Ljubljana, 5. 11. 2020

KSJS ostro proti zamrznitvi minimalne plače

Sorodne objave

KSJS ostro nasprotuje zamrznitvi minimalne plače

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) ostro zavrača neupravičene pozive delodajalskih organizacij po zamrznitvi minimalne plače, ki jo želijo doseči v okviru priprave šestega protikoronskega zakonodajnega svežnja – PKP6.

Pretirane in nesorazmerne so trditve delodajalcev, da bo dvig minimalne plače resno ogrozil konkurenčnost slovenskega gospodarstva in povzročil izgubo velikega števila delovnih mest, saj je zadnja analiza učinkov dviga bruto minimalne plače in izločitve dodatkov na ravni celotnega gospodarstva v letu 2020 pokazala, da je finančni učinek dviga bruto minimalne plače in izločitev vseh dodatkov skupaj 197,1 mio evrov oz. 1,77 % mase plač. Znesek skupnega učinka obeh sprememb na ravni celotnega gospodarstva v skladu z zbirnimi letnimi poročili gospodarskih družb (AJPES) pa je predstavljal 4,7% neto čistega dobička poslovanja gospodarskih družb v letu 2018 (4,2 mrd evrov).

KSJS pričakuje, da bodo ukrepi, ki bodo zajeti v PKP6, oblikovani v okviru socialnega dialoga, ob aktivnem sodelovanju socialnih partnerjev in še bolj usmerjeni k delavcem in njihovim družinam ter k spodbujanju domače potrošnje, kamor dvoletna zamrznitev minimalne plače, ki jo predlagajo delodajalci, v nobenem primeru ne sodi.

Branimir Štrukelj, predsednik KSJS

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar