Ljubljana, 22. 6. 2021

Generalni sekretar EKS ostro o stanju socialnega dialoga v Sloveniji

Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov (European Trade Union Confederation, ETUC) Luca Visentini v posebnem pismu, naslovljenem na predsednika Vlade RS, izraža resno zaskrbljenost zaradi napadov na socialni dialog v Sloveniji. V ETUC-u, ki je glas evropskih delavcev in predstavlja 45 milijonov članic in članov v 38 državah Evrope, so globoko zaskrbljeni zaradi popolnega zapostavljanja tako sindikatov kot socialnega dialoga pri nas. V minulih nekaj mesecih sta namreč slovenska vlada in parlament sprejela množico odločitev, ki bodo imele globok in dolgotrajen vpliv na družbeno-ekonomski položaj zaposlenih. »Skrajno zaskrbljujoče je, da te odločitve kršijo vzpostavljene procese oblikovanja rešitev, ki predvidevajo njihovo sprejemanje v socialnem dialogu s socialnimi partnerji

Opisano dogajanje ogroža dosežke socialnega dialoga v Sloveniji, kjer so se standardi socialnega dialoga in partnerstva ter medsebojnega zaupanja med partnerji gradili postopoma skozi zadnja tri desetletja. Za ETUC je zato nesprejemljivo, da politična oblast v Sloveniji načrtno izključuje socialne partnerje, skuša zaobiti socialni sporazum, zanemarja socialni dialog in spodkopava njegove temelje. ETUC zato vnovič pošilja poziv slovenski vladi, naj prekine s trenutno prakso ter oživi tridesetletno tradicijo aktivnega posvetovanja in sodelovanja s socialnimi partnerji o vprašanjih trga dela in družbenih vprašanjih. Trenutno ravnanje slovenske vlade je v celoti nasprotujoče evropskim vrednotam, obenem pa bi zlasti v teh časih potrebovali učinkovit socialni dialog za vzdržno in pravično okrevanje. ETUC je hkrati že pozval tudi Evropsko komisijo, naj z vlogo avtoritete poskrbi, da bo naša vlada prenehala s kršitvami pravil in standardov, na katerih temelji EU.

Celoten poziv generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov predsedniku Vlade RS si v izvirniku lahko preberete na tej povezavi.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar