Ljubljana, 12. 4. 2019

Izpolnjene zahteve vzgojiteljic in vzgojiteljev

Srbski vzgojiteljice in vzgojitelji, ki so že dlje nezadovoljni tako s svojimi plačami kot tudi na splošno s položajem v šolskem sistemu in širši družbi, so pod okriljem reprezentativnih sindikatov za 11. aprila 2019 napovedali protestni shod. Razloge, ki so zaposlene v predšolski vzgoji privedli do odločitve, da svoje nezadovoljstvo izrazijo tudi na beograjskihi ulicah, smo podrobneje že predstavili v novici na naši spletni strani.

Kolegi iz Srbije pa so nam medtem posredovali razveseljive in pozitivne novice. Po napovedi demonstracij, ki so jih pripravljali trije reprezentativni sindikati in na katerih so nameravali zaposleni v vrtcih potrditi svojo odločnost doseči, da se njihov položaj izenači z zaposlenimi v preostanku izobraževalnega sistema, ter opozoriti tudi na številne druge nakopičene težave v predšolski vzgoji, se je namreč Vlada Republike Srbije sestala na izredni seji in sprejela vse zahteve sindikatov oziroma zaposlenih. Številni zaposleni se zato 11. aprila niso odpravili v Beograd, prav tako pa so organizatorji odpovedali sprva načrtovani pohod po ulicah glavnega mesta.

Srbska vlada je sklenila, da bo vsem zaposlenim v predšolski vzgoji zagotovila dodatno povišanje plač za dva odstotka, s čimer bodo deležni skupno 9-odstotnega povišanja plač, ki so ga z začetkom letošnjega leta že prejeli zaposleni v drugih delih izobraževalnega sistema. Omenjeno izboljšanje vključuje tudi spremembo zakona o proračunu, ki bo po hitrem postopku sprejet v srbski narodni skupščini in bo stopil v veljavo že s 1. majem letos.

Vprašanjem o izboljšavah predšolskega sistema bo namenila pozornost tudi delovna skupina, ki je bila na novo ustanovljena pod okriljem kabineta predsednice vlade, v njej pa bodo sodelovali tudi predstavniki vseh pristojnih ministrstev (ministrstva za finance, za izobraževanje, za javno upravo in lokalno samoupravo) ter predstavniki vseh treh reprezentativnih sindikatov za področje predšolske vzgoje in izobraževanja.

Delovna skupina ima nalogo najpozneje v roku šestih mesecev izpeljati analizo in pripraviti predlog reform, ki bi omogočile izboljšati sistem predšolskega izobraževanja, in sicer vključno s pogoji za opravljanje dejavnosti ter mehanizme za spremljanje in kontrolo, učinkovitosti financiranja, izplačila plač ter s predlogom za spremembe pri financiranju. Kot je znano, sindikati že več let zahtevajo, da se tudi dejavnost predšolske vzgoje financira iz republiškega proračuna in ne proračuna lokalnih samouprav.

Vlada Republike Srbije je tako uresničila vse zahteve, ki so jih nanjo naslovili sindikati in zaradi katerih so pozvali svoje članstvo iz vrtcev k protestu.