Ljubljana, 16. 6. 2022

KSJS podpira nadaljevanje stavke na RTV Slovenija

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) izraža solidarnost in polno podporo zaposlenim na RTV Slovenija, ki so se odločili, da bodo v ponedeljek, 20. junija 2022, nadaljevali stavko, s katero si prizadevajo za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, spoštovanje delavskih pravic, stabilno kadrovsko politiko ter depolitizacijo vodstvenih organov javne radiotelevizije.

Po več kot 14-ih dneh pogajanj z vodstvom RTV o stavkovnih zahtevah ni bil dosežen noben napredek. Zaskrbljujoče je, da se razmere v uredništvu Informativnega programa TV Slovenija ne umirjajo, temveč se po izjavah vodstva stavkovnega odbora RTVS iz dneva v dan še poslabšujejo, tako da je od novega leta, zaradi negotovosti in slabih razmer, uredništvo zapustilo že več kot 30 novinark in novinarjev.

Poleg tega generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough še dodatno povečuje negotovost v Informativnem programu, saj je programskemu svetu predlagal zapiranje nekaterih dopisništev v tujini, in sicer v Moskvi, Berlinu, Rimu in na Bližnjem vzhodu ter krčenje dopisništva v Bruslju, kar pomeni nadaljnjo krnitev zunanjepolitičnih vsebin na javnem RTV in predstavlja uničevanje poslanstva javnega medija.

KSJS solidarnostno podpira aktivnosti vodstva stavkovnega odbora in Koordinacijo novinarskih sindikatov RTV Slovenija v njihovem boju za ohranitev javne RTV Slovenija, zato je svoje sindikate pozvala, da se udeležijo Javnega shoda za javno RTV Slovenija, ki bo 20. junija 2022, ob 19. uri, na Trgu republike, in na ta način podprejo tudi svobodo medijev in pravico do obveščenosti.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar