Ljubljana, 2. 10. 2018

GSO SVIZ o prihodnjih aktivnostih sindikata

sporočilo za medije!


GLAVNI STAVKOVNI ODBOR SVIZ O PRIHODNJIH AKTIVNOSTIH SINDIKATA


Po izvolitvi vlade je SVIZ odmrznil stavko v vzgoji in izobraževanju. V četrtek o pogajanjih in morebitni obnovitvi stavkovnih aktivnosti.

 

Ljubljana, 2. oktobra 2018 – Na dan pred letošnjim svetovnim dnevom učiteljev, 4. oktobra popoldne, se bodo na izredni seji sestali članice in člani Glavnega stavkovnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GSO SVIZ). Na dnevnem redu bodo imeli zgolj eno točko, in sicer razpravo in odločanje glede nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

Vlada je pretekli teden imenovala svojo pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja in napovedala, da bo pripravila izhodišča ter da bi se resna pogajanja s sindikati lahko pričela že v roku dveh tednov. Minister za javno upravo je ob tej priložnosti izrazil pričakovanje, da bodo pogajanja hitro zaključena. Na to računa tudi SVIZ, saj so se vse stranke, ki danes sestavljajo vladajočo koalicijo, pred junijskimi državnozborskimi volitvami strinjale s stavkovnimi zahtevami izobraževalcev. SVIZ tako pričakuje, da bo Vlada RS pripravljena nadaljevati pogajanja na točki, na kateri so bila letos spomladi prekinjena, in izpolniti stavkovne zahteve sindikata, sicer se obeta nadaljevanje stavke.

Z izvolitvijo nove vlade je Glavni stavkovni odbor SVIZ namreč ponovno postal aktiven in se bo sestal na dan pred letošnjim svetovnim dnevom učiteljev, tj. v četrtek, 4. 10. 2018. Glavni stavkovni odbor, ki mu je članstvo na glasovanju o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju podelilo pooblastila za vodenje stavke, se bo na seji opredelil do morebitnega nadaljevanja le-te; vključno z določitvijo datuma in načina izvedbe.

Seja GSO SVIZ se bo pričela ob 14. uri na sedežu sindikata SVIZ na Oražnovi ulici 3 v Ljubljani, po njej (predvidoma ob 16. uri) pa bo izpeljana izjava za medije, na kateri bodo predstavljeni glavni sklepi in odločitve s seje.

X X X X X

Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije