Ljubljana, 26. 9. 2022

Začetek pogajanj o delu stavkovnih zahtev SVIZ

sporočilo za medije!JUTRI ZAČETEK POGAJANJ O DELU STAVKOVNIH ZAHTEV SVIZ

Sindikat ob tem opozarja, da je stavka še vedno aktivna.


Ljubljana, 26. septembra 2022 –  Po tistem, ko je Vlada RS na svoji seji sredi tega meseca sprejela izhodišča za razrešitev dela stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) z dne 18. februarja 2022, je sindikatu posredovala tudi vabilo na prvi krog pogajanj. Ta bo jutri, 27. septembra, v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Vlada se je na omenjeni seji seznanila s predlogom SVIZ za sklenitev aneksa h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter sprejela izhodišča za pogajanja. Svojo pogajalsko skupino, ki jo bo vodil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič, je pooblastila za pogajanja glede aneksa. Izhodišča so določena le za del stavkovnih zahtev SVIZ (6. in 7. točko), ki sodi v resorno pristojnost ministrstva za izobraževanje, medtem ko naj bi se preostale stavkovne zahteve razreševale v okviru pogajanj z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Pogajalsko skupino SVIZ bo vodil glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. SVIZ je sicer februarja letos – na podlagi opredeljevanja o izvedbi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter odločenosti zanjo 37.248 sindikalnih zaupnic in zaupnikov, članic in članov sindikata ter drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju – razglasil stavko in prvi stavkovni dan izvedel 9. marca. Stavka je še vedno odprta oziroma aktivna in če v primernem času v pogajanjih s pristojnimi ne bo prišlo do pričakovanih premikov ali pogovori ne bodo ustrezno potekali, bi SVIZ lahko znova izvedel dan stavke ter nadaljeval s tovrstnimi aktivnostmi.


X X X X X
 

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Silvana
30.09.2022

Žal spet j skupina dobi najmanj. Ne bo se nič poznalo, samo država bo manj dala do minimalne plače.Razočarana nad sindikatom zelo.

Valentina
30.09.2022

Sprašujemo se, kje smo v SVIZ in pogajanjih zaposleni iz plačne skupine J. Kot vedno: bedno pozabljeni.

Bojana Dimc
28.09.2022

Tiskarski škrat - gospoda Pikalo ( se opravičujem).

Bojana Dimc
28.09.2022

Pozdravljeni!

Tudi sama sem že večkrat naslovila to vprašanje tako na SVIZ, kot tudi na Ministrstvo in na tedanjega ministra gospoda Pokalo.
Odgovori so zelo skopi ali jih ni. Čas pa teče.

Hvala in lp

Tatjana
27.09.2022

Svetniki, ki smo naziv pridobili po prejšnjem pravilniku, smo vložili v napredovanje bistveno več dela, znanja in časa kot zdajšnji svetniki. Še vedno je naše delo v tej razliki razvrednoteno. Kdaj boste popravili to krivico?

Klavdij
27.09.2022

Pozdravljeni

Naj vas samo spomnim, da je inflacija od začetka leta 2016, ko je bila zadnja sprememba vrednosti plačnih razredov, dosegla 21,6%. To je uradni podatek SURSa od 03.2016 do danes.
Vmes smo dobili povišanje plač v višini 2 plačnih razredov, kar je manj kot 8%. Razlika je torej 13,6%

Že danes imamo srednje šole velike težave z zagotavljanjem ustreznega števila učiteljev, predvsem na področju strokovnih predmetov. Če vsak, recimo IKT strokovnjak, ki zapusti visoko šolo, takoj dobi službo in začetniško plačo v višini 1300+€ je iluzorno pričakovati, da ga bomo mi lahko zaposlili s plačo 1026€, kolikor danes znaša 32. plačni razred. Poleg tega so napredovanja v tem sektorju na letni ravni in ne vsaka 3 leta in več, kot je običaj v JS. In to s tem, da zgolj opravlja svoje delo in ne zbira nekih neumnih točk.

Peter
26.09.2022

Lepo prosim, če nekdo iz SVIZ končno odgovori, kaj se dogaja z nazivom višji svetnik, ki bi moral biti uzakonjen z zadnjo spremembo ZOFVI?
Lahko, lepo prosim eno kratko obvestilo na SVIZ straneh na to temo? Ker naša zaupnica ne ve nič o tem.

Vaš komentar