Ljubljana, 7. 11. 2018

Hočemo toliko, kot imajo drugi!

V luči potekajočih pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma z Vlado RS so se v sredo, 7. 11. 2018, na sedežu sindikata SVIZ na Oražnovi ulici 3, v Ljubljani na 9. izredni seji sestali članice in člani Glavnega stavkovnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GSO SVIZ). Seznanili so se z dozdajšnjim potekom pogajanj, zatem pa natančno opredelili način izvedbe stavke v vzgoji in izobraževanju, ki jo je sindikat sicer po oktobrski izredni seji že napovedal za začetek decembra letos.

 

V uvodnem delu seje je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj članicam in članom GSO SVIZ predstavil dogajanje na pogajanjih z Vlado RS. Ta so bila v uvodnih nekaj krogih skupna, zdaj pa se nadaljujejo ločeno s posameznimi skupinami sindikatov javnega sektorja (pogajalska skupina SVIZ se je z vladno v tem tednu ločeno pogajala dvakrat, 5. in 6. 11. 2018). Članice in člani GSO, ki vodijo stavko v vzgoji in izobraževanju, so na seji na pogajalsko skupino SVIZ znova naslovili odločno zahtevo, da nepopustljivo vztraja pri stavkovnih zahtevah, ki prekinjajo štiriletni trend vse večjega zaostajanja plač v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi. Še enkrat so poudarili, da sindikat za zaposlene v dejavnostih SVIZ ne zahteva nobenih privilegijev, nobenih posebnih ugodnosti, a da zahteva, da dobijo vsaj približno toliko, kot imajo drugi. V stavki bo SVIZ zato vztrajal do izpolnitve stavkovnih zahtev in država zaposlenim v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi ne bo priznala enakega plačila za primerljivo delo.

Soglasno je bil sprejet sklep, da bo stavka v vzgoji in izobraževanju nadaljevala v sredo, 5. 12. 2018 in v četrtek, 6. 12. 2018. S spremembo sprva napovedane tridnevne stavke v dvodnevno je SVIZ prisluhnil opozorilom staršem, ki so izražali nezadovoljstvo in skrb ob napovedani večdnevni stavki. Prvi dan (5. 12. 2018) bodo po sklepu GSO tako stavkali zaposleni v srednjem in višjem šolstvu ter dijaških domovih, drugi dan (6. 12. 2018) pa zaposleni na področju predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, osnovnih šol iz zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenega šolstva in izobraževanja odraslih. Na oba napovedana dneva stavke bo SVIZ organiziral tudi protestni shod pred sedežem Vlade RS.

V skladu s sklepom z oktobrske izredne seje predsedstva Sindikalne konference kulturnih organizacij SVIZ (SKKO SVIZ) je glavni stavkovni odbor na izredni seji odločal še o pozivu zaposlenih v kulturi k razglasitvi stavke in pridružitvi napovedanim stavkovnim aktivnostim. Tudi zaposleni v kulturi namreč pozivajo k odpravi nesorazmerij med plačami v kulturi glede na druga primerljiva delovna mesta v javnem sektorju ter zahtevajo povečanje razpona možnega kariernega napredovanja. Slednje je tako v kulturi kot tudi v vzgoji in izobraževanju ter sociali najnižje v celotnem javnem sektorju.

Na predlog predsedstva SKKO SVIZ so članice in člani GSO SVIZ za področje kulture sprejeli naslednje stavkovne zahteve: povišanje plač za 1 plačni razred na delovnih mestih do vključno 26. plačnega razreda; povišanje plač za 2 plačna razreda na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom in na delovnih mestih v VII/2 tarifni skupini; povišanje plač za 3 plačne razrede na delovnih mestih v VIII. in IX. tarifnem razredu; povečanje razkoraka med nazivi na delovnih mestih v plačni skupini G2 na maksimalno 3 plačne razrede (npr: med višjim kustosom in svetovalcem); izplačilo regresa za letni dopust v višini 1050,00 EUR za vse zaposlene, katerih plača je nižja od minimalne. Članstvo v kulturi se bo o stavki opredeljevalo v prihodnjih dneh, ob izglasovanju pa se bo začela 5. 12. 2018 in bo trajala do preklica.  

