Ljubljana, 3. 6. 2020

Enostransko in neresnično sporočilo MIZŠ o učiteljskem vrhu

sporočilo za medije!
 

MIZŠ O UČITELJSKEM VRHU ENOSTRANSKO IN NERESNIČNO


Velika večina šolskih ministric in ministrov je poudarila, da so odločitve sprejemali v dogovoru s sindikati, medtem pa smo v Sloveniji od zadnje menjave šolske oblasti priča globokemu zdrsu ravni socialnega dialoga.Ljubljana, 3. junija 2020 – Včeraj je bil prek videokonference izpeljan mednarodni vrh o učiteljskem poklicu (International Summit on the Teaching Profession – ISTP), k sodelovanju na katerem je bila povabljena tudi naša država. Povzetek razprave, kot ga je pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), je v enem delu izrazito enostranski, v drugem delu pa ne ustreza dejanskemu dogajanju, zato SVIZ zavoljo korektne(jš)e obveščenosti dodaja nekaj pojasnil.

Učiteljski vrh že deset let skupaj organizirajo Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), Izobraževalna internacionala ter država gostiteljica vrha. Na dogodek so povabljene države, ki v raziskavah OECD o znanju učenk in učencev dosegajo visoke, nadpovprečne rezultate ter imajo hitro razvijajoče se šolske sisteme. Izjemnost vrha je v sestavi udeležencev, saj v delegacijah držav enakopravno sodelujejo šolski ministri in predstavniki najvplivnejših šolskih sindikatov. Slovenija je bila doslej na vrh povabljena še prav vsako leto, od prvega vrha, ki ga je v New Yorku organizirala Obamova administracija leta 2011. Na včerajšnjem vrhu, ki je prvič potekal videokonferenčno, je prek ministrov in predstavnikov sindikatov sodelovalo 23 držav. Uvodničarja sta bila dr. Andreas Schleicher, direktor direktorata OECD za izobraževanje in veščine ter »oče« mednarodne raziskave PISA, in predsednica Izobraževalne internacionale (Education International) Susan Hopgood.

Zapis MIZŠ o vrhu popolnoma prezre – verjetno ne po naključju –, da je prva in nosilna tema pogovora na včerajšnjem dogodku zadevala socialno partnerstvo, sodelovanje ter kakovost dialoga med ministri za izobraževanje oziroma celotnimi vladami in učiteljstvom prek njihovih sindikatov v času epidemije, tako ob zapiranju šol, vprašanju družbenih posledic šolanja na daljavo kot ponovnega odpiranja vrtcev in šol ter nasploh prihodnosti vzgoje in izobraževanja po koronakrizi. Velika večina šolskih ministric in ministrov je v svojih nastopih poudarila, da so odločitve sprejemali v dogovoru s šolskimi sindikati, celo angleški minister konservativne britanske vlade je presenetljivo podčrtal dogovarjanje s sindikati in pomembnost le-tega za uspešnost soočanja z novo realnostjo in prihodnostjo. Razlika s položajem v Sloveniji, kjer MIZŠ zavrača socialni dialog, se ne odziva na pozive sindikata k pogovorom o vrednotenju dodatnega dela zaposlenih v času epidemije in kjer predstavniki učiteljstva v skupino za priprave na obnovitev delovanja šol in vrtcev v začetku sploh niso bili vključeni ter so si to pravico morali izboriti šele po trmastem vztrajanju, ne bi mogla biti očitnejša. Skoraj boleče je bilo poslušati, kako minister za ministrom ter sindikalist za sindikalistom izpostavljajo ključno vlogo socialnega dialoga za kakovostno delovanje izobraževalnih sistemov v času epidemije in uspešnost ponovnega odpiranja vzgojno-izobraževanih ustanov, medtem pa v Sloveniji MIZŠ zavrača celo same pogovore o odprtih vprašanjih. Trditev ministrstva, da naj bi se sodelovanje v času epidemije sodelovanje z vsemi deležniki v vzgoji in izobraževanju okrepilo, je tako preprosto neresnična. Od zadnje menjave šolske oblasti imamo opraviti z globokim zdrsom ravni socialnega dialoga, čemur v zadnjih dvajsetih, celo tridesetih letih, ni mogoče najti ustrezne primerjave.

V sporočilu MIZŠ ne drži niti trditev, da je državni sekretar Damir Orehovec sodelujoče na konferenci  seznanil, da bo Slovenija pripravila dolgoročne strateške usmeritve o izboljšanju pristopov k izobraževanju na daljavo. Državni sekretar tega ni storil, saj v razpravi sploh ni aktivno sodeloval. V pogovor pa se je vključil glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj, ki je pritrdil uvodnemu opozorilu Andreasa Schleicherja o nevarnostih, ki jih za financiranje izobraževanja pomeni prihajajoča recesija, in opozoril na nevarnost, da bi se lahko ponovil scenarij izpred desetih let, ko so bili posegi v financiranje izobraževanja v nekaterih državah, tudi v Sloveniji, najgloblji med vsemi javnimi storitvami. Izpostavil je še, da je treba biti previden pri navdušenju nad učinkovitostjo izobraževanja na daljavo, saj se vsaj v enem delu za tem lahko skrivajo interesi po znižanju stroškov izobraževanja.
 

X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Tajništvo GO SVIZ
04.06.2020

Spoštovana ga. Mojca,

dvom je povsem korekten način za spoznavanje resnice. In ker že izražate dileme, vam v nadaljevanju prilagamo besedilo pravil za sodelovanje na ISTP (International Summit on the Teaching Profession). Kot boste lahko razbrali, je dogodek bil sneman, a je zaradi vnaprejšnjega dogovora in pravil ISTP, ki veljajo že od samega začetka organiziranja teh dogodkov leta 2011, na voljo zgolj sodelujočim. Takšna so pravila OECD in EI, da ne bo kakšne zablode. Vseeno, če dvomite v naš zapis in vam je to res pomembno, lahko celo mi za vas na OECD zaprosimo za uraden odgovor, ali je predstavnik slovenskega ministrstva na dogodku sodeloval v razpravi ali ne ter ali je ostalim sodelujočim predstavil dokument MIZŠ in slovenski primer/izkušnje, kot je ministrstvo sicer navedlo v svojem sporočilu. Če verjamete ali ne, predstavnik MIZŠ v celotnem triurnem trajanju Summita ni imel prižgane niti spletne kamere, da bi sploh lahko videli, ali je z nami oziroma na dogodku ali ne ... Ampak imate seveda vso pravico, da lahko po-dvomite tudi v to informacijo. Mi za njo stojimo, ker smo pač bili tam, aktivno spremljali razprave in sodelovali v njih.
Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ


EI Virtual Summit Briefing Note for Participants

Background
Both Education International and the OECD felt that the time gap between the March 2019 Helsinki ISTP and the postponed ISTP due to be hosted by the Spanish Government was too long. In addition, both believed that the Covid 2019 crisis posed immense challenges for the future of Education systems. As permanent joint partners for the ISTPs we jointly proposed a Virtual Summit to the Spanish Government to take place when the original 2020 Summit was due to take place on the issue of the future of education post Covid.
The Spanish Government supported the idea but felt unable to handle the logistics given the enormous pressure its Education Ministry has been under during the pandemic. The OECD volunteered to provide the digital platform for the Virtual Summit and their colleagues have worked jointly with EI to organise the Summit. Given that it is an inter-governmental organisation the OECD were in a good position to persuade Ministers to attend. The number of Ministers that have agreed to attend has now hit the upper average of annual ISTP attendance.
The OECD agreed from the outset to register all member organisation union leaders as participants on the list which EI sent to the Spanish Government prior to the Covid crisis. Education International has agreed to pay for Spanish and French language translation which is normally the responsibility of the host country in annual Summits.
The principle of the Virtual Summit is that the protocols which apply to annual ISTPs apply in the case of the Virtual Summit, particularly with respect to the necessary balance which needs to be achieved between Ministerial and Union Leader contributions and the maintenance of Chatham House rules.
From the start of planning the Summit it has been acknowledged that (a) three hours for a Virtual Summit is about as long as participants would be able to tolerate (b) there will be one country discussion starter presentation per theme of limited length (a maximum of six minutes) and (c) that the Summit will work best if there is a conversation between delegations rather than static presentations.
Taking part in the Summit
All Member Organisation Union Leaders on the EI list are deemed to be participants irrespective of whether their Ministers attend the Summit. That includes EI colleagues who have registered as delegation members. Those on the EI delegation are also deemed to be participants. There is a separate list for observers.
The total number of opening statements from the Spanish Governments and Unions, EI and OECD will last for 30 minutes. The Summit discussion will last for 1 hour 50 minutes. The conclusion section involving EI General Secretary David Edwards and OECD Education and Skills Director Andreas Schleicher will last for 20 minutes. President Susan Hopgood will make the opening statement for EI.
Each intervention will be time limited to a maximum of three minutes. Tony Mackay, the facilitator has the responsibility of creating dialogue. The reality is that if recognised to speak, EI speakers will have one opportunity to make a very small number of points that they believe are essential.
There is a Zoom capacity of a maximum of 100 participants. They have been allocated to delegations of Ministers and Union Leaders and to the EI and OECD delegations. A separate channel has been allocated to registered observers. The composition of the delegations are the same as those at annual Summits. For the purposes of the Virtual Summit delegation members are referred to as panellists. Panellist will be able to make a speaking request and take part in the Chat function. As in the annual Summits observers will be able to watch and listen to the Summit discussions.
The Summit is taking place under Chatham House Rules. This means that countries and speakers cannot be referred to. It has been agreed that social media should not be used by panellists and observers during the Summit. This protocol mirrors the annual Summit protocol.
Zoom has the facility for the Summit panellists to make written contributions to the debate. The Chat function of Zoom will be as equally important as the actual discussions. EI panellists are advised to use the Chat function. A record will be made both of the discussions and the written comments in Chat. The record will be available to panellists and observers.
In summary the themes are:
Discussion theme 1
What has been the quality of dialogue between Ministries and the teaching profession during the crisis?
Discussion theme 2
Which innovations introduced during the crisis could be introduced afterwards?
Discussion theme 3
How have new measures been implemented during the crisis and how has the teaching profession responded?
Discussion theme 4
How have disadvantaged students been supported during the crisis and what support should be given afterwards?
These themes provide a rough framework for the one hour and fifty minutes allocated for discussion. However, the intention is that if a conversation develops which has a powerful theme then it will not be truncated in mid flow.

Mojca Švonja
04.06.2020

Če je bilo to medn. srečanje preko video konf. verjetno obstaja video zapis.
Vaša interpretacija je eno, zato objavite link, kjer si bomo ogledali in sami ustvarili mnenje če ne gre za užaljenost, in prizadetost, ker sindikat ni bil vabljen.

Vsak od nas naj ima možnost lastne presoje.

Vaš komentar