Ljubljana, 29. 2. 2024

O predlagani združitvi ljubljanskih vrtcev le tudi minister

V minulih tednih ste zagotovo spremljali bitko za ohranitev samostojnih javnih vrtcev v Ljubljani, ki jo skupaj z akademsko stroko in civilno družbo vodil Sviz. Zavrnitev združevanja smo v sindikatu prepričljivo argumentirali v »Peticiji za ohranitev kakovostnih samostojnih javnih vrtcev v Ljubljani!«, pod katero je ob prvopodpisani predsednici glavnega odbora Sviza in predsednici Sindikalne konference za predšolsko vzgojo Sviz Marjani Kolar ter večini glavnega odbora Sviza v času od 5. do 16. februarja 2024 oddalo svoj podpis 1.851 od skupno 2.648 zaposlenih v ljubljanskih vrtcih. Za slednje gre v največji meri zahvala sindikalnim zaupnicam in zaupnikom Sviza v teh vrtcih.

Z omenjeno akcijo sindikata se je ponovno potrdilo, da imajo članice in člani sindikata, ko se aktivirajo, moč spremeniti potek dogajanja. Prav takšne kolektivne akcije – naj gre za zbiranje podpisov, za proteste ali stavko – so pri uveljavljanju pogledov in stališč zaposlenih odločilne! Zdaj ko so pred nami ključni meseci v pogajanjih z Vlado RS o odpravi plačnih nesorazmerij in oblikovanju novega plačnega sistema v javnem sektorju, si velja to dejstvo zapomniti!

Na povezavi objavljamo odgovor ministra za izobraževanje dr. Darja Felde na poziv Sviza, naj se jasno in javno opredeli do združevanja javnih vrtcev. Odgovor je vsebinsko pomemben, saj je minister tokrat sploh prvič tako jasno zavrnil možnost združevanja javnih vrtcev. Izjemno pomembno je izhodišče ministra dr. Darja Felde do morebitnega spreminjanja Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki ga je v skupni izjavi Mestne občine Ljubljana in Sviza napovedal župan Ljubljane Zoran Janković v zvezi s povezovanjem vrtcev, ki pravi, da mora kakršno koli povezovanje vrtcev »zagotavljati poslovno in pedagoško avtonomijo ravnateljev vrtcev.«Priloga: Odgovor ministra za izobraževanje dr. Darja Felde na zahtevo Sviza, da se jasno opredeli do združevanja javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar