Ljubljana, 11. 3. 2022

Ob vojni v Ukrajini

Pred dnevi je Izvršilni odbor SVIZ (IO) na svoji dopisni seji v skladu s temeljnim načelom solidarnosti s posamezniki v stiski, ki je vtkana v celotno delovanje našega sindikata že vse od ustanovitve leta 1990, soglasno sklenil, da med svojimi članicami in člani, sindikati zavodov ter drugimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki bi bili pripravljeni pomagati, izpeljemo dobrodelno akcijo za žrtve vojne v Ukrajini. Za namen pomoči našim kolegicam in kolegom, ukrajinskim izobraževalkam in izobraževalcem, ter otrokom bomo skladno z odločitvijo IO SVIZ k tako zbranim sredstvom dodali še 5.000 evrov iz solidarnostnega sklada SVIZ. Več informacij najdete - tukaj.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) smo prepričani, da je naša človeška dolžnost, da znova izkažemo solidarnost s soljudmi v težavah in izpeljemo dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za žrtve te nepojmljive tragedije v Ukrajini. V SVIZ bomo v sodelovanju s kolegi iz ETUCE in EI poskrbeli, da bo ta zagotovo prišel v prave roke in da bo porabljen izključno za pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini. O poteku akcije in o zbranih sredstvih ter predaji oziroma nakazilu le-teh vas bomo obvestili.

Dobrodelna akcija poteka do nadaljnjega. Račun za zbiranje sredstev je odprt pri banki NLB Ljubljana, podatki, potrebni za nakazilo, so:

št. računa: SI56 0222 2025 7396 053
sklicna številka: (00) 22-2022
namen: »Za Ukrajino«

Lastnik računa: SVIZ Slovenije, Oražnova ulica 3, 1000 Ljubljana

V  luči vojne v bližnji Ukrajini in širše humanitarne krize ter dejstvu, da je v tej državi ogroženih 7,5 milijona otrok, vojna pa neposredno ali vsaj posredno vpliva tako rekoč na nas vse, so pri Unicefu pripravili številne novice o dogajanju v Ukrajini in koristne napotke tako za starše kot učitelje. Objavili so, denimo, zamisli, kako lahko vojni konflikt obravnavamo v razredu ter nasvete o tem, kako se z otroki pogovarjati o konfliktih in vojni.

Nedavno so tudi na Radiu Slovenija 1 izvedli in objavili pogovor s svetovalno delavko z OŠ Cerklje ob Krki in psihoterapevtko Andrejo Ninkovič, ki je tudi članica SVIZ-ove sekcije svetovalnih delavcev.

Izpostavila je, da »ignoriranje in izogibanje tej temi nista učinkoviti tehniki, ker se lahko pogosto potem otroci počutijo še bolj izgubljene, prestrašene, ali pa celo osamljene. Lahko celo mislijo, da narobe čutijo, ker nimajo sogovornika, ki bi jih razumel v tej njihovi stiski.« Povedala je, da moramo čustva otrok znati začutiti, jih ovrednotiti in otroke na koncu tudi pomiriti. Da jim damo vedeti, da smo mi tukaj z njimi, da smo na varnem, da še vedno lahko kaj spremenimo in da smo odrasli tisti, ki poskušamo reševati stvari.

Celotnemu zanimivemu pogovoru o tem, kako se z otrokom pogovarjati o vojni, lahko prisluhnete na tej povezavi – klik!

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar