Ljubljana, 19. 2. 2018

Kako naprej?

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je v ponedeljek, 19. februarja, na svojem sedežu pripravil novinarsko konferenco, na kateri sta glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj in predsednica GO SVIZ Jelka Velički predstavila nadaljnje korake sindikata v zvezi s stavkovnimi aktivnostmi in njihovim predvidenim zaostrovanjem, komentirala dopolnjena vladna pogajalska izhodišča in ponujeni odstop vodje vladnih pogajalcev, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, in se odzvala na (sporno oziroma napačno predstavljene) podatke o povečanju števila zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter gibanju proračunskih sredstev za omenjeni dejavnosti v zadnjih letih.

Predstavljeni oziroma vnovič izpostavljeni so bili podatki, ki jasno kažejo na zaostajanje plač v vzgoji in izobraževanju:

Stopnja rasti bruto plač od januarja 2014 do oktobra 2017 (v odstotkih)

Skupna rast plač v državi                         5,3 %

Dejavnost javne uprave in obrambe    13,0 %

Zdravstvo in socialno varstvo                11,8 %

Izobraževanje                                             4,5 %

Vir: SURS

Nominalna stopnja rasti povprečne plače v izobraževanju, od vrtcev do univerze v razdobju januar 2014 – oktober 2017, je bistveno počasnejša kot v drugih najobsežnejših delih javnega sektorja (v javni upravi, v zdravstvu in socialnem varstvu). Rast plač v izobraževanju (4,5 %) je nižja celo od skupne rasti plač v državi (5,6 %).
V uvodnem delu novinarske konference je predsednica GO SVIZ Jelka Velički navedla glavne mejnike v zadnjega pol leta (razširjena seja GO SVIZ 5. oktobra na Gospodarskem razstavišču, izredna seja GO SVIZ z napovedjo stavke konec novembra lani, opredeljevanje članstva in zaposlenih med 6. in 13. decembrom za stavko, 40.000 stavkajočih in 20.000 protestnikov 14. februarja ...). Izpostavila je visoko udeležbo v glasovanju o stavki in ob njeni izvedbi ter ugotovila, da takšne množice odločnih in nezadovoljnih Vlada ne more spregledati in preslišati. Ali pač?!
Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je v svojem nastopu na novinarski konferenci povzel glavna, najpomembnejša dejstva iz zadnjih dni po sredinem protestnem shodu ((ponujeni)odstop ministra za javno upravo z mesta glavnega vladnega pogajalca, problematičnost, nerazumljivost, kontroverznost in nelogičnosti v vladnih sklepih in v zvezi z njihovim sprejemanjem na zadnji seji). Vprašal se je, ali želi vlada s temi manevri zgolj zavlačevati s pogajanji in se izmakniti svoji odgovornosti. Opozoril je tudi na to, da je Vlada s sklepi celo povozila dogovor, ki ga je sama podpisala s sindikati, o urejanju problematike vrednotenja delovnih mest, primeljivih z zdravniškimi.
Izpostavil je, da bo SVIZ vztrajal pri svojih zahtevah in še stopnjeval aktivnosti, obenem pa poudaril, da bo moral v celotni zgodbi in pri vseh ter številnih zapletih odgovornost prevzeti predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, ter da se trenutek za to hitro bliža.Od koncu novinarske konference je glavni tajnik SVIZ odgovarjal še na novinarska vprašanja, in sicer glede tega, kako se bodo pogajanja odvijala in dogodki razvijali po ponujenem odstopu glavnega vladnega pogajalca, o tem, ali se bodo za jutri napovedana pogajanja odvila (ravno v času novinarske konference je z vladne strani prišlo obvestilo, da "zaradi objektivnih okoliščin na vladni strani, pogajanj za razrešitev stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov javnega sektorja v tem tednu ne bo. O nadaljnjih terminih pogajanj se bomo dogovorili predvidoma po seji vlade v tem tednu." op. p.)  ter o tem, kdo bi bil za SVIZ primeren, pravi pogajalec.
Vabljeni k ogledu posnetka!