Ljubljana, 23. 4. 2019

Članska ugodnost v Slovenski filharmoniji

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in Slovenska filharmonija (SF) sta s pomladjo 2019 sklenila dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim lahko članice in člani našega sindikata kupijo vstopnice za posamezne koncerte v organizaciji Slovenske filharmonije v njihovi matični hiši (Kongresni trg 10, Ljubljana) po znižani ceni.

Slovenska filharmonija se ponaša z izjemno bogato zgodovino in glasbeno tradicijo, ki sega v začetek 18. stoletja, ko je bila v Ljubljani leta 1701 ustanovljena Accademia Philharmonicorum, ena prvih tovrstnih institucij v Evropi. Leta 1794 se je preoblikovala v Filharmonično družbo, katere častni člani so bili glasbeniki, kot so Franz Josef Haydn, Ludwig van Beethoven, Nicolò Paganini in Johannes Brahms. Filharmonična družba je imela svoje prostore v stavbi Deželnega gledališča, ki je stalo na mestu današnje Filharmonije. Na pol lesena gledališka stavba z 800 sedeži je bila zgrajena leta 1765 na mestu nekdanje stanovske jahalnice, a je bila zatem uničena v požaru leta 1885. Dve leti pozneje je bil razpisan natečaj, do leta 1891 pa so postavili palačo, ki jo je načrtoval arhitekt Adolf Wagner. Leta 1872 je glasbeno tradicijo v Ljubljani nadaljevala Glasbena matica, v okviru katere je leta 1908 nastala prva Slovenska filharmonija, ki jo je vodil mlad češki dirigent Vaclav Talich. Ta je delovala do leta 1913. Po drugi svetovni vojni je bila leta 1948 ustanovljena povojna Slovenska filharmonija, ki neprekinjeno in zelo uspešno deluje že sedemdeset let.

Orkester Slovenske filharmonije beleži več kot 70 let neprekinjenega delovanja, s svojimi predhodnicami pa spada med najstarejše na svetu. Orkester že vrsto let prireja koncerte Modrega in Oranžnega abonmaja, občasno z Zborom Slovenske filharmonije nastopa v Vokalnem abonmaju. Novoletni in božični koncert orkestra sta postala že tradicionalna, zadnjih nekaj let pa izvaja tudi filharmonične koncerte baročne glasbe, bienalno pa festival sodobne glasbe V novo leto z novo glasbo. Najmlajšim poslušalcem namenja Ciklus družinskih koncertov, nastopa pa tudi na glasbenih matinejah Glasbene mladine Slovenije ter redno sodeluje s Cankarjevim domom, Akademijo za glasbo v Ljubljani, Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana, Društvom slovenskih skladateljev in Festivalom Ljubljana. Koncertna dejavnost orkestra z najimenitnejšimi dirigenti in solisti je zabeležena na več kot 80 zgoščenkah.

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, v okviru Slovenske filharmonije pa deluje od leta 1998. Od ustanovitve ga je do jeseni 2009 vodil dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/10 naprej pa dirigenta Martina Batič in Steffen Schreyer. V sezoni 2012/13 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje, ki je trajalo do konca leta 2017. Leta 2018 je to funkcijo opravljal Gregor Klančič, od februarja 2019 pa zbor umetniško vodi dr. Borut Smrekar. Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je izvajanje raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje v Vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – ter vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije, drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Zbor Slovenske filharmonije je od maja 2016 polnopravni član prestižnega Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO.

V okviru sodelovanja med SVIZ-om in SF lahko članice in člani SVIZ-a kupite vstopnice po znižani ceni. Ta je za vsak dogodek določena posebej in ustrezno označena. Vsekakor lahko članice in člani SVIZ v zvezi z nakupom dobite vse potrebne informacije na blagajni SF (osebno na blagajni, po telefonu 01 24 10 800 ali e-pošti info@filharmonija.si). Po znižani ceni lahko članice in člani kupite vstopnice tudi za svoje spremljevalce/-ke (potrebno uredite na blagajni SF). Vstopnic po znižani ceni ni mogoče kupiti preko spleta, si pa lahko na povezavi https://filharmonija.kupikarto.si/ ogledate koledar dogodkov in preverite njihovo zasedenost.

Popust oziroma znižana cena velja za koncerte, ki jih organizira Slovenska filharmonija v svoji ustanovi. To velja tudi za koncerte v sklopu Vokalnega abonmaja.

Za abonmajske koncerte orkestra SF (Modri in Oranžni), ki so izvedeni v Cankarjevem domu, lahko možnost ugodnejšega nakupa vstopnic zaenkrat koristijo le članice in člani območnega odbora SVIZ Ljubljane in okolice, ki ima neposredno s Cankarjevim domom sklenjen dogovor o sodelovanju. Podrobnosti najdete tukaj: klik!

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije imata z gostovanji vred na letni ravni več kot 80 koncertov.

 

Podatki o uradnih urah blagajne SF:
Blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana
med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom
telefon: 01 24 10 800
e-pošta: info@filharmonija.si
spletna stran: https://www.filharmonija.si/

Aktualno:

Slovenska filharmonija se vrača (koncerti v juniju 2020)

Filharmonični spletni abonma (v živo na www.filharmonija.si, do 10. julija 2020)

* Pri vpisu abonmajev člani SVIZ ne morejo koristiti zgoraj omenjenega popusta. Popust lahko pri vpisu abonmajev uveljavljajo upokojenci, študentje in dijaki (ob veljavnem dokazilu o statusu), in sicer 50-odstotni popust za sedeže II. in III. kategorije.