Ljubljana, 11. 6. 2019

Kjer je vse svetlo in belo ...

Ko se deževni pomladanski dnevi začnejo poslavljati in se že napoveduje poletje, je čas za srečanje upokojenih članic in članov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Letošnje je bilo že deveto po vrsti. Pod okriljem Glavnega odbora SVIZ in predsedstva Sekcije upokojenih članic in članov SVIZ Slovenije sta tokratno druženje organizirala Območni odbor OO SVIZ Bela krajina ter sekcija upokojenih članic in članov SVIZ Bela Krajina in Novo mesto.

»Odhod. In zažvižgal je vlak skozi mrak. … Kam misel? Stoj!«

»Ne z vlakom, z avtobusi se je v četrtek, 6. rožnika 2019, kar 395 upokojenih članic in članov SVIZ iz vse Slovenije pripeljalo v največje mesto Bele krajine, na pomol med rekama Lahinja in Dobličica, v Črnomelj. Na trati in v senci dreves za Kulturnim domom Črnomelj so nas toplo sprejeli prijazni in gostoljubni Belokranjci, piše naša članica Andreja Grom z OO SVIZ Novo mesto.

 

»Po okrepčilu z domačim pecivom in obvezno belokranjsko pogačo so nas gostitelji napotili v dvorano doma. Tu so nam v pozdrav namenili prijazne in spodbudne besede Vlasta Pezdirc, predsednica OO SVIZ Bela krajina, župan občine Črnomelj gospod Andrej Kavšek, pomočnica glavnega tajnika SVIZ Slovenije Nadja Götz, predsednica GO SVIZ Slovenije Jelka Velički in predsednica Sekcije upokojenih članic in članov SVIZ Slovenije Jožica Unetič. V nagovoru se nas je dotaknila skozi besede znanega humorista, nekdanjega ravnatelja OŠ Podzemelj ter Belokranjca z dušo in telesom, Tonija Gašperšiča. 'Kjer se odpre svet, je Bela krajina, ki jo objema Kolpa in so pridni ljudje. Svoja srca nosijo v svojih dlaneh. Živeti tu je darilo, priti sem veselje in radost, vračanje pa obveza. Tu je vse tako svetlo in belo.'

 

S kulturnim programom so nas prijetno presenetili učenci Osnovne šole Mirana Jarca in Glasbene šole Črnomelj. Mladi harmonikar je iz svojega glasbila izvabljal nežne in vsem znane melodije. Dotaknile so se nas in vsa dvorana je tiho zapela. Mlada povezovalca programa sta poskrbela, da se je uho naposlušalo belokranjske govorice. Kar obsedeli bi in poslušali, a nas je gospa Vita Jankovič - vodilna sila organizacijskega odbora srečanja - že napotila novim dogodivščinam naproti.

 

Ker za tako številno množico udeležencev ni mogoče predstaviti zanimivosti vsem, smo se razkropili po več lokacijah. Na domačiji Cvitkovič v Adlešičih smo spoznavali predelavo lanu, izdelavo belokranjskih pisanic, ki slovijo daleč po svetu. Na Šokčevem dvoru (tip zaprte domačije) v Žuničih sta nas pričakala gospa Tončka Jankovič in gospod Boris Grabrijan. Popeljala sta nas v čas, ko so ljudje še vse izdelovali doma (platno in platnene izdelke, volno in volnene izdelke, vrvi iz konoplje itd.). Njuna govorica in spreten prikaz priprave preje in predenja gospe Jankovič bodo za vedno v našem spominu. Nekateri so obiskali Veliki Nerajec, Pusti Gradec, čebelarsko pot, na robu Vinice žago ter mlin in seveda tehnično oviro - ograjo, postavljeno s posebnim namenom.

Čas je kar prehitro minil in sledilo je le še druženje ob poznem kosilu, a na dveh lokacijah, v restavraciji Štajdohar in gostilni Muller. V Beli krajini gostinski lokali žal nimajo tolikšnih kapacitet, kot je bilo udeležencev tokratnega srečanja. Upam, da to ni pokvarilo prijetnega srečanja z Belo krajino, da so se udeleženci lahko v polni meri naužili nje prelesti,« ob zahvali organizatorjem sklene Andreja Grom, ki nam je za objavo priskrbela tudi fotografije.

Dan po srečanju je prisrčno zahvalo zaslužnim za organizacijo letošnjega srečanja zapisala tudi predstavnica upokojenih članic in članov SVIZ z območnih odborov Ajdovščina, Nova Gorica, Idrija in Tolmin Eda Čufer: »Včeraj, v četrtek, 6. junija, smo preživeli prekrasen dan, poln prijetnih presenečenj, dobrodošlic, prijaznih ljudi, dobre hrane in  še bi lahko naštevali. Dvanajst upokojenih članov SVIZ iz Kobarida, Tolmina, Kanala ob Soči, Nove Gorice in Ajdovščine se nas je pripeljalo v Belo krajino. Vozili smo se z udobnim avtobusom in prijaznim šoferjem, ki nas je ob točno določeni uri pripeljal v Črnomelj. Tu ste nas veselo pričakali organizatorji. Po skrbno pripravljenem zajtrku z doma pečenimi dobrotami ste nam v Kulturnem domu polepšali obisk Bele krajine. Otroci domače osnovne šole so ustvarjalno izpeljali predstavo, ki je resnično prikazala značilnosti kulturnega življenja v Beli krajini. Srčni ljudje in tople besede so vsakega izmed nas prevzele in nam lepšale dan in življenje nasploh. Nato smo se popeljali po Beli krajini. Vodič nam je predstavil življenje ljudi tod. Prostranost in lepote narave so nas pozdravljale vso pot in nas prevzele. Še se bomo vrnili. Na kraju pa še izvrstno kosilo s pijačo ob tamburaški glasbi. Nikjer ni bilo opaziti množice ljudi, vse je teklo po skrbno načrtovanem planu, brezhibna organizacija, izvrstno vodenje in hrana. Za vse to se moramo zahvaliti vam in vašim sodelavcem. Brez Vas, gospa Jožica, vsega tega zagotovo ne bi bilo! Na poti domov, ko je v avtobusu vladal občutek pripadnosti in skupine so posamezniki izražali zadovoljstvo in hvaležnost vsem vam. Iskrena hvala in veliko uspešnih akcij in projektov tudi v prihodnjem vam želimo, upokojeni člani SVIZ območnega odbora Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Ajdovščina.«

 

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar