Ljubljana, 14. 3. 2022

O pričakovanjih pred sestankom z ministrico in z oceno stavke

Sorodne objave

sporočilo za medije!

 


GLAVNI STAVKOVNI ODBOR SVIZ O PRIČAKOVANJIH PRED SESTANKOM Z MINISTRICO TER Z OCENO STAVKE
 

Stavka je močno in jasno sporočilo tako aktualnim kot prihodnjim oblastem, da je težko vplivati na demokratično izraženo voljo članstva.


Ljubljana, 14. marca 2022 – Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GsO), ki ga sestavlja 54 predstavnikov in predstavnic zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, od vrtcev so univerz, je na svoji današnji seji ocenil potek nedavne splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, se opredelil do jutrišnjega sestanka z ministrico dr. Simono Kustec ter do vprašanja nadaljevanja stavke. GsO je ocenil, da je bil prvi dan stavke, kljub zahtevnim okoliščinam, izpeljan dobro, tako na organizacijski kot na vsebinski ravni. Izpostavlja, da kljub 40.000 sodelujočim v stavki ni bilo zaznati nobenega resnejšega incidenta. Navkljub izjemno močnim pritiskom in prizadevanjem oblasti, da bi jo razvrednotili, nevtralizirali ali vsaj omejili, je v stavki sodelovalo več zaposlenih, kot se je zanjo odločilo ob glasovanju. GsO ocenjuje, da gre za močno in povsem jasno sporočilo aktualnim in prihodnjim oblastem, da je težko vplivati na demokratično izraženo voljo članstva.

GsO se je seznanil z vabilom MIZŠ na sestanek o »odprtih vprašanjih« v torek, 15. marca, in izpostavil, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki. To pomeni, da lahko odločitve o nadaljnjem poteku stavke sprejema izključno Glavni stavkovni odbor sindikata, pogovore s šolskimi oblastmi pa vodi pogajalska skupina GsO, ki jo sestavljajo predsedniki sindikalnih konferenc ter glavni tajnik SVIZ. Glavni stavkovni odbor SVIZ v skladu s 4. členom Zakona o stavki, ki napotuje k sporazumni rešitvi spora, pričakuje, da bo vladna stran zakonsko določbo spoštovala in skupaj s predstavniki stavkajočih v konstruktivnem duhu delovala v smeri razrešitve spora.

GsO je soglasno sprejel sklep, da odločanje o datumu nadaljevanja stavke preloži na čas po jutrišnjem sestanku z ministrico dr. Simono Kustec, ko bi moralo biti jasneje, ali se je vlada pripravljena z zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju pogovarjati in dogovoriti o razrešitvi stavkovnih zahtev. Kot sicer izhaja iz danes objavljene informacije na spletni strani MIZŠ o jutrišnjem srečanju, sindikat lahko upravičeno dvomi v namero Vlade RS, da ta želi s predstavniki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju poiskati rešitve za stavkovne zahteve. Na to ne nazadnje nakazuje tudi napoved neposrednega prenosa delovnega pogovora na družabnem omrežju – ne da bi ministrstvo o tem sodelujoče vsaj vnaprej obvestilo, kaj šele pridobilo njihovo soglasje –, kar bi se zgodilo prvič v zgodovini socialnega partnerstva pri nas in nakazuje, kako ministrstvo pristopa k obravnavi pomembnih, občutljivih vprašanj in razpravi s sindikatom o zahtevah 40 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.
 

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

-----------------------------------------------------------------------------------

sporočilo za medije!

IZJAVA PREDSTAVNIKOV SINDIKATOV OB 13.30 PRED PROSTORI MIZŠ

Ker MIZŠ vztraja pri prenosu današnjega srečanja na Facebooku, se ga sindikati ne bodo udeležili.

Ljubljana, 15. marca 2022 – Po jutranjem pozivu sindikatov MIZŠ-ju in obvestilu medijem, naj ministrstvo prekliče neposredni prenos sestanka na Facebooku, je ministrstvo pred nekaj trenutki vabljene seznanilo, da poziva ne bo upoštevalo ter da namerava neposredno prenašati delovni pogovor. Skladno z napovedjo sindikatov in ob vseh izraženih pomislekih glede prenašanja srečanja se le-ti se sestanka na MIZŠ danes popoldne ne bodo udeležili.

Kot je bilo že napovedano v jutranjem sporočilu za medije, bodo predstavniki sindikatov v zvezi z današnjim (ne)sestankom podali izjavo za javnost, in sicer ob 13.30 uri pred prostori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na Masarykovi v Ljubljani.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar