Ljubljana, 14. 5. 2021

Dovolj je ignorance

Reprezentativne sindikalne centrale – med njimi KSJS, katere član je tudi SVIZ – so že dlje časa opozarjale, da je Vlada RS s svojim odnosom uničila socialni dialog. Vlada je socialne partnerje zgolj informirala, niso pa bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Če so sindikati že konec marca zgolj omenjali to možnost, nadaljevanje vladne samozadostnosti in ignorance socialnih partnerjev sindikatom ni pustilo druge izbire kot izstopiti iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). ESS je sicer tristranski organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen za to, da obravnava vprašanja in ukrepe, povezane z ekonomsko in socialno politiko, in druga vprašanja, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev.

Sindikati so na današnji skupni novinarski konferenci podrobneje pojasnili razloge za začasni izstop iz ESS oziroma pričetek nesodelovanja na sejah Ekonomsko-socialnega sveta in opozorili, da vladno početje vodi v konflikt. Sindikati zato ob vsem ne izključujejo tudi možnosti uporabe drugih orodij za doseganje interesov zaposlenih. Pojasnili so, da iz ESS izstopajo, ker je Vlada RS ukinila socialni dialog in jim sama vzela stole za mizo v ESS. Uvodoma je na današnji novinarski konferenci predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič spomnila, da je bil ESS ustanovljen leta 1994 kot posledica takratne napete socialne situacije zaradi velikih gospodarskih in družbenih sprememb. ESS je bil alternativa diktatu oz. govoru ulice in je bil mišljen kot prostor dialoga na uravnotežen način, tako da nobeden od interesov ne prevlada. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek jo je dopolnil z besedami, da brez socialnega dialoga Slovenija ne bi vstopila v EU in pozneje v evrsko območje, okrevanje po zadnji krizi bi bilo zahtevnejše. Predsednica ZSSS je pojasnila, da bodo sindikati za začetek o stanju in razlogih za opisano odločitev obvestili Evropsko komisijo. Ob tem ne bodo sodelovali v dogodkih, vezanih na predsedovanje EU. Uporabili bodo tudi druga orodja, ki jih imajo na voljo. Napovedala je naknadni zakonodajni referendum o zakonu o nacionalnem demografskem skladu ter dodatne zahteve za ustavno presojo. Po presoji se bodo zatekli tudi k drugim oblikam sindikalnega boja in pri tem delovali usklajeno in skupaj.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je socialni dialog, ki ga je predsednik KS 90 Peter Majcen označil kot evropski standard, na zahodu Evrope dejansko nastal kot želja delodajalcev, ki so želeli na ta način zmanjšati konflikte in stroške številnih stavk. Za sindikate je bila medtem to zahtevna odločitev. Opozoril je, da je za sindikalno stran socialni dialog sprejemljiv le ob jasnih pogojih. To sta npr. enakopravno sodelovanje v dialogu in to, da lahko delavci vsaj del svojih interesov uveljavijo. Predsednik KSJS in glavni tajnik SVIZ je tako prikazal, kako je vlada po njegovih besedah v več korakih - od naknadnega spreminjanja sedmega protikoronskega zakona z določili o upokojevanju starejših delavcev, prek nepripravljenosti na iskanje kompromisov pri nacionalnem demografskem skladu do popolne ignorance ESS v primeru davčne zakonodaje - uničila prostor socialnega dialoga. »S tem je posredno sindikatom sporočila, naj svoje interese uveljavljajo na ulici. Ta nasvet bi morali vzeti zelo resno

Zainteresirane vabimo k ogledu posnetka današnje novinarske konference sindikalnih central o njihovem izstopu iz Ekonomsko-socialnega sveta, ki se nahaja na tej povezavi.

Komentarji
Darinka Dekleva
24.05.2021

Sem vas gledala in poslušala. Bravo vsi. Obdržite to enotnost in vztrajnost do skupnega cila.
Mi pa SKUPAJ:
"Le v kup, le v kup, uboga gmaja,
Za staro pravdo zdaj o drajna, heja hejo..."

Vaš komentar