Ljubljana, 21. 2. 2023

GSO SVIZ opredelil nadaljevanje stavke v vzgoji in izobraževanju

sporočilo za medije!
 


GSO SVIZ OPREDELIL NADALJEVANJE STAVKE V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU


Drugi stavkovni dan bo izveden 13. aprila, če do 8. marca z Vlado RS ne bo podpisan stavkovni sporazum.

Ljubljana, 21. februarja 2023 – Danes popoldne so se sestali članice in člani Glavnega stavkovnega odbora (GSO) Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), se seznanili z dosedanjim potekom in vsebino pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma ter sprejeli sklep o napovedi novega stavkovnega dne v še aktivni stavki. Drugi stavkovni dan v splošni stavki v vzgoji in izobraževanju bo izveden 13. aprila letos, če pred tem oziroma najkasneje do 8. marca ne bo prišlo do sklenitve stavkovnega sporazuma med SVIZ-om in Vlado RS.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju po enem letu od napovedi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter izvedbi prvega stavkovnega dne 9. marca lani še vedno zahtevajo sklenitev stavkovnega sporazuma o devetih stavkovnih zahtevah, ki jih je SVIZ Slovenije naslovil na Vlado RS 18. februarja 2022. Vlado RS Zakon o stavki zavezuje k prizadevanjem za sklenitev stavkovnega sporazuma s stavkajočimi, a aktualna v devetih mesecih od prevzema oblasti zadostne pripravljenosti doslej ni izkazala. Nasprotno, oblasti do legalnih in legitimnih zahtev 38.248 zaposlenih, ki so izglasovali stavkovne zahteve, kažejo podcenjujoč odnos in se sistematično izmikajo iskanju rešitev v okviru stavkovnega sporazuma. Vlada si ne prizadeva skleniti stavkovnega sporazuma s stavkajočimi. Aktualna vlada je do zdaj podpisala že tri stavkovne sporazume – s sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu in dva z zdravniki –, istočasno pa se do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju obnaša podcenjujoče in prezirljivo. Za SVIZ to ni sprejemljivo. Trenutna vlada v odnosu do stavkovnih zahtev sindikata tudi eksplicitno krši lastni koalicijski dogovor, ki jo, po prevzemu oblasti, zavezuje k takojšnjemu reševanju »odprtih stavkovnih zahtev, podedovanih od prejšnje vlade«. Danes, leto dni po posredovanju stavkovnih zahtev, je ključna stavkovna zahteva po odpravi zaostankov pri plačah, ki jih vlada eksplicitno priznava, še povsem odprta, saj vlada ne kaže volje za sklenitev dogovora.

Pogajalska skupina SVIZ, ki si je ves čas prizadevala, da bi dogovor sklenili za pogajalsko mizo, ocenjuje, da za uveljavitev stavkovnih zahtev sindikata ni druge poti kot nadaljevanje in ponavljanje stavkovnih dni. Drži, da je vladna pogajalska skupina 20. 2. 2023, pozno zvečer, sindikatu posredovala predlog stavkovnega sporazuma, a ta ne zagotavlja, da je zvišanja mogoče realizirati v doglednem času. Če bo vladna stran do 8. marca sprejela SVIZ-ove dopolnitve stavkovnega sporazuma, je sindikat pripravljen stavko do datumsko opredeljene uresničitve vsebine sporazuma zamrzniti. Če sporazuma ne bo mogoče podpisati do 8. 3. 2023, se bo stavka izvedla 13. aprila 2023. Izvedbo drugega stavkovnega dneva in verjetnost izvedbe nadaljnjih dni splošne stavke v vzgoji in izobraževanju mora Vlada RS razumeti kot zahtevo za takojšnjo sklenitev stavkovnega sporazuma. Od te zahteve SVIZ ne bo odstopal.

Glavni stavkovni odbor SVIZ je torej na današnji seji v skladu s svojimi pristojnostmi za četrtek, 13. aprila 2023, soglasno odredil izvedbo drugega stavkovnega dneva splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, ki jo je januarja lani izglasovalo 38.248 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in traja do sklenitve stavkovnega sporazuma oziroma do preklica.

Drugi stavkovni dan se bo izvedel, če do 8. marca 2023 z Vlado RS ne bo podpisan stavkovni sporazum. Stavkovni dan se izvede po celotni izobraževalni vertikali, od vrtca do univerze. Stavka se bo izvedla na enak način, kot jo je SVIZ izpeljal 9. marca lani, ob tem pa bo SVIZ v središču Ljubljane organiziral tudi množični protestni shod stavkajočih iz celotne države.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar