Ljubljana, 21. 5. 2018

Izredna seja GSO SVIZ

sporočilo za medije!


IZREDNA SEJA GLAVNEGA STAVKOVNEGA ODBORA SVIZ

SVIZ bo vztrajal pri stavkovnih zahtevah

Ljubljana, 21. maja 2018 – V torek, 22. maja, se bo na izredni seji sestal Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GSO SVIZ), da še pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami znova potrdi odločenost nadaljevati z bojem za uresničitev stavkovnih zahtev, vključno z nadaljevanjem stavke, takoj po konstituiranju nove vlade s polnimi pooblastili. Po koncu seje bo izjava za javnost, na kateri bosta predsednica GSO SVIZ Jelka Velički in glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj skupaj s članicami in člani GSO SVIZ povzela sprejete sklepe in stališča s seje ter tudi komentirala odgovore političnih strank glede stavkovnih zahtev SVIZ.

Zelo očitno in obenem zaskrbljujoče je, da je vprašanje o prihodnosti vzgoje in izobraževanja v Sloveniji povsem odsotno v predvolilnih soočenjih. To dejstvo zgolj potrjuje upravičenost opozoril sindikata, da se položaj vzgoje in izobraževanja marginalizira, v enaki meri pa to velja tudi za raziskovalno dejavnost in kulturo. Čeprav desetletni trend zmanjševanja sredstev za vzgojo in izobraževanje neposredno napoveduje poslabšanje kakovosti javnega vzgojno-izobraževalnega sistema v prihodnjih letih, to politike očitno ne skrbi.

GSO SVIZ je po odstopu predsednika vlade sredi marca letos in napovedi predčasnih parlamentarnih volitev sklenil začasno odložiti nadaljevanje stavke, takrat že napovedane za 17. april, in zamrzniti s tem povezane aktivnosti. Vseeno je pomembno vedeti, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki, ki jo je izglasovalo 37.186 zaposlenih, zato SVIZ pričakuje, da se bodo takoj po konstituiranju nove slovenske vlade nadaljevala pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma, morebitno odlašanje ali zavlačevanje pri tem pa bo lahko eden od razlogov za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti SVIZ.

Seja Glavnega stavkovnega odbora SVIZ se bo pričela v torek ob 14. uri, izjava za javnost pa bo predvidoma ob 16. uri (na sedežu sindikata na Oražnovi ulici 3 v Ljubljani, v vrtnem paviljonu). 

X X X X X