Ljubljana, 18. 5. 2023

Fides podcenjujoče o delu visokošolskih učiteljic in učiteljev

sporočilo za medije!

 

FIDES PODCENJUJOČE O DELU VISOKOŠOLSKIH UČITELJIC IN UČITELJEV

V Svizu se sprašujemo, zakaj mora biti Fides v svojem prizadevanju za boljši položaj zdravnikov in zobozdravnikov vsakokrat znova žaljiv do drugih poklicnih skupin.
 

Ljubljana, 18. maja 2023 – V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se strogo držimo tega, da javno ne polemiziramo s stališči drugih sindikatov. Ob zavajajočih trditvah sindikalnega kolega Damjana Polha, predsednika sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, da se visokošolski učitelji in učiteljice v plačnem sistemu ne morejo primerjati z zdravniki specialisti, ker naj bi imeli le šest ur delovnih obveznosti na teden, smo bili primorani od navedenega načela odstopiti.

Fidesu in njegovemu predsedniku je zelo dobro znano, da visokošolski učiteljice in učitelji nimajo le šesturne tedenske delovne obveznosti. Nenazadnje imajo s tem, koliko delajo, kot njihovi študenti tudi neposredno izkušnjo. Tako vedo, da se morajo visokošolski učitelji skrbno pripravljati na predavanja, vedo, da morajo hkrati opravljati raziskovalno delo, vedo, da morajo pisati članke, če ne želijo izgubiti habilitacije, vedo, da imajo številni med njimi povečano pedagoško obremenitev, ker sicer študijskih programov ne bi bilo mogoče izvesti, vedo, da morajo pripravljati preizkuse znanja in opravljati govorilne ure s študenti, vedo, da morajo spremljati razvoj stroke in pripravljati študijsko gradivo, če naštejemo le najpomembnejša opravila. Odveč je poudariti, da morajo imeti visokošolski učitelji in učiteljice tudi višjo stopnjo izobrazbe kot njihovi nekdanji študenti, saj sta pogoja za zasedbo delovnega mesta visokošolski učitelj doktorat znanosti in ustrezna habilitacija.  

V Svizu se sprašujemo in hkrati ne razumemo, zakaj mora biti Fides, ki si tako kot predstavniki drugih zaposlenih legitimno prizadeva za boljši položaj zdravnikov in zobozdravnikov – kar spoštujemo –, vsakokrat znova žaljiv do drugih poklicnih skupin. Zakaj vsakokrat znova, ko Fides spregovori o drugih zaposlenih v javnem sektorju, dobimo občutek, da smo vsi – razen zdravnikov – nižje oblike življenja? Ali se kolega Damjan Polh zaveda, da z žaljivim namigovanjem, da so visokošolski učitelji lenuhi, ki se ne morejo primerjati z zdravniki, ponavlja žalitev, ki jo je pred velikimi protesti »Za delovna mesta, za solidarnost« na Kongresnem trgu v Ljubljani leta 2012 o učiteljicah in učiteljih izrekel tedanji predsednik Vlade RS Janez Janša?

Branimir Štrukelj,
glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar