Ljubljana, 7. 9. 2021

Glavni odbor o perečih vprašanjih

Na sedežu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so se danes, 7. septembra 2021, na izredni seji sešli članice in člani glavnega odbora, ki so se glede na aktualno dogajanje, povezano z ukrepi obvladovanja covida-19, vnovič opredeljevali do vprašanj cepljenja, testiranja in zagotavljanja ustreznih zdravstveno-varnostnih ukrepov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in zavodih s področja kulture ter v raziskovalni dejavnosti. Ob tem so se naslonili tudi na odgovore iz anketnega vprašalnika, ki ga je sindikat pred dnevi naslovil na svoje sindikalne zaupnice in zaupnike. Dotaknili so se še vladnega predloga spremembe ureditve dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. Po koncu seje je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj odločitve in sklepe najvišjega organa med kongresoma predstavil v izjavi za medije – videoposnetek le-te si lahko v celoti ogledate v nadaljevanju te objave.  

Glavni odbor sindikata je sicer sprejel sklep glede cepljenja proti covidu-19 že v začetku letošnjega januarja, članice in člani GO SVIZ pa so ga na tokratni seji še enkrat pretresli in ponovno poudarili, da je upoštevaje stališče stroke »cepljenje edino učinkovito sredstvo za dolgoročno obvladovanje epidemije covida-19. SVIZ stroki in znanosti zaupa, zato zagovarja koristnost cepljenja proti covidu-19, ki naj temelji na prostovoljni odločitvi posameznika.« Članice in člani GO SVIZ so dodatno poudarili, da je zagovarjanje koristnosti cepljenja treba razumeti kot poziv članstvu, naj se odloči za cepljenje. Upoštevaje znanstvena dejstva in stališča stroke je odločitev za cepljenje vsakega posameznika in posameznice prispevek k omejevanju epidemije, v skupno dobro in v dobro vsakega posameznika. Z odločitvijo za cepljenje pa tako zaposleni neposredno prispevajo k skupnemu cilju, da so šole, univerze, dijaški domovi in vrtci odprti ter k stabilnejšem delovanju kulturnih ustanov in raziskovalnih inštitutov v razmerah, ki jih opredeljuje epidemija. Ob strpnem, argumentiranem nagovarjanju članstva, naj se cepi, SVIZ vztraja, da mora odločitev za cepljenje ostati prostovoljna odločitev posameznika.

Na seji so članice in člani GO SVIZ podprli smiselnost preverjanja izpolnjevanja PCT pogojev in se v sklepu zavzeli za periodična, obvezna samotestiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, socialno-varstvenih zavodih ter kulturi v skladu s priporočili stroke. Testiranja po prepričanju SVIZ odločilno prispevajo k sledenju razširjenosti okužb in so nujna  pri načrtovanju ukrepov za omejitev epidemije. Sindikat pri tem zagovarja samotestiranje, ki temelji na zaupanju do zaposlenih, ker ne dvomi, da bo članstvo obveznost izvajalo odgovorno, natančno in pošteno. Ob tem članstvo sicer še dodatno poziva, naj testiranje izvaja dosledno, vse delodajalce pa, da v primeru, ko bi posamezni zaposleni samotestiranje zavračali, morebitne spore rešujejo po mirni poti, tj. z dialogom, dodatnim ozaveščanjem in iskanjem drugih oblik testiranja, upoštevaje dejstvo, da je odpoved delovnega razmerja skrajni ukrep, ki ga ima delodajalec na razpolago. 

Članice in člani GO SVIZ so sklenili tudi, da bo sindikat Vlado RS znova pozval, naj poleg sredstev za prezračevalne naprave v letu 2022 zagotovi tudi sredstva za dodatne naloge zaposlenih in dodatne zaposlitve kvalificiranega osebja, ki bo nadomeščalo obolele in tiste zaposlene, ki jim bo odrejena karantena. Prav tako sindikat pričakuje, da ga bo oblast po letu in pol ignoriranja stališč in interesov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kulturi in znanosti aktivno vključila v pogovore in dogovore o oblikovanju strategij za obvladovanje epidemije. Prisotni na seji so v luči njegovih dvomov v znanstvene dokaze o obstoju epidemije in zavračanju ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 oblikovali še poziv k odstopu ravnatelja Osnovne šole Prebold. V luči nedavno napovedanega začetka pogajanj za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor v delu, ki zadeva izplačevanje dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije, pa je bila na srečanju kot usmeritev za sindikalne pogajalce opravljena kratka razprava tudi o tem vprašanju.

Izjava glavnega tajnika SVIZ po seji s predstavitvijo poglavitnih odločitev:

 
Odgovori na novinarska vprašanja in dodatna pojasnila:
 

 

 

Komentarji
Aleksander Lapajne
20.09.2021

Sramota. In mi naj bi bili učitelji! Učitelji česa, kritičnega mišljenja?!

Igor Gruden
11.09.2021

Absolutno podpiram jasno stališče ĢO, sploh po ponesrečenih favoriziranjih in poudarjanju pomena financiranja hitrih testov s strani delodajalcev ter celo grožnjami s stavko, kar je bilo zadnje tedne prevečkrat na 1. mestu. Borimo se za zdravje da se bomo lahko borili še za kaj, ker se bo treba.

IGOR PUPAHER
09.09.2021

Sem dolgoletni član SVIZ-a in tudi nekaj let sindikalni zaupnik, pa sem sedaj razočaran nad mnenjem GO SVIZA-a! Pri tako občutljivih temah bi se moralo vprašati, kaj meni članstvo! Ljudje so skeptični glede cepljenje in sindikat smo ljudje! Ostajam član sindikata ne glede na vse!

Član
09.09.2021

Spoštovano vodstvo SVIZ.
Menite, da je v vaši pristojnosti sprejemanje strokovnih in političnih odločitev, kot to trenutno počnete? In da je v vaši pristojnosti, da obsodite ravnatelja?
Sprejemate, da je odpoved delovnega razmerja ukrep, ki ga ima delodajalec na voljo?? Tudi za člane SVIZ?
V teh primerih delujete kot podaljšana roka države pri uvajanju novega totalitarnega sistema.
Škoda za vas, imeli ste priložnost (in jo še vedno imate), da se postavite na pravo stran zgodovine.

Lep pozdrav, verjetno že kmalu bivši član.

IGOR PUPAHER
08.09.2021

Spoštovani!
Poziv k odstopu Preboldskega ravnatelja, po mojem mnenju, presega pristojnosti Glavnega Odbora SVIZ-a! Tudi poziv k cepljenju je strel v napačno smer. Svoboda, ob spoštovanju zakonov in ustave, je edina prava smer!

Kata
08.09.2021

Vse več ljudi izgublja kompas, žal. SVIZ izgublja kredibilnost. Čas je, da se premaknemo. Ustanovljen je nov sindikat ZVIZ Sonce, imamo alternativo. Zbogom, SVIZ in vsi "intelektualci", ki verjamete v "znanost". Slednje prosim, naj premislijo, kaj to sploh je, znanost. Skupek "strokovnjakov", ki popljuvajo in diskreditirajo vsakega kolega, ki ne ponavlja njihovih besed ali je znanost dokazovanje napak z argumenti, ki pripeljejo do novih, boljših dognanj? In še: RES verjamete, da ste s tem, ko ste se cepili, boljši od tistih, ki se niso?

Klara Napast
08.09.2021

Delamo v IZOBRAŽEVANJU, torej sebi v skledo pljuvamo, če ne zaupamo znanosti. Ob tem pa je seveda pomembno, da ostane cepljenje odločitev posameznika.

Irena
08.09.2021

Pozdravljam sklepe GO, ki jih je predstavil g. Štrukelj. Upam, da "dobronamerni" komentatorji ne bodo "ubila sla".

Sama verjamem v znanost in koristnosti cepljenja (če cepljenj ne bi bilo, bi bila tudi naša vrsta zdesetkana) in verjamem, da izobraženci, ki delujejo v zavodih s področja vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture znajo ločiti zrna od plev med članki, ki se pojavljajo (predvsem) v spletnih medijih in na socialnih omrežjih.

Andrej
08.09.2021

Pozdravljeni,

tokrat pa ste me izgubili. Dovolj je bilo. Zavzeli ste stališče in mojih interesov že dolgo več ne ščitite. Še več, sedaj še/že kažete s prstom.

Srečno in s čim manj škode naprej.

Rok
07.09.2021

Ojoj. Sedaj pa bo pogrom. Počakajte koliko članov bo samo še bivših. Razumem, da morate zavzet stališče. Mislim pa, da je bil to strel v koleno. Gospod Štrukelj, bo treba v penzijo. Potegnite še teh nekaj denarcev...pa še nekaj. Omenjeni ravnatelj je bil že linčan in se je opravičil. S kakšno pravico komentirate naprej. Sram vas naj bo!

Vaš komentar