Ljubljana, 12. 4. 2021

Digitalna pismenost in spletna varnost

Med pandemijo covida-19 se je zaradi več časa, ki ga preživljamo na spletu, poplava lažnih novic, spletnih prevar in drugih nevšečnosti le še povečala. Ločevanje resničnega od lažnega kot tudi koristnega od odvečnega od nas zahteva čas in znanje. Z željo, da bi nas vodili v vsej tej zmešnjavi, so v okviru platforme Boljši internet za otroke (Better Internet for Kids; BIK) pripravili spletni tečaj (MOOC) z naslovom Digitalna pismenost in spletna varnost: kako je pandemija preizkusila naše sposobnosti.

V današnjem svetu nam splet ponuja veliko priložnosti, kljub temu pa ne smemo spregledati mnogih tveganj. Digitalna pismenost in zavedanje takšnih tveganj imata ključno vlogo pri varnosti na spletu. S spletnim tečajem se BIK zavzema raziskati in predstaviti spletne trende v kontekstu nove realnosti, ki jo je prinesla pandemija covid-19. Udeležencem tečaja želijo zagotoviti osnovno znanje, nasvete in orodja za primerno obvladovanje številnih nevšečnosti, kot so lažne novice, teorije zarote in spletne prevare.

 

Poleg tega si s tečajem želijo udeležencem omogočiti boljše razumevanje tveganj in izzivov, s katerimi se srečujejo mladi na spletu. Udeleženci bodo skupaj z moderatorji tečajev razpravljali o strategijah za podporo mladim. Zagotovljen bo širok spekter virov, ki jih bo mogoče uporabiti v šolah, udeleženci pa bodo pozvani tudi k delitvi lastnih izkušenj, izzivov in uspehov.

Tečaj, ki bo potekal od 19. aprila do 26. maja 2021, je namenjen predvsem osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, koristi pa lahko tudi šolskim svetovalcem in staršem. Spletni tečaj bo potekal v angleščini. Več informacij - tukaj!

Prijava na spletni tečaj Digitalna pismenost in spletna varnost: kako je pandemija preizkusila naše sposobnosti