Ljubljana, 20. 7. 2020

Globalna kriza izobraževanja

Britanska humanitarna organizacija Save the Children je v svoji aktualni publikaciji Save our Education pred dnevi opozorila, da je pandemija koronavirusne bolezni izzvala globalno krizo izobraževanja brez primere ter da se približno deset milijonov otrok po pandemiji morda nikoli več ne bo vrnilo v šole. Države je organizacija ob tem pozvala, naj ustrezno ukrepajo.

Organizacija Save the Children na svoji spletni strani navaja, da po podatkih Unesca aprila letos zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ni hodilo v šole in na fakultete 1,6 milijarde otrok in mladih po svetu – to je skoraj 90 odstotkov učencev in študentov. Save the Children ob tem opozarja, da bi zaradi gospodarskih posledic pandemije lahko v revščino zdrsnilo še od 90 do 117 milijonov otrok, kar bo vplivalo na nadaljevanje njihovega izobraževanja. V 12 državah je tveganje, da se otroci nikoli več ne bodo vrnili v šolske klopi, zelo veliko, v še 28 državah pa veliko ali zmerno, ocenjuje organizacija.

 

Tako bi bili številni mladi prisiljeni delati, da bi pomagali vzdrževati družine. Bolj so pod pritiskom dekleta, ki bi jih lahko marsikje prisilili v poroke ali bi med prekinitvijo šolanja zanosila. Zaradi tega bi lahko šolanje za vedno opustilo 9,7 milijona otrok in mladih, opozarja Save the Children. Vodja organizacije Inger Ashing je ob tem pozvala države k hitremu ukrepanju: »Vlade bi morale povečati financiranje izobraževanja, a se je namesto tega povečalo tveganje za nove proračunske reze, kar bo vodilo v dramatičen porast neenakosti med revnimi in bogatimi, deklicami in dečki.« Save the Children poziva vlade in zasebne donatorje, naj okrepijo financiranje izobraževanja, da se bodo otroci lahko vrnili v šole, ko bo to mogoče, do takrat pa bi izobraževanje potekalo na daljavo.

 

Vir: STA, 13. 7. 2020 in spletna stran Save the Children (pridobljeno, 20. 7. 2020)