje minimalne plače in ostro zavrača grožnje o odpovedi kolektivnih pogodb. Pridružuje se shodu »Skupaj za višje plače«, ki ga ZSSS in KSS Pergam 5. decembra letos organizirata na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Časa za odlašanje ni več ...

26. 11. 2018

Z javnim pismom so krovna in stanovska združenja v kulturi – med njimi SVIZ – Vlado RS pozvala, naj v sklopu rebalansa proračuna za leto 2019 poveča tudi proračun za kulturo.

Parafiranje dogovora in glasovanje članstva

21. 11. 2018

Dogovor z Vlado RS prinaša pomembna izboljšanja plač zaposlenim, a to bo uresničeno šele, če se bo s tem strinjala večina članov in zaposlenih.

10. kongres SVIZ - drugi dan

20. 11. 2018

Delegati so odločali glede podpisa dogovora z vlado o zvišanju plač, izvolili pa tudi vodstvo za prihodnja štiri leta.

10. kongres SVIZ - prvi dan

19. 11. 2018

V Portorožu v ponedeljek in torek, 19. in 20. novembra, poteka 10. kongres sindikata

10. KONGRES SINDIKATA VZGOJE, IZOBRAŽEVANJA, ZNANOSTI IN KULTURE SLOVENIJE

16. 11. 2018

Portorož, 19. in 20. november 2018

Stavkali bodo tudi zaposleni v kulturi!

16. 11. 2018

Člani SVIZ in ostali zaposleni v kulturi so z veliko večino izglasovali sodelovanje v stavki 5. decembra.

Obvestila GO SVIZ (november 2018)

16. 11. 2018

Pogajanja v teku, priprave na decembrsko stavko prav tako. Odsotnost na prvi šolski dan. Uspešna akcija za pomoč otrokoma članice. Evidenca članstva.

Prvo srečanje z novim ministrom za kulturo

12. 11. 2018

Predstavniki SVIZ in MK o pereči problematiki v kulturi in sodelovanju v novem mandatu.

Članstvo v kulturnih organizacijah se izreka o stavki

8. 11. 2018

Glavni odbor SVIZ kot najvišji organ sindikata med kongresoma je 7. 11. sprejel odločitev o splošni stavki na področju kulture. Opredeljevanje zaposlenih o stavki poteka od 8. do 14. novembra 2018.

Hočemo toliko, kot imajo drugi!

7. 11. 2018

Stavka v vzgoji in izobraževanju bo izpeljana 5. in 6. decembra 2018, o začetku stavke se bodo v prihodnjih dneh izrekali tudi zaposleni v kulturi.

Glavni stavkovni odbor o poteku napovedane stavke

6. 11. 2018

Članice in člani GSO SVIZ bodo opredelili način izvedbe stavke v vzgoji in izobraževanju ter glasovali o napovedi stavke tudi v kulturi.

Svizove novice za oktober

29. 10. 2018

Volilni zbori v sekcijah, začetek pogajanj z novo vlado, o napovedi stavke tudi v kulturi, redna jesenska seja glavnega odbora, prvi sestanek z ministrom za izobraževanje, nasprotovanje spremembam meril o izvolitvi v naziv na univerzah ...

Tudi zaposleni v kulturi za stavko

26. 10. 2018

O pridružitvi kulture stavkovnim aktivnostim bo odločil Glavni stavkovni odbor SVIZ.

Zadnji volilni zbor v sekcijah

24. 10. 2018

Tudi Sekcija svetovalnih delavk in delavcev SVIZ je pred novembrskim kongresom sindikata dobila predsednico ter članice in člana predsedstva za mandatno obdobje 2018–2022.

Tudi Sekcija šolskih knjižničarjev izvolila svoje vodstvo

17. 10. 2018

V sredo, 17. oktobra, je bil izpeljan še predzadnji volilni zbor sekcij.

SVIZ o predvidenih spremembah meril za izvolitev na univerzah

17. 10. 2018

Spremembe so neustrezne, potrebnega je več časa za uskladitev.

Redna jesenska seja GO SVIZ

16. 10. 2018

Na sedežu sindikata je bila 16. oktobra izpeljana 26. redna seja GO, zadnja v tokratni sestavi pred bližajočim se novembrskim kongresom SVIZ.

Delovni čas učiteljev - dodatna pojasnila

15. 10. 2018

SVIZ in MIZŠ sta pripravila odgovore na najpogostejša vprašanja, ki zadevajo novo ureditev delovnega časa učiteljev.

Območni odbor SVIZ Obala v lastnih prostorih!

15. 10. 2018

Pred dnevi so svojo pisarno in prostore za sestanke in druženja dobil članice in člani na že desetem območnem odboru SVIZ.

SVIZ predal 16.000 evrov za pomoč dvojčkoma

15. 10. 2018

V zadnji akciji zbrali sredstva za zdravljenje sinov članice. Medsebojna solidarnost, kot so subvencije za izobraževanje, štipendije, Svizova čebelica, solidarnostna in finančna pomoč, tudi sicer v ospredju delovanja SVIZ.

V nov mandat tudi upokojeni članice in člani

15. 10. 2018

Sekcijo upokojenih članic in članov SVIZ bo v mandatnem obdobju 2018–2022 vodila Jožica Unetič ob pomoči osemčlanskega predsedstva.

V ponedeljek pogajanj še ne bo

12. 10. 2018

Navkljub napovedim se pogajalski proces z novo vlado še ne bo začel, saj ta še ni sprejela svojih izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kje so učitelji plačani najbolje?

10. 10. 2018

Publikacija Evropske komisije in Eurydice prinaša pregled plač učiteljev in ravnateljev v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah v 41 evropskih državah in regijah.

ReGeneracija SVIZ(ca) - izzivi mladih in sindikat

6. 10. 2018

Vabljeni na posvet, namenjen mlajšim zaposlenim in sindikalnim zaupnikom, ki bo potekal 25. oktobra na sedežu SVIZ v Ljubljani.

Odločno do izpolnitve stavkovnih zahtev

4. 10. 2018

GSO napovedal nadaljevanje stavke! Stavka bo tridnevna v začetku decembra, če prej ne pride do dogovora.

Volilni zbori v sekcijah SVIZ

4. 10. 2018

Na sedežu glavnega odbora sindikata so predstavnice in predstavniki Sekcije administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev SVIZ potrdili svoje vodstvo za mandatno obdobje 2018–2022.

SVIZ z ministrom Pikalom začrtal poti sodelovanja

3. 10. 2018

Na prvem srečanju med predstavniki SVIZ in MIZŠ o ključnih in perečih temah ter z dogovorom o partnerskem sodelovanju

GSO SVIZ o prihodnjih aktivnostih sindikata

2. 10. 2018

Po izvolitvi vlade je SVIZ odmrznil stavko v vzgoji in izobraževanju. V četrtek o pogajanjih in morebitni obnovitvi stavkovnih aktivnosti.

5. oktober - svetovni dan učiteljev

2. 10. 2018

Vztrajali bomo do izpolnitve stavkovnih zahtev!

Spoznavno-vsebinski sestanek z novim ministrom za izobraževanje

1. 10. 2018

Prvo srečanje predstavnikov sindikata z ministrom Pikalom bo v torek, 2. oktobra.

e-Svizove novice

1. 10. 2018

V prvi številki v tem šolskem letu o volilnih zborih v sindikalnih konferencah, poročilu OECD, študijskem obisku v Srbiji, stavkah kolegov na Nizozemskem in v BiH …

Obvestila GO SVIZ (september 2018)

26. 9. 2018

Če Vlada Republike Slovenije ne bo pripravljena izpolniti naših stavkovnih zahtev, s katerimi so se stranke vladajoče koalicije pred volitvami sicer strinjale, bomo s stavko nadaljevali!

Uspešno zaključeni vsi volilni zbori

25. 9. 2018

Svoje novo vodstvo za mandat 2018-2022 je dobila še Sindikalna konferenca osnovnih in glasbenih šol ter zavodov za izobraževanje odraslih.

Novo vodstvo v kulturi

24. 9. 2018

V sklopu predvolilnih opravil pred novembrskim kongresom SVIZ smo izpeljali predzadnji volilni zbor sindikalnih konferenc.

Se počutite kot skrajni džihadisti?

21. 9. 2018

Ne? Prispevajte podpis k peticiji. Novi državni sekretar v kabinetu premiera je SVIZ primerjal z organizacijo ISIS in dodal, da se z nobenim ni mogoče niti treba pogajati. Bo to tudi usmeritev nove vlade?

"Pod streho" še en volilni zbor

20. 9. 2018

Sindikalni zaupnice in zaupniki izvolili vodstvo Sindikalne konference osnovnih šol in zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

Višje plače za estonske kolege

18. 9. 2018

Z zvišanjem povprečne učiteljske plače na najmanj 1.500 evrov želi estonska vlada ohraniti doseženo kakovost vzgojno-izobraževalnega sistema.

Na polovici volilnih zborov

17. 9. 2018

Predsednika ter članice in člane predsedstva za mandatno obdobje 2018–2022 dobila tudi Sindikalna konferenca visokega šolstva in znanosti.

Naprej z aktivnostmi za zvišanje plač!

13. 9. 2018

Z izvolitvijo nove slovenske vlade je splošna stavka v vzgoji in izobraževanju odmrznjena. Glavni stavkovni odbor SVIZ je ponovno pridobil pooblastila (tudi) za vodenje stavke.

Trend zmanjševanja sredstev za izobraževanje v Sloveniji vztraja

11. 9. 2018

Education at a Glance 2018, OECD: Delež BDP za izobraževanje v Sloveniji še nižji, iz proračuna za šolstvo vse manj javnih sredstev.

Nadaljevanje volilnih zborov sindikalnih konferenc

11. 9. 2018

Svoje vodstvo za mandatno obdobje 2018 – 2022 je dobila še srednješolska konferenca.

Pismo novemu kandidatu za ministra za JU

7. 9. 2018

SVIZ tudi novega kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda sprašuje glede reševanja stavkovnih zahtev sindikatov in plač v izobraževanju.

Drugi volilni zbor bo 11. septembra

6. 9. 2018

Tokrat bo svoje vodstvo za mandat 2018-2022 dobila Sindikalna konferenca srednjih, višjih šol in dijaških domov.

Učeča se profesionalna skupnost

6. 9. 2018

Objavljamo vabilo na konferenco, ki bo 3. oktobra na Brdu pri Kranju. Kotizacije za udeležbo ni. Prijavite se do 15. septembra!

Vprašanja SVIZ ministrskima kandidatoma

3. 9. 2018

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije  (SVIZ) je danes na  kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in &...

Pokojninski sklad javnih uslužbencev z odličnimi rezultati

31. 8. 2018

Konec avgusta je potekala seja Odbora KPSJU, kjer so se člani odbora seznanili z rezultati poslovanja. Doseženi donosi so dobri in odražajo konsistentno naložbeno politiko Modre zavarovalnice.

Začetek volilnih zborov sindikalnih konferenc

30. 8. 2018

Svoje vodstvo za mandatno obdobje 2018 – 2022 so prvi izvolili v predšolski vzgoji. Nova predsednica SK in s tem tudi članica Izvršilnega odbora SVIZ je postala Petra Koritnik iz Vrtca Jarše.

Obvestila GO SVIZ (avgust 2018)

29. 8. 2018

Stavka - izpolnitev zahtev ali nadaljevanje?! 10. kongres SVIZ in volitve, ureditev delovnega časa učiteljev po novem, neustreznost izobrazbe, transakcijski račun sindikata zavoda ter razpisa štipendij in subvencij.

Začetek volilnih zborov sindikalnih konferenc

21. 8. 2018

30. avgusta bo izveden volilni zbor Sindikalne konference predšolske vzgoje, v septembru pa sledijo še volitve vodstev preostalih konferenc.

Individualni letni delovni načrt zaposlenega (iLDN)

2. 8. 2018

Nova ureditev delovnega časa v šolah. MIZŠ je izdalo priporočeni obrazec iLDN in navodila za izpolnjevanje.

Podpis za boljši jutri kulturne dediščine

1. 8. 2018

Pokažite, da vam je mar za kulturno dediščino in prenos le-te na prihodnje generacije – podpišite Berlinski poziv!

Predvolilna zagotovila političnih strank

30. 7. 2018

Pozvali smo jih, naj svoje obljube glede prihodnjega financiranja vzgoje in izobraževanja ter vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela prenesejo v koalicijsko pogodbo.

Kako se učijo na Nizozemskem?

27. 7. 2018

Nizozemski učiteljice in učitelji na spletni strani Learn Like the Dutch delijo svoje znanje in izkušnje o tem, kako učni proces čim bolj približati posamezniku.

Osnovnošolcev več, srednješolcev vse manj

23. 7. 2018

Po podatkih Statističnega urada RS je v šolskem letu 2017/18 vrtce obiskovalo 86.700 otrok, šolo pa 181.300 učencev in 73.800 dijakov. 25.800 izmed njih je poleg šole obiskovalo tudi glasbeno šolo.

Štipendije in subvencije 2018/2019

17. 7. 2018

Zainteresirane članice in člane SVIZ opozarjamo na aktualna razpisa štipendij in subvencij za pridobitev ustrezne izobrazbe. Roka za oddajo vlog: 27. september in 12. oktober 2018.

Šolski koledar 2018/2019

16. 7. 2018

Za lažje načrtovanje dela in aktivnosti smo v SVIZ tudi letos pripravili koledar za novo šolsko leto 2018/19.

Čas je za kulturo in umetnost

12. 7. 2018

Kulturniki prihajajočo koalicijo opozarjajo, da je treba kulturi zagotoviti primerno mesto v družbi, povečati proračun za področje, zagotoviti strokovnega ministra ali ministrico ter pripraviti nov kulturni model.

Ponudba Term Vivat

9. 7. 2018

V Termah Vivat (Moravske Toplice) so za čas poletnih počitnic za članice in člane SVIZ ter vaše družinske člane pripravili posebno 15 % ugodnejšo ponudbo.

Več brezposlenih in v prekarnih oblikah zaposlitve

9. 7. 2018

V tokratni letni raziskavi na temo enakosti spolov so pri ETUC namenili posebno pozornost vprašanju položaja mladih žensk v izobraževanju in na trgu dela nasplošno.

Študija o duševnem in fizičnem zdravju učiteljev

5. 7. 2018

Angleški učiteljski sindikat je med svojimi člani izpeljal raziskavo, katere rezultati niso presenetljivi, zagotovo pa so zelo zaskrbljujoči.

12 ur na dan, 60 na teden ...

3. 7. 2018

V avstrijski prestolnici veliki protesti zoper namero tamkajšnje vlade, da podaljša najdaljši dovoljeni delovni čas na 12 ur dnevno in 60 ur tedensko.

E-Svizove novice

29. 6. 2018

Tudi v tokratni številki naše e-mesečne publikacije smo zbrali nekaj utrinkov, ki so v minulih junijskih dneh oznamovali dogajanje v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Z novoizvoljenimi zaupnicami in zaupniki

28. 6. 2018

Na spoznavno-informativnem srečanju so bile približno 200 sindikalnim zaupnicam in zaupnikom predstavljeni ključne teme in izzivi, s katerimi se bodo ti srečali v svoji novi vlogi.

Že imate svojo Diners Club SVIZ kartico?

21. 6. 2018

Do 2. julija naročite kartico, pridobite brezplačno članarino za prvo leto in možnost, da vam Erste Card poravna račun v vrednosti 2.000 evrov!

Z novimi zaupnicami in zaupniki

20. 6. 2018

V Ljubljani 28. junija 2018 spoznavno-informativno srečanje novoizvoljenih zaupnic in zaupnikov z vodstvom in strokovno službo sindikata.

Upokojeni članice in člani v prestolnici

19. 6. 2018

V rožniku je Sekcija upokojenih članic in članov SVIZ izpeljala že osmo letno srečanje zapored. Tokrat je kar 260 udeleženk in udeležencev spoznavalo Ljubljano.

V vrtce vrniti igro

15. 6. 2018

Igro in raziskovanje v vrtcih v ZDA, opozarja ameriško učiteljsko združenje, vse pogosteje zamenjujejo učenje branja in pisanja, preprosta matematika, celo izpolnjevanje standardiziranih testov.

Poletna muzejska noč

13. 6. 2018

Slovenski muzeji in galerije v 59 krajih po državi, v 71 ustanovah in z nekaj manj kot 400 dogodki ponovno brezplačno odpirajo svoja vrata obiskovalkam in obiskovalcem.

Obvestila GO SVIZ (junij 2018)

11. 6. 2018

Vlada naj bo oblikovana čim prej, da se bodo pogajanja lahko nadaljevala in zaključila. Priprave na 10. kongres SVIZ v polnem teku.

Pomagajmo hudo bolnima dvojčkoma

11. 6. 2018

Pred dnevi je v Logatcu potekal dobrodelni koncert za pomoč 13-letnima dvojčkoma, SVIZ pa bo sredstva za njuno zdravljenje in rehabilitacijo zbiral še na Lizinem zdravstvenem skladu.

Čas je za okrevanje

7. 6. 2018

Boj učiteljskih sindikatov za višje plače in dostojne delovne pogoje se odvija po vsej Evropi.

Vseeno nam je.

7. 6. 2018

Trideset digitalnih razglednic opozarja na temno stran odnosa do arhitekturne dediščine v Sloveniji v evropskem letu kulturne dediščine 2018.

Rekreativni kolesarji so znova uživali na Ptuju

4. 6. 2018

Tudi letošnji Poli maraton je uspel v vseh pogledih, člani SVIZ-a pa bili spet druga najštevilčnejša skupina.

E-Svizove novice

31. 5. 2018

Pripravili smo novo številko naše publikacije o najpomembnejšem dogajanju v sindikatu v mesecu maju. V ospredju izredna seja Glavnega stavkovnega odbora, kampanja za kulturo, športne igre SVIZ, pogovor o medkulturnosti v naših vrtcih in šolah ...

Mi drugje, drugi pri nas

30. 5. 2018

Dr. Marijanca Ajša Vižintin je na dogodku, ki ga je v sklopu Odbora za enakost pripravil SVIZ, nanizala tudi številne konkretne zglede iz pedagoške prakse, kako v vrtcih in šolah živeti večkulturno realnost.

Obvestila GO SVIZ (maj 2018)

25. 5. 2018

Pogajanja o stavkovnih zahtevah takoj po oblikovanju vlade, volitve sindikalnih zaupnikov, dopolnjevanje učne obveznosti, neustrezno navodilo MIZŠ.

1. konferenca o podpornem osebju v izobraževanju

25. 5. 2018

Izobraževalna internacionala (Education International) je sredi maja letos v Bruslju organizirala 1. konferenco o podpornem osebju v izobraževanju (1st Conference on Education Support Personnel).

Neustrezno in protipravno navodilo MIZŠ

22. 5. 2018

MIZŠ je vodstvom zavodov poslalo okrožnico glede imenovanja pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov skladno z uredbo GDPR. SVIZ navodila ministrstva ocenjuje kot nesprejemljiva.

Sindikati učinkovito zastopamo strokovne potrebe učiteljev?

22. 5. 2018

ETUCE je aprila v Rimu organiziral delavnico o vlogi sindikatov v VIZ glede zastopanja strokovnih potreb učiteljev v socialnem dialogu.

Vztrajali bomo v svojih zahtevah!

22. 5. 2018

Glavni stavkovni odbor SVIZ sporoča prihodnji vladi, da pričakuje takojšnja pogajanja in ne bo odstopil od svojih stavkovnih zahtev.

Izredna seja GSO SVIZ

21. 5. 2018

V torek, 22. maja, bo izvedena seja GSO. SVIZ bo vztrajal pri stavkovnih zahtevah.

18. maj - svetovni dan muzejev

18. 5. 2018

Mednarodni dan muzejev obeležuje že več kot 35.000 muzejskih ustanov v vsaj 140 državah sveta. Letošnja tema je Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci.

Dopolnjevanje učne obveznosti

18. 5. 2018

MIZŠ pozvali k čim prejšnjemu oblikovanju in posredovanju navodil šolam glede dopolnjevanja učne obveznosti ob neustrezni strokovni izobrazbi.

Vabljeni na kolesarski maraton

16. 5. 2018

Na prvo junijsko soboto bomo znova skupaj kolesarili na Poli maratonu na Ptuju.

Digitalna šola

15. 5. 2018

Avstrijsko zvezno ministrstvo za izobraževanje, znanost in raziskovanje s prihodnjim šolskim letom v učni načrt za osnovne šole vpeljuje digitalne kompetence.

Medkulturna vzgoja in izobraževanje. Vabljeni!

14. 5. 2018

SVIZ vabi na pogovor z dr. Marijanco Ajšo Vižintin o vključevanju otrok priseljencev v vrtce in šole. Pridružite se nam 29. maja!

11. športne igre SVIZ

14. 5. 2018

Minulo soboto je v Velenju v desetih športnih panogah tekmovalo in se družilo več kot osemsto tekmovalcev in navijačev s 23 območnih odborov sindikata.

Kultura in umetnost si zaslužita primerno mesto

11. 5. 2018

Opozorila o pomenu kulture in umetnosti ter zahteve, naj jima naslednja vlada nameni primerno simbolno in proračunsko mesto.

Opredelite se do prihodnosti vzgoje in izobraževanja!

9. 5. 2018

SVIZ je na politične stranke, ki se potegujejo za izvolitev v parlament, naslovil javni poziv k opredelitvi do pomena prihodnosti vzgoje in izobraževanja v Sloveniji.

Za višje učiteljske plače in boljši položaj izobraževanja

8. 5. 2018

Po uspešni stavki v Zah. Virginiji so na ulicah na slab položaj javnega šolstva opozorili tudi zaposleni v šolstvu v Arizoni in drugje po ZDA.

V Velenju 11. Svizove športne igre

7. 5. 2018

12. maja znova zanimiva tekmovanja ter druženje članic in članov SVIZ v sproščenem vzdušju.

e-Svizove novice

30. 4. 2018

V aprilski številki o stališčih političnih strank glede stavkovnih zahtev SVIZ, o posvetih o novi ureditvi delovnega časa učiteljev, podpori sindikata shodu "Zakaj ne za znanost?", kongresu KSJS, solidarnosti ...

Ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela

29. 4. 2018

Praznik dela, 1. maj, je že po zgodovinski tradiciji naš največji delavski praznik.

Stališča do naših stavkovnih zahtev je predstavila še LMŠ

26. 4. 2018

V Listi Marjana Šarca menijo, da je treba pogajanja s sindikati začeti na točki, kjer so se zaključila s sedanjo vlado v odstopu.

Tudi stranki Solidarnost in SMC o stavkovnih zahtevah SVIZ-a

25. 4. 2018

Navkljub večkratnim pozivom in zagotovilom, da se bo to zgodilo, pa svojih stališč ni posredovala Lista Marjana Šarca.

Poziv SVIZ-a poslancem pred izredno sejo DZ

24. 4. 2018

Pred za danes popoldne napovedanim izrednim zasedanjem DZ je SVIZ poslance pozval k podpori Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi.

Podpora zaposlenim na ljubljanskem letališču

23. 4. 2018

KSJS je pozvalo vodstvo aerodroma Ljubljana (Fraport Slovenija) k ohranitvi pravic iz kolektivne pogodbe za zaposlene ter obsodilo poseg v te pravice s strani poslovodstva družbe.

Delo je nujno bolje ovrednotiti

23. 4. 2018

SVIZ ob podpori višji denarni socialni pomoči hkrati tudi poziva delodajalce, naj povišajo plače in izboljšajo pogoje dela.

Kako uspešni so v šoli?

20. 4. 2018

PISA 2015: Znanje učencev priseljencev prve generacije slabše, v šoli občutijo več nelagodja in so manj zadovoljni z življenjem kot učenci brez priseljenskega ozadja.

Znanost in raziskovanje pomenita razvoj!

