Ljubljana, 31. 10. 2020

e-Svizove novice

Z veseljem z vami delimo novo številko naše publikacije, ki kratko povzema najpomembnejše oktobrsko dogajanje v našem sindikatu. In dogodkov ni bilo malo, čeprav so upoštevaje aktualne razmere potekali v le-tem prilagojeni obliki. Tako smo, denimo, prvikrat do zdaj jesensko sejo Glavnega odbora SVIZ izpeljali na daljavo, največji del razprave pa so tudi članice in člani tega našega najpomembnejšega organa med kongresoma namenili problematiki pouka na daljavo. Ob tem so izpostavili res številne pereče dileme, ki se v vzgojno-izobraževalnem prostoru v zvezi s tem pojavljajo, a jim je resorno ministrstvo do zdaj namenilo povsem premalo pozornosti. Dotaknili so se tudi zmanjševanja ravni socialnega dialoga, ki je bila v Sloveniji sicer vzpostavljena v preteklih letih, na to temo pa so pripravile novinarsko konferenco tudi sindikalne centrale.

S še eno novinarsko konferenco smo v začetku meseca oznamovali svetovni dan učiteljev in tudi v okviru tega sta bili tokrat v ospredju vprašanji spreminjajočega se učnega okolja in dostopa do izobraževanja, na katera pomembno vpliva aktualna epidemija. Da so izzivi zaposlenih v šolah in vrtcih vsepovsod po Evropi in svetu precej podobni, smo zvedeli tudi v zanimivi razpravi s sindikalnimi kolegicami in kolegi iz držav širom nekdanje skupne države in v okviru dogodkov, ki jih je pripravil Evropski odbor za izobraževanje ETUCE.

V oktobrskih e-Svizovih novicah pišemo še o seji predsedstva srednješolske konference, prvem uradnem sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje, nezakoniti odpovedi našemu sindikalnemu zaupniku, zavrnitvi imenovanja direktorja Pedagoškega inštituta, predaji računalnika, ki bo Denisu zelo olajšal delo za šolo … Vabljeni k branju – klik!

Za še več aktualnih novic pa sproti spremljajte našo spletno stran www.sviz.si, na kateri v posebnem zavihku Koronavirus – 2. val najdete najpomembnejše dokumente, povezane s covidom-19, ki so relevantni za področje vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

Želimo vam, da bi vstopili v nov mesec, ki je pred nami, kar se da dobro in da s svojimi najbližjimi vsi ostanete zdravi.

Tajništvo GO SVIZ

e-Svizove novice_oktober 2020

Celoten arhiv e-Svizovih novic, ki jih pripravljamo že vse od junija 2011, pa je dostopen na tej povezavi – klik!