Ljubljana, 21. 12. 2018

Decembrske e-Svizove novice

Pred iztekom letošnjega koledarskega leta smo pripravili še eno številko naše mesečne e-publikacije, ki jo sicer v SVIZ izdajamo že osem let (arhiv vseh do zdaj izdanih e-Svizovih novic je dostopne tukaj).

Tokratne e-novice prinašajo informacije, povezane s sklenitvijo novembrskega sporazuma z Vlado RS o zvišanju plač in nekaterih dodatkov – dogovor je bil že tudi objavljen v Uradnem listu RS, ob tem pa je SVIZ že večkrat izpostavil, da mora država za dogovorjena povišanja zavodom zagotoviti ustrezna (dodatna) sredstva.  

V luči očitkov nekdanjemu ravnatelju ene od ljubljanskih šol, da naj bi, ko se je odzval na nesprejemljivo nasilje, učencema kršil ustavno pravico do izobraževanja, predstavljamo odziv SVIZ, ki je opozoril na nemoč učiteljev ob pomanjkljivostih sistema, pristojne pa pozval, naj se lotijo priprave sprememb zakonodaje, ki bo šolnikom omogočala učinkovito preprečevati medvrstniško nasilje in ustrezno zaščititi žrtve. V povezavi z navzočnostjo nasilja v slovenskih šolah objavljamo tudi podatke iz raziskav, ki jih je med učenci, ravnatelji in učitelji izpeljal Pedagoški inštitut.

Pišemo še o izvolitvi predsednice Glavnega odbora SVIZ Slovenije za mandatno obdobje 2018–2022, o skupnem protestnem shodu Skupaj za višje plače, na katerem je sodeloval tudi SVIZ, o sestankih sekcije upokojenih članic in članov ter sekcije svetovalnih delavk in delavcev, zdravju med glasbeniki, ugotovitvah raziskave Evroštudent VI in stavki srbskih kolegov.    

Povabljeni k branju in veseli bomo, če nas boste spremljali tudi v letu, ki prihaja – le-to naj bo za vas srečno in uspešno!

e-Svizove novice_december 2018