18. 4. 2018

SVIZ podpira shod »Zakaj ne za znanost?« in se pridružuje opozorilom o neustreznem načinu financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

SMC in Lista Marjana Šarca se do vprašanj SVIZ nista opredelili

16. 4. 2018

Sindikat ju bo znova pozval, naj posredujeta odgovore, ki so ključnega pomena za več kot 50.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Stranke o stavkovnih zahtevah SVIZ-a

13. 4. 2018

Pred parlamentarnimi volitvami smo stranke pozvali k predstavitvi stališč o naših stavkovnih zahtevah. Simptomatično je, katere nam (še) niso odgovorile.

O raziskovalni dejavnosti in kulturi

11. 4. 2018

Pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami politične stranke sprašujemo tudi o stališčih in ravnanjih glede raziskovalne dejavnosti in kulture.

5. kongres Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije

10. 4. 2018

Branimir Štrukelj je bil izvoljen za še en štiriletni mandat na čelu KSJS. Delegati so potrdili tudi predlog aktivnosti za obdobje 2018-2022.

Deset let Lizinega zdravstvenega sklada SVIZ

8. 4. 2018

Nedavno smo obeležili že 10. obletnico uspešnega delovanja LZS.

SVIZ članici predal sredstva za odkup hiše

6. 4. 2018

Medsebojna solidarnost je tudi sicer v ospredju delovanja sindikata: za članice in člane subvencije za izobraževanje, štipendije, Svizova čebelica, solidarnostna in finančna pomoč …

Nova ureditev delovnega časa učiteljev

6. 4. 2018

V mesecu april SVIZ izvaja posvete za sindikalne zaupnice in zaupnike o novosti, ki bo v šole uvedena z novim šolskim letom.

Razpis Strokovni sodelavec za pravne zadeve

4. 4. 2018

SVIZ razpisuje prosti delovni mesti "Strokovni sodelavec za pravne zadeve". Vloge zbiramo do 20. aprila 2018.

e-Svizove novice

30. 3. 2018

V mesečni publikaciji za marec o seji glavnega stavkovnega odbora, vprašanjih za politične stranke o položaju vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih na teh področjih, protestnih shodih na stavkovno sredo ...

Odgovor SVIZ-a na zavajanja in izmišljotine VSS

30. 3. 2018

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) poskuša v dopisu zaposlenim z dne 23. 3. 2018 z zavajajočimi in povsem izmišljeni trditvami o naših zahtevah in ravnanju v pogajanjih ponovno nabirati članstvo.

Politiki, opredelite se!

29. 3. 2018

SVIZ bo vztrajal pri stavkovnih zahtevah in je na politične stranke pred volitvami naslovil vprašanja o položaju izobraževanja, zaposlenih in vrednotenju njihovega dela. Odgovori bodo pomembni za zaposlene in to, komu bodo dali glas na volitvah.

Zdaj s šestimi, po novem tri leta prej

28. 3. 2018

Po reformi šolskega sistema, ki jo je napovedal francoski predsednik, bo šolanje v Franciji s šolskim letom 2019/2020 obvezno od tretjega leta.

Spomladanska seja glavnega odbora

27. 3. 2018

V Zrečah o pripravah na jesenski kongres, delovnem času učiteljev, finančno-materialnem poslovanju in drugih aktualnih temah v delovanju sindikata.

SVIZ od stavkovnih zahtev ne bo odstopil!

26. 3. 2018

Članice in člani GSO na izredni seji soglasni, da bo sindikat vztrajal, da se delo v vzgoji in izobraževanju plača enako kot primerljivo delo v drugih delih javnega sektorja.

Povprečne plače v evropskih državah

23. 3. 2018

Evropski statistični urad je objavil podatke o povprečnih plačah v 28 državah EU. Slovenija je na 14. mestu in po višini povprečne urne bruto plače pod evropskim povprečjem.

Neresnične trditve v sklepni informaciji vlade o pogajanjih s sindikati

23. 3. 2018

SVIZ je na naslov Vlade RS poslal dopis s protestom glede neresnic in enostranskih trditev v vladnem dokumentu.

Dr. Miro Cerar naj se za izrečene neresnice opraviči!

20. 3. 2018

Dr. Miro Cerar nosi dgovornost do slovenskega učiteljstva, ker je izbral lastne interese in interese stranke, ki jo vodi, ne pa dolžnosti, da odpravi zaostajanje plač v vzgoji in izobraževanju.

Predsednik vlade v odstopu sprevrača resnico

19. 3. 2018

Trditev dr. Mira Cerarja, da naj bi dogovorjena zvišanja presegla plače zdravnikov in visokošolskih učiteljev, je povsem neresnična in kaže, kako slabo pozna plačna razmerja v javnem sektorju.

Vtisi s shodov

16. 3. 2018

Objavljamo fotografije s shodov, ki so 14. 3. 2018 potekali v enajstih slovenskih krajih in ste nam jih članice in člani posredovali z mesta dogajanj. Preberite tudi o prekinitvi pogajanj o zahtevah SVIZ po odstopu predsednika vlade.

STAVKA 14. MAREC - Število stavkajočih

14. 3. 2018

Sindikalni zaupniki preko te strani VNESITE PODATKE O ŠTEVILU STAVKAJOČIH 14. marca 2018.

Stavka in shodi uspeli

14. 3. 2018

SVIZ iz stavke ne bo izstopil, dokler ne bo udejanjeno, kar je bilo z vlado že dogovorjeno.

Ponavljamo znova in spet - vztrajali bomo!

13. 3. 2018

Glavni tajnik SVIZ je na novinarski konferenci predstavil včerajšnje dogajanje na pogajanjih z Vlado RS in komentiral poznejše nepričakovane zaplete s parafiranjem že usklajenega dogovora s strani glavne vladne pogajalke.

Stavka se nadaljuje!

12. 3. 2018

Splošna stavka v vzgoji in izobraževanju se bo 14. marca nadaljevala! Vlada RS je odstopila od usklajenega dogovora, Glavni stavkovni odbor SVIZ soglasno za nadaljevanje boja za izboljšanje vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela.

SVIZ vztraja in bo vztrajal

11. 3. 2018

Pred jutrišnjo sejo Glavnega stavkovnega odbora, na kateri se bo odločalo o zadnji vladni ponudbi ter izvedbi sredine stavke.

Pred odločilnim krogom pogajanj

9. 3. 2018

Današnji krog pogajanj je zadnji pred pomembnimi odločitvami pred nami vsemi. V PONEDELJEK ZVEČER na seji Glavnega stavkovnega odbora sledi do-končna odločitev. Objavljamo izjavo po današnjih pogajanjih!

Bodiva si na jasnem

7. 3. 2018

" ... ne njih ne tebe ne podpiram v eventuelnem boju za pravice. Ker imam pač izkušnje, lahko, ne glede na dejstva in resnico, trdim, da nimate pravice zahtevati več." Vabljeni k branju razmišljanja učiteljice filozofije ob splošni stavki v vzgoji in izobraževanju.

Nadaljevanje splošne stavke v VIZ 14. marca

7. 3. 2018

Če stavkovni sporazum z Vlado RS ne bo sklenjen tudi po tokratni stavki, bo SVIZ stopnjeval stavkovne aktivnosti aprila oziroma maja.

V izobraževanju prevladujejo ženske

6. 3. 2018

Ob mednarodnem dnevu žensk smo iz publikacije OECD Pogled na izobraževanje povzeli podatke o strukturi zaposlenih v vzgoji in izobraževanju po spolu.

Ministrstvo za kulturo v roku ni odgovorilo

6. 3. 2018

SVIZ je ministra Peršaka opozoril na kršitev kolektivne pogodbe in napovedal nadaljnje sindikalne aktivnosti.

Po 5. krogu pogajanj

5. 3. 2018

Napoved stavke za 14. marec tudi po zadnjem krogu pogajanj ostaja.

Na pogajanjih napredek, a ...

5. 3. 2018

Ključna vprašanja med vladno in sindikalno stranjo še odprta, napoved za splošno stavko 14. marca ostaja.

e-Svizove novice za februar

2. 3. 2018

V novi številki mesečnih e-novic povzemamo najpomembnejše dogajanje v sindikatu v najkrajšem mesecu v koledarskem letu.

Vztrajamo!

1. 3. 2018

Nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju 14. marca 2018, zatem zaostrovanje stavkovnih aktivnosti, če dogovor z Vlado RS ne bo dosežen.

Kulturna dediščina z Lepo Vido

28. 2. 2018

Ministrstvo za kulturo s promocijskim videospotom ob Evropskem letu kulturne dediščine s sporočilom o veliki vrednosti slovenske klasične poezije in kulturne dediščine.

Poročilo o karieri učiteljev v Evropi

26. 2. 2018

Eurydice-jevo poročilo ugotavlja, da pomanjkanja učiteljev v Sloveniji sicer ni, je pa OECD nedavno izpostavil, da je pri nas zaskrbljujoče nizek delež mladih učiteljev.

Stavka in shod SVIZ-a odmevata po Evropi

20. 2. 2018

Medtem ko se pristojni v naši državi delajo slepe in gluhe, je naša stavka veliko pozornosti deležna izven naših meja.

Kako naprej?

19. 2. 2018

SVIZ ravnanje Vlade RS v zadnjih dneh, pa tudi sicer skozi dosedanji proces pogajanj, vidi kot posmeh.

Posnetek protestnega shoda

16. 2. 2018

Objavljamo kakovostnejšo različico posnetka največjega protestnega shoda izobraževalcev v naši državi doslej.

STAVKA 14. FEBRUAR - Število stavkajočih

14. 2. 2018

Sindikalni zaupniki preko te strani VNESITE PODATKE O ŠTEVILU STAVKAJOČIH 14. februarja 2018.

V STAVKI SODELOVALO 40 TISOČ ZAPOSLENIH!

14. 2. 2018

Če vlada ne bo pristala na zahteve, čez en mesec sledi nova stavka.

V Ljubljani izobraževalke in izobraževalci iz vse Slovenije

13. 2. 2018

Pred množičnim protestnim shodom SVIZ opozoril na oviran promet ter pozval k razumevanju in strpnosti.

Podpora prihaja z vseh strani

12. 2. 2018

Poleg 11 milijonov evropskih učiteljev, članov ETUCE, SVIZ v boju za pošteno plačilo podpirajo tudi številni drugi sindikati s področja vzgoje in izobraževanja.

Poskusi oviranja stavke bodo sankcionirani

9. 2. 2018

V veliki večini vrtcev in šol priprave na stavko potekajo nemoteno. SVIZ bo prijavljal kršitelje, ki ovirajo uresničevanje pravice do stavke.

GZS zavestno spregleduje kakovost slovenskega javnega izobraževalnega sistema

7. 2. 2018

Hkrati zavestno odvrača pozornost delavcev v zasebnem sektorju, ker se boji njihovih upravičenih zahtev po zvišanju plač.

Kršitev pravice do stavke

7. 2. 2018

Ministrstvo s svojo okrožnico krši celo ustavno zagotovljeno pravico.

Tudi po 4. krogu pogajanj brez premikov

7. 2. 2018

V torek, 6. februarja, so se SVIZ-ovi in vladni pogajalci srečali že četrtič, tudi tokrat ni prišlo do zbližanja stališč

Poziv kulturnikov predsedniku Vlade RS

6. 2. 2018

SVIZ že dlje opozarja na podcenjujoč odnos države do kulture in zaposlenih na tem področju. V luči slovenskega kulturnega praznika ponavljamo opozorila in zahteve!

Pravica do stavke je ustavna pravica

6. 2. 2018

Glavni stavkovni odbor SVIZ s sklepnimi pripravami na napovedano splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Glavni tajnik podrobnosti s seje predstavil predstavnikom medijev.

e-Svizove novice

3. 2. 2018

V prvi številki naših sindikalnih e-novic v novem koledarskem letu o pogajanjih z Vlado RS o stavkovnih zahtevah, spreminjanju krovnega zakona v kulturi, problematiki skupinskih habilitatorjev, Svizovi čebelici, prvenstvu članic in članov v veleslalomu …

Brez napredka v pogajanjih

31. 1. 2018

SVIZ in vladna stran tudi na 3. krogu pogajanj nista prav nič zbližala stališč, zato se izvedba stavke 14. februarja zdi praktično neizbežna.

Članice in člani na smučeh

30. 1. 2018

Zadnjo januarsko soboto je na smučišču Golte nad Mozirjem območni odbor SVIZ Velenje organiziral že 4. prvenstvo članic in članov SVIZ v veleslalomu.

Zavajanja predsednika FIDES-a

26. 1. 2018

V prispevku v Delu 23. 1. so bile povzete in citirane izjave predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, ki so ali zavajajoče ali povsem izmišljene.

Prenaglo spreminjanje krovnega zakona v kulturi

26. 1. 2018

SVIZ ni bil povabljen k poprejšnji razpravi o predvideni noveli zakona, prav nismo bili obveščeni o začetku javne razprave.

SVIZ predsednika vlade prosi za srečanje

25. 1. 2018

SVIZ je predsedniku slovenske vlade dr. Miru Cerarju v imenu Glavnega stavkovnega odbora poslal pismo s prošnjo za čim prejšnje ...

Solidarnost nas krepi - pomagajmo članici v stiski!

24. 1. 2018

Vključite se v akcijo zbiranja sredstev za nakup skromnega domovanja, v katerem naša članica živi že več kot tri desetletja, a lahko ostane brez njega.

Po 2. krogu pogajanj z vlado - polemično o stavkovnih zahtevah

24. 1. 2018

SVIZ ne zahteva zvišanja plač, ampak zgolj odpravo zaostajanja v plačah glede na primerljive poklice.

Stavka je legitimno sredstvo delavcev za izboljšanje plač

18. 1. 2018

SVIZ vztraja, da se mora del dobičkov preliti v plače zaposlenih v zasebnem in javnem sektorju; podpira tudi stavko, napovedano za 24. januar.

SVIZ podpira zahteve za zvišanje minimalne plače nad prag revščine

15. 1. 2018

Za nujno potrebne spremembe Zakona o minimalni plači do zdaj ni bilo večinske politične volje, SVIZ tudi zato s stavkovno zahtevo za višji regres za letni dopust za vse zaposlene, ki so pod minimalno plačo.

Prvi krog pogajanj o stavkovnih zahtevah SVIZ-a

12. 1. 2018

Ministra sta se strinjala z argumenti in podatki sindikata o nepravičnih razlikah med primerljivimi poklici.

Skupinski habilitatorji v neenakem položaju

11. 1. 2018

Na ministrico za izobraževanje smo naslovili poziv k ureditvi ugotavljanja nazivov pri prehodu zaposlenih iz socialnovarstvenih zavodov v vzgojno-izobraževalne zavode in sprejem podzakonskega akta v skladu z ZOFVI.

SVIZ povabil vladno stran na pogajanja

9. 1. 2018

Ker v treh mesecih s strani vlade ni bilo odziva na predlog za zvišanje plač, je sindikat sam predlagal in sklical srečanje oziroma pogajanja.

Svizova čebelica – blagajna vzajemne pomoči

9. 1. 2018

SVIZ svojim članicam in članom ponuja novo ugodnost!

Javni izdatki za formalno izobraževanje nižji

8. 1. 2018

Aktualni podatki Statističnega urada RS kažejo, da je bilo leta 2016 področju namenjenega 4,8 odstotka BDP ali za 0,1 odstotne točke manj kot leto poprej.

Za prijavo le še nekaj dni

5. 1. 2018

Konec meseca se bodo na Golteh člani SVIZ družili in tekmovali v veleslalomu.

Vlada SVIZ sili v stavko

5. 1. 2018

Zahteve 37.186 zaposlenih za ustrezno vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, primerno plačilo za razredniško delo in višji regres za vse, ki so pod minimalno plačo, vlada ignorira in s podcenjujočim odnosom poglablja konflikt.

Polne premije DPZ in višje plače za del zaposlenih na univerzah

3. 1. 2018

SVIZ se je v preteklih letih vztrajal, da premij dodatnega pokojninskega varčevanja ni sprejemljivo popolnoma ukiniti.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018

3. 1. 2018

Namen je čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru – na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter na ravni EU.

e-Svizove novice

27. 12. 2017

V zadnji številki v koledarskem letu o izglasovanju stavke, odločni podpori stavkovnim zahtevam, nacionalni konferenci o varnem in spodbudnem učnem okolju, dosežkih slovenskih šolarjev v mednarodni raziskavi bralne pismenosti ...

Ne pozabite si tudi letos znižati dohodnine!

18. 12. 2017

Akcija »Brez vstopnih stroškov«, ki jo Modra zavarovalnica pripravi vsako leto, je v polnem teku. Z akcijo tudi vam, članom sindikata, omogočajo, da si ob koncu leta še ugodneje znižate dohodnino in hkrati poskrbite za boljšo pokojnino.

STAVKA BO!

15. 12. 2017

37.186 ZA splošno stavko v vzgoji in izobraževanju!

Izidi opredeljevanja o stavki

14. 12. 2017

Komisija, ki jo je imenoval Glavni stavkovni odbor SVIZ, bo predstavila podrobnejše informacije o glasovanju in sporočila odločitev glede izvedbe stavke 14. februarja 2018.

Rdeči alarm ostaja

13. 12. 2017

Nova stavka v osnovnih šolah na Nizozemskem. Zaposleni zahtevajo 1.4 milijarde evrov za dvig plač in ureditev delovnih pogojev.

Opredeljevanje o stavki v teku

8. 12. 2017

Na SVIZ v teh dneh že prejemamo zapisnike iz vrtcev in šol, kjer se zaposleni odločajo o izvedbi stavke v vzgoji in izobraževanju.

Tudi PIRLS 2016 pomembno priznanje našemu izobraževanju

6. 12. 2017

Rezultati bralne pismenosti naših četrtošolcev kažejo na še vedno visoko kakovost vzgojno-izobraževalnega sistema.

Začetek opredeljevanja zaposlenih o stavki v VIZ

5. 12. 2017

V videoposnetku tudi o razlogih, ki so privedli do odločanja o stavki. Če bo do sredine prihodnjega tedna le-ta izglasovana, se bo začela sredi februarja.

SVIZ ne pristaja na povečevanje razlik med visokošolskimi učitelji in zdravniki

4. 12. 2017

Drastično razvrednotenje pedagoškega dela na univerzah je povsem nesprejemljivo in ga je treba odpraviti takoj.

e-Svizove novice

4. 12. 2017

V naši mesečni publikaciji tokrat o odločitvi GO SVIZ za izvedbo splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, shodih po območnih odborih, priporočilih Evropske komisije za področje izobraževanja …

Brez motivacije ni učenja

1. 12. 2017

Dr. Mojca Juriševič je na predavanju, ki smo ga izpeljali pod okriljem Odbora za enakost SVIZ, spregovorila o motivaciji, pomembnosti socialnega konteksta, medosebnih odnosov in dobrega čustvenega počutja za učenje ter nadarjenosti.

GO SVIZ za stavko!

30. 11. 2017

Med 6. in 13. decembrom bodo o izvedbi stavke glasovali še članice in člani SVIZ ter ostali zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Ne siromašenju izobraževanja!

29. 11. 2017

Na zadnjem jesenskem shodu glavni tajnik s članicami in člani OO SVIZ Ljubljane in okolice o odločnih nadaljnjih korakih SVIZ za izboljšanje položaja izobraževanja in zaposlenih v njem.

Redno letno plenarno zasedanje evropskih socialnih partnerjev v izobraževanju

28. 11. 2017

Evropska komisija državam predlaga vložek vsaj 5 % BDP v izobraževanje.

Pismo premieru ob ponujenem odstopu državne sekretarke

27. 11. 2017

Na predsednika Vlade smo naslovili javno pismo z vprašanji, stališči, pozivi in zahtevami ob nedavno ponujenem odstopu državne sekretarke MIZŠ.

Izobraževanje ne občuti okrevanja in rasti

24. 11. 2017

Na predzadnjem v nizu shodov SVIZ v Pivki s članicami in člani z območnih odborov Tolmin, Ajdovščina, Nova Gorica, Idrija, Obala, Ilirska Bistrica in Postojna

Nezadovoljni z marginaliziranim položajem

23. 11. 2017

V Mariboru so se na shodu za izboljšanje plač učiteljic in učiteljev ter drugih strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju zbrali članice in člani OO SVIZ Podravje.

Za varno in spodbudno učno okolje

22. 11. 2017

Odprte prijave za udeležbo na nacionalni konferenci v organizaciji SVIZ, MIZŠ in ZRSŠ, ki bo 20. decembra izpeljana na Brdu pri Kranju.

Skupaj za izobraževanje!

22. 11. 2017

SVIZ ter predstavniki ravnateljic in ravnateljev so se v skupni izjavi zavzeli za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in ustrezno vrednotenje dela zaposlenih v njem ter napovedali možne prihodnje aktivnosti.

Časoris pri pouku

20. 11. 2017

Spletni časopis za mlajše učence predstavlja svet preprosto, razumljivo in v prijaznem jeziku ter je lahko učiteljicam in učiteljem v koristno pomoč v razredu.

Na izredni seji o napovedi stavke!

17. 11. 2017

Dovolj je bilo podcenjevanja in marginalizacije vzgoje, izobraževanja, raziskovanja in vseh zaposlenih!

Tudi v Ormožu odločno o zahtevah

17. 11. 2017

Več kot 200 članov z območnih odborov SVIZ Ptuj, Lenart, Ormož in Pomurje sodelovalo na srečanju v okviru kampanje za zvišanje plač izobraževalcem.

Konferenca Varno in spodbudno učno okolje

16. 11. 2017

V organizaciji SVIZ, MIZŠ in ZRSŠ 20. decembra 2017, na Brdu pri Kranju.

Nezadovoljni z vse slabšim položajem izobraževanja

16. 11. 2017

Več kot 360 članic in članov SVIZ je na shodu v Celju izrazilo odločenost vztrajati pri izboljšanju vrednotenja dela izobraževalk in izobraževalcev.

GO SVIZ zahteva izboljšanje plač

14. 11. 2017

SVIZ bi bil zadovoljen, če bi se vlada o izboljšanju prejemkov izobraževalcev dogovorila za pogajalsko mizo, sicer bo treba ubrati tudi druge poti in možnosti.

Učna motivacija in delo z nadarjenimi v vrtcu in šoli

10. 11. 2017

Vabljeni, da se nam 29. novembra 2017 pridružite na predavanju dr. Mojce Juriševič o različnih vidikih motivacije za učenje, kakovostnem poučevanju ter prepoznavanju nadarjenih v vrtcu in šoli.

Državljanska vzgoja in izobraževanje

8. 11. 2017

Na Pedagoškem inštitutu so predstavili prve ugotovitve mednarodne raziskave ICCS 2016, izšla tudi nova študija omrežja Eurydice o državljanski vzgoji v šolah po Evropi.

Na shodu v Krškem za boljše plače

7. 11. 2017

Glavni tajnik je na srečanju s članicami in člani z OO SVIZ Novo mesto, Bela krajina in Posavje poudaril, da bo sindikat v svojih zahtevah lahko uspešen le ob aktivni podpori celotnega članstva.

e-Svizove novice_oktober 2017

27. 10. 2017

Pišemo o razširjeni seji GO SVIZ ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, shodih po območnih odborih v okviru kampanje "Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?", spremembah Zakona o vrtcih, stavki nizozemskih kolegov ... Vabljeni k branju!

Kaj lahko dobimo?

26. 10. 2017

Veliko, če bomo aktivni in odločni!

Položaj študentov

24. 10. 2017

Zadnje zakonske spremembe so korak v pravo smer, še vedno pa je treba marsikaj postoriti, na kar SVIZ kot sopodpisnik opozarja tudi v javnem pismu.

Odločno k zvišanju plač!

20. 10. 2017

Glavni tajnik SVIZ bo na srečanjih s članstvom po OO predstavil potek pogajanj z Vlado RS in nadaljnje aktivnosti sindikata v boju za ustrezno zvišanje plač izobraževalkam in izobraževalcem. V sredo, 25. 10. 2017, vabljeni v Kranj!

