Ljubljana, 2. 9. 2020

Cepljenje proti sezonski gripi

Sorodne objave

Člani Izvršilnega odbora SVIZ so na svoji seji konec avgusta sprejeli sklep o tem, da bo sindikat pozval Vlado RS, naj vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, za katere se s pričetkom pouka po modelu B povečuje možnost prenosa bolezni, zagotovi možnost brezplačnega cepljenja proti gripi (ko bo le-to na voljo). SVIZ je včeraj na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec tako naslovil uradni dopis z omenjenim predlogom. Naše pismo si lahko v celoti preberete v nadaljevanju.

Spoštovana gospa ministrica,

z začetkom šolskega leta in začetkom jeseni se začenja tudi sezona respiratornih okužb in gripe. Na NIJZ opozarjajo, da bo letos zaradi razmer z boleznijo covid-19 še posebej pomembno, da se proti gripi cepi čim več ljudi, posebej tistih, pri katerih bi bolezen lahko imela težji potek ali zaplete, pa tudi zaposleni v zdravstvu, domovih za starejše in drugih nujnih službah.

Zato vas v luči aktualnih razmer, povezanih s širjenjem epidemije in naraščanjem okuženih z virusom Covid-19, pozivamo, da se vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, za katere se s pričetkom pouka po modelu B povečuje možnost prenosa bolezni, zagotovi možnost brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi (ko bo le-to na voljo).

Na ta način bi država zmanjšala motnje v pedagoškem procesu, do katerih pride sicer vsako jesen in zimo, ko se začne sezona respiratornih okužb in gripe, letos pa je tveganje tako za zaposlene kot tudi učence, dijake in posledično njihove starše zaradi možnosti sočasnega porasta okužb z virusom Covid-19 še večje. Menimo, da bi bila pravočasna in sistematična precepljenost proti sezonski gripi vseh zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja smiseln ukrep za zagotovitev čimbolj nemotenega poteka pouka v šolskem letu 2020/21, za katerega si vsi zelo prizadevamo.

Prav tako vas pozivamo, da za vse zaposlene v dejavnosti vzgoje in izobraževanja zagotovite možnost sistematičnega in brezplačnega testiranja oziroma preverjanja okuženosti z virusom Covid-19. Tudi to je lahko eden od učinkovitih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19 in način za čimbolj nemoteno izvedbo pouka v šolskem letu 2020/21.

Z lepimi pozdravi,

Jelka Velički, predsednica GO SVIZ
Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar