Ljubljana, 28. 12. 2020

Aroganca, nekompetentnost in žaljiva ukazovalnost oblasti

sporočilo za medije!AROGANCA, NEKOMPETENTNOST IN ŽALJIVA UKAZOVALNOST OBLASTI PRI TESTIRANJU UČITELJSTVA

Avtoritarno ukazovanje vladnih predstavnikov je preseglo vsako mejo!Ljubljana, 28. decembra 2020 – Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti nagnal na testiranje, je nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten. Predstavnik Vlade RS je vzgojiteljem in učiteljem zažugal, da se morajo 2. in 3. januarja, na dela prosta dneva, testirati, sicer v ponedeljek, 4. januarja, ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli. Medtem ko tudi ministrica za izobraževanje že dva tedna po vseh medijih napoveduje, kako se bo ob idealnih razmerah pouk za prvo triado v šolah obnovil 4. januarja, Sindikatu, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki je reprezentativni predstavnik interesov preko 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih in šolah, tega doslej ni omenila niti z besedo.

Kako naj bi izgledala vrnitev v vrtce in šole, se s SVIZ-om ni pogovarjal ali usklajeval nihče. Tudi manj kot teden dni pred tem – z vključenimi prazničnimi dnevi pred nami! – o tem ne sindikat niti širša javnost ne ve nič. Tudi glede vprašanja omenjenih testiranj je SVIZ seznanjen zgolj iz izjav vladnega govorca minuli vikend, čeprav je SVIZ že v minulih mesecih večkrat predlagal razpravo (tudi) o teh vprašanjih in se je tudi zavzel za prioritetno (a prostovoljno) cepljenje zaposlenih v izobraževanju. SVIZ se sprašuje, ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje?! Kam? Na točke, kjer se opravljajo množična  testiranja? Bodo čakali v vrstah? Bodo dobili povrnjene potne stroške? Je to del njihovih delovnih obveznosti? So to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo? Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo uspeli ali se ne bodo želeli testirati? Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo?

To avtoritarno ukazovanje je preseglo vsako mejo! Z zaposlenimi v vrtcih in šolah predstavniki vlade – od vodje vladne posvetovalne skupine dr. Mateja Lahovnika do govorcev in ministrov – ravnajo, kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi, ker namesto njih zanje misli režim?! In v temelju te arogantne, ukazovalne, a obenem skrajno zmedene in destruktivne politike, ki že pol leta zavrača vsakršno vsebinsko dogovarjanje z učiteljstvom in ki povsem ignorira praktike ter vodstva šol in vrtcev, je ministrica dr. Simona Kustec. Njen včerajšnji nastop v oddaji Politično na nacionalni televiziji je zgolj odlična (in hkrati žalostna) ilustracija te nekompetentnosti. SVIZ zahteva, da se o načinu in pogojih testiranja učiteljstva - ki ga SVIZ ne zavrača, temveč spodbuja – šolske oblasti dogovorijo s SVIZ in da se zdajšnji ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora s sindikatom.

Ob vsej zmedi, ki jo s svojimi izjavami povzročajo predstavniki Vlade RS, pa SVIZ opozarja, da odločitev o začetku pouka v prvi triadi s 4. januarjem 2021 sploh še ni niti sprejeta! SVIZ predlaga, naj vlada glede na aktualno epidemiološko situacijo najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage, vse potrebno ustrezno in pravočasno skomunicira z vsemi deležniki in, upoštevaje praznične in dela proste dni, postavi bolj realen termin ter na delovne dni organizira opravljanje hitrih testov.


X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Glendina Čurin
07.01.2021

Pridobivanje mnenj članov SVIZa o testiranju in cepljenju poteka "kar tako, čez palec". Mnogi člani se niso utegnili odzvati, saj je poziv do njih prišel prepozno ali pa sploh še ne. Mnogi se niso odzvali, morda tudi zato, ker jih je strah javno izraziti svoje mnenje. Gre za resne zadeve in resnih zadev se je treba lotiti resno. SVIZ je sindikat vseh učiteljev, tako tistih, ki testiranje in cepljenje podpirajo, kot tistih, ki se zaradi različnih razlogov nočemo ne testirati, ne cepiti. Se morda motim?