Po indeksu enakosti spolov deseti

13. 10. 2017

EIGE izpostavlja, da so ženske v EU na splošno bolj izobražene, a pogosto delajo v slabše vrednotenih in manj perspektivnih sektorjih ter poklicih.

Posebna Obvestila po razširjeni seji GO SVIZ

11. 10. 2017

Do zvišanja plač tudi s stavko, če bo potrebno!

Objavljene spremembe Zakona o vrtcih

10. 10. 2017

Novela prinaša preimenovanje delovnega mesta pomočnika vzgojitelja. Sledi umestitev v katalog delovnih mest in določitev višine osnovne plače.

Začeli boj za zvišanje plač!

6. 10. 2017

Glavni tajnik SVIZ je v svojem govoru ob 5. oktobru opozoril, da je področje izobraževanja zmeraj bolj marginalizirano, status učitelja v družbi nezavidljiv, plačilo za zahtevno in odgovorno delo neustrezno.

Zahteve so povsem jasne, izražene resno in odločno

5. 10. 2017

Več kot tisoč vzgojiteljev in učiteljev Vladi in odločevalcem jasno sporočilo svoja pričakovanja in zahteve. Do cilja tudi s stavko!

Podpora prihaja z vseh strani

4. 10. 2017

Pred obeležitvijo svetovnega dneva učiteljev z razširjeno sejo v Ljubljani na SVIZ prihajajo številna pisma in izrazi podpore.

KSJS s podporo poklicnim gasilcem

3. 10. 2017

Konfederacija podpira legitimno prizadevanje SPGS za izboljšanje plač poklicnih gasilcev, ki poteka v mednarodnemu letu boja za višje plače.

e-Svizove novice so nazaj

29. 9. 2017

V naši publikaciji boste skozi vse šolsko leto ponovno lahko spremljali najpomembnejše dogodke, ki oznamujejo dejavnost sindikata v posameznem mesecu.

Višja izobrazba, boljša plača ...

28. 9. 2017

Po podatkih SURS so lani najvišjo povprečno mesečno bruto plačo prejeli višje- in visokošolsko izobraženi, tisti s srednješolsko in osnovnošolsko izobrazbo ali manj so zaslužili bistveno slabše.

Ob maternem jeziku tudi tuji

26. 9. 2017

V okviru rednega osnovnošolskega programa se je v Sloveniji učilo prvega tujega jezika 109.699 osnovnošolcev, večina angleščino.

5. oktober 2017 - razširjena seja GO SVIZ

25. 9. 2017

V SVIZ ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev začenjamo boj za izboljšanje plač učiteljic in učiteljev ter drugih strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Le z drugimi gre naprej

20. 9. 2017

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Pedagoški inštitut v šolskem letu 2017/18 nadaljujeta z brezplačnimi izobraževanji na temo medkulturne vzgoje in izobraževanja.

Za šolstvo zmanjka

18. 9. 2017

Ob začetku šolskega leta je tudi španski učiteljski sindikat opozoril na številne negativne posledice varčevanja v izobraževanju.

Zahtevamo več sredstev in zvišanje plač!

14. 9. 2017

Komentirali smo EAG2017 in predstavili ter utemeljili zahteve po zvišanju plač v vzgoji in izobraževanju ter napovedali (možne) aktivnosti sindikata v prihodnjih tednih in mesecih.

Kdaj v šolo in na fakulteto?

13. 9. 2017

V šolskem in akademskem koledarju za leto 2017/18, ki ju pripravlja mreža Eurydice, so na voljo podatki o organizaciji pouka v sedemintridesetih evropskih državah.

Donosno upravljanje prihrankov javnih uslužbencev za dodatno pokojnino

8. 9. 2017

Mineva 6. leto, odkar pokojninski sklad javnih uslužbencev upravlja Modra zavarovalnica.

Odprava plačnih anomalij - praktična navodila

6. 9. 2017

Pristojno ministrstvo je objavilo okrožnice z navodili za implementacijo izpogajanih sprememb.

Opozorilna stavka zaposlenih v izobraževanju

5. 9. 2017

Zaposleni v Srbiji po ponedeljkovem opozorilu že najavljajo nadaljevanje aktivnosti.

Pet tisoč funtov manj kot leta 2010

5. 9. 2017

Ob izrazitem zniževanju plač v šolstvu se v Veliki Britaniji soočajo s pomanjkanjem učiteljic in učiteljev.

Nekaj statističnih podatkov o pravkar končanem šolskem letu

30. 8. 2017

Statistični urad je pripravil zanimive podatke o šolskem letu 2016/2017.

Obvestila GO SVIZ - avgust 2017

30. 8. 2017

Uskladitev plač do 26. plačnega razreda, delovni čas učiteljev, zahteve po izboljšanju plač strokovnih delavcev, razpisa štipendij in subvencij.

Pred novimi začetki

28. 8. 2017

Čez nekaj dni se začenja novo šolsko leto.

Dodatna pojasnila glede odprave anomalij

22. 8. 2017

O dvigu plač poslovnim sekretarjem in postopku realizacije tega dviga.

Šolski koledar 2017/2018

18. 8. 2017

Objavljamo šolski koledar za prihajajoče šolsko leto. Po pošti ga bodo sindikalni zaupniki prejeli v prihodnjih dneh.

Prenovljena spletna stran

9. 8. 2017

Vabimo vas k prebiranju vsebin, ki jih pripravljamo za vas, veseli pa bomo tudi vaših predlogov za izboljšanje uporabniške izkušnje.

Popravki Pravilnika o upravljanju učbeniških skladov

8. 8. 2017

Ministrico za izobraževanje opozorili, da v popravkih niso odpravljene napake, ki smo jih v sindikatu izpostavili pred dvema mesecema.

Medvrstniško nasilje v šoli

7. 8. 2017

Raziskava PISA 2015 kaže, da je tovrstno nasilje precej razširjeno in negativno vpliva na učne dosežke.

Nenatančne in napačne interpretacije glede delovnega časa

31. 7. 2017

Polne tedenske delovne obveznosti učiteljice in učitelji ne izpolnijo zgolj s tem, da opravijo tedensko učno obveznost in z njo neposredno povezano delo.

Obvestila GO SVIZ - julij 2017

28. 7. 2017

O dogovorjenem na pogajanjih za odpravo anomalij v plačnem sistemu in ureditvi delovnega časa učiteljev.

Delovni čas učiteljev v kolektivni pogodbi

27. 7. 2017

V pogajanjih dosežen temeljni cilj, ki je bil na sistemski ravni zagotoviti celostno ureditev delovnega časa učiteljic in učiteljev.

Izglasovan podpis aneksov

25. 7. 2017

Članice in člani najvišjega organa sindikata med kongresoma so potrdili pristop SVIZ k podpisu aneksov h kolektivnim pogodbam.

Za takojšnje izboljšanje razmer v znanosti

24. 7. 2017

SVIZ je kritičen do dozdajšnje brezbrižnosti predsednika vlade ob številnih svarilih, da se pogoji za raziskovalno delo v naši državi že nekaj let izrazito slabšajo.

Dosežek gruzijskih kolegov

20. 7. 2017

Učiteljice in učitelji v javnih šolah so po letih neurejenosti tega področja upravičeni do nadomestila za bolniško odsotnost z dela, obračunanega od njihove polne plače.

Jeziki v šoli

17. 7. 2017

Evropsko omrežje za izmenjavo podatkov v izobraževanju Eurydice je nedavno objavilo novo poročilo z naslovom »Pomembni podatki o poučevanju jez...

Štipendije in subvencije SVIZ

14. 7. 2017

Do 28. septembra 2017 odprt razpis za štipendije, do 12. oktobra 2017 razpis subvencij za pridobitev ustrezne izobrazbe.

Visoka učinkovitost sistema

13. 7. 2017

Strokovnjaki v študiji, osveženi z najnovejšimi podatki, ugotavljajo, da se je učinkovitost sistema izobraževanja pri nas še po...

Boljši, slabši, povprečni ...

11. 7. 2017

V Statističnem uradu RS (SURS) so ob letošnjem dnevu Evrope pripravili publikacijo Boljši, slabši, povprečni (Statistični po...

Pripombe na predlog novele Zakona o OŠ

3. 7. 2017

V petek, zadnjega junijskega dne, se je zaključila pred dobrim mesecem odprta javna razprava o predlogu sprememb in dopolnitev Zakona o osnovni ...

Vlada bi dala najslabše plačanim javnim uslužbencem le 18 od 70 milijonov

27. 6. 2017

sporočilo za medije! VLADA BI DALA NAJSLABŠE PLAČANIM JAVNIM USLUŽBENCEM LE 18 OD 70 MILIJONOV EVROV Vlada namenja za odpravo anomalij na...

Pismo glavnemu vladnemu pogajalcu

26. 6. 2017

  Ministrstvo za javno upravo Boris Koprivnikar, minister Tržaška cesta 21 1000 Ljubljana   Ljubljana, 26. junija ...

Ob dnevu javnih storitev - SVIZ se pridružuje vseevropski kampanji za plače

23. 6. 2017

SVIZ SE PRIDRUŽUJE VSEEVROPSKI KAMPANJI ZA VIŠJE PLAČE   Čas je, da se tudi delo slovenskih delavk in delavcev boje ovrednoti in da dr...

Ulica je bila polna!

20. 6. 2017

Sindikati, člani Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, so v torek, 20. junija, ob 13. uri pred sedežem vlade organizirali protestni s...

Skupaj za skupino J in ostale najslabše plačane v javnem sektorju

19. 6. 2017

Pred torkovim protestom so predstavniki KSJS predstavili podrobnosti shoda ter pričakovanja in zahteve glede pogajanj za odpravo anomalij. V uvodu ...

Poletna muzejska noč 2017

15. 6. 2017

Slovenijo bo v soboto, 17. junija, povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki od poznega popoldneva d...

Vlada blokirala pogajanja v kulturi z žaljivim ultimatom

12. 6. 2017

sporočilo za medije!     VLADA BLOKIRALA POGAJANJA V KULTURI Z ŽALJIVIM ULTIMATOM Vladna stran s predlaganim 0,15-odstotnim i...

Skupaj za skupino J ter pomočnike vzgojiteljic

6. 6. 2017

sporočilo za medije!   SKUPAJ ZA SKUPINO »J« TER POMOČNICE IN POMOČNIKE VZGOJITELJIC   Vsaj zaposleni na na...

Sprememba pri višini dodatka za pripravljenost na določenem kraju izven kraja zaposlitve

12. 5. 2017

Konec aprila letos (25. 4. 2017) je bil v Uradnem listu RS objavljen Aneks št. 9 h Kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS), ki na novo...

Predpoletni oddih v Termah Vivat

11. 5. 2017

  Spoštovani sindikalni zaupnice in zaupniki SVIZ, Iz Term Vivat (Moravske Toplice) so nam posredovali posebno ponudbo za...

Bližajo se jubilejne igre

10. 5. 2017

V soboto, 13. maja, se bodo v organizaciji območnega odbora SVIZ Novo mesto odvile že 10. Svizove športne igre, na katerih bo tekmovalo in s...

Predzadnji iz niza izobraževalnih seminarjev

8. 5. 2017

V organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture SVIZ Slovenije (SVIZ) je 8. in 9. maja 2017 v Portorožu potekal izobraževalni se...

Učitelji in raziskovalci ogorčeni nad nadaljnjim zapostavljanjem izobraževanja in znanosti

5. 5. 2017

sporočilo za medije! UČITELJI IN RAZISKOVALCI OGORČENI NAD NADALJNJIM ZAPOSTAVLJANJEM IZOBRAŽEVANJA IN ZNANOSTI Vlada v Nacionalnem reformnem pro...

Vladna izhodišča za pogajanja so za SVIZ nesprejemljiva

4. 5. 2017

sporočilo za medije!     VLADNA IZHODIŠČA ZA POGAJANJA O VREDNOTENJU DELOVNIH MEST, KI SO PRIMERLJIVA Z Z...

Ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela

26. 4. 2017

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem p...

Predlog Zakona o vajeništvu potrjen v DZ

26. 4. 2017

Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so 25. aprila 2017 z 52 glasovi za in 16 proti sprejeli predlog zakona o vajeništvu, ki ga je vlada ...

Predsodki se ne zmanjšujejo

19. 4. 2017

Na omizju Odbora za enakost SVIZ o vlogi šole pri procesih vključevanja in izključevanja različnosti, o raziskavah o vsakdanjem življenju LGBT oseb v Sloveniji, funkciji koordinatorja LGBT.

Shod za znanost, za prihodnost

14. 4. 2017

sporočilo za medije! SHOD ZA ZNANOST, ZA PRIHODNOST SVIZ podpira shod slovenskih raziskovalk in raziskovalcev ter njihove ...

Izobraževalni seminar za srednješolske zaupnike

10. 4. 2017

Z izobraževalnim seminarjem za sindikalne zaupnice in zaupnike SVIZ v srednjih, višjih šolah in dijaških domovih se je te dni, ...

LGBTI v vzgoji in izobraževanju - omizje o predsodkih in stereotipih

5. 4. 2017

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) – Odbor za enakost SVIZ vabi svoje članice in člane ter druge za...

Urejanje učbeniških skladov

29. 3. 2017

Pred dnevi je SVIZ na MIZŠ posredoval pripombe na predlagani pravilnik o upravljanju učbeniških skladov, ki ga je ministrstvo pred tem ...

Redna spomladanska seja GO SVIZ

22. 3. 2017

V ponedeljek in torek, 20. in 21. marca, je bila v Postojni izpeljana redna seja Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture ...

Stališča SVIZ do predlogov ZViS in ZRRD

16. 3. 2017

SVIZ je včeraj na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poslal pripombe na predlog izhodišč zakonov o visokem šolstvu te...

Sindikalni zaupnice in zaupniki z ministrom

13. 3. 2017

V organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se je v Postojni 14. marca 2017 nadaljeval dvodnevni ...

Številčna udeležba na izobraževalnem seminarju

24. 1. 2017

V organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se je 24. januarja 2017 v Portorožu nadaljeval dvodnevni i...

Izobraževanje za zaupnice in zaupnike v predšolski vzgoji

23. 1. 2017

V organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture SVIZ Slovenije (SVIZ) 23. in 24. januarja 2017 v Portorožu poteka izobraževalni se...

Revščina vse večja in globlja

10. 1. 2017

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je v sklopu svojega odbora za enakost pripravil omizje o izpostavljenosti revščini in razlikah med spoloma na tem področju.

Življenjske zgodbe pri pouku

6. 6. 2016

V sklopu Odbora za enakost SVIZ smo izpeljali drugi dogodek na temo vključevanja otrok priseljencev in beguncev v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem.

Vključevanje otrok priseljencev v vzgojo in izobraževanje

30. 3. 2016

Spoprijemanje z različnostjo je med temeljnimi izzivi sodobnih demokratičnih institucij, tudi javnega šolanja v sodobni pluralni družbi.

Kakšna je moč izobrazbe?

25. 3. 2016

Ženske v povprečju dosegajo višjo raven izobrazbe in svoje izobraževanje tudi hitreje uspešno zaključijo, a jih je na najodgovornejših mestih v družbi še zmeraj zelo malo …

Predavanje Aktivno državljanstvo, enakost spolov in mediji

19. 1. 2016

Mag. Nataša Briški o analizah zastopanosti spolov v tradicionalnih medijih ter o zgledih iz izobraževanja.

Kako z naturopatijo krepiti kognitivne zmožnosti, koncentracijom delovno storilnost in vnemo

26. 11. 2015

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) – Odbor za enakost SVIZ Slovenije vabi na PREDAVANJE »KAKO Z NATUROPATIJO KREPITI KOGNITIVNE ZMOŽNOSTI, KONCENTRACIJO, DELOVNO STORILNOST IN VNEMO«.

Spolno občutljiva raba jezika

18. 6. 2015

Na omizju, ki ga je v sklopu Odbora za enakost pripravil SVIZ, je potekala tudi razprava o tem, kako se spolna (ne)enakost intenzivno zrcali skozi jezik v pedagoškem vsakdanu.