Po izredni seji glavnega stavkovnega odbora sta predsednica SVIZ Jelka Velički in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj ob članicah in članih GSO na novinarski konferenci povzela glavne sklepe s seje. Videoposnetke izjav in odgovore na vprašanja medijev si lahko ogledate v nadaljevanju.

Jelka Velički, predsednica Glavnega odbora SVIZ

Petra Koritnik, članica Glavnega stavkovnega odbora SVIZ

Dušan Nemec, član Glavnega stavkovnega odbora SVIZ

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

Odgovori na novinarska vprašanja

Komentarji
Tajništvo GO SVIZ
20.11.2018

Spoštovani,

kongres SVIZ se bo na današnjem delu zasedanja seznanil z vsebino in rezultati pogajanj ter odločal o nadaljnjih korakih (parafiranje, podpis, stavka ali njen preklic). Ko bo kongres sprejel odločitev, boste članstvo in javnost o tem obveščeni, zaenkrat pa formalnih odločitev še ni, medtem ko so mediji v večini res že (in zelo nekritično oziroma enostransko) povzemali besede vladnega pogajalca.
Lep pozdrav!
Tajništvo GO SVIZ

Aljoša Kancler
19.11.2018

Če prav razumem današnje (19.11.2018) komentarje v javnih medijih, so torej dosežene vse stavkovne zahteve, ki jih je zapisal stavkovni odbor GO SVIZ? Namreč nikjer ni zapisanega stališča oz. izjave SVIZ-a glede tega, vsi medijipa zopet vedo vse...

Slavko Mežek
16.11.2018

Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, je SVIZu ter javnosti sporočila "... pravica do stavke - da, vendar ne na račun pouka in šolarjev..." in napovedala priporočilo vladi.
MIZŠ ugotavlja kolizijo ustavne pravice do izobraževanja in tiste do stavke.
Starši napovedujemo vložitev ustavne pobude na US RS, javni protest proti nadaljnji perfidni zlorabi naših otrok, neposredno soočenje s stavkajočimi ter opozorilni bojkot pouka dan po stavki SVIZ.
V šolskem koledarju je veliko dni, ki jih lahko namenjate "pripravam" in stavkam, ne da bi neposredno zlorabili talce - šolarje.
Slavko Mežek, oče šolarjev

MMBB
12.11.2018

In spet se pozablja na tiste, ki smo v plačni skupini J v šolstvu. Dvig za 1 PR pri delovnih mestih čistilec, kuhar, hišnik, perica,... ne pomeni nič, saj so še vedno pod minimalno plačo in ne pridobijo niti centa. Dvig za 2 PR, 3 PR za še sedaj v šolstvu visoko plačane pa je sramota za SVIZ, saj je očitno evidentno, da so vam pomembni zgolj učiteljski poklici. Žal je to resnica. Zaposlen sem v šolstvu, vendar sem v plačni skupini J in vidim kako so stvari narejene, kdo je v katerem PR-ju in sedaj pa le dvignite plače učiteljem, ki so od 30 PR-ja naprej, ostali pa naj samo lepo životarimo. Pa obdelamo 8 ur na dan, učiteljem pa je problem, če imajo po urniku 5,6 ali pa mogoče celo kdaj 7 šolskih ur.....potem pa je še katastrofa, koliko morajo delati......Hvala za tak sindikat in ravno zaradi tega nisem več vaš član. Žal sem predolgo verjel vsem zgodbam in imel upanje, da bo boljše tudi kdaj za nas. Pa žal ni. Opevate lanski "dvig plač", ki pa je bil minimalen in se sedaj hvalite s tem. Res super. Ampak to povejte čistilki, kuharici, hišniku - in hkrati jim povejte, za koliko se pozna mesečno v njihovi denarnici lanski dvig plač. Hm......res.....povejte jim.....

Vaš komentar