Ljubljana, 25. 8. 2023

Članice in člani OO SVIZ Obala solidarni s prizadetimi v poplavah

Sorodne objave

Takoj ko je Slovenijo zajela novica, da so nekateri predeli države ob poplavah utrpeli ogromne posledice ujme, smo se na območnem odboru Sviza Obala odločili priskočiti na pomoč. Najprej zato, ker je prav, da pokažemo solidarnost, saj na našem področju k sreči nismo utrpeli nobene škode, obenem pa tudi zato, ker smo zaposleni v vzgoji in izobraževanju prek poletja zaradi neenakomerne razporeditve našega dela in delovnega časa v tem času več doma.

Predsednica območnega odbora Obala sem že tri dni po poplavah obvestila vse sindikalne zaupnice in zaupnike na svojem območju, da bomo v petek, 11. 8., organizirali skupinsko akcijo ter se odpravili na pomoč na eno izmed prizadetih območij.

V dveh dneh se je prijavilo kar 75 prostovoljcev! Nekaj smo jih morali celo odkloniti, saj nismo dobili prevoza. V sodelovanju s predsednikom območnega odbora Sviza Celje Miho Gartnerjem smo se povezali z ravnateljem OŠ Braslovče Boštjanom Bradeškom, ki je velikim zadovoljstvom sprejel ponujeno pomoč.

Poleg pridnih rok, metel in lopat smo s seboj v Braslovče odpeljali tudi nekaj delovnih pripomočkov ter 200 kg svežega sadja in zelenjave, saj smo bili seznanjeni, da tega v poplavljenih krajih primanjkuje.

Po sprejemu smo se razdelili v 12 skupin in vsaka od njih je bila v Malih Braslovčah dodeljena hiši, kjer je bila potrebna pomoč. Delo je bilo zelo raznovrstno in zahtevno, vendar se ga, prostovoljci, člani OO Sviza Obala, nismo ustrašili. Potrebno je bilo pospraviti kleti, v katerih je bilo še blato, pospraviti odpadni material z dvorišč, očistiti ograje vse nesnage, ki jo je prinesla in tam pustila deroča voda. Ko smo opravili pri eni hiški, smo se lotili dela tudi pri sosedih, čeprav njihova hiša ni bila določena za tisti dan.

Z besedami ne zmorem opisati, kako so bili ljudje hvaležni vsakršne pomoči. In dela in volje pomagati pri odpravljanju posledic vodne ujme je bilo še veliko, le časa je primanjkovalo, saj nas je priganjal predpis o delu voznikov. Ravnatelj šole OŠ Braslovče je poskrbel še za naše kosilo, potem pa smo se z občutkom zadovoljstva, da smo opravili dobro delo, odpravili proti domu. Z obljubo, da še pridemo nazaj.

Vsi smo si bili enotni, da je bila – kljub žalostnim razmeram – to res lepa izkušnja. In čeprav je bil to le drobec, ki smo ga lahko prispevali k reševanju stisk prizadetih, nas je vse obogatila.

Pomoči z območnega odbora Sviza Obala pa s tem še ni konec; takoj ko se bo začelo običajno delo po zavodih, bomo pristopili k zbiranju tako finančnih kot tudi materialnih sredstev za pomoč našim kolegicam in kolegom ter ostalim prizadetim v nedavnih poplavah.

Greta Vatovec,
predsednica območnega odbora Sviza Obala

 

Želite v sklad za pomoč prizadetim v poplavah prispevati tudi sami? Na tej povezavi najdete vse podatke o zbiralni akciji "Solidarni s kolegicami in kolegi", ki jo organizira SVIZ

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar