Ljubljana, 20. 11. 2017

Časoris pri pouku

Časoris je spletni časopis za otroke. Mlajšim učencem, starim od 6 do 12 let, je v njem predstavljen svet, v katerem živimo, na preprost in razumljiv način, v jeziku, ki je do njih prijazen.

Časoris je spletni časopis za otroke. Mlajšim učencem, starim od 6 do 12 let, je v njem predstavljen svet, v katerem živimo, na preprost in razumljiv način, v jeziku, ki je do njih prijazen. Urednica časopisa dr. Sonja Merljak Zdovc poudarja, da lahko učiteljice in učitelji Časoris v razredu uporabljajo vsak dan: "Pri slovenščini ali okolju, naravoslovju ali družbi lahko preberete novico dneva in jo povežete z učnim načrtom."

Urednica časopisa dr. Sonja Merljak Zdovc poudarja, da lahko učiteljice in učitelji Časoris v razredu uporabljajo vsak dan: "Pri slovenščini ali okolju, naravoslovju ali družbi lahko preberete novico dneva in jo povežete z učnim načrtom."

Se pri okolju denimo pogovarjate o celinah ali o državah, o enakopravnosti, raznolikosti ali o pravicah? V Časorisu poiščite članek o pogumni Malali, ki se bori za pravice deklet po svetu.

Učence seznanjate z evri? V Časorisu preberite članek o Panamskih ali Rajskih dokumentih, kjer je na otrokom primeren način predstavljeno, zakaj tudi država potrebuje svoj šparovček.

Urednica Časorisa obenem sporoča, da lahko časopis soustvarjate tudi vi in vaši učenci. Imate novico iz razreda ali s šolskega igrišča? Pišite jim in objavili jo bodo v rubriki Šola in jaz. Ob tem prosijo le, da jim fotografije pošljete posebej v priponki in da ob imenu in priimku mladih avtorjev pripišete še razred.

Pedagoškim delavcem in tudi staršem je namenjena rubrika Kako govoriti o na podstrani Za starše in učitelje. Zamisel zanjo se je ustvarjalcem Časorisa porodila, ker  so se soočali z vprašanjem, kako otrokom sporočiti slabo novico. Kako se z njimi pogovarjati, ko se zgodi nekaj zelo hudega, kot je, denimo, nasilje na Dolenjskem, ki so si ga mnogi lahko ogledali na Facebooku? Odgovore so poiskali v medijih doma in v tujini, pri nasvetih jim pomagajo tudi strokovnjaki.

Še posebej pa ustvarjalci Časorisa opozarjajo na rubriko Tršica Nina, ki jo pripravlja Nina Jelen, učiteljica na podružnični šoli Podkum in v kateri objavljajo nasvete, ki pridejo prav tudi odraslim, ne le otrokom, ter na rubriko Zgodbe otrok sveta, v kateri predstavljajo otroke iz drugih držav in lahko z njo pomagajo krepiti strpnost in razumevanje. Skratka, pripravljavci Časorisa, ki skrbijo tudi za medijsko pismenost otrok in odraslih in na delavnicah učijo, kako prepoznati resnico v svetu lažnih novic,upajo, da boste pri njih vsak dan našli uporabno novico tudi zase in da bo Časoris postal vir vaše nujno potrebne dnevne doze informacij.

 

 

 

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar