Ljubljana, 31. 3. 2021

e-Svizove novice

Ob izteku prvega letošnjega pomladnega meseca smo v SVIZ pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje dogodke, ki so marca usmerjali dejavnost sindikata.

V znanih okoliščinah epidemije covida-19 so se na daljavo na svoji redni spomladanski seji sešli članice in člani najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma, pred tem pa se je v začetku marca v luči napovedanih sprememb plačnega sistema v javnem sektorju in predloga nacionalnega demografskega sklada Glavni odbor SVIZ srečal tudi na izredni seji.

Po poprejšnji soglasni potrditvi glavnega odbora in ob široki podpori področnih strokovnih organizacij sta Sekcija svetovalnih delavk in delavcev SVIZ in Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije na ministrico za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simono Kustec naslovila zahteve po takojšnjih spremembah v svetovalni službi v vzgoji in izobraževanju. Svetovalno delo namreč predstavlja edinstveni sistem znotraj vzgoje in izobraževanja, s katerim se Slovenija večkrat pohvali v tujini, a žal nikoli niso bili zagotovljeni ustrezni pogoji, da bi tako kakovosten sistem v popolnosti zaživel tudi v praksi. Kot so v pozivu ministrici zapisali zaposleni v vrtčevskih in šolskih svetovalnih službah, je dejstvo, da svetovalno delo nikoli ni (bilo) rožnato z vidika problematike, s katero se svetovalni delavke in delavci srečujejo, zagotovo pa ni bilo še nikoli v takšnem položaju, kot je v teh časih, in terja takojšnje ukrepanje in spremembe.

V marčevskih e-Svizovih novicah namenjamo prostor še podpori mariborskim dijakinjam in dijakom, ki so se bili zgolj zato, ker so – ob upoštevanju vseh omejitvenih ukrepov zaradi covida-19 – izrazili svoje mnenje o nujni vrnitvi v šolske klopi, primorani soočiti z globami in predvidenimi postopki na sodišču, razsodbi v prid naši članici, dodatku za delo v rizičnih razmerah, zakonu o debirokratizaciji, vprašanjem rektorskim kandidatom pred aprilskimi volitvami na Univerzi v Ljubljani, pomoči hrvaškim kolegicam in kolegom ter analizama Konfederacije sindikatov javnega sektorja o možnostih aktivnega staranja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju s postopnim uvajanjem mladih v poklic in o psihofizičnih obremenitvah vzgojiteljev v vrtcu.

V želji, da vam bodo zbrane novice v koristno informacijo, vas lepo pozdravljamo,

Tajništvo GO SVIZ

Svizove novice_marec 2021