Ljubljana, 10. 11. 2020

KSJS poziva Vlado RS k spoštovanju enakopravnosti socialnih parterjev

Vlada RS je vnaprej napovedala, da bo danes sprejemala PKP 6 in ga jutri, v sredo, 11. novembra 2020, posredovala v Državni zbor RS. To pomeni, da je vlada sindikatom vnaprej odrekla kakršno koli resno možnost, da bi v enakopravnem dialogu in v skladu z evropskimi načeli socialnega partnerstva artikulirali interese zaposlenih in se o njih usklajevali z delodajalci in vlado.

Z današnjo sejo ESS Vlada RS ustvarja zgolj videz, da v Sloveniji še imamo socialni dialog, kot je bil vzpostavljen v preteklih treh desetletjih. V resnici smo socialni partnerji postavljeni pred izvršeno dejstvo. In do izvršenih dejstev se ni smiselno opredeljevati: ni spodobno za tistega, ki je pred takšno dejstvo postavljen. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) ravnanje vlade, tj. tako podcenjujoč odnos do evropskega koncepta socialnega partnerstva, obsojamo in zavračamo.

Vladni prezir do socialnega partnerstva nas vleče v bližino držav Višegrajske skupine, sicer članic EU, kjer socialnega dialoga ni več. Enako ga ni tudi v primeru PKP 6 in ga ni bilo pri zakonu o demografskem skladu. KSJS zato Vlado RS ponovno poziva, naj se odreče oblastniški aroganci in se vrne v okvir socialnega dialoga. Poziva jo, naj sprejme enakopravnost socialnih partnerjev in se z nami dogovori za protokole, ki bodo zagotovili, da bo dialog potekal predvidljivo, uravnoteženo in spoštljivo.

 

Branimir Štrukelj,
predsednik KSJS

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar