Ljubljana, 29. 3. 2024

Kako se uspešno soočati z anksioznimi motnjami

Na zadnji četrtek v marcu, 28. 3., smo na sedežu glavnega odbora Sviza v Ljubljani v sodelovanju z našo članico – svetovalno delavko na srednji šoli, sicer pa specialistko psihoterapije otrok in mladostnikov, terapevtko za predelavo travm, specializirano za zdravljenje anksiozne in panične motnje ter izgorelosti – Majo Hartman pripravili predavanje Soočanje z anksioznimi motnjami in učinkovit psihoterapevtski pristop. Srečanje smo namenili strokovnim delavkam in delavcem v vzgoji in izobraževanju, ki se pri svojem delu srečujejo tudi s stiskami otrok in mladostnikov, s predavateljico pa so spregovorili o tem, kaj so anksiozne motnje in kako jih prepoznamo, o pomoči pri soočanju s tovrstnimi motnjami in terapevtskem zdravljenju le-teh. Predstavila je nekaj tehnik, ki so uporabne pri zdravljenju anksioznih, paničnih in obsesivno-kompulzivnih motenj, fobij, pri depresiji, za lažje soočanje ob izgubah in predelavo travmatskih dogodkov in nasploh za izboljšanje kakovosti življenja, za dvig občutka vrednosti, samozavesti in poguma.

Predavateljica je prav tako prikazala, kako s preprostimi psihoterapevtskimi vajami učinkovito pomagati otrokom in mladostnikom z anksiozno in panično motnjo, in predstavila priročnik Osreči to knjigo, ki vsebuje osnovne psihoterapevtske vaje, ki pomagajo učitelju in otrokom ter mladostnikom pri oblikovanju samopodobe, zboljšanju samozavesti in večjemu pogumu, pri soočanju s strahom in krepitvi pozitivnega miselnega procesa.

Sporočilo srečanja je bilo tudi, da lahko strokovni delavci v šolah in vrtcih le, če se znajo sami soočiti s stresnimi situacijami, naučijo otroke, kako naj se spoprimejo s svojimi stiskami, ter da se lahko kot promotorji duševnega zdravja vključimo vsi v družbi. Poudarjeno je bilo, da je nujno poskrbeti za blagostanje učiteljev, jih opremiti z znanjem za soočanje s stresom in duševnimi motnjami, saj tako vlagamo v prihodnost.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar