Ljubljana, 3. 5. 2021

e-Svizove novice

Pripravili smo še eno številko mesečne publikacije o dogajanju, povezanem z dejavnostjo našega sindikata.

V aprilski številki smo zabeležili odločitev Glavnega odbora SVIZ Slovenije, da začne med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbirati podpise pod poziv k odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simone Kustec. Tudi v objavi o napovedovanem (samotestiranju) učencev v zadnjem triletju osnovne šole in dijakov izpostavljamo neodzivnost šolskega ministrstva, prav tako v sindikatu s strani ministrice nismo prejeli nobenega odgovora na ponovni dopis, naj tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju zagotovi, da bo testiranje zanje prostovoljno, da se bo izvajalo na manj invaziven način in da bodo lahko zaposleni teste izvajali sami doma.  

Med objave smo uvrstili še poziv študentske skupnosti, ki je skupaj z rektorji vseh treh javnih univerz, Visokošolskim sindikatom in SVIZ na Vlado RS in ministrstvo za izobraževanje naslovila nujen poziv k ureditvi težav študentk in študentov, povezanih z epidemijo covid-19. Izpostavljamo ignoriranje socialnega dialoga s strani Vlade RS ter opozorilo ministru za kulturo, naj vodstva muzejev, galerij in knjižnic spomni, da gre pri izvajanju vodstev po razstavah, organiziranju muzejskih delavnic oziroma zagotavljanju drugih kulturnih storitev uporabnikom za delo, kjer so izpolnjeni elementi tveganja okužbe s covidom-19. Po mnenju SVIZ je bistveno, da se vsem zaposlenim v ustvarjalni in poustvarjalni umetnosti prioritetno zagotovi prostovoljno brezplačno cepljenje proti covidu-19, saj so ob dopuščenih kulturnih prireditvah ti na svojih delovnih mestih izpostavljeni povečani možnosti okužbe – o tem smo zato pisali predsedniku vlade.

Ne spreglejte pa niti informacije o novem projektu ETUCE  o vlogi učiteljskih sindikatov pri naslavljanju vprašanj trajnostnega okoljskega razvoja in povabila k sodelovanju v raziskavah neodvisne projektne skupine raziskovalcev z Univerze v Mariboru o izgorelosti in upravljanju meja med delom in zasebnim življenjem ter Pedagoškega inštituta o zagotavljanju izobraževanja na daljavo za učence in dijake priseljence.

e-Svizove novice_april 2021

Hvala, da nas spremljate!

Tajništvo GO SVIZ