Ljubljana, 27. 7. 2018

Kako se učijo na Nizozemskem?

Pri Eurydice Slovenija so 24. julija letos delili informacijo o novi nizozemski spletni strani Learnlikethedutch.com, na kateri tamkajšnji izobraževalke in izobraževalci v zapisih in video gradivu (zavihek Case Studies) med drugim predajajo svoje praktične izkušnje o tem,

-        kako izvajati pouk (Teach),

-        kako organizirati izobraževanje (Organise),

-        kako uvajati inovacije in spremembe v šoli (Change), ter

-        izmenjujejo prakse z drugimi šolami (Exchange).

Spletna stran je nastala v luči procesa prenove sekundarnih šol na Nizozemskem, ki si prizadevajo za personalizacijo učne izkušnje. Posledično se klasično podajanje učne snovi umika iz tamkajšnjih razredov, praktični primeri, o tem, kako učno izkušnjo prilagoditi posamezniku, ki jih objavljajo nizozemski učiteljice in učitelji, pa lahko služijo kot informacija in navdih tudi pedagoškim delavkam in delavcem v drugih državah.

V videoposnetku tako denimo učitelj angleščine na srednji šoli IJburg College Caspar Kollaard pojasnjuje učiteljici angleškega jezika Noushin Loghmani iz Teherana, kako lahko nizozemski učenke in učenci tako dobro govorijo angleško. Med drugim pravi, da pouk angleškega jezika poteka predvsem na temelju spodbujanja komunikacijskih zmožnosti, medtem ko jezik v »slovnične okvire« postavijo naknadno. Kliknite za ogled videoposnetka.

Na spletni strani Learnlikethedutch.com najdete tudi informacije o organizaciji izobraževalnega sistema na Nizozemskem in podatke o dosežkih tamkajšnjih mladih v mednarodni raziskavi znanja PISA.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar