Ljubljana, 15. 3. 2022

Česa (vse) ministrica ne razume?!

Skladno s sklepom s seje Glavnega stavkovnega odbora SVIZ (GsO SVIZ), ki je bila na daljavo izpeljana 14. marca 2022, smo iz SVIZ ministrico za izobraževanje prof. dr.  Simono Kustec v posebnem dopisu danes seznanili s stališčem najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma do predvidenega srečanja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) s sindikati vzgoje in izobraževanja. Glavni stavkovni odbor se je med drugim opredelil tudi do neposrednega prenosa pogovora med socialnimi partnerji na družabnem omrežju Facebook, kot so ga napovedali na resornem ministrstvu.

Resorni ministrici smo iz SVIZ v skladu s tem sporočili, da so se predstavniki in predstavnice sindikata sestanka v pričakovanju resne razprave o razrešitvi stavkovnih zahtev pripravljeni udeležiti, a da ta ne more potekati – in tako tudi nikoli do zdaj niso potekali pogovori med socialnimi partnerji – na očeh javnosti. V omenjenem dopisu smo podčrtali, da Glavni stavkovni odbor SVIZ neposrednemu prenosu srečanja preko spletnega omrežja Facebook MIZŠ nasprotuje, ter da članice in člani pogajalske skupine SVIZ, ki naj bi se sestanka udeležili, odrekajo soglasje k izvajanju prenosa. Z enostransko odločitvijo o izvajanju prenosa sestanka, za kar ministrstvo ni niti poskušalo pridobiti soglasja, je SVIZ seznanil tudi  urad Informacijskega pooblaščenca. Ministrici smo predlagali, da javnost s stališči vsake posamezne strani seznanimo po srečanju na vnaprej napovedani novinarski konferenci ali v izjavah za javnost, in ob tem poudarili, da smo v sindikatu, zatem ko je ministrstvo z namenom, da bi tik pred splošno stavko v vzgoji in izobraževanju razvrednotilo zahteve zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah, medijem posredovalo manipulativne podatke o plačah v šolstvu, do ravnanja MIZŠ izrazito nezaupljivi.

Pred srečanjem smo dodatno še enkrat izpostavili, da v SVIZ še tik pred zdajci ne vemo, kakšen naj bi bil dnevni red sestanka, kaj bo tema pogovora, in da prav tako nimamo nobenega zagotovila, da bo tema pogovora razreševanje stavkovnih zahtev SVIZ, kot so bile posredovane Vladi RS, dodatno pa ne vemo niti tega, ali ima ministrica mandat za pogajanja. Vsa nanizana vprašanja smo sicer na MIZŠ oziroma ministrico naslovili že pred dnevi, tj. v četrtek, 10. marca 2022, a na nobeno od njih do danes nismo dobili nikakršnega odgovora.

Glede na vse zapisano smo v SVIZ skupaj z Visokošolskim sindikatom Slovenije (VSS) ministrico še v skupnem sporočilu za medije pozvali, naj najpozneje do današnjega poldneva prekliče neposredni prenos srečanja na Facebooku, sicer da se le-tega ne bomo udeležili. Ker je ministrstvo, kot so zapisali, »zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti« pri prenosu na Facebooku vztrajalo, smo v SVIZ in VSS svojo udeležbo na sestanku preklicali. Dogajanje ob predvidenem sestanku sta predstavnika SVIZ in VSS, Branimir Štukelj in dr. Gorazd Kovačič, podrobneje predstavila v izjavi za javnost – videoposnetka si lahko ogledate v nadaljevanju objave.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ:

 

dr. Gorazd Kovačič, predsednik VSS:

 

Odgovori na vprašanja novinarjev: