Ljubljana, 24. 4. 2024

Delo z osebami z avtizmom

Zveza za avtizem Slovenije je delila informacijo o izidu priročnika za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve, ki je nastal v okviru projekta Podpora zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Priročnik vsebuje praktične nasvete za zgodnje odkrivanje avtizma in celostno podporo ljudem z avtizmom, ponuja pa tudi različne pedagoške pristope poučevanja in strategije za boljše vključevanje.

Priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve je izšel ob pomoči sofinanciranja s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma in pripadajoče slovenske udeležbe ter z obsežno zbirko informacij, praktičnih nasvetov in primerov dobre prakse predstavlja dragoceno orodje za vse, ki si prizadevajo za boljše razumevanje avtizma in za ustvarjanje vključujoče družbe. Kot je še poudarjeno v nagovoru glave urednice dela, so želele ustvarjalke priročnika z vsebinami »priti nasproti otrokom, mladostnikom in odraslim z avtizmom, da bodo postali vidni člani skupnosti«.

Priročnik za delo z osebami z avtizmom ponuja:

· pregled aktualne zakonodaje s področja zagotavljanja pravic oseb z avtizmom v vzgojno-izobraževalnem okolju,

· praktične nasvete za zgodnje odkrivanje avtizma in celovito podporo v predšolskem obdobju,

· prilagojene pristope poučevanja in strategije za boljše vključevanje učencev v osnovni šoli in dijakov v srednji šoli,

· primere dobre prakse za uspešno vključevanje otrok z avtizmom v glasbene šole.

Poleg tega prinaša tudi smernice za uspešen prehod z ene ravni izobraževanja na drugo ter praktične nasvete za delodajalce pri vključevanju oseb z avtizmom v delovno okolje, posebno poglavje pa je namenjeno skrbi za duševno zdravje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve je vsem brezplačno na voljo v e-obliki, in sicer na tej povezavi – klik.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar