Ljubljana, 8. 12. 2020

GO SVIZ o napovedi zamrznitve minimalne plače

sporočilo za medije!

GO SVIZ O NAPOVEDI ZAMRZNITVE MINIMALNE PLAČE

Članice in člani GO SVIZ bodo danes na izredni seji odločali o priključitvi napovedani splošni stavki in pripravam na njeno izvedbo.
 

Ljubljana, 8. decembra 2020 – Danes popoldne se bodo na virtualnem zasedanju srečali članice in člani Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ) kot najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma. Seznanili se bodo s stanjem – z  neobstojem – socialnega dialoga pri sprejemanju sedmega protikoronskega paketa ter oblikovali stališče do predloga Vlade RS za zamrznitev minimalne plače oziroma odločali o pristopu k napovedani splošni stavki.

Pred štirimi dnevi je Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki združuje sedem sindikatov – med temi tudi SVIZ – in predstavlja več kot 71.000 javnih uslužbencev, kritično ugotovila, da Vlada RS tudi pri pripravi predloga sedmega protikoronskega zakonskega paketa (PKP7) nadaljuje s prakso neenakopravne obravnave socialnih partnerjev in tako povsem očitno krši temeljna pravila socialnega dialoga. Med predlaganimi vsebinami PKP7 se je znašel tudi predlog delodajalske strani za zamrznitev minimalne plače, ki ga je prevzela vlada, medtem pa na drugi strani sindikatom ne omogoča pravočasne in enakopravne vključitve v pripravo rešitev ter ignorira njihova stališča.

Članice in člani GO SVIZ bodo na današnji popoldanski seji tako razpravljali o pozivu predsedstva KSJS k pristopu in začetku priprav na izvedbo splošne stavke za ohranitev zakonsko opredeljenega zvišanja minimalne plače s 1. januarjem 2021. Če bo tudi GO SVIZ podprl zahtevo sindikatov, da se mora minimalna plača ob začetku prihodnjega leta zvišati skladno z Zakonom o minimalni plači, in če bosta Vlada RS in Državni zbor RS minimalno plačo morda res zamrznila ali preložila njen dvig, se bo SVIZ takoj pridružil izvedbi splošne stavke ter se prav tako že z današnjim dnem preimenoval v stavkovni odbor.

X X X X X
 

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar