Ljubljana, 19. 3. 2021

Brezmejna solidarnost

Sorodne objave

Ob simbolični predaji čekov članicam in članom Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), ki jim je potres v zadnjih dneh minulega leta uničil ali močno poškodoval njihova domovanja, se je 19. marca 2021 še z dogodkom za javnost in medije sklenila uspešna humanitarna akcija, v kateri je sodeloval tudi SVIZ. Ponosni smo, da nam je uspelo za hrvaške kolegice in kolege ob izjemnem odzivu našega članstva zbrati skupno kar 42.720 evrov.

Sredstva so bila s posredovanjem hrvaškega učiteljskega sindikata že nakazana na račune njihovih članic in članov, ki so v potresu utrpeli škodo. Odvisno od stopnje poškodovanosti njihovih bivališč je posebna komisija pri SHU razdelila denar, ki smo ga zbrali v SVIZ, med 38 svojih članic in članov. Od teh jih je na podlagi merila skupnega števila vseh prejetih vlog in obsega poškodovanosti stavb devetnajst, katerih nepremičnine so bile označene kot uničene oziroma neuporabne (rdeča nalepka), prejelo po 11.300 kun pomoči (približno 1.500 evrov); dvanajst, katerih nepremičnine so začasno neuporabne, a jih je še mogoče sanirati (oranžna nalepka), po 7.500 kun (1.000 evrov) in sedem, katerih bivališča so uporabna ob upoštevanju priporočil (zelena nalepka), po 2.500 kun (330 evrov). Na humanitarni račun SHU za pomoč po potresu se je sicer skupaj steklo 1.313.900 kun ali približno 175.000 evrov.

Pod vodstvom predsednice SHU Sanje Šprem je bil 19. marca 2021 pred Osnovno šolo Dragutina Tadijanovića v Petrinji izpeljan zaključek akcije #SHUsolidarnopotres. Ob znanih epidemioloških razmerah in omejitvenih ukrepih je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj zbrane na dogodku nagovoril preko videoposnetka, skupaj s predsednico SHU pa sta se oba še enkrat iskreno zahvalila območnim odborom SVIZ-a, sindikatom zavodov, članicam in članom sindikata ter vsem posameznikom, ki ste pokazali, da se medčloveška solidarnost ne ozira na meje ali druge ovire.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj ob uspešno zaključeni akciji z zahvalo vsem, ki so solidarno prispevali sredstva:

 

Predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izraža hvaležnost zaposlenim v slovenskih vzgojno-izobraževalnih, raziskovalnih in kulturnih ustanovah, ki so donirali sredstva za pomoč hrvaških kolegom:
 

 

SVIZ je za pomoč prizadetim v potresu na Hrvaškem, kot omenjeno, zbral 42.720 evrov in s temi sredstvi pomagal 38 posameznikom. Seznam konkretnih prejemnikov pomoči je dostopen na tej povezavi.

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar