Ljubljana, 23. 4. 2020

Izzivi muzejev in galerij

petek, 24. april 2020, ob 10.30

Prijava na webinar:
Meeting ID: 845 7983 2854
ali preko povezave v brskalniku na Zoom-u: https://us02web.zoom.us/j/84579832854

Muzeji in galerije v Sloveniji in Evropi se soočajo z velikimi izzivi. Številne kulturne ustanove so zaradi koronavirusa zaprle vrata, kar je prineslo drastičen upad sredstev in vzbudilo občutek negotovosti glede prihodnosti.

Sprašujemo se:
Kako se muzeji v Sloveniji in Evropi soočajo s posledicami COVID-19?


Muzeji veljajo za srečališče najrazličnejših skupin in prostor dialoga ter razmisleka - kaj storiti, da bodo lahko svoje poslanstvo izpolnjevali tudi v bodočnosti? Muzej novejše zgodovine Slovenije vas vabi, da se pridružite spletnemu webinarju “Muzej v času koronavirusa”. Pogovarjali se bomo o:

- stanju muzejev po svetu v času panedemije COVIDA-19
- rezultatih ankete o stanju muzejev, ki sta ju izvedli NEMO in SMS
- kako naprej – solidarnost in kreativnost kot način odpora na krizo


sodelujeta:
dr. Aleksandra Berberih Slana, Skupnost muzejev Slovenije
dr. Kaja Širok, ICOM Slovenija


Webinar bo trajal trideset minut, poslušalci boste nato vabljeni k vprašanjem in skupnemu razmisleku o razvoju novih strategij dela in valorizacije kulturnega sektorja.

* * * * * * * *

Muzej novejše zgodovine je v tem obdboju objavil tudi poziv: Slovenija in koronavirus; tudi tvoja zgodba je del zgodovine. Pošljite jim zgodbe, fotografije predmetov in stvari, ki predstavljajo vaše novo zasebno ali poklicno življenje v času izolacije zaradi koronavirusa. S tem pomagate, da bodo lahko izbor predlaganih predmetov ter zgodb vključili v zbirko muzeja in tako zagotovili, da bomo znali naslikati ta čas tudi prihodnjim generacijam.

Pomagajte torej zbrati zgodovino Slovenije tukaj in zdaj! Postanite zgodovinar na terenu, ki ga opravite kar na lastnem domu. Zgodbe in fotografije pošljite po elektronski pošti na slovenijainkorona@gmail.com, s kratkim pripisom, kaj vam konkretni predmeti pomenijo. Z akcijo se Muzej novejše zgodovine Slovenije pridružuje drugim evropskim muzejem, ki so s podobnimi pozivi povabili ljudi, naj primaknejo svoj košček mozaika zgodovini.

* * * * * * * *

Nagradni stripovski natečaj: Življenje v času koronavirusa je podaljšan do 1. maja 2020. Muzej novejše zgodovine prav tako vabi,  da v času koronavirusa predstavite svoj vsakdan v obliki stripa. Stripi bodo objavljeni na razstavi na to temo, ki bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije po vzpostavitvi normalnih razmer. Virtualna razstava pa bo na spletni in Facebook strani muzeja ob koncu akcije. Več o nagradnem natečaju najdete tukaj ter vabljeni k ogledu sproti nastajajoče galerije stripov.


  Vir: Novičnik Muzeja novejše zgodovine Slovenije, http://www.muzej-nz.si/si/