Ljubljana, 28. 1. 2021

GO SVIZ z oceno testiranja in odprtja VIZ ustanov

sporočilo za medije!


GLAVNI ODBOR SVIZ Z OCENO TESTIRANJA IN ODPRTJA VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH USTANOV

Spoštljiva komunikacija oblasti in zaupanje v zaposlene v šolah in vrtcih bi zagotovo pomembno pripomogla k stabilnosti  in kakovosti delovanja vzgojno-izobraževalnega sistema.

 

Ljubljana, 28. januarja 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je v luči aktualnega odpiranja šol in razširitve delovanja vrtcev ter testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na covid-19 ta torek, 26. 1. 2020, izpeljal posvet članic in članov svojega glavnega odbora. Namen virtualnega srečanja je bil pridobiti natančnejši vpogled v dogajanje na terenu ter upoštevaje informacije in mnenja predstavnic in predstavnikov najvišjega organa sindikata izpostaviti tudi dileme, ki so se ob izvedbi testiranja pojavile med zaposlenimi v vrtcih in šolah.

Članice in člani Glavnega odbora SVIZ (GO SVIZ) so organizacijo testiranja ocenili kot večinoma dobro, a so številni hkrati izpostavili veliko napetost, ki se je v povezavi slednjim pojavila med zaposlenimi v dneh pred samim testiranjem in je bila v pretežni meri posledica ravnanja vlade. Predstavniki le-te so namreč neposredno pred načrtovanim ponovnim odprtjem šol in razširitvijo delovanja vrtcev dobesedno iz dneva v dan spreminjali stališča glede prostovoljnosti oziroma obveznosti testiranja. In še dodatno – prav nobeni skupini zaposlenih, niti zdravstvenemu osebju niti delavkam in delavcem v domovih za starejše, denimo, se do zdaj ni tako grobo žugalo z visokimi denarnimi kaznimi za tiste, ki se morda ne bi testirali, kot se je zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. SVIZ je neomajno prepričan, da je pristop oblasti, ko skuša slednje disciplinirati s podcenjujočo retoriko, s prisilo in grožnjami o visokih kaznih ter ignoriranjem odgovornosti, ki so jo zaposleni v vrtcih in šolah že ničkolikokrat izkazali, napačen in tudi žaljiv. Odnos slovenske oblasti do šolnikov se v temelju razlikuje od, denimo, skandinavskega pristopa, ki temelji na zaupanju do pedagoških delavk in delavcev in kot tak predstavlja enega od pomembnih elementov pregovorne kakovosti njihovih izobraževalnih modelov.

V omenjeni spletni razpravi se je stališče SVIZ, ki temelji na strinjanju s koristnostjo testiranja – a ob hkratni predpostavljeni prostovoljnosti –, potrdilo kot pravilno. Sindikat bo zato pri njem vztrajal in ga uveljavljal. Pri enakem stališču bo SVIZ vztrajal tudi, kar se tiče cepljenja. V povezavi s slednjim so članice in člani GO izpostavili, da bi bilo z vidika zaščite zaposlenih in širjenja okužb smiselno, da bi se tisti, ki se želijo cepiti, lahko cepili že pred samo obnovitvijo delovanja šol. Učinek na omejevanje epidemije bo čez nekaj mesecev, ko naj bi bilo zaposlenim  v vrtcih in šolah cepljenje omogočeno, bistveno manjši.

Drugi del pripomb, povezan s samo izvedbo testiranja, se je nanašal na zahtevo, da se testiranje opravi s pomočjo mobilnih enot na delovnem mestu ter v delovnem času in da se čim prej zagotovi zanesljive teste, ki bodo manj invazivni od sedanjih, obenem pa omogoči izbiro jemanja brisa iz nosu ali grla. To je še zlasti pomembno ob napovedi, da naj bi se testiranja ponavljala vsak ponedeljek, pri čemer to dejstvo (ponavljanje) nekateri strokovnjaki argumentirano problematizirajo. Zaposleni bi obenem morali biti vsaj do konca tedna seznanjeni, kako bosta na dan testiranja potekala vzgojno-izobraževalni proces v šolah in vrtcih.

Na posvetu je bilo izpostavljeno tudi pomembno vprašanje o smiselnosti in učinkovitosti testiranja vzgojiteljev, učiteljev in vseh drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pri omejevanju epidemije, če po drugi strani niso testirani tudi učenci, ki sicer v vzgojno-izobraževalnem procesu predstavljajo večino. Po oceni SVIZ to izrazito zmanjšuje varnost in dodatno ogroža zdravje zaposlenih na delovnem mestu. Vlado RS sindikat zato poziva, naj to vprašanje čim prej naslovi in ga razreši. Predstavnice in predstavniki najvišjega organa sindikata so bili znova kritični še do pasivnosti oblasti, ki v celotnem času zaprtja šol in vrtcev ni sprejela ustreznih ukrepov ali opremila vrtcev in šol, tako da bi izboljšala prezračevanje ter možnost za izmenjevanje zraka v razredih in oddelkih vrtcev, ni, denimo, namestila pleksi pregrad na katedre in pred obnovitvijo delovanja šol ni pravočasno zagotovila kakovostnejših mask za zaposlene. Ob obnovitvi delovanja šol in razširitvi dela v vrtcih SVIZ vnovič opozarja, da se po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) tveganja za prenos okužb s tem povečujejo, zato je država dolžna poskrbeti za čim večjo stopnjo varnosti, hkrati pa pravočasno in v ustrezni višini izplačati zaposlenim, od vrtcev do univerz, dodatke v skladu z 39. členom Kolektivne pogodbe za javni sektor, poskrbeti za dodatno zaposlovanje in zaustaviti dodatno ter prekomerno obremenjevanje zaposlenih v vrtcih in šolah, ki posledično nujno vodi v zmanjšanje kakovosti vzgojno-izobraževalnega dela.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Reja
01.02.2021

Kako lahko vlada zahteva od nas obvezno testiranje poleg tega pa celo določi, da izključno skozi nos?! Zdravnik ne napiše potrdila kljub posledicam, ki se zaradi tovrstnega testiranja pojavijo in prelagajo odgovornost na ravnatelja, kateri nas v bistvu pošilja...
Dogaja se represija zaradi nezrelih individumih, kateri posedujejo moč in se lahko trdim, izživljajo nad nami. In naši vladajoči bi se radi kosali z drugimi državami???
Močno upam, da za vse to kar počnete tudi dobite izstavljen račun!
Obožujem otroke in jih učim, da so kritični do predanega znanja, da postavljajo vprašanja, so odgovorni do sebe in družbe... To, kar naša vlada ne mara. Oni imajo radi ljudi, ki svojo glavo tiščijo v pesek in se pridno strinjajo z vsem, kar nam imate za postreči.
Delala sem, ko je bilo izredno stanje... Nihče me ni vprašal kaj in kako, starši bili okuženi, pa kljub temu nisem zbolela.
Medtem ko sem bila izpostavljena, nisem niti centa corona dodatka dobila. Moram sploh še kaj komentirati???

Andreja
31.01.2021

V napovedniku za jutrišnji Tednik na SLO 1 specialistka medicine dela, dr. Metoda Dodik Fikfak govori o škodljivosti ponavljajočih brisov iz nosu.
Sem iz ene izmed "črnih regij", zato me te "radosti" še niso doletele. Mi je bilo pa malce sumljivo poročanje o nasmejanih učiteljih, ki so se skoraj brez izjem udeležili testiranja. Verjamem, da so jim ravnatelji "znali" odpihniti vse morebitne dvome o smiselnosti tega početja. Strokovna literatura pravi, da je množično testiranje določene skupine smiselno v primeru, da se pričakuje 10% okuženost. V primeru učiteljev se je izkazalo, da gre za 1,4%. Če zanemarimo primere a la Polzela, ko je HAT test pokazal ca 25% okuženost, PCR pa 0%. A ja, "igre številk"...

Aleksandra
31.01.2021

Tega norčevanja do zaposlenih v viz s strani vlade imam že "poln kufr"! Veste kaj smo dobili v petek zraven seznama kdaj je kdo testiran? Obvestilo zdravnice, da brisi iz ustne votline niso ok in bodo jemali le brise iz nosu! Vsak teden! DOVOLJ JE! In da me govorimo o neuporabnih hitrih testih! ZDAJ UKREPAJTE! Plačujemo vas za to, da se potegujete za naše pravice!

Marjanca
31.01.2021

Spregledali smo najpomembnejše!
Ta vlada v resnici želi spreti med seboj vse prebivalce.

Zaradi tega v vrtcih in šolah ni naredila ničesar za zaščito (prezračevanje, pleksi stekla...), ker je vedela, da učiteljstvo ne bo tiho ter da se bomo začeli prepirati tudi mi med seboj.

Zdaj zapira že odprte šole, kar pri starših povzroča jezo zaradi okužb v DSOjih in posledično medgeneracijske napetosti.

Ni opredelila natančnih kriterijev za dodeljevanje dodatka za delo v težjih pogojih dela, ampak je te odločitve prepustila vodstvom, zato gozdarji dobijo nekaj tisoč evrov dodatka, medicinske sestre pa le prgišče.

Da o drugih stvareh sploh ne izgubljam besed (nabava zaščitne opreme, uničevanje kulture in kulturnikov, javnih medijev, sovražni govor...).

Katarina Maček Tončić
30.01.2021

Tedensko testiranje iz nosa nikakor ni primerno za nas učitelje. Po moje je za naše zdravje to škodljivo dejanje. Zakaj nam ne jemljejo bris skozi usta kot v Luksemburgu in v Avstriji. Iniciativa določenih zdravnikov govori o tem na linku: https://maribor24.si/slovenija/slovenski-zdravniki-omogocimo-jim-da-se-vrnejo-v-sole-takoj. Ravnatelj nam je poslal okrožnico v kateri so navedene globe od 400 do 4000 €. Mislim, da bi se vsekakor SVIZ moral potegniti za našo pravico testiranja iz ustnega dela grla. Upam, da se bo SVIZ tudi potegnil za svobodo odločanja glede cepljenja.
Lep pozdrav
Katarina

Nely
30.01.2021

Pozdravljeni,

s testiranji so nas stisnili v kot. Ostali smo sami, ponižani in brez pravne pomoči.
Pravite, da se zavzemate za prostovoljno testiranje? To so samo besede, ki ne pomenijo nič! Boste nas že enkrat zaščitili??????

A boste pri obveznem cepljenju tudi samo povedali, da se zavzemate za prostovoljno? Vmes pa nas bodo vse pocepili pod prisilo?

Res me zanima, kaj boste naredili za prostovoljno testiranje in cepljenje?
Ta tema je 1000x bolj pomembna kot plače, pa znate za plače organizirati marsikaj.

Kot vidim, bomo ostali sami. Vidite, kakšna je retorika vodilnih do vas? Kako mislite, da se šele mi počutimo, ki moramo izvajati vse te nesmisle in se prisiljeno testirati?

In učitelji smo prisiljeno testirani s testi, ki so nezanesljivi in se okrog njih dogajajo same nečednosti. Sramota, da to dovolite za svoje člane.

Treba je že enkrat reči NE!!!!!

Lp,
Nely

Valentina
29.01.2021

Necenzururano.si poroča o nezanesljivosti testov.
Sviz, boste udarili po mizi in zahtevali vsaj spodobne teste?
Do takrat se pa ne testiramo in pika.

Andreja Rihter
29.01.2021

Menim, da bi moral SVIZ odločneje nastopiti glede obveznega tedenskega testiranja z dokazano sumljivimi testi (primer Polzela, pa še kje), zaradi katerih je bilo povzročenega precej nelagodja in stisk. Odločno je treba povedati, da se "igre števil" z nami pač ne morejo igrati. Če menijo, da je testiranje tistih, ki morajo edini nositi masko, res nujno, naj pridejo ekipe iz ZD v šole, pa se bomo že razvrstili. Testi za bris, ki se trenutno uporabljajo pri nas, so primerni za enkraten bris, ne pa za tedensko ponavljanje, saj je sluznica pač občutljiva stvar. Mislim, da nam mora biti omogočeno, da sami odločamo, na kakšen bris pristajamo. Če nas želijo tedensko testirati, naj pa nabavijo palčke iz Avstrije. Če so dobre za dokaz virusa v avstrijskih noskih, bodo pa menda tudi za naše! Ministrstvo pa je treba tudi pobarati, če bomo dobili dovolj mask (v 1 dopoldnevu bi potrebovali 2-3) ustrezne kvalitete, da ne bomo s premočenimi "ogrožali" celotnih mest. Upam, da je tistih z gumicami že zmanjkalo.
Pa o moralni odgovornosti, s katero tako radi opletajo, bi tudi lahko katero rekli.

Jasmina
29.01.2021

Ne vem, kako ljudje ne razumejo, da je učitelj v razredu najmanjša nevarnost. Tudi netestirani. Večino časa je pred tablo na primerni razdalji od otrok ( v tem času še prav posebej). Ko se vendarle približa otroku, nadene masko (če je ni imel na sebi že prej). Medtem ko so učenci drug ob drugem brez maske. Kje je zdaj večja nevarnost, da se učenec okuži? Pa mislim, da res ni potrebna neka inteligenca, da se odgovori na to vprašanje. In v tej situaciji se naj testira učitelj??? Kdo je zdaj tu nor? Oziroma - koga imajo za norega?

Maja
28.01.2021

Valentina dej e mail z veseljem se pridruzim tvojim besedam, dovolj je podjebavanja.
Maja

Valentina
28.01.2021

Ravno izvedela, da uslužbence pošte testirajo z brisom ustne votline.

Sedaj pa re DOVOLJ! Zahtevamo enako, če nas bodo 1x tedensko testirali.

Valentina
28.01.2021

Veste kaj, dragi SVIZ!
Bo treba malo bolj odločno! Ne samo prosit pojasnila od vlade.
Kaj pa kako ustavno sodišče, kak "štrajk"? Ne bomo izvajali pouka, ne na daljavo, ne v živo.
Takole ne bo šlo več.

Vaš komentar