Neli
06.01.2021

"Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo uspeli ali se ne bodo želeli testirati? Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo? To avtoritarno ukazovanje je preseglo vsako mejo!"
To so vaše besede.

Kaj se bo zgodilo z nami, če se ne želimo testirati? Bomo izgubili službo, čeprav bomo na delovno mesto prihajali povsem zdravi? Nas bodo testirali s hitrimi testi, ki niso zanesljivi?

"Zdravnik Erik Brecelj, ki že dlje časa opozarja na korupcijo v slovenskem zdravstvu, pravi, da se pri takšnih dobavah celo politiki poenotijo, vsem je skupno, da jih zanima le denar. Medtem so v zdravstvenih zavodih, kjer omenjene teste že uporabljajo, skeptični. Kot poudarjajo, certifikati in dejanska zanesljivost testov običajno nimajo prav dosti skupnega."
Vir: https://www.24ur.com/novice/korona/o-nabavi-hitrih-antigenskih-testov-to-je-sramota-za-slovenijo.html

Zakaj člani nimamo nobene besede in nas nič ne vprašate? Zakaj ne ščitite našo nedotakljivost telesa in pristajate na OBVEZNO TESTIRANJE?

Kaj bo sledilo? OBVEZNO CEPLJENJE?

Valentina
05.01.2021

Torej, testiranje ali odpoved? Res odlične možnosti za nas, ki se trudimo... Pa naj me raje pred zid postavijo... Upam, da zmaga zdrava pamet, torej, da sama odločam o posegih v svoje telo. Pohvala vsem, ki še razmišljate s svojo glavo.

Saša Jagodič Pinoza
04.01.2021

Danes je ga.ministrica lepo povedala, kako si ona predstavlja "prostovoljno" testiranje. Ravnatelj naj s tistim majhnim deležem učiteljev, ki se ne želijo testirati, opravi pogovor... Kaksen bi naj bil scenarij takega pogovora je najbrž jasno... Se bojim, da bo potekalo tako tudi prostovoljno cepljenje... Pa kaj res nič ne moremo, se res moramo it to njihovo igro??? Obrača se mi... 🤮

Tanja Potočnik
04.01.2021

Se pridružujem vsem predhodnim komentarjem članov, ki nasprotujejo obveznemu testiranju in obveznemu cepljenju. Vsaka prisila je nedopustna! Veseli me, da nas je toliko podobno mislečih in da nismo ovce. Čestitke vodstvu SVIZ-a za odličen zapis in korektno zastopanje sindikata. SVIZ mora podpirati in se zavzemati za SVOBODNO ODLOČANJE o testiranju in cepljenju!

Sabina Jurič Šenk
04.01.2021

Pozdravljeni,
prosim, da sindikat pripravi vprašalnik za svoje člane, kjer naj nas pozove, da se jasno opredelimo glede testiranja in cepljenja.
Dokler ne bo sindikat razolagal z večino odgovorov, se ne sme zgoditi nič: ne testiranje, kaj šele cepljenje. Če to pomeni kasnejše odprtje šol, naj se pač zgodi tudi to.

Otroke učimo postati samostojni, avtonomni, kritični. Prosim, da ne postimo, da se nas obravnava kot prestrašene sledilce navodil!

Glendina Čurin
04.01.2021

SVIZ bi moral nujno pridobiti mnenja vseh svojih članov glede testiranja in cepljenja, zastopati pa tako tiste člane, ki se iz kakršnegakoli razloga ne želimo ne testirati ne cepiti, kot tiste, ki so s svojim telesom pripravljeni sodelovati v eksperimentu z nepredvidljivimi daljnoročnimi posledicami.

irina
04.01.2021

Prosim, da sindikat upošteva stališča mnogih zaposlenih v VIZ in da odločno nastopi proti prisilnemu testiranju in cepljenju. Oboje je odločitev vsakega posameznika, prisilni način testiranja in cepljenja je hujša kršitev in poseganje v integriteto posameznika.

Mateja Košir
03.01.2021

Se popolnoma strinjam.
Nimam težav s testiranjem vsake toliko, ampak iz najnovejšega poziva je razvidno, da to planirajo kar na nekaj dni.
Popolnoma nepomembno je, da sem jaz edina testirana med dnevno stotimi otroki, s katerimi stopim v stik.
Prosim sindikat, da se tu odločno upre. Gre za našo lastno odločitev glede našega telesa.

Jani Mihelič
03.01.2021

Apeliram na sindikat, da odločno nastopi proti prisilnemu testiranju in cepljenju. Oboje je odločitev vsakega posameznika, ker je to hujša kršitev in poseganje v integriteto posameznika.

Barbara S. Koderman
29.12.2020

Zgrešili ste bistvo... ni pomembna sobota, pa nadure, pa potni stroški... pomembna je pravica, da nekaj odklonimo!
Naša pravica je, da nas ne testirajo, če ne želimo... sama sem že dva meseca doma in sem ZDRAVA in težko čakam, da vidim svoje vrtčevske otroke.
Če želite še vedno zastopati interese nas, ki vam plačujemo članarino že v desetletjih, bo treba zapise spremenit in se dejansko postavit za nas in naše pravice, posledično pa seveda tudi pravice tistih, zaradi katerih smo tu - OTROK!!!

Lenart Barat
29.12.2020

Sam se bom udeležil testiranja, varovati želim sebe in druge. Odziv SVIZa pa je znova nagajanje in sejanje zmede in nezadovoljstva. Že videno in pričakovano. Prej bi pričakoval pozive za upoštevanje ukrepov, da se bomo lahko čim prej vrnili v šolske klopi.

Mateja Maguša
28.12.2020

Se strinjam z zapisom in popolnoma podpiram enako misleče, saj se tudi sama sprašujem, po katerem zakonu, pravilniku, pogodbi... se nas lahko kdo prisili v testiranje, kaj šele cepljenje? K zdravniku po navadi gremo bolni ali ko nam kaj manjka (zdravi po večini nikoli, razen tisti, ki jim je bilo vsakodnevno/tedensko v navadi). Torej testiranje. Zakaj bi torej moral biti zdrav človek, brez znakov, ki se ni z nikomer družil, testiran? Totalni nesmisel. Torej bi bilo potrebno testirati enkrat dnevno, še bolje dopoldan in popoldan, če malo karikiram. Kam to pelje? Nismo mi zdravstveni delavci in ne delamo v takšnih pogojih kot oni. Torej bi se mogli v prvi vrsti testirati tudi npr. prodajalci, ki imajo še veliko več stika z ljudmi, tudi z rizičnimi skupinami. Jaz osebno se tetirala ne bom, dokler ne bom imela znakov okužbe ali sumila, da sem zbolela. Cepiti se ne nameravam. Sploh ne v začetni fazi, ko se ne ve, kaj so stranski učinki, kako deluje, kako dolgo dobo delovanja ima cepivo... Mogoče kdaj. Zaenkrat pa me v to ne bodo prisilili. Upam pa, da zaradi tega ne ostanem brez službe, ker bom upornica...

Anja Novak
28.12.2020

Samo en stavek:
"Na človeku je prepovedano delati medicinske ali druge znanstvene poskuse brez njegove svobodne privolitve." 18.člen Ustave RS
Cepivo je nepreizkušeno, nikoli in nikdar ni v tako kratkem času nastalo kakršnokoli učinkovito in varno zdravilo, kaj šele cepivo za množično uporabo.
Mene ne bo nihče prisilil v to, da bom poskusni zajček!

Mojca Rožman
28.12.2020

Citiram:
" Politično nasilje, kot je Foucault poimenoval tisto, čemur rečem nasilna skrb, ni ne naključje, ne napaka in še redkeje izjema - je del institucij vednosti: Institucije vednosti, skrbi in nege, kot je medicina, prav tako pripomorejo k vzdrževanju politične oblasti.....Zdi se mi, da je prava politična naloga v družbi, kot je naša, kritično presojati delovanje institucij, ki se zdijo nevtralne in neodvisne; treba jih je kritizirati in napadati tako, da bo politično nasilje ki se je skoznje vselej izvrševalo prikrito, razkrinkano, tako, da se bomo lahko bojevali proti njim".
(Darja Zaviršek, Skrb kot nasilje)
Mojca Rožman

Mojca Rožman
28.12.2020

Citiram:
" Politično nasilje, kot je Foucault poimenoval tisto, čemur rečem nasilna skrb, ni ne naključje, ne napaka in še redkeje izjema - je del institucij vednosti: Institucije vednosti, skrbi in nege, kot je medicina, prav tako pripomorejo k vzdrževanju politične oblasti.....Zdi se mi, da je prava politična naloga v družbi, kot je naša, kritično presojati delovanje institucij, ki se zdijo nevtralne in neodvisne; treba jih je kritizirati in napadati tako, da bo politično nasilje ki se je skoznje vselej izvrševalo prikrito, razkrinkano, tako, da se bomo lahko bojevali proti njim".
(Darja Zaviršek, Skrb kot nasilje)
Mojca Rožman

Lidija Kovačič
28.12.2020

Pa sem le dočakala odziv sindikata na to neverjetno novico, ki sem jo slišala v soboto. Pravzaprav so mi jo posredovali sorodniki, saj jaz že nekaj časa ne spremljam teh zmedenih, nesramnih, arogantnih in žaljivih neumnosti, ki jih klatijo nesposobni politiki. Še za operacijo moraš podpisati, da se strinjaš z njo. Kako si dovoli naduti Kacin ukazati kar preko medijev, da moramo učitelji na testiranje. Priznam, da bi mogoče šla na prostovoljno testiranje, nikakor pa si ne dovolim, da mi bo nekdo ukazal, kaj naj počnem s svojim telesom. To me spominja na neko vrsto drugo dejavnost, kjer morajo ženske ubogati moške, da zaslužijo. Po 35 letih delovne dobe v šolstvu se zdaj počutim skrajno ponižana in ne morem verjeti kakšno škodo lahko politika naredi stroki. Vsem učencem, dijakom in študentom so naredili neverjetno škodo, ki se bo težko popravila. S tem zadnjim ukazom pa so res presegli vsako mejo. Sem zelo besna. Upam, da bo sindikat kaj dosegel.

Dejan Učakar
28.12.2020

Nekako bi še razumel cepljenje, ampak testiranje? Mar bo vsak dan?

Mojca Kralj
28.12.2020

Hvala. Nihče nas ni vprašal, ali imamo pogoje za delo na daljavo in kako zmoremo delati preko 10 ur dnevno. Kako zmorejo učenci in starši. Nihče nam s testiranjem ne more zagotoviti, da ne bo prišlo do okužbe ali pa je morebiti test pokazal lažno negativno.

Maja Trupi
28.12.2020

Hvala za iskren zapis. Nihče nas nič ne vpraša, vse izvemo iz medijev in to nikakor ni prav. Tudi jaz podpiram PROSTOVOLJNO testiranje, nikakor pa ne obvezno ali celo prisilno, s čim pogojeno. Poseg v telo človeka lahko dovoli samo človek sam.

Breda Pirnat
28.12.2020

Čestitam za dober zapis in odgovor na vladne pritiske.
Samo v razmislek. Predvidevam, da se vzgojitelj testira zato, da ne bo okužil otrok in staršev. Katere teste bodo meni predložili otroci in starši, da niso okuženi?
Pa lepe praznike in zaslužene počitnice.

Zorica Petrović
28.12.2020

Za sedanjo vladno koalicijo aroganca, ignoriranje ključnih socialnih partnerjev in enosmerni diktat po vertikali navzdol namesto obojestranske komunikacije niso nič novega, saj na ta način skuša prikriti lastno nekompenentnost pri strokovnih vprašanjih na področju zdravstva, šolstva in gospodarstva. Ampak tovrstna samopašnost in aroganca presegata vse zdravorazumske meje in nivo komunikacije je pod vsakim nivojem. Žal ni vprašanje, kako daleč misli vladajoča garnitura iti s takim načinom dela. Vprašanje je, kako daleč jim bomo dovolili državljani. Zato naprošam tako prvoborce našega sindikata, kot njihove kolege, da ZA NOBENO CENO ne popustijo diktatu o testiranju strokovnih delavcev na praznični vikend. Svoje sodelavce v vrtcih in šolah po vsej državi pa naprošam za podporo sindikatu, ki je, kot kaže, naša zadnja obrambna linija pred popolnim kolapsom pedagoške stroke v prid vzpostavitvi političnih in družbenih mehanizmov, zaradi katerih drsimo v diktaturo.

Gorazd Mauri
28.12.2020

Čestitke za iskren zapis! Vas podpiram 100%.

Vaš komentar