Ljubljana, 24. 5. 2022

KSJS s predlogom o višini regresa

Ljubljana, 24. 5. 2022


Regres za letni dopust za zaposlene v javnem sektorju za leto 2022 - predlog KSJS
 

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), v katero so vključeni sindikati javnega sektorja s skupaj več kot 71.000 člani, je na vladno pogajalsko skupino naslovila predlog za določitev višine regresa za letni dopust za leto 2022.

Regres za letni dopust je pravica iz delovnega razmerja, katere minimalno višino sicer določa Zakon o delovnih razmerjih, vendar gre za pravico, ki se ureja dvostransko, praviloma s kolektivnimi pogodbami. Dvostransko urejanje višine regresa za letni dopust je tudi ustaljena praksa v javnem sektorju, kjer je bila višina regresa za letni dopust vedno predmet dogovarjanja in pogajanj.

Glede na navedeno v KSJS tudi za leto 2022 pričakujemo pogajanja in dogovor o višini regresa za letni dopust za javne uslužbence.

KSJS predlaga, da:

- javnim uslužbencem, ki prejemajo osnovno plačo, ki ustreza 30. ali nižjemu plačnemu razredu, pripada regres za letni dopust za leto 2022 v višini 1.500 EUR;

- javnim uslužbencem, ki prejemajo osnovno plačo, ki ustreza 31. ali višjemu plačnemu razredu, pripada regres za letni dopust za leto 2022 v višini 1.300 EUR.

Ker je skrajni rok za izplačilo regresa 30. 6. 2022, KSJS pričakuje, da se bodo pogajanja o višini regresa za letni dopust za leto 2022 začela takoj.


Branimir Štrukelj,
predsednik KSJS

Komentarji
Ruby
20.09.2022

Bravo,kaj naj rečem!Revežem 300 eur da se im oči zamažejo in tako je vse pometeno pod pragom.Za tiste ki ne dosežejo min.plače pa se nikoli ničesar ne uredi razen tega da se nam odvzame ,plačujemo ddv,pa sindikat,pa zdravstvo in lenuhe in kaj imamo od tega realno-NIč!
Ljudje kaj mislite ali naj sploh hodimo na volitve Kar se tiče stavke,ali naj stavkamo sploh?
Kaj mislite?
Jaz mislim da cela Slovenija odgovor že ve!

K.R.
25.08.2022

Bliža se 1. September,pa nobenega pogovora nikjer ne slišim glede urejanja pl.sistema v javnem sektorju.Sramota in žalost,da se podpirajo samo še tisti kateri so na socijalnem in ne delajo,vsi ostali kateri smo 30 let v službi in več,smo še vedno pod minim.plačo,zaradi neurejenega,pl.sistema, katerega se noben ne loti delat.Resnično upam,da se bo kaj premaknilo na tej točki in da se bo tudi uredilo.
Stavke so sicer en velik strošek,če bi vsi lepo premišljeno delali,bi vsi imeli in vsi bi bili zadovoljni

R.k.
18.08.2022

Nujno je treba popraviti oz.spremeniti pl.sistem,govori se največ o nepomembnih stvareh,namesto da bi se tega lotili,kar je nujno potrebno.

Tajništvo GO SVIZ
20.06.2022

Danes uvodno srečanje predstavnikov vlade in sindikatov javnega sektorja
Ljubljana, 20. junija, Slovenska tiskovna agencija: Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja se bodo danes sestali na uvodnem srečanju. Na vladni strani se bo srečanja po napovedih poleg ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki bo vodila vladno pogajalsko skupino, udeležil tudi premier Robert Golob. Dogovorili naj bi se o vsebini in načinu dela v prihodnje.

Ajanović Hovnikova je sicer že takoj ob prevzemu poslov na ministrstvu napovedala, da se bodo pogajanja s sindikati začela še v tem mesecu. Vlada pa je nato še isti dan tudi imenovala pogajalsko skupino.

Kot je ob tem dejala ministrica, pričakuje, da bodo hitro našli skupen jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev dosegli skupen dogovor. Glede na pričakovanja sindikatov pa jih čaka zahtevno delo.

Sindikati javnega sektorja so svoje zahteve naslavljali že na prejšnjo vlado, a do vsebinskih pogajanj ni prišlo. V predvolilnem obdobju se za zaostrovanje sindikalnih aktivnosti niso odločili, so pa jasno sporočili, da od nove vlade pričakujejo, da bo takoj začela pogajanja in vodila tvoren socialni dialog.

Med njihovimi zahtevami je takojšen dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov. Še bolj zahtevna pa bodo verjetno pogajanja o sindikalnih zahtevah po ureditvi ustreznih razmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, kjer se višina plač zaposlenih giblje pod ali okoli minimalne plače, ter po ponovni vzpostavitvi plačnih razmerij, za katera opozarjajo, da so popolnoma porušena zaradi partikularnega zviševanja plač v posameznih delih javnega sektorja.

Vesna Miljić
20.06.2022

Tudi mene zanima isto vprašanje ali so se pogajanja za višji regres že pričela?

Rabija Kajdić
17.06.2022

Zanima me,kdaj se bo začelo pogajanje za višji regres,ker je vse kar na enkrat utihnilo!
Lp!

Vaš